To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zhorelo už viac ako 200 vozidiel TCK

❚❚

Kyjev 14. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office, telegram)

Aktualizované 14. septembra 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Na Ukrajinu sa v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Ruskom vracia 49 ľudí
Na snímke ukrajinskí vojaci pózujú po ich prepustení v rámci väzenskej výmeny zajatcov s Ruskom na neznámom mieste na Ukrajine

11:12 – Smer Časov Jar k ránu dňa 14.09.24: obchvat z juhu …

.

V mojom predchádzajúcom príspevku sme videli, ako sa ruským jednotkám v priebehu štyroch alebo piatich dní podarilo niekoľkými údermi nielen vynútiť si prekročenie Seversko-donecko-donbaského kanál severne od Kalinova, ale aj obsadiť najdôležitejšie ukrajinské opevnenie, ktoré krylo severný obchvat Časov Jaru (už za líniou zárezov).

Medzitým sa včera odohrala ďalšia dôležitá udalosť. Južne od Časov Jaru. Kde sa ruským jednotkám, tiež po mnohých dňoch zatláčania Ukrajincov za líniu kanála, podarilo prekročiť ju a získať oporu už južne od mesta.

.

Takto sa rysuje všeobecný plán ďalších akcií ruského velenia na hlboké obkľúčenie tohto najdôležitejšieho bodu ukrajinskej obrany. A ak ho úspešne zrealizuje, ukrajisnké jednotky čakajú v tomto smere ťažké dni, týždne a mesiace.

Veľmi ťažké…

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Smer Časov Jar
Smer Časov Jar

10:06 – Smer Časov Jar k ránu 14.09.24…

Tu sa včera udalosti vyvíjali tak, ako bolo povedané včera (a vzhľadom na ruské predchádzajúce útoky to ani nemohlo byť inak).

.

Predvčerom sa jednotky ruských ozbrojených síl usadili v prvých zákopoch veľkého nepriateľského obranného uzla opierajúceho sa o kanál Severský Donec – Donbas severne od osady Kalinovo. A včera ho aj úplne dobyli.

Teraz je toto dôležité ruské opevnenie a je to veľmi dôležitý úspech.

Ďalej Rusi majú nielen veľmi dôležité predmostie (a miesto sústredenia síl na útoky) za kanálom severne od Časov Jaru, ale aj možnosť začať široké ostreľovanie mesta zo severu.

A tento úspech sa dá využiť aj na ďalší postup do tyla AFU v oblasti Severska a na dosiahnutie vzdialených prístupov ku Kramatorsku a Slavjansku.

Veľmi dúfam, že to nie je jednorazová útočná operácia ruských vojsk (a navyše skvele vykonaná)

.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Smer Časov Jar
Smer Časov Jar

09:51 – Ak voľby v USA vyhrá Kamala Harrisová, bude „vojna s Ruskom“, povedal Trump.

Podľa neho chce demokratická kandidátka vrátiť do štátov vojenské odvody.

„Hlasovaním za Harrisovú hlasujete za vojnu s Ruskom. Chce niekto vojnu s Ruskom? Ak to bude nevyhnutné, pôjdeme do nej. Je však žiaduce jej zabrániť. Ona chce vrátiť (vojenské) odvody, odviesť vaše deti a poslať ich do vojny, ku ktorej nemalo dôjsť,“ povedal republikán, ktorý vystúpil na mítingu v Las Vegas.

Treba poznamenať, že Kamala Harrisová nepotvrdila plány na zavedenie vojenských odvodov. Zároveň prisľúbila, že bude pokračovať vo vojenskej podpore Kyjeva.

 

09:41 – Smer Kursk o 10.00 14.09.24 (aktualizácia situácie): protiútok AFU…

Ráno sa, žiaľ, potvrdila informácia (overil som si ju u chlapcov z poľa), že pokus nepriateľa o prielom južne od Gluškova sa stále vyvíja.

Momentálne je osada Veseloje pod kontrolou AFU (ešte stále nestabilná, ale už je tam). Jej predmostie je približne také, ako na mape.

Ruské zálohy boli na toto miesto urýchlene presunuté. Prebieha protiútok. Situáciu naďalej pozorne sledujem.
Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

.
Smer Kursk
Smer Kursk

09:18 – Smer Pokrovsk k ránu 14.09.24….

Boje tu prebiehajú rovnako ako predtým v oblasti Grodovky, kde ruské jednotky vytláčajú AFU za rieku a v oblasti Lysovky, kde sa postupne vytvára predmostie pre ďalšie možné ofenzívy.

Medzitým boli uskutočnené údery na nepriateľské jednotky v Pokrovsku a Mirnograde, ktoré sú veľmi silné. Každý deň ich prichádza niekoľko.

Mimochodom, včera neskoro večer rusi zničili aj takzvaný „hrbatý“ most cez železnicu. Je to teda už druhý strategický most v Pokrovsku, ktorý zničili.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

.
Smer Pokrovsk
Smer Pokrovsk

09:15 – Ukrajina sústredila „pomerne veľký“ kontingent na hraniciach s Bieloruskom. V rozhovore pre čínsku televíziu to uviedol minister obrany Viktor Chrenin.

Ukrajina sústredila „pomerne veľký“ kontingent na hraniciach s Bieloruskom
Ukrajina sústredila „pomerne veľký“ kontingent na hraniciach s Bieloruskom

„Vidíme, že dnes je na ukrajinskej strane sústredený pomerne veľký kontingent. Vidíme, že proti nám neustále prebieha prieskum, provokácie v podobe narúšania našej štátnej hranice vo vzdušnom priestore rôznymi dronmi,“ povedal Chrenin.

Minsk preto „zvýšil vojenské zoskupenie na južnom operačnom smere“.

Chrenin tiež vyčítal Ukrajine organizáciu a prípravu oddielov Bielorusov, ktorí sú proti Lukašenkovi.

Predtým boli zverejnené zábery bieloruskej techniky, ktorá sa presúva k ukrajinským hraniciam.

.
Ukrajina sústredila „pomerne veľký“ kontingent na hraniciach s Bieloruskom
Ukrajina sústredila „pomerne veľký“ kontingent na hraniciach s Bieloruskom

09:10 – Ruské jednotky začali útok na šachtu Južnodonbasskaja-3 západne od mesta Vodjanoje v smere na Ugledar.

Na ruských vojenských blogoch sa objavili videá silných úderov na konštrukcie bane, po ktorých nasledoval mechanizovaný útok z rôznych strán. Podľa ich správ boje o „Južnodonbasskú“ pokračujú už vo vnútri bane.

Ukrajina to nepotvrdila. Jednotlivé vojenské kanály AFU zároveň včera informovali o bojoch v oblasti Vodjanoje a Ugledar, pričom sa o bani nezmienili.

Pripomeňme, že po obsadení Vodjanoje sa Rusi môžu pokúsiť prerušiť cestu z Bogojavlenky do Ugledaru, po čom môže dôjsť k operačnému obkľúčeniu mesta. „Južnodonbasskaja-3“ sa nachádza na ceste do Bogojavlenky.

 

09:02 – Smer Selidovo-Kuračov ráno 14.09.24: Ukrajinsk, Ostroe…

Tak ako predtým, tieto dva úseky v tomto smere sú najhorúcejšie.

.

Situácia v Ukrajinsku je nasledovná. Ukrajinci po opustení mesta, kde sa im nepodarilo zorganizovať riadny odpor, neopustili baňu Ukrajinka. Práve tu vybudoval svoju obranu a opierajúc sa o jej budovy a haldu sa snaží zdržať ruský postup na juhozápad.

V tejto súvislosti začali ruské jednotky pripravovať operáciu na šturm bane a konečné zničenie uzlov nepriateľského odporu v meste a jeho okolí.

Za týmto účelom pokračovali v ostreľovaní mesta západne od odvalu bane „Ukrajina“ a dokázali tu postúpiť takmer k ceste Ukrajinsk – Soledar. Takto celkovo dokončili obkľúčenie ukrajinskej posádky. Napriek tomu tu obkľúčenie ešte nie je dokončené (myslím, že to bolo urobené zámerne) a jednotky AFU majú šancu vykĺznuť z mesta.

V oblasti Ostrogu jednotky ruskej 5. brigády celý deň čistili územie východne od obce od zvyškov ukrajinských jednotiek a vo všeobecnosti bola táto operácia do večera ukončená (niektorých sa podarilo zničiť, a niektorí unikli).

Jednotkám AFU sa zasa napriek ich snahe nepodarilo vytlačiť ruských útočníkov z východných ulíc obce.

Boje naďalej pokračujú.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

.
Smer Selidovo-Kuračov
Smer Selidovo-Kuračov

08:48 – Kurský smer ráno 14.09.24: protiofenzíva Ozbrojených síl Ruskej federácie – výsledky štvrtého dňa…

Ako to vždy býva v útočných operáciách, keď nepriateľ nie je porazený a prevalcovaný úderom, tak s každým novým dňom je postup útočiacej strany slabší a slabší.

Presne to sa dnes deje pri Kursku. Žiaľ, Ukrajincom sa podarilo nazbierať sily a z väčšej časti maria ďalší postup ruskej armády.

Včera, ako aj predvčerom, sa ruskej armáde nepodarilo zlomiť odpor Ukrajincov v Ľubimovke. A jej pokus udrieť cez Darjino pri Sverdlikove zatiaľ nepriniesol rozhodujúce výsledky.

Na druhej strane, sa ani Ukrajincom nedarí útok z boku v tyle ruského postupujúceho zoskupenia.

Teda bez preskupenia a zapojenia nových síl do boja sa ruská ofenzíva o pár dní na tomto úseku vyčerpá.

Ale aj bez zavedenia záloh je to stále víťazstvo. Rusi už dosiahli dôležité výsledky. Po prvé, rozdrvili ľavé krídlo ukrajinskej skupiny a momentálne sú veľmi blízko jeho logistických ciest. Po druhé, porazili niekoľko ukrajinských práporov. Po tretie, vytvorili reálnu hrozbu obkľúčenia časti jeho síl. A ukrajinská armáda tu už nemá žiadny manévrovací priestor. Akýkoľvek ďalší podobný úder, aj s menšími výsledkami, by tu mal byť pre Ukrajincov osudný.

.

A to sa aj stane. Buď teraz, ak má ruské velenie v rukáve ďalšie tromfy (rezervy), alebo o niečo neskôr.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Kurský smer
Kurský smer

08:25 – V Kyjeve a na celej Ukrajine bolo zaznamenaných viac ako 200 prípadov podpaľačských útokov na vojenské vozidlá. Približne štvrtinu z nich spáchali neplnoletí, uviedol náčelník kyjevskej polície Dmytro Šumeiko.

Podpaľačom sľubujú od 600 do niekoľko tisíc dolárov za jedno auto.

Polícia tiež vyzýva príslušníkov AFU a Národnej gardy, aby sa „vyhýbali umiestňovaniu značiek na vozidlá, ktoré by ich mohli identifikovať ako vojenské“.

„Ak je to možné, odporúča sa ponechať vozidlá na strážených parkoviskách, uzavretých parkoviskách alebo v garážach,“ uviedol Šumeiko na telegrame.

 

.

08:00 – Zelenskyj uviedol, že v noci bolo na Ukrajinu vypustených viac ako 70 Shahedov, z ktorých väčšina bola zostrelená.

Systémy protivzdušnej obrany pôsobili v Kyjevskej, Čerkaskej, Žitomírskej, Vinnickej, Odeskej, Sumskej, Dnepropetrovskej, Poltavskej, Chersonskej, Charkovskej a Doneckej oblasti.

 

07:40 – Britská spoločnosť BAE Systems dostala od Pentagónu objednávku na viac ako 200 bojových vozidiel Bradley, ktoré nahradia vozidlá odovzdané Ukrajine, informovala BBC.

Kontrakt predpokladá výrobu viac ako 200 kusov Bradley najnovšej sériovej modifikácie A4 v celkovej hodnote 440 miliónov dolárov.

Samotná spoločnosť vo svojej tlačovej správe uvádza, že vozidlá sa vyrábajú v jej závodoch v Spojených štátoch.

BBC zdôrazňuje, že medzi uvedenými zariadeniami možno nájsť závody v politicky významných štátoch Michigan a Pensylvánia.

.

 

06:30 – Vojenská operácia, 13. septembra 2024. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Od 7. do 13. septembra ruská armáda uskutočnila 39 skupinových útokov s použitím vysoko presných zbraní a útočných dronov na vojenské objekty na Ukrajine.

– Ruské jednotky počas týždňa obsadili 10 osád v Kurskej oblasti a 8 osád v DĽR, uviedlo ministerstvo obrany.

– Počas týždňa AFU stratila až 16 960 vojakov, 30 tankov, 153 obrnených vozidiel, dve odpaľovacie zariadenia MLRS americkej výroby, 157 poľných delostreleckých zbraní a zbraní MLRS, vrátane 58 zbraní získaných zo Západu, spresňuje sa v súhrne.

.

– Krajiny NATO pripravujú plány na vyslanie vojsk na Ukrajinu, aby prinútili Rusko rokovať o vzorcoch Kyjeva, čo je nebezpečná hra, ktorá by mohla viesť k priamemu stretu medzi jadrovými mocnosťami, uviedol námestník ministra obrany Fomin.

– ŠVO úplne obrátilo predstavu o modernej vojne, o používaní bezpilotných lietadiel, o význame tankov a ich obrane, dodal Fomin.

– Ruské zbrane sa ukázali ako účinné v bojových podmienkach, západné systémy na bojisku horia a ruská armáda je pripravená podeliť sa s partnermi o unikátny vývoj, ktorý má čeliť západným zbraniam, poznamenal.

– Televízna stanica ITV citovala britského premiéra Starmera, ktorý povedal, že Spojené kráľovstvo a USA sa nechystajú dať Ukrajine povolenie na použitie západných zbraní na údery na ciele na ruskom území.

– Televízia CNN citovala amerického predstaviteľa, ktorý povedal: USA sa snažia presvedčiť Kyjev, aby nepoužíval operačno-taktické rakety ATACMS na údery na ciele na ruskom území, ktoré podľa nich majú „malú strategickú hodnotu“, pretože rakiet je málo.

– Hovorca nemeckej vlády Hebestreit uprostred vyhlásení Londýna a Washingtonu o úderoch hlboko v Rusku: netýka sa to zbraní SRN, rozhodnutie kancelára Scholza nedodávať Kyjevu rakety Taurus je nemenné.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali