To nie je normálny vývoj. “Veľká trojka už vlastní 89 % indexu S&P 500 a teraz ide po rodinných domoch v Amerike”

To nie je normálny vývoj. “Veľká trojka už vlastní 89 % indexu S&P 500 a teraz ide po rodinných domoch v Amerike”

Bratislava 5. júla 2024 (HSP/ Benzinga/ Foto:TASR/AP-Jose Juarez)

 

Robert F. Kennedy Jr. sa v rozhovore pre The Brekfast Radio citovanom v Benzinga podelil o svoje názory na svoju prezidentskú kandidatúru v roku 2024, reparácie, infláciu a bytovú krízu v Amerike a mnohé ďalšie témy. Značnú pozornosť vzbudili jeho poznámky o veľkých korporáciách, ktoré ovplyvňujú šance mladých Američanov kúpiť si cenovo dostupné bývanie

Robert F. Kennedy Jr.
Nezávislý kandidát na amerického prezidenta Robert F. Kennedy Jr. hovorí počas kampane v americkom Royal Oak

„Existujú tri obrovské korporácie : BlackRock, State Street a Vanguard, ktoré sa spoločne vlastnia navzájom, takže je to vlastne jedna obrovská korporácia. Zároveň však vlastnia 89 % indexu S&P 500,“ vysvetľuje RFK Jr.

Reklama

 

Veľká trojka

Pre doplnenie, S&P 500 je americká skratka pre Standard and Poor’s 500, ide o akciový index ktorý zahŕňa akcie 500 najväčších spoločností kótovaných na burzách v USA a pokrýva asi 80% dostupnej trhovej kapitalizácie. Mnoho investorov to považuje za najlepší indikátor amerického fondového trhu.

Reklama

BlackRock je medzinárodná investičná spoločnosť so sídlom v USA, State Street je globálna holdingová spoločnosť poskytujúca finančné služby so sídlom v Bostone. Vanguard je americká spoločnosť pre správu investícií.

RFK Jr. uviedol, že tieto tri korporácie, BlackRock, State Street a Vanguard, už v Amerike vlastnia v podstate všetko. „A teraz sa rozhodli kúpiť každý rodinný dom v Amerike. To znamená, že ak zostanú na súčasnej trajektórii, do roku 2030 budú vlastniť 60 % všetkých rodinných domov v USA. Doslova sa snažia kúpiť všetko,“ zopakoval.

Jeho slová sa zhodujú s tým, čo povedal Vivek Ramaswamy, bývalý kandidát na prezidenta. V príspevku na X uviedol: „BlackRock, State Street & Vanguard predstavujú pravdepodobne najmocnejší kartel v dejinách ľudstva. Sú najväčšími akcionármi takmer každej významnejšej verejnej spoločnosti (dokonca aj navzájom).“

 

Majú však RFK Jr. a Ramaswamy pravdu?

Vlastnia tieto tri veľké korporácie takú veľkú časť indexu S&P 500?

Reklama

Redakcia Benziga poznamenáva, že podľa portálu Business Insider sa ich argumenty dajú dohľadať v akademickej práci z roku 2017 s názvom “Skrytá moc “Veľkej trojky”? Pasívne indexové fondy, opätovná koncentrácia podnikového vlastníctva a nové finančné riziko”.

Výskumníci v práci uvádzajú, že spoločnosti BlackRock, State Street a Vanguard sú najväčšími akcionármi v až 88 percentách firiem zo skupiny indexu S&P 500.

V závere štúdie uvádzajú, že od roku 2008 došlo k výraznému posunu od aktívnych k pasívnym investičným stratégiám.

Spoločnosti BlackRock, Vanguard a State Street teraz dominujú na trhu pasívneho investovania. Spoločne sú najväčšími akcionármi v 40 % všetkých amerických spoločností a 88 % spoločností z indexu S&P 500. Z uvedeného vyplýva, že sú de facto stálymi riadiacimi orgánmi viac ako 40 % všetkých kótovaných amerických spoločností.

A čo tvrdenia RFK Jr. o tom, že by mohli vlastniť 60 % rodinných domov v Amerike?

Reklama

Redakcia poznamenáva, že hoci spoločnosti BlackRock, Vanguard a State Street majú značný vplyv na finančných trhoch a sú vplyvnými investormi v rôznych odvetviach, ich priama účasť na nákupe rodinných domov je pomerne obmedzená.

BlackRock (medzinárodná investičná spoločnosť so sídlom v USA) napríklad uviedla, že nekupuje jednotlivé rodinné domy, ale investuje do hypotekárnych cenných papierov a financovania novej bytovej výstavby s cieľom zvýšiť ponuku bývania.

 

Obavy

Napriek tomu je na týchto obavách niečo pravdy: súkromné kapitálové spoločnosti a ďalší veľkí investori nakupovali rodinné domy, najmä počas finančnej krízy v roku 2008.

Tieto spoločnosti často nakupujú domy vo veľkom, pričom niekedy predbiehajú individuálnych, súkromných kupujúcich – čo môže zvýšiť ceny a znížiť dostupnosť domov pre bežné rodiny.

Okrem toho podľa správy spoločnosti Redfin investori v poslednej polovici roka 2023 kúpili 26 % všetkých cenovo dostupných domov v USA.

Práve to sťažuje situáciu bežným kupujúcim, ktorí už teraz zápasia s nízkou dostupnosťou bývania, rastúcimi cenami a vysokými úrokovými sadzbami.

Ako uviedla spravodajská stanica NBC News ešte v roku 2021: „Majitelia predávajú svoje domy záujemcom, ktorí ponúknu najvyššiu cenu. A to sú často investori mimo štátu – nepredávajú ľuďom, ktorí tam chcú reálne bývať.“

Ak by sa RFK Jr. stal prezidentom, plánuje vytvoriť federálny program, ktorý by ponúkal hypotéky s 3 % úrokom, financované z dlhopisov oslobodených od daní. Tieto hypotéky s nízkym úrokom by však boli dostupné len pre fyzické osoby, nie pre právnické osoby.

„Vďaka tomu klesnú splátky hypotéky o viac ako 1 000 dolárov mesačne za dom s priemernou cenou. Spoločnosť BlackRock tak na trhu predbehnú vaše deti,“ povedal RFK v rozhovore.

Reklama

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:59

Bezpilotné lietadlá vypustené Ukrajinskou bezpečnostnou službou zaútočili na dve ropné sklady v Krasnodarskom kraji ležiacom na juhu Ruska a spôsobili požiare. Uviedla to agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské vojenské zdroje.

Včera 19:34

Desať obyvateľov domova dôchodcov v meste Treinta y Tres na východe Uruguaja prišlo o život po tom, ako v zmienenom zariadení vypukol požiar. 

Včera 19:29

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar.

Zomrel Jon Landau, producent Titanicu a série Avatar
Na snímke Jon Landau
Včera 19:25

Účasť v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku stále dosahuje neobvykle vysoké hodnoty. Tri hodiny pred uzavretím volebných miestností stihlo odovzdať svoj hlas 59,7 percenta z oprávnených voličov, čo je najviac za ostatné vyše štyri desaťročia, konkrétne od roku 1981.

Druhé kolo predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku
Na snímke členovia volebnej komisie začínajú sčítavať hlasy v 2. kole predčasných parlamentných volieb vo francúzskom Schiltgheime
Včera 19:24

Uznanie palestínskeho štátu v rámci mierového procesu na Blízkom východe je “nepopierateľným právom” Palestínčanov. Povedal to nový britský premiér Keir Starmer počas telefonátu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Včera 19:22

Poľsko a Británia sa zhodujú v potrebe naďalej podporovať Ukrajinu odolávajúcu ruskej agresii, ako aj v dalších otázkach týkajúcich sa globálnej bezpečnosti. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski to médiám povedal po stretnutí s novým šéfom britskej diplomacie Davidom Lammym.

Včera 18:44

Orbán je na ceste do Číny, kam by mal pricestovať v pondelok ráno, informovali maďarské médiá s odvolaním sa na zdroje.

Včera 18:25

Včera 18:11

Včera 18:06

Nová aliancia pravicových strán v Európskom parlamente nazvaná Patrioti pre Európu, ktorú pred týždňom predstavil maďarský premiér Viktor Orbán spolu s českým expremiérom Andrejom Babišom, už získala dostatok členov na to, aby sa stala frakciou v EP.

Včera 17:45

Americký štát Texas sa pripravuje na príchod tropickej búrky Beryl, ktorá by nad Mexickým zálivom mohla opäť zosilnieť na hurikán.

Texas sa pripravuje na tropickú búrku Beryl
Na snímke odkaz pre motoristov pred príchodom hruikánu Beryl v texaskom Portlande
Včera 17:20

Turecký líder Recep Tayyip Erdogan by mohol “kedykoľvek” pozvať sýrskeho prezidenta Bašára Asada do Turecka. Ide o znamenie zmierania po tom, čo sýrska občianska vojna narušila vzťahy medzi Ankarou a Damaskom.

Včera 17:00

Silné dažde sužujú kantóny Graubünden a Ticino na juhu Švajčiarska. Spôsobili tam aj zosuv pôdy v údolí pri talianskych hraniciach a vyžiadali si preventívne evakuácie, oznámili miestni záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá maľujú slona v predvečer osláv festivalu Rath Yatra v indickom Ahmadabáde

Autor: TASR/AP-Ajit Solanki

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali