To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj uviedol, že ústup AFU pod tlakom Ruskej federácie bol správnym krokom

❚❚

Kyjev 3. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP,Telegram)

Aktualizované 3. októbra 19:45

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna na ukrajine
Ilustračné foto

17:50 – Zelenskyj vo večernom prejave kritizoval západných partnerov za meškanie pomoci a chýbajúce riešenie diaľkových úderov proti Rusku.

.

„Je jasné, aké dôležité je plne realizovať každú z našich dohôd s partnermi o obrannej podpore. Včasnosť podpory je odolnosť na fronte. Frontová línia musí byť posilnená. A schopnosť úderov dlhého dosahu musí byť konečne poskytnutá presne tak, ako je to potrebné na ukončenie tejto vojny,“ povedal ukrajinský prezident.

 

.

16:55 – Z 500 000 nábojov, ktoré majú byť dodané v rámci českej iniciatívy do konca roka, bola na Ukrajinu dodaná len o niečo viac ako tretina.

Informovala o tom česká publikácia iRozhlas.

Podľa nového ukrajinského veľvyslanca v Prahe Vasyľa Zvarycha Ukrajina rokuje s českým ministerstvom obrany o rozšírení iniciatívy.

 

16:00 – Biden na otázku, či je pripravený stretnúť sa s Putinom na najbližšom samite G20, ktorý sa bude konať v Brazílii, vyjadril pochybnosti, či tam ruský prezident pôjde.

.

„Pochybujem, že sa tam Putin [objaví],“ povedal americký prezident.

Kremeľ predtým uviedol, že Putinova cesta do Brazílie na samit G20 sa pripravuje.

 

15:10 – Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie mesta Ugledar v Doneckej oblasti.

Stratu mesta včera potvrdilo velenie AFU.

.

 

14:15 – Zelenskyj uviedol, že ústup AFU pod tlakom Ruskej federácie bol správnym krokom na zachovanie životov bojovníkov, pretože tie sú „dôležitejšie ako akýkoľvek vývoj“.

Jeho slová odzneli po tom, ako sa vojská stiahli z Ugledaru.

 

14:10 – Francúzsko navrhuje obmedziť právo Európskej komisie prideľovať Ukrajine peniaze bez súhlasu členských štátov EÚ, uviedol portál Politico.

Paríž chce posilniť kontrolu nad prideľovaním pôžičky vo výške 35 miliárd eur pre Ukrajinu, ktorá by mala byť vyplatená v najbližších týždňoch.

 

13:27 – Letiská v Kazani a Nižnekamsku ráno pozastavili prílety a odlety.

Boli prijaté príslušné príkazy Rosaviatsia na zaistenie bezpečnosti letov civilných lietadiel.

 

.

12:51 – Nový generálny tajomník NATO Mark Rutte odcestoval do Kyjeva, informovala agentúra AFP.

 

12:39 – V Charkovskej oblasti zničil lesný požiar celú dedinu Peski Radkovskije.

Zničených bolo viac ako tisíc domov. Evakuovaných bolo 60 ľudí.

V Charkovskej oblasti zničil lesný požiar celú dedinu

 

.

11:34 – Letecký poplach v Kyjeve a vo viacerých regiónoch.

V týchto oblastiach hrozí balistická hrozba, uvádza letectvo.

Mapa

 

09:06 – Ukrajina poslala svoje „najlepšie tanky“ do Kurskej oblasti, zatiaľ čo ukrajinské mestá v Donbase sú čoraz zraniteľnejšie, píše Forbes.

Videá z Ruskej federácie zverejnené cez víkend ukazovali švédske tanky Strv 122 a nemecké Leopard 2A6. Ide o jedny z najlepších vozidiel v ukrajinskom arzenáli. Ukrajina dostala len 10 vozidiel Strv 122 od Švédska a 21 vozidiel Leopard 2A6 od Nemecka a Portugalska, všetky v roku 2023.

.

Na videu jeden z týchto tankov ťahá poškodený tank T-72, keď na ňom niečo vybuchne. Tank pokračoval v ceste. Uvádza sa, že video bolo natočené v Kurskej oblasti, ale kde presne, nie je uvedené.

Existujú dôkazy, že jeden takýto tank sa v Kurskej oblasti stratil už minulý mesiac. Na videu je vidieť, že po príchode FPV horí.

Forbes vyjadruje pochybnosti, že Ukrajina dostane viac takýchto vozidiel.

„To, že ukrajinskí velitelia sú ochotní riskovať posledné Strv 122 a Leopard 2A6 v Kursku, hovorí o tom, aký význam pripisujú ukrajinskej invázii do regiónu. Invázne úsilie stojí Ukrajincov zraniteľné mestá (Donbas – pozn. red.) a nenahraditeľné vozidlá. Zatiaľ je to cena, ktorú sú ochotní zaplatiť, aby sa zmocnili a, dúfajme, udržali malú časť Ruska,“ sumarizuje publikácia.

 

07:23 – Rusko uviedlo, že v noci odrazilo útok 113 ukrajinských dronov.

Podľa ruského ministerstva obrany bolo 73 dronov zostrelených nad územím Belgorodskej oblasti, 25 nad Voronežskou oblasťou, 14 nad Kurskou oblasťou a jeden nad Brjanskou oblasťou.

.

Neboli hlásené žiadne škody. Zároveň pravdepodobne neboli zostrelené všetky drony – v Kazani bolo od rána uzavreté letisko (ako to zvyčajne býva v prípade ohrozenia dronmi).

 

07:22 – Ruské blogy uvádzajú, že Ukrajina začala nový masívny útok dronmi na ruské územie.

Tvrdia, že viac ako 200 bezpilotných lietadiel lieta severným smerom cez Brjanskú, Belgorodskú a Orlovskú oblasť.

Pracuje na nich protivzdušná obrana.

 

07:21 – Západná pomoc Ukrajine pri presune rakiet protivzdušnej obrany výrazne vyčerpala zdroje v tejto oblasti, čím oslabila schopnosť Izraela odraziť iránsky útok.

.

Denník Telegraph píše:

„Počet stíhacích rakiet je obmedzený. Úsilie Západu pomôcť Ukrajine brániť jej mestá pred ruským bombardovaním viedlo k vynaloženiu značných zdrojov v tejto oblasti. Keďže Izrael aj Ukrajina sú vo veľkej miere závislé od USA, pokiaľ ide o tieto stíhačky, je potrebné prijať rozhodnutia,“ uvádza sa v článku.

 

07:10 – Estónsko zvažuje možnosť vyslania vojenského personálu na západnú Ukrajinu na plnenie nebojových úloh, uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur pre Polskie Radio.

 

07:04 – Spojené štáty očakávajú, že sa čoskoro začne diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine, uviedol námestník americkej ministerky zahraničných vecí Kurt Campbell vo svojom prejave vo Washingtone.

„Myslím si, že v konečnom dôsledku si uvedomujú, že niektoré z týchto problémov sa budú musieť vyriešiť za rokovacím stolom. Dúfajme, že v určitom okamihu v nie tak vzdialenej budúcnosti sa ocitneme v nejakej diplomatickej angažovanosti,“ povedal Campbell.

.

 

07:01 – Vojna na Ukrajine, 2. októbra. To hlavné:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky skupiny vojsk „Juh“ prevzali kontrolu nad osadou Verchnekamenskoje v DĽR.

– Straty ukrajinských jednotiek za deň dosiahli 2 120 osôb, uvádza sa v súhrne ministerstva obrany.

– Ruské jednotky v priebehu dňa zasiahli objekty energetickej infraštruktúry, ktoré podporujú akcie AFU, ako aj kontrolný bod operačnej skupiny „Lugansk“, uviedol vojenský rezort.

– Kabinet ministrov Ukrajiny predložil Rade návrh zákona, v ktorom navrhuje zaviazať 17-ročných, aby sa sami prihlásili do brannej evidencie.

– Poľský minister obrany Kosyniak-Kamysz sa sťažoval, že Ukrajina zabudla na poľskú vojenskú pomoc.

.

– Maďarsko blokuje plán EÚ na vyslanie inštruktorov a poradcov na Ukrajinu, uviedol minister zahraničných vecí Szijjártó.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:13

Tohtoročná úroda jesenných plodín bude nižšia ako vlani, výrazný nárast sa očakáva iba pri zemiakoch.

12:12

Ceny zemiakov (najmä neskorých) by mali ďalej klesať, čo podporuje aj vývoj na celoeurópskom trhu, kde sa cena ustálila pod 30 eur za tonu. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k 3. odhadu úrody.

12:10

V súčasnosti je vývoj cien ropy neistý a predpovede sú ťažké, ale väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien pohonných látok ako ich pokles. 

12:09

Výstavba čínskej baterkárne v Šuranoch spoločnosťou Gotion InoBat Batteries môže ohroziť automobilový priemysel na Slovensku. Pôda, na ktorej má nová fabrika vzniknúť, je taktiež jednou z najúrodnejších v našej krajine, uviedlo opozičné hnutie KDH. Domáci priemysel by mohol byť okrem iného ohrozený potenciálnym vývozom vyrobených batérií za hranice štátu namiesto ich využitia v rámci našej ekonomiky.

12:07

Vplyvom prijatých konsolidačných opatrení klesnú v budúcom roku disponibilné príjmy priemernej rodiny o 1,5 % ročne, čo predstavuje sumu 270 eur. Balíček opatrení sa najviac dotkne rodín so stredným príjmom.

11:56

Grécka polícia zničila viac ako 8300 nelegálne pestovaných rastlín marihuany na kukuričnej farme v strednom Grécku. Ide o jedno z najväčších množstiev tejto rastliny aké doteraz polícia zadržala.

11:54

Česká polícia zadržala študenta, ktorý sa vyhrážal, že vystrieľa konkrétnu triedu v jednej z pražských škôl. Hrozia mu štyri roky väzenia a kriminalisti počas prehliadky uňho našli airsoftové zbrane a nože. 

11:53

Železničnú dopravu v severnom Taliansku prerušili po zrážke vlaku s údržbárom na trati neďaleko Bologne. Pracovník pri nehode zahynul, uviedla železničná spoločnosť Rete Ferroviaria Italiana.

11:44

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval západné krajiny, aby zrušili sankcie uvalené na Afganistan a prevzali zodpovednosť za rekonštrukciu krajiny.

11:19

 Rusko zaútočilo na Ukrajinu 19 dronmi, oznámili ukrajinské vzdušné sily.

11:18

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí priletel do Bejrútu, oznámili tamojšie médiá.

Iránsky minister zahraničných vecí priletel do Bejrútu
Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí
10:54
Po tom, čo Veľká Británia odovzdala Mauríciu ostrov Čagos v Indickom oceáne, Argentína opäť vyzvala Londýn, aby jej vrátil zvrchovanosť nad spornými Falklandskými ostrovmi.
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali