Topmodelka Bella Hadid sa ospravedlnila za reklamnú kampaň na OH

❚❚

Bratislava 30. júla 2024 (HSP/The Washington Post/ Foto:Instagram @bellahadid)

 

Topmodelka Bella Hadid sa vo svojom vyhlásení ospravedlnila za reklamnú kampaň na tenisky Adidas SL72 na OH v Paríži, ktorá bola spojená s tragickými udalosťami, ktoré sa odohrali na Olympijských hrách v Mníchove v roku 1972, kde palestínski útočníci zabili izraelských športovcov. Správu prináša The Washington Post

Topmodelka Bella Hadid
Topmodelka Bella Hadid

Supermodelka Bella Hadid sa v pondelok ospravedlnila za účasť na reklamnej kampani pre Adidas, ktorá bola spojená so smrtiacimi olympijskými hrami v Mníchove.

.

Hadid uviedla , že nevedela, že reklamné tenisky Adidas, ktoré v reklame prezentovala, debutovali na tragických hrách v roku 1972 v Mníchove.

Svojim viac ako 61 miliónom fanúšikov na sociálnych sieťach odkázala, že by sa na kampani nikdy nezúčastnila, keby si o tejto udalosti zistila viac.

.

 

SL72

Hadidová sa objavila v reklame na propagáciu opätovného vydania klasických tenisiek SL72 značky Adidas, ktoré prvýkrát debutovali pri príležitosti olympijských hier v Mníchove v roku 1972. Kampaň však svojím načasovaním udrela na citlivú strunu – spustili ju v čase 42. výročia mníchovského masakru.

Hry, ktoré sa v roku 1972 konali, boli mimoriadne tragické, keďže len týždeň pred začiatkom multišportového podujatia došlo k hroznému masakru – palestínski militanti zo skupiny Čierny september (Black September) zabili 11 izraelských športovcov a trénerov v teroristickej dráme, ktorá trvala 20 hodín. Zahynul aj jeden západonemecký policajt a piati teroristi.

Spoločnosť Adidas uznala nezamýšľané dôsledky svojho marketingového prístupu, ktorý sa zhodoval s výročím mníchovských olympijských hier. Adidas následne stiahla snímky modelky Belly Hadid z reklám propagujúcich športovú obuv

Reklama sa stretla s odmietavým postojom Amerického židovského výboru, ako aj štátu Izrael, pretože v nej účinkovala práve topmodelka Hadid. Izraelská vláda na svojom účte X odsúdila značku Adidas za to, že v reklame použila Hadidovú, ktorej otec je Palestínčan a otvorene sa zasadzuje za Palestínu. Spoločnosť Adidas v reakcii uviedla, že kampaň prehodnotí.

.

Vo vyhlásení zverejnenom na Instagrame Hadidová uviedla, že si nebola vedomá historickými súvislosťami spájajúcimi sa s týmto modelom športovej obuvi.

„Som šokovaná, som rozrušená a som sklamaná z nedostatku citlivosti, ktorý sa prejavil v tejto kampani,“ uviedla. Na reklamných fotografiách pózuje modelka Hadid spolu s raperom A$AP Nastom, futbalistom Koundém a ďalšími, v zátiší z kvetov, pričom majú na sebe obuv Adidas SL72.

 

Konflikt na Blízkom východe

Rozruch okolo reklamy Adidas bol len najnovším príkladom spoločnosti, ktorá sa dostala do centra pozornosti vyhrotenej rétoriky okolo konfliktu na Blízkom východe. Medzi spoločnosťami, ktoré čelili kritike, sú aj giganti ako Starbucks, Disney a McDonald’s. Spoločnosť McDonald’s v apríli odkúpila svoju izraelskú franchisingovú spoločnosť po tom, ako sa v reakcii na to, že tamojšie reštaurácie ponúkali vojakom jedlo zadarmo, spustil celosvetový bojkot.

„Spájanie oslobodenia palestínskeho ľudu s takým tragickým útokom je niečo, čo ma bolí pri srdci,“ uviedla Hadidová vo svojom vyhlásení, pričom narážala na OH v Mníchove z roku 1972.

.

„Palestína nie je synonymom terorizmu a táto kampaň neúmyselne zdôraznila udalosť, ktorá nepredstavuje to, kým sme,“ vyjadrila sa.

„Navždy budem stáť pri svojom palestínskom ľude a zároveň sa budem naďalej zasadzovať za svet bez antisemitizmu,“ dodala.

Spoločnosť Adidas vo svojom vyhlásení, ktoré tiež zverejnila na Instagrame, uviedla, že „nemala v úmysle“ vytvárať spojitosti s tragédiou z roku 1972. Ospravedlnila sa známym tváram z kampane a komunitám na celom svete. „Urobili sme neúmyselnú chybu,“ dodala nemecká značka.

 

OH 1972 v Mníchove

Pripomenieme, že dňa 5. septembra 1972 osem militantov zo skupiny Čierny september (Black september) vtrhlo do ubytovní olympijskej dediny v západnom Nemecku a požadovalo prepustenie viac ako 200 politických väzňov. Militanti zabili dvoch Izraelčanov a zajali deväť izraelských rukojemníkov, ktorí boli neskôr zabití. Pri útoku zahynul aj jeden západonemecký policajt, 5 teroristov bolo usmrtených.

Bella Hadid a jej sestra Gigi, ktoré sú Američanky s holandským a palestínskym pôvodom, sú v súčasnosti jedny z najznámejších topmodeliek. Obe boli v rôznych obdobiach svojej kariéry kritizované Izraelom.

Hadidová sa v minulosti dostala na titulné strany novín pre svoje propalestínske vyhlásenia, vrátane toho, že si počas tohtoročného filmového festivalu v Cannes obliekla šaty s odkazom na kaffiyeh – palestínsku šatku, ktorá ženám zakrýva vlasy a tvár. V auguste minulého roka sa dostala do online konfliktu s izraelským krajne pravicovým ministrom národnej bezpečnosti Itamarom Ben Gvirom v súvislosti s obmedzením pohybu Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu. Modelka sa tiež minimálne od roku 2017 pravidelne zúčastňuje na protestoch za palestínske práva.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:13

Spojené štáty by mali brať do úvahy varovania Moskvy o možnej eskalácii konfliktu na Ukrajine, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:56

Súčiastky do pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone pri útokoch na príslušníkov militantného hnutia Hizballáh, neboli vyrobené na Taiwane. Uviedol to v piatok taiwanský minister hospodárstva Kuo Č’-chuej, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Ide (predovšetkým) o súčiastky ako integrované obvody (čipy) a batérie,” uviedol minister s tým, že môže s istotou povedať, že neboli vyrobené na Taiwane.

Podľa analýzy agentúry Reuters snímky výbuchmi zničených pagerov vykazujú vysokú mieru podobnosti so zariadeniami taiwanskej spoločnosti Gold Apollo.

10:25

Verejný dlh Veľkej Británie prvýkrát v nedávnej histórii dosiahol úroveň zodpovedajúcu 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čistý dlh verejného sektora, s výnimkou bánk v jeho vlastníctve, vzrástol v auguste na 100 % HDP prvýkrát od začiatku vedenia mesačných záznamov v roku 1993, oznámil v piatok britský štatistický úrad ONS. V júli dlh predstavoval 99,3 %.

V auguste si britská vláda požičala 13,734 miliardy libier (16,36 miliardy eur), čo je o 3,3 miliardy GBP viac ako v auguste minulého roka.

10:24

Predpovede sa potvrdili, v uplynulých dvoch dňoch nikde nepadlo výraznejšie množstvo zrážok a zmena sa neočakáva ani v najbližších dňoch. Povedal to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého intenzívna protipovodňová ochrana v Maďarsku potrvá ešte šesť dní. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Rieka Litava na západe krajiny kulminovala desať hodín a situácia sa už zlepšuje.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali