To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj opäť nadhodil tému – zásahy ruských letísk

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Zelenskyj opäť nadhodil tému – zásahy ruských letísk

Bratislava 30. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 30. júna 19:53

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Policajti z jednotky Bieli anjeli pomáhajú staršej žene nastúpiť do dodávky počas evakuácie v banskom meste Toreck v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v piatok 28. júna 2024

16:00 – V súčasnosti sa v blízkosti bieloruských hraníc nachádza desať práporných taktických skupín NATO s celkovým počtom viac ako 20 000 osôb.

Reklama

Uviedol to prvý námestník bieloruského ministra obrany Pavel Muraveika v rozhovore pre televízny kanál ONT. Dodal, že bieloruská armáda je pripravená reagovať na všetky mysliteľné aj nemysliteľné provokácie.

Bieloruská armáda je vycvičená v používaní taktických jadrových zbraní a bude pripravená ich použiť v prípade ohrozenia suverenity, povedal prvý námestník ministra obrany Bieloruska Pavel Muraveika.

Reklama

 

15:05 – Lietadlá veliteľstva NATO AWACS na diaľkovú radarovú detekciu a kontrolu vykonávajú pravidelné lety nad Poľskom a monitorujú situáciu v ukrajinskom vzdušnom priestore, uviedol britský denník Defence Journal.

“Oficiálne sa všetky získané spravodajské informácie posielajú len krajinám NATO, ale všetci vedia, že niektoré z týchto krajín sa rýchlo podelia o informácie s Ukrajinou, čo im umožní odraziť útoky. Západné spravodajské informácie dávajú Ukrajine možnosť reagovať oveľa rýchlejšie,” povedal pre UK Defence Journal bývalý dôstojník britského kráľovského letectva, ktorý si želal zostať v anonymite.

 

14:05 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské jednotky prenikli do dediny Severnoje (starý názov Kirovo) pri Torecku.

Reklama

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v obci zopakovali techniku, ktorú vyskúšali počas prielomu do Avdejevky – cez podzemný tunel. Ten bol vykopaný v dĺžke troch kilometrov pozdĺž kanála Severský Donec.

Tvrdí sa, že sa tak mohli dostať do tyla jednej z pevností AFU vo východnej časti Severného.

Ukrajina to nepotvrdzuje.

 

13:10 – Situácia na fronte 30. júna 2024

Reklama
Situácia na fronte 30. júna 2024
Situácia na fronte 30. júna 2024
Situácia na fronte 30. júna 2024
Situácia na fronte 30. júna 2024

12:20 – Zelenského predstava o konci vojny

Zachovanie Ukrajiny, vstup do NATO a “spokojnosť”. Zelenskyj vymenoval podmienky, za ktorých je Ukrajina pripravená ukončiť vojnu.

Na otázku amerického novinára, čo pre Ukrajinu znamená “skutočné víťazstvo” a či to znamená návrat všetkých území, Zelenskyj odpovedal, že je potrebné “zabrániť zničeniu Ukrajiny. A tiež zabezpečiť, aby sa agresia nemohla opakovať, čo by si podľa Zelenského vyžadovalo prijatie Ukrajiny do EÚ a NATO.

“Ak to nebudeme mať, myslím si, že pre nás existuje veľké riziko, že sa tento nepriateľ vráti …. Potrebujeme kolektívnu obranu Ukrajiny,” povedal prezident.

Zároveň prezident vo svojej odpovedi nespomenul vrátenie všetkých ukrajinských území pozdĺž hranice z roku 1991 ako podmienku “skutočného víťazstva”.

Zelenskyj tiež povedal, že Ukrajina a Západ chápu víťazstvo v tejto vojne odlišne. Podľa ukrajinského prezidenta Západ chce, aby sa Ukrajina zachovala, ale nechce, aby sa Rusko zrútilo alebo aby bol v Kremli vymenený Putin, pretože potom by mohlo byť “ešte horšie”.

Na druhej strane Ukrajina podľa Zelenského potrebuje “satisfakciu”.

“Pre nás je konečné víťazstvo … pre nás, pre nás všetkých je víťazstvo momentom uspokojenia. Rozumiete? To sú rozdielne veci. Ak je pre Západ hlavným víťazstvom to, že im nedovolí okupovať Ukrajinu, ale všetci sa boja, že sa Rusko zrúti. Počúvam tieto správy. Každý sa bojí. Každý sa bojí, čo bude s Ruskom bez Putina, každý sa bojí, či môže zostať také, aké je, a či sa to nezhorší a tak ďalej,” povedal prezident v rozhovore pre denník The Philadelphia Inquirer.

Zelenskyj povedal, že to nestačí, pretože “je dôležitá satisfakcia, je potrebná spravodlivosť”, pretože Ukrajina “musí zostať jednotným národom aj po vojne”.

 

Reklama

11:30 – Rokovania s Ruskom sa môžu začať až po tom, ako svet vypracuje plán urovnania a dohodne sa na ňom s Ukrajinou.

Takto odpovedal Volodymyr Zelenskyj na otázku denníka Philadelphia Inquirer, či sú možné priame rokovania medzi Kyjevom a Moskvou.

Podľa neho by sa na vypracovaní plánu mali podieľať “krajiny z rôznych kontinentov”, od Európy a Ameriky až po Áziu s Afrikou.

“Ak sú tam ich zástupcovia, pripravia riešenie tej či onej krízy. A potom by sa tento dokument, ak vyhovuje Ukrajine, rovnakým spôsobom mal vyriešiť s predstaviteľmi Ruskej federácie. Zatiaľ máme len takýto model,” povedal Zelenskyj v rozhovore.

Uviedol tiež, že model podobný dohode o obilí by sa mohol použiť pri diskusii o územnej celistvosti Ukrajiny. Pripomenul, že išlo o dve “zrkadlové” dohody – Ukrajiny a Ruska, ale nie medzi sebou, ale s prostredníkmi (Tureckom a OSN). “Fungovalo to,” povedal prezident.

Reklama

 

10:45 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské vojská zasiahli vlak so zbraňami, vojenskou technikou a personálom 117. brigády AFU počas vykládky;

– V dôsledku akcií ruského zoskupenia Sever prišlo AFU v priebehu 24 hodín až o 285 príslušníkov vojenského personálu, tank a bojové vozidlo Grad MLRS;

– Stredné zoskupenie ruských ozbrojených síl zlepšilo taktické postavenie a zasiahlo formácie piatich brigád AFU;

Reklama

– Jednotky Centrálneho zoskupenia Ozbrojených síl RF odrazili päť protiútokov AFU;

– AFU stratila až 370 vojakov v zóne zodpovednosti Centrálnej skupiny ozbrojených síl RF;

– AFU zaútočila na prápor Opfor, ruská armáda v zóne zoskupenia “Juh” útok odrazila;

– AFU stratila až 450 vojakov, 2 tanky a 3 obrnené vozidlá v zóne zodpovednosti ruského vojenského zoskupenia “Juh”;

– Východné zoskupenie ruských ozbrojených síl zaujalo priaznivejšie línie a zasiahlo živú silu a techniku troch brigád teroobrany;

– “západné” zoskupenie vojsk porazilo brigády AFU a Azov (uznaná teroristická organizácia, zakázaná v Ruskej federácii), odrazilo dva protiútoky, nepriateľ stratil za deň až 515 vojenských osôb;

– AFU stratila až 130 vojakov v zóne zodpovednosti východnej skupiny ruských ozbrojených síl;

Reklama

– Skupina Dnipro porazila živú silu a techniku troch brigád AFU;

– AFU stratila v zóne zodpovednosti Dneperského zoskupenia do 105 príslušníkov vojenského personálu;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili 72 bezpilotných lietadiel, dve rakety Neptun-MD, tri klamné ciele MALD a deväť rakiet HIMARS.

 

9:55 – Rusom sa tento týždeň podarilo preťať obranu AFU pri Torecku do hĺbky až 2,6 kilometra a pozdĺž frontu až 5,6 kilometra.

Takéto odhady uvádza Konstantin Mašovec, expert skupiny “Informačný odpor”.

“Navyše sa zdá, že v južnej časti tohto zárezu nepriateľ narazil na minimálny odpor, obrazne povedané “prešiel” po ceste severne od skládok cez naše predsunuté postavenia (a aj na satelitných snímkach je vidieť usporiadaný oporný bod) a vrazil do obce Južnoje priamo po Leninovej a Krasnej ulici, až po Charkovskú ulicu a takmer dosiahol Sotsgorodok,” povedal.

Reklama

Podľa Mašovca ukrajinské velenie neočakávalo úder na Toreck z východu. Očakávalo, že Rusi obkľúčia oblasť a prerazia na juh k diaľnici Pokrovsk-Konstantinovka.

Expert sa domnieva, že práve s tým ruské velenie počítalo.

“Veľmi však pochybujem, že ruské velenie vo všeobecnosti vážne považuje ‘útok z východu’ na Toreck za v skutočnosti hlavný (útočný úsek – pozn. red.),” dodal Mašovec.

 

9:00 – Systémy Patriot sú proti ruským leteckým bombám nepoužiteľné, povedal Zelenskyj pre Philadelphia Inquirer.

Podľa neho Rusko zhadzuje na frontovú líniu tisíce KAB mesačne a toľko rakiet, ktoré by ich mohli zostreliť, “nikdy nebudeme mať”. Prezident dodal, že tieto rakety stoja po tri milióny dolárov.

Zelenskyj tvrdí, že jediným spôsobom, ako vyriešiť problém leteckých bômb, je zasiahnuť ruské letiská vo vzdialenosti viac ako 300 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Reklama

Treba však pripomenúť, že zasahovanie na takúto vzdialenosť západnými zbraňami spojenci nepovoľujú.

Zelenskyj tiež spomenul tento bod a povedal, že Bidenovo povolenie na údery na ruské pohraničné územie nerieši problém KAB.

 

8:10 – Ruská armáda vytlačila AFU z ľavého brehu Dnepra, pričom boje prebiehajú na ostrovoch, uviedol gubernátor Volodymyr Saldo.

 

7:20 – Memorandum, ktoré Ukrajina podpísala s MMF, zahŕňa zvýšenie sadzieb za plyn a svetlo.

V časti “Reformy energetického sektora” sa uvádza, že by sa tak malo stať okamžite po skončení vojny.

Reklama

“Možné reformné opatrenia, hneď ako to podmienky umožnia, zahŕňajú ďalšie postupné zvyšovanie taríf,” uvádza sa v dokumente.

Po skončení vojny,
“bude potrebné postupne zvyšovať tarify za plyn a elektrinu, aby sa pokryli náklady
a zároveň vyčleniť primerané a cielené zdroje na ochranu zraniteľných domácností.”

Ukrajinský kabinet ministrov bude musieť schváliť plán “postupnej liberalizácie trhov s plynom a elektrickou energiou”.

 

6:30 – 29. júna 2024. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské jednotky oslobodili osadu Šumy v DĽR, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Kumulatívne straty ukrajinských jednotiek za posledných 24 hodín dosiahli približne 1 800 ľudí, uvádza sa v súhrne ruského ministerstva obrany;

Reklama

– Finančná pomoc Ukrajine od iných krajín dosiahla najnižšiu úroveň od februára 2022;

– Poľsko podpíše bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou v priebehu niekoľkých dní;

– Pri nočnom útoku ukrajinského vrtuľníka na obytný dom v obci Gorodišče v Kurskej oblasti zahynulo päť ľudí vrátane dvoch malých detí a dvaja boli vážne zranení, uviedol úradujúci šéf oblasti Smirnov;

– Traja civilisti boli zranení v Belgorodskej oblasti v dôsledku útoku dronov kamikadze AFU na vozidlá idúce po ceste, uviedol Gladkov;

– Štyria civilisti utrpeli ľahké zranenia šrapnelom v dôsledku odrazeného raketového útoku na Sevastopoľ, uviedol Razvožajev.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:15

Moskva nemôže komentovať vyjadrenia exprezidenta USA Donalda Trumpa o ukončení vojny na Ukrajine, pretože nevie, čo jeho plán zahŕňa. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

15:14

Najmenej 27 ľudí prišlo v utorok o život počas tlačenice na náboženskom zhromaždení na severe Indie. Desiatky ďalších utrpeli zranenia a miestni zdravotníci sa obávajú, že počet obetí by sa mohol výrazne zvýšiť.

15:14

Viac ako 470 ľudí zadržala polícia vo viacerých mestách v Turecku po protisýrskych nepokojoch, uviedol turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Nepokoje vypukli po obvinení proti Sýrčanovi za zneužívanie sedemročného dievčaťa.

15:12

Britské herečky Judi Denchová a Sian Phillipsová sú prvými ženami, ktoré sa stali členkami Garrick Clubu. Jeden z najstarších a najslávnejších pánskych klubov v Londýne k takejto zásadnej zmene svojich stanov pristúpil prvýkrát od založenia v roku 1831.

15:06

Argentínska vláda v pondelok oficiálne zrušila štátnu tlačovú agentúru Telam, ktorú pravicový prezident Javier Milei obvinil z nadŕžania ľavici, a zmenila ju na médium, ktoré bude šíriť štátnu “propagandu”.

15:05

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, sa zmenia. Vyplýva to z novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok popísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:00

Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa od augusta zjednotia. Zároveň sa zvýši hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

14:55

Dovolenku plánuje v tomto roku realizovať viac ako 80 % opýtaných, z toho v zahraničí má záujem stráviť voľné chvíle 38 % ľudí. Uviedol to v analýze Tomáš Boháček, analytik 365.bank. Jednoznačná odpoveď na to, ako sa najlepšie prepraviť do svojej cieľovej dovolenkovej destinácie, môže byť podľa neho pre každého cestovateľa iná.

14:54

Vynesením prvého modulu plánuje Rusko v roku 2027 začať s výstavbou vlastnej vesmírnej stanice. V utorok to na platforme Telegram oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

14:54

Denné dodávky plynu do Európy od ruskej spoločnosti Gazprom prostredníctvom plynovodov vzrástli v júni medziročne o takmer štvrtinu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však o takmer desatinu znížili. TASR o tom informuje na základe údajov agentúry Reuters, ktorá vychádzala zo svojich výpočtov.

14:53

Dovedna 20 politických analytikov odsúdili v Bielorusku v neprítomnosti na desať- a viacročné tresty odňatia slobody po tom, ako ich usvedčili zo sprisahania s cieľom zvrhnúť tamojšiu vládu a z účasti v extrémistickej skupine. Všetci odsúdení žijú v zahraničí, za mrežami by však mohli skončiť po prípadnom návrate do vlasti.

14:53

Štrnásť ľudí zahynulo pri zrútení trojposchodovej budovy v meste Asjút na juhu Egypta. Oznámili to v utorok miestni predstavitelia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali