Tomáš Drucker chce umožniť zmenu pohlavia na vysvedčeniach. Alebo je za tým aj niekto iný?

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Navrhovaná novela školského zákona nerieši len možnosť zastaviť vymývanie hláv detí škodlivými ideológiami. Ministerstvo sa do zákona snaží dostať povinnosť spätne vydávať vysvedčenia so zmeneným pohlavím, ak k nemu došlo

Tomáš Drucker
Na snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD)

Slovenská národná strana zvádza v parlamente boj o možnosť pre rodiča využiť informovaný súhlas na odmietnutie účasti jeho dieťaťa na podujatiach nad rámec vzdelávacieho programu, s ktorým rodič nesúhlasí. Napríklad, aby sa nemuselo zúčastňovať pochybných podujatí organizovaných dúhovou komunitou (lekcie sexuálnej výchovy), prípadne na podporu jej požiadaviek. Viac sme o tom písali (tu).

.

Minister Raši sa v rozhovore pre Hlavné správy vyjadril, že tak strana Hlas ako aj sám minister školstva Tomáš Drucker nie sú žiadni progresívci a že Hlas aj s Tomášom Druckerom budú pomáhať premiérovi stavať hrádzu progresivizmu.

Pri čítaní návrhu školského zákona, ktorý je momentálne v 2. čítaní to vyznieva úplne naopak. Akoby sa Druckerovo ministerstvo potichu snažilo tehličku za tehličkou z tej hrádze vyberať. Navrhovateľom zákona, nech už nimi bol na ministerstve ktokoľvek, sa podarilo prepašovať zmenu § 18 o Dokladoch o získanom vzdelaní:

.
§ 18 o Dokladoch o získanom vzdelaní
§ 18 o Dokladoch o získanom vzdelaní

Predkladatelia zákona pridali do paragrafu návrhy, ktoré chcel v čase svojho pôsobenia na ministerstve školstva presadiť progresívec v službách SAS Branislav Gröhling. Ministerstvo sa vtedy aj dnes snažilo uložiť školám povinnosť vydávať doklady o vzdelaní na žiadosť osoby, u ktorej došlo k zmene mena alebo priezviska.

Argumentovali tým, že nové doklady sa vydávajú aj na základe iných zákonov. Od roku 2018 majú túto povinnosť vysoké školy. Zmenu vysokoškolského zákona vtedy presadila vláda Petra Pellegriniho.

V roku 2021 tento nápad dúhovej loby narazil na odpor OĽaNO. Proti zákonu sa vtedy postavil predseda školského výboru Richard Vašečka (OĽaNO):

„Ako predseda školského výboru, ale aj ako otec a učiteľ zásadne nesúhlasím, aby sme v novele školského zákona nútili školy meniť doklad o získanom vzdelaní tým, ktorí si neskôr zmenili pohlavie. Teda napríklad, aby škola musela na požiadanie vydať maturitné vysvedčenie so ženským menom niekomu, kto absolvoval školu ako chlapec, alebo naopak.”

 

.

Návrh zákona odmietla aj Aliancia za rodinu. Petíciu, ktorou výzvala ministerstvo, „aby nenútilo školy klamať o pohlaví“, k dnešnému dňu podpísalo 22 519 občanov Slovenska:

“Nesúhlasíme s tým, aby štát nútil školy a ich predstaviteľov klamať a falšovať doklady o vzdelaní. Nejde o žiadny „odpis z dokladu“.  Ide o falšovanie reality a pôvodne riadne vydaného  dokladu v zhode s realitou”, uvádzajú autori petície. A dodávajú, že ide o presadzovanie transexuálnej ideológie, ktorú je potrebné odmietnuť. Ide o veľmi agresívnu ideológiu, ktorá okamžite útočí dokonca aj na feministky.

 

Vie minister, čo sa mu na ministerstve deje?

Pripusťme, že Hlas a aj ich minister na školstve naozaj nie je progresívec a vyznáva tradičné hodnoty. Potom skutočnosť, že pretláčanie dúhovej agendy si ide svojim tempom, bez ohľadu na to kto je pri kormidle na ministerstve, svedčí o tom, že dúhová loby má vo svojich chápadlách nižšie poschodia na ministerstve. A úradníci na týchto poschodiach plnia globálnu agendu iných pánov, nie samotného ministra.

.

V takom prípade by mal byť minister predmetom návrhu na jeho odvolanie, lebo zjavne nemá svoj rezort ani po roku vládnutia pevne v rukách.

Na druhej strane sa od nástupu na ministerstvo Tomáš Drucker vedome obklopil ľuďmi ako Rado Baťo, ktorý robil najskôr hovorcu premiérke Ivete Radičovej, ktorá sa stala predsedníčkou vlády po tom ako predtým šéfovala Sorošovej Nadácii otvorenej spoločnosti. Neskôr radil prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý, keď polícia začala preverovať jeho daňové podvody pri financovaní prezidentskej kampane, splietal niečo o mafiánskom štáte s Róbertom Ficom na čele.

Aj druhý poradca ministra Druckera nemá konzervatívne nastavenie. Ábel Ravasz je v súčasnosti prezidentom Inštitútu Mateja Bela, ktorého poslaním je rozvíjať myšlienku občianskeho Slovenska, kde všetci môžu žiť pokojne a spokojne, nezávisle od toho, akej sú národnosti, náboženstva, sexuálnej orientácie, veku, pohlavia, aké majú zdravotné znevýhodnenie alebo v ktorom regióne žijú. Inštitút podporil Verejnú výzvu na ochranu a podporu LGBTI+ menšiny sériou verejných diskusií „Tepláreň NAHLAS“ na tému LGBTI+.

V predošlej vláde Róberta Fica pôsobil Ábel Ravasz ako splnomocnenec vlády pre rómske komunity za stranu Most-Híd.

Pán minister, to si fakt majú voliči tejto koalície myslieť, že títo ľudia budú kopať s Ficovým Smerom a SNS za spoločný program?

 

Zhoda na zmene zákona je širšia

Pravda nakoniec môže byť aj taká, že minister o všetkom vie a ako sa pre vyjadril pre Štandard, nejde o žiadne falšovanie údajov. A že ministerstvo zmenou zákona len reflektuje na požiadavku Generálnej prokuratúry, pretože rezort školstva je údajne poslednou inštitúciou, ktorá neumožňuje spätné zmeny údajov v dokladoch.

A nielen to, novela rieši aj požiadavku adresovanú ministerstvu opakovane verejným ochrancom práv Róbertom Dobrovodským, nakoľko vydávanie dokladov so zmeneným pohlavím je v súlade s medzinárodnými ľudskoprávnymi štandardmi. Dobrovodský očakáva, že na tento fakt zareaguje príslušnými legislatívnymi zmenami aj rezort školstva.

A nakoniec minister argumentuje aj rozhodnutím slovenských súdov, ktoré v rozsudku z roku 2021 rozhodol, že  stredná odborná škola musí žene, ktorá si zmenila úradné pohlavie na mužské, vydať odpis z dokladu o ukončení vzdelania so zmeneným údajom o pohlaví. A hoci takéto rozhodnutie nie je pre školu podľa súčasného právneho stavu záväzné, škola sa proti rozhodnutiu súdu neodvolala.

Pre Štandard potvrdil aj Erik Kaliňák (Smer), že ide o zoštandardizovanie praxe pri vydávaní dokumentov, ktoré od ministerstva, ktoré toto súladné s medzinárodným právom nemá, požaduje generálna prokuratúra.

.

Z uvedeného vyplýva, že zhoda na tomto plazivom pretláčaní LGBTi agendy je naprieč celou koalíciou (voči návrhu sa neozvala ani SNS).

Ochrana práv LGBTi sa dnes prezentuje ako ochrana ľudských práv znevýhodnených skupín, ktorá je predmetom učiva v rámci Občianskej náuky. Nakoniec ani ten informovaný súhlas si od rodiča nikto pýtať nebude, keď príde do školy LGBTi ideológiu tlačiť deťom do hláv.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:20

Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche zaznamenal v 3. štvrťroku 2024 nárast tržieb. Prispel k tomu dopyt po niektorých liekoch.

09:19

Nemecká banka Deutsche Bank sa v 3. štvrťroku 2024 vrátila k zisku. Prispelo k tomu zníženie rezerv, ktoré vyčlenila na súdne spory spojené s kúpou Postbank. Podporili ju aj dobré výsledky investičnej divízie.

08:54

Takmer päť miliónov eur plánuje investovať spoločnosť DH Autolead Slovakia do výstavby novej haly na montáž automobilových volantov v Krásne nad Kysucou. Zámer firma predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

08:54

Počas prestrelky v blízkosti mesta Culiacán v mexickom štáte Sinaloa zahynulo 19 údajných členov miestneho drogového kartelu. Mexické ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že zadržalo aj jedného z vodcov tamojšieho kartelu.

08:30

Izraelská armáda v utorok vyhlásila, že môže potvrdiť smrť Hášima Safího ad-Dína, pravdepodobného nástupcu zabitého vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Hizballáh bezprostredne tieto správy nepotvrdil.

Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hášim Safí ad-Dín mal prísť podľa armády o život pri jednom z jej leteckých útokov pri Bejrúte začiatkom tohto mesiaca. Správy o jeho možnej smrti sa začali šíriť už krátko po útoku, no Izrael jeho úmrtie oficiálne potvrdil až teraz.

Hášim Safí ad-Dín
Na archívnej snímke z 12. januára 2022 vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín
08:29

Ceny ropy sa v stredu ráno takmer nemenili a klesli len veľmi mierne. Vývoj na trhu ovplyvnili na jednej strane predbežné údaje z USA, ktoré signalizujú, že zásoby ropy v krajine vzrástli viac, ako sa očakávalo. Ale zároveň, trh sleduje aj diplomatické úsilie na Blízkom východe po pokračujúcich útokoch Izraela na Gazu a Libanon.

08:14

Slovenské elektrárne odskúšali funkčnosť aktívneho aj pasívneho havarijného systému štvrtého bloku Mochoviec. “Skúškami sa potvrdilo, že havarijné systémy štvrtého bloku sú funkčné a zabezpečia bezpečnosť v prípade núdzových stavov,” potvrdil Martin Mráz, zástupca projektového riaditeľa a riaditeľ dokončovania a spúšťania systémov Mochoviec 3 a 4.

08:14

Posmrtné memoáre ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v ktorých opisuje svoj život vrátane pobytu v ruskom väzení, boli na celom svete zverejnené v utorok. Knihu s názvom Patriot začal Navaľnyj písať ešte v roku 2020 po tom, čo bol otrávený novičokom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali