To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 27. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP, Telegram)

Aktualizované 27. júna 2024 19:51

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina Rusko Vojna
Ilustračné foto

19:51 – USA, Izrael a Ukrajina rokujú o dodaní až ôsmich systémov protivzdušnej obrany Patriot Kyjevu, informoval denník Financial Times.

Reklama

Hoci dohoda ešte nebola uzavretá, je pravdepodobné, že bude zahŕňať dodávku systémov Patriot najprv z Izraela do USA a potom na Ukrajinu, uviedli noviny.

Podľa piatich osôb informovaných o rozhovoroch sa o kontúrach dohody, “ktorá by znamenala posun vo vzťahoch Izraela s Moskvou”, diskutovalo medzi ministrami a vysokými predstaviteľmi troch krajín.

Reklama

V apríli Izrael oznámil, že začne vyraďovať svojich osem batérií Patriot, ktoré sa používajú viac ako 30 rokov, a nahradí ich modernejšími systémami.

Batérie, ktoré boli použité v súčasnej izraelskej vojne s Hamasom, však ešte neboli vyradené z prevádzky kvôli obavám z vojny s libanonským Hizballáhom.

Ukrajina má v súčasnosti najmenej štyri systémy Patriot, ktoré dodali USA a Nemecko.

 

19:41 – Zelenskyj potvrdil, že na samite NATO sa prijmú rozhodnutia o posilnení úlohy aliancie pri koordinácii bezpečnostnej pomoci a výcviku ukrajinskej armády.

Reklama

Povedal to po stretnutí s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom.

“Hlavnou témou je príprava washingtonského samitu NATO. Očakávame rozhodnutie o posilnení úlohy aliancie pri koordinácii bezpečnostnej pomoci a výcviku ukrajinskej armády, ako aj dlhodobé finančné záväzky na stabilnú podporu Ukrajiny,” napísal.

Denník The New York Times predtým informoval, že Ukrajina nebude na nadchádzajúcom summite vo Washingtone pozvaná do NATO, ale oznámi novú štruktúru na dlhodobú koordináciu pomoci.

 

19:25 – Niekoľko desiatok bývalých ruských poslancov plánuje štátny prevrat a vyzýva NATO, aby podporilo vražednú kampaň proti stúpencom prezidenta Vladimira Putina, uvádza denník The Times

Reklama

Podľa novín opozičná skupina “Kongres” (alias “Kongres ľudových poslancov”, v Rusku uznaný za nežiaduci), ktorá má podľa vlastných slov viac ako 100 členov vrátane súčasných a bývalých poslancov, navrhuje stratégiu nazvanú “Plán víťazstva”.

Okrem iného obsahuje výzvy, aby Západ rozšíril protiruské sankcie, podporil “revolučné akcie” vo vnútri Ruska a zvýšil množstvo zbraní dodávaných Ukrajine. Podľa denníka Times bude plán predstavený na 75. samite NATO vo Washingtone začiatkom budúceho mesiaca.

 

17:43 – Rusi počas dnešných úderov na Charkov prvýkrát použili FAB-500 s plánovacím a korekčným modulom, uviedol šéf charkovskej oblastnej prokuratúry Oleksandr Filčakov.

“Je dvakrát výkonnejší ako predtým používané KAB a FAB-250, ktorými sa Charkov bombarduje každý deň,” povedal Filčakov.

Podľa neho boli obe bomby odpálené z lietadla Su-34 z Majského v Belgorodskej oblasti, pričom od miesta odpálenia po miesto dopadu je to 65 kilometrov.

 

17:41 – Dmitrij Medvedev, podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady, pohrozil Západu vojnou.

Za prvý dôvod označil použitie zmrazených ruských aktív.

“Krádež štátnych aktív možno považovať za akt agresie a dokonca za casus belli (dôvod na vojnu),” povedal Medvedev na medzinárodnom fóre v Petrohrade.

Reklama

Vyzval na odblokovanie a vrátenie ruských aktív a uviedol, že nie je rozdiel medzi aktívami a príjmami z nich. Pripomenieme, že EÚ zatiaľ na pomoc Ukrajine využíva len príjmy z aktív a plánuje si voči nim vziať pôžičku.

Medvedev tvrdí, že “žiadna krajina nie je poistená, že jej aktíva budú zabavené”.

Ďalej spomenul vyhlásenie Medzinárodného trestného súdu, že Putin, Šojgu a Gerasimov sú hľadaní.

“Pokusy o trestné stíhanie predstaviteľov iných krajín možno tiež považovať za dôvod na vyhlásenie vojny,” povedal Medvedev.

 

Reklama

14:49 – Marine Le Penová uviedla, že Macron nebude môcť vyslať vojakov na Ukrajinu, ak sa premiérom v predčasných voľbách stane zástupca jej strany Jordan Bardella.

“Šéf ozbrojených síl by bol pre prezidenta čestný titul, pretože je to premiér, kto bude držať v rukách peňaženku. Pokiaľ ide o Ukrajinu, prezident tam nebude môcť poslať vojská,” povedala Le Penová pre Le Télégramme.

Predtým sa Jordan Bardella vyslovil proti dodávkam rakiet dlhého doletu na Ukrajinu.

“Všetko je celkom jasne zakotvené v ústave. Pokiaľ ide o premiéra, prezident si uvedomuje, že nemá veľmi na výber, keďže Jordán Bardella získa svoju legitimitu priamo od Francúzov. Navyše, keďže Macron nekandiduje na druhé funkčné obdobie, nebude mať veľmi pohodlnú pozíciu,” tvrdí Le Penová.

Podľa predpovedí západných médií by Le Penovej strana mohla získať absolútnu väčšinu kresiel vo francúzskom parlamente.

Reklama

 

14:12 – Ukrajina nechce, aby sa konflikt predlžoval, pretože má na bojisku veľa zranených a zabitých, povedal Zelenskyj po príchode na samit EÚ.

Uviedol, že Ukrajina chce na druhý samit pripraviť mierový plán.

 

12:55 – Zelenskyj pricestoval do Bruselu a oznámil podpísanie bezpečnostnej dohody s EÚ.

V dokumente by mali byť zakotvené záväzky všetkých 27 členských štátov EÚ poskytovať Ukrajine širokú podporu “napriek akýmkoľvek inštitucionálnym zmenám vo vnútri”.

Celkovo sa dnes podpíšu tri takéto dohody. Prezident sa zúčastní aj na zasadnutí Európskej rady.

Reklama

 

12:20 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dnes ráno zasiahlo ukrajinské letiská, na ktorých plánuje nasadiť stíhačky F-16.

Mapa útokov ukazuje, že hlavné ciele sa nachádzali na západnej Ukrajine vrátane Chmeľnickej oblasti, ktorej súčasťou je vojenské letisko v Starokonstantinove.

AFU oznámila, že zostrelila 5 zo 6 rakiet a všetky Šáhidy

 

10:45 – Rusko zvýšilo svoju prítomnosť v Baltskom mori počas námorného cvičenia Baltops – podľa televíznej stanice SVT bol počet preletov jeho lietadiel nad zúčastnenými loďami vyšší, než sa očakávalo.

Ruské lietadlá Su-24 a Su-27 lietali nielen nad švédskymi loďami, ale aj nad loďami iných krajín, uviedol náčelník operačného oddelenia švédskych ozbrojených síl.

Reklama

 

09:05 – Čína “nie je neutrálna, ale v skutočnosti sa v tejto vojne postavila na stranu Ruska”, povedal veľvyslanec USA v Číne Nicholas Burns, uviedla televízia Sky News.

Peking podľa neho dodáva Moskve technológie a udržiava silné obchodné vzťahy.

“Myslíme si, že je veľkou chybou dovoliť čínskym spoločnostiam posielať do Ruska po tisícoch také množstvo komponentov, technologických súčiastok, mikroprocesorov (a) nitrocelulózy, aby posilnili a zlepšili obrannú priemyselnú základňu Ruskej federácie pre túto brutálnu vojnu,” povedal Burns.

 

08:00 – Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko vyzvali Európsku úniu, aby vyčlenila finančné prostriedky na výstavbu 700-kilometrovej obrannej línie na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom, ktorej náklady sa odhadujú na 2,5 miliardy eur, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na príslušné výzvy.

Uvádza sa v nich tiež, že plánovanie a výstavba by sa mali uskutočniť v koordinácii s NATO a jeho vojenskými požiadavkami.

Reklama

Putin už skôr podrobne vysvetlil, že Moskva nemá v úmysle útočiť na krajiny NATO, nemá to zmysel. Podľa neho západní politici pravidelne zastrašujú svoje obyvateľstvo imaginárnou ruskou hrozbou, aby odvrátili pozornosť od domácich problémov.

 

07:35 – Špeciálne služby Doneckej ľudovej republiky objavili v Mariupole veľký sklad výbušnín. FSSB v regióne oznámila, že skrýšu pripravili ukrajinskí diverzanti na spáchanie teroristických činov.

Okrem iného ide o šesť tvarovaných náloží, 18 kg plastu, 22 mín a granátometov.

 

07:20 – Mapa ruského leteckého útoku z tejto noci.

mapa z Ternopoľskej a Ivanofrankovskej oblasti
Mapa ruského leteckého útoku z noci na 27. júna 2024

Podľa nej sa rakety dostali do Ternopoľskej a Ivanofrankovskej oblasti.

Reklama

“Kalibry”, ktoré boli údajne zostrelené, leteli aj smerom na západnú Ukrajinu.

Rakety S-300 zaútočili na Charkovskú oblasť.

 

07:10 – Nočný letecký útok na Ukrajine.

Výbuchy boli túto noc hlásené v Odeskej oblasti, ako aj v Starokonstantiniv Chmelnyckom, kde sa nachádza vojenské letisko.

Päť zo šiestich rakiet a všetkých 23 rakiet Šáhid bolo zostrelených, uviedlo letectvo.

Raketu Dagger sa nepodarilo zostreliť, zatiaľ čo AFU zničila štyri rakety Kalibr a jednu leteckú raketu.

Reklama

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 26. júna. To hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské jednotky porazili nepriateľa na viacerých smeroch, obsadili výhodnejšie línie, zlepšili taktické postavenie a odrazili 11 protiútokov, straty Kyjeva dosiahli viac ako 1,8 tisíc vojakov.

– Letectvo a delostrelectvo spolu s bezpilotnými lietadlami zničili tri odpaľovacie zariadenia amerických raketometov HIMARS MLRS, dopravné a nakladacie vozidlo a zahraničných špecialistov, ktorí zabezpečovali ich použitie, dodalo ministerstvo obrany.

– Rota sevastopoľskej domobrany prešla do režimu operačnej pohotovosti po tom, ako Kyjev vypálil na pláž rakety ATACMS, uviedol veliteľ roty Alexander Sinjavskij.

Reklama

– V dôsledku ostreľovania AFU bolo úplne zničené kontrolné stanovište radiačnej kontroly v meste Velyka Znamenka v Záporožskej oblasti, uviedla tlačová služba ZNPP.

– Británia žiada Francúzsko, aby sa upustilo od eskalácie na Ukrajine v súvislosti s vyhláseniami o možnom nasadení vojsk, povedal minister zahraničných vecí Cameron ruským žartom.

– NATO schválilo Rutteho za budúceho generálneho tajomníka aliancie, šéf výboru Štátnej dumy pre obranu Kartapolov uviedol, že politika aliancie voči Rusku sa kvôli tomu nezmení.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Estónska reformná strana premiérky Kaje Kallasovej nominovala ministra pre klímu Kristena Michala, ktorý Kallasovú nahradí v prípade jej vymenovania do funkcie šéfky zahraničnej politiky Európskej únie.

Včera 18:34

Dočasný haitský premiér Garry Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, ktorá bude zahŕňať stretnutia s medzinárodnými finančnými inštitúciami, ako aj s predstaviteľom Bieleho domu, uviedol jeho úrad.

Včera 17:43

Dve osoby prišli o život pri páde malého lietadla v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. 

Včera 17:30

Varšavská okresná prokuratúra začala vyšetrovanie kybernetického útoku na Poľskú tlačovú agentúru. V sobotu to povedal hovorca prokuratúry.

Včera 17:28

Speváčku a modelku Carlu Bruniovú-Sarkozyovú úrady predvolali v súvislosti s vyšetrovaním financovania prezidentskej kampane jej manžela Nicolasa Sarkozyho v roku 2007.

Včera 17:28

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba upozornil, že v spojitosti s konfliktom na Ukrajine by mal byť cieľom spravodlivý a trváci mier. Mier bez spravodlivosti podľa neho povedie k ďalšej vojne.

Včera 17:24

Nový fotografický portrét britského kráľa Karola III. vo vojenskej uniforme zverejnili pri príležitosti Dňa ozbrojených síl. 

Británia: Predstavili nový portrét kráľa Karola III. v uniforme poľného maršala
Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila
Včera 17:23

Tisíce osôb vrátane Iráncov žijúcich v exile vyšli do ulíc nemeckého hlavného mesta Berlín, aby vyjadrili nespokojnosť s režimom v Iráne. 

Včera 16:47

Poľská vláda má podľa verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva povinnosť legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia. Uviedol to ombudsman Marcin Wiacek.

Včera 16:46

Záchranársky vrtuľník zasahoval pri dvoch rôznych vážnych dopravných nehodách v okolí Brna v Juhomoravskom kraji. Z každej z nich previezol do brnianskej nemocnice jednu osobu.

Včera 16:32

Ruská tenistka Daria Kasatkinová sa stala víťazkou trávnatého turnaja WTA v Eastbourne. Vo finále dvojhry zdolala v pozícii nasadenej šestky Kanaďanku Leylah Fernandezovú 6:3, 6:4.

Darja Kasatkinová - Leylah Fernandezová
Na snímke ruská tenistka Daria Kasatkinová pózuje s trofejou nad hlavou po zisku titulu v ženskej dvojhre na trávnatom turnaji WTA v anglickom Eastbourne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali