To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ukrajinské ozbrojené sily uskutočňujú masívny útok dronmi na Moskvu

❚❚

Kyjev 10. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service photo via AP, Telegram)

Aktualizované 10. septembra 18:246

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Boje v Kurskej oblasti na území Ruska
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska

17:25 – Ukrajina súhlasí s tranzitom ruskej ropy nakupovanej európskymi spoločnosťami, uviedol premiér Šmygal.

.

Problémy s tranzitom sa začali v júli, keď Kyjev zastavil dodávky ropy spoločnosti Lukoil cez svoje územie.

V pondelok maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL oznámila novú dohodu o tranzite. Podľa nej bude ropa po prekročení bielorusko-ukrajinskej hranice už maďarská.

.

 

16:30 – Ukrajina neoslobodí všetky svoje územia, ale udrží frontovú líniu.

Tento názor vyjadril James Stavridis, bývalý vrchný veliteľ Spojených síl NATO v Európe, uvádza Hlas Ameriky.

„Áno, myslím si, že ak by som si mal staviť na výsledok, tak by to, žiaľ, nebolo tak, že Ukrajina hrdinsky vykopne všetky ruské sily z Ukrajiny. Myslím si, že to je z vojenského hľadiska nereálne,“ povedal Stavridis.

„Na druhej strane si myslím, že Ukrajina by bola schopná kontrolovať súčasnú frontovú líniu. Myslím si, že si potenciálne dokáže udržať kontrolu nad týmto – tu je termín z vojenskej vysokej školy – jadrovým prvkom, ktorý vytvorila vo vnútri Ruska. A to podľa môjho názoru vytvára podmienky na rokovania podobné (scenáru) kórejskej vojny,“ vysvetlil.

.

 

15:40 – Objavila sa úplná citácia Blinkena, že Biden bude v piatok rokovať s britským premiérom o povolení úderov dlhého dosahu.

„Je potrebné sa opýtať, či Ukrajinci dokážu efektívne používať zbrane dlhého doletu. Niekedy si to vyžaduje výcvik, čo sme aj robili. Majú schopnosť udržať to? Na tom sme pracovali. Je to súčasť účinnej stratégie? Budeme počúvať našich ukrajinských partnerov. V blízkej budúcnosti budeme podávať správy predsedovi vlády aj prezidentovi Bidenovi. A som si istý, že práve o tom budú hovoriť, keď sa stretnú v piatok,“ povedal Blinken na brífingu.

Pripomenieme, že Blinken tento týždeň cestuje na Ukrajinu.

Americkí novinári zároveň tvrdia, že Washington už rozhodol o udelení povolenia Kyjevu. Táto informácia pritom zatiaľ nebola oficiálne potvrdená.

.

 

15:35 – Spojené kráľovstvo uvaľuje sankcie proti ruským vzdušným a vesmírnym silám

 

15:30 – Rusko musí byť pripravené odraziť prípadnú vojenskú agresiu v akomkoľvek smere vrátane námornej – Putin.

Dodal, že Rusko bude naďalej posilňovať svoje námorníctvo vrátane jeho strategickej jadrovej zložky.

 

14:45 – Nadchádzajúca zima by mohla byť pre Ukrajinu najhoršia od vojny, povedal premiér Šmygal, ale neuviedol žiadne prognózy o dĺžke výpadkov.

„Energetická udržateľnosť je jednou z našich najväčších výziev tejto zimy a jesene. Úspešne sme prekonali tri vykurovacie sezóny, ale nadchádzajúca zima môže byť najťažšia,“ povedal premiér na tlačovej konferencii.

Šmygal uviedol, že je ťažké poskytnúť prognózy o trvaní výpadkov, pretože to závisí od nových odstrelov pripravených Ruskou federáciou. Na druhej strane Ukrajina buduje obranu energetických zariadení.

„Na 85 % je dnes už chránená väčšina zariadení, ktoré by mala chrániť Ukrenergo,“ povedal premiér.

.

 

14:30 – Minister zahraničných vecí USA Blinken a britský minister zahraničných vecí navštívia tento týždeň Ukrajinu.

Blinken na brífingu uviedol, že návšteva sa uskutoční koncom týždňa.

Denník The Washington Post zároveň uviedol, že návšteva by sa mohla uskutočniť už v stredu

 

.

13:40 – Denné straty AFU na kurskom smere dosiahli viac ako 380 vojakov a 15 kusov techniky vrátane dvoch tankov, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ruské ozbrojené sily odrazili šesť útokov AFU v Kurskej oblasti, nepriateľ prišiel až o 40 ľudí. Ruské letectvo zasiahlo nahromadené živé sily AFU v Kurskej oblasti a zasiahlo oblasti, kde boli sústredení žoldnieri v Sumskej oblasti.

Straty AFU za celé obdobie bojových operácií v Kurskej oblasti presiahli 11 800 vojakov, zničených bolo 93 tankov, sedem HIMARS MLRS a päť MLRS, uviedlo ministerstvo obrany.

 

13:05 – Mapa dnešných útokov ukrajinských dronov na ruské regióny:

.

ukrajinské útoky

 

12:10 – Ukrajina nie je proti tomu, aby Maďarsko uzavrelo dohodu o tranzite ruskej ropy ropovodom Družba cez územie Ukrajiny.

Uviedol to premiér Šmygal. Uviedol, že podľa dokumentov už nepôjde o ruskú ropu, ale o maďarskú ropu.

Otázku o vplyve ukrajinských sankcií voči Lukoilu na takéto dodávky adresoval Rade pre národnú bezpečnosť a obranu.

Šmygal zároveň zopakoval, že Ukrajina nie je a nebude rokovať s Ruskom o pokračovaní tranzitu ropy a plynu.

Povinnosť zabezpečiť tranzit je pritom stanovená v asociačnej dohode s EÚ a Kyjev je pripravený túto požiadavku splniť, ale „nie je pripravený spolupracovať s Ruskom a nebude pokračovať v dohode“.

.

 

11:20 – Maďarská spoločnosť MOL Group oznámila, že podpísala dohodu o preprave ropy cez Ukrajinu a Bielorusko do Maďarska a na Slovensko prostredníctvom ropovodu Družba.

Dokument údajne podpísal aj Kyjev.

Čiu ropu, tlačová správa nešpecifikovala. Vo vyhlásení sa uvádza, že dohoda je v súlade so sankciami a predpismi EÚ a Ukrajiny.

Do ktorého roku sa zmluva uzavrie, sa neuvádza.

 

10:30 – Ruská federácia tvrdí, že Ukrajina sa v predvečer ofenzívy v Kurskej oblasti odmietla dohodnúť s Ruskom, že nezasiahne energetické zariadenia.

.

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Šojgu tvrdí, že Putin súhlasil s Erdoganovým návrhom nezasiahnuť energetické zariadenia vrátane jadrovej energie a obchodnú a civilnú flotilu v Čiernom mori.

„Po určitom čase (predstavitelia Ukrajiny – pozn. red.) povedali: Nie, na túto dohodu nepristúpime. A keď sa stal Kursk, bolo nám jasné, čo sa myslí pod jadrovými energetickými zariadeniami,“ tvrdí Šojgu.

 

10:00 – Francúzsky miliardár Xavier Niel kúpil ukrajinského mobilného operátora Lifecell a poskytovateľa pevného internetu a platenej televízie Datagroup-Volia.

Spoločnosti sa zlúčia.

Investičná spoločnosť NJJ Holding zaplatila za transakciu najmenej 524,3 milióna dolárov, uviedla spoločnosť Turkcell, ktorá vlastnila Lifecell. Z toho 435 miliónov USD bolo požičaných.

Dohoda bola možná, keď súd v apríli zrušil zablokovanie akcií spoločnosti Lifecell, ktoré vlastnil sankcionovaný ruský miliardár Michail Fridman, ktorý prostredníctvom spoločnosti LetterOne vlastnil približne 20 % akcií.

.

 

09:15 – Veľká časť ukrajinských samohybných húfnic Panzerhaubitze 2000 je pokazená a nedá sa opraviť pre nedostatok náhradných dielov, informuje Bild.

„Je to skvelý systém, ale jeho opotrebovanie je veľmi vysoké,“ hovorí veliteľ delostreleckej jednotky.

Jednou z hlavných potrieb je vymeniť potrubia. Tento problém sa vyskytol už pred 2 rokmi, v lete 2022, ale dodnes nie je vyriešený. Spoločnosť Rheinmetall v máji tohto roku oznámila veľkú objednávku na výrobu trojciferného počtu kusov, ale výroba trvá niekoľko mesiacov kvôli prácnemu kaleniu špeciálnych rúr.

Časom je potrebné vymeniť aj ďalšie diely, ale ich obstaranie komplikuje byrokracia.

„Je absurdné, že v súčasnosti zlyháva viac zbraňových systémov z dôvodu nedostatku náhradných dielov ako v dôsledku nepriateľskej paľby,“ hovorí Markus Faber, predseda nemeckého výboru pre obranu.

Berlín zároveň sľubuje, že Ukrajine odovzdá ďalších 12 takýchto húfnic.

.

 

08:25 – Ruská federácia opäť vyhlásila, že nebude viesť rozhovory s Ukrajinou, kým bude mať AFU v rukách časť Kurskej oblasti.

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Šojgu uviedol, že AFU sa počas ofenzívy, ktorú nazval „atómovým terorom“, snažila obsadiť jadrovú elektráreň Kursk.

V tejto súvislosti dodal, že Rusko „s teroristami nevyjednáva“.

 

07:30 – Ruské jednotky postúpili smerom na Pokrovsk a Ugledar, informovala vojenská publicistika Deep State.

Pokrovsk Ugledar ruské jednotky

.
Pokrovsk Ugledar ruské jednotky
Na mapách postup ruských vojsk

 

07:00 – Ukrajinské ozbrojené sily uskutočňujú masívny útok dronmi na Moskvu a ďalšie regióny Ruskej federácie.

Všetky letiská v blízkosti Moskvy – Vnukovo, Domodedovo a Žukovskij – boli uzavreté. V Ramenskom pri Moskve zasiahol dron viacposchodovú budovu, zahynula žena a dve poschodia vyhoreli. Ďalší dom bol poškodený.

Ruské publiki píše, že ide o prvú osobu, ktorá zahynula pri ostreľovaní v regióne počas vojny na Ukrajine.

Drony zaútočili na letisko Žukovskij, ako aj na mestá Kolomna a Kaširu. Podľa teraz dostupných informácií bolo zostrelených viac ako desať dronov.

.

Brjanská oblasť hlásila zostrelenie 59 dronov a zostrelené boli aj v Tulskej a Kalužskej oblasti. Neďaleko Tuly vraj trosky bezpilotného lietadla dopadli na palivový a energetický závod, ale „technologický proces nebol narušený“.

Ruské úrady teraz uzavreli letisko v Kazani.

Celkovo bolo v noci zničených 144 ukrajinských bezpilotných lietadiel, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

06:40 – Rusi obnovili ofenzívu smerom na Pokrovsk a útočia na Lysovku západne od Novohrodovky.

Informuje o tom príslušník AFU s volacím znakom „Muchnoi“ na svojom kanáli Telegram.

„Novogrodovka-Lysovka: nepriateľovi sa podarilo postúpiť na juhozápade a usadil sa v odbočke, uzatvárame ju kazetami“, – napísal.

ofenzíva Rusko
Na mape ruská ofenzíva

 

06:30 – USA rozmiestnia v Japonsku raketové systémy, ktoré boli predtým zakázané na základe zmluvy medzi USA a Ruskom o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu.

Informuje o tom denník The Japan Times.

Ide o pozemné raketové systémy stredného doletu Typhon.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:40

Slovenskí in-line hokejisti vstúpili víťazstvom do bojov na Svetových korčuliarskych hrách v talianskom Abruzze. Aj vďaka spoľahlivému výkonu brankára Richarda Pončáka zdolali domáci tím 4:2. Mužstvo tvoria hokejisti so skúsenosťami z extraligy, doplnení hráčmi 1. ligy. V utorok nastúpia v ďalšom stretnutí proti Česku (od 18.10 h).

14:39

Nemecko poskytne 100 miliónov eur na pomoc Ukrajine počas nadchádzajúcej zimy, keď bude čeliť ruským útokom na energetickú infraštruktúru. Oznámilo to v utorok ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne.

14:38

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že mobilizovala osem protipožiarnych lietadiel, ktoré pomôžu Portugalsku hasiť silné lesné požiare v severnej časti krajiny.

14:37

Viacero stredoázijských lídrov v utorok vyzvalo Nemecko na normalizáciu vzťahov s režimom Talibanu v Afganistane. Scholz je v kazašskom hlavnom meste Astana na summite stredoázijských krajín.

14:34

Poľské mesto Vroclav varuje svojich občanov pred dezinformáciami o povodniach, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach.

13:56

Most ponad rieku Ipeľ v obci Chľaba v okrese Nové Zámky je uzavretý. Dôvodom jeho uzávery je zvýšenie hladiny rieky Ipeľ, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre. Cezhraničný most v Chľabe spája Slovenskú republiku s Maďarskom. Podľa vyjadrenia polície neboli doteraz na území Nitrianskeho kraja zaznamenané žiadne problémy v súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

13:47

Hlavnou témou utorkového stretnutia zamestnávateľov združených v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) s ministerkou hospodárstva SR Denisou Sakovou (Hlas-SD) boli možnosti užšej spolupráce zástupcov zamestnávateľského sektora s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR pri riešení aktuálnych výziev, ktorým čelí slovenský priemysel. Zamestnávatelia diskutovali o aktuálnom stave a perspektívach podnikateľského prostredia, energetickej politike Slovenska, aj o kľúčových prioritách ministerstva. Informovali v utorok predstavitelia RÚZ.

13:47

Národná databáza dobrovoľníctva má zjednodušiť a zefektívniť prístup k dobrovoľníctvu po celom Slovensku. Nový projekt tak združuje dobrovoľnícke príležitosti na jednom mieste a prepája organizácie a ľudí ochotných pomáhať.

13:46

V súvislosti s mimoriadnou povodňovou situáciou na Slovensku môžu jednotlivci aj obce požiadať o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci. Ľudia tak môžu získať dotáciu maximálne vo výške 1500 eur, pričom požiadať o ňu je možné dvakrát, ak sú škody na majetku vyššie alebo ich postihne ďalší prírodný živel. Rovnako o ňu môžu požiadať aj obce vo výške 15.000 eur. Informovalo o tom v utorok na sociálnej sieti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali