To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinská protiofenzíva bude pokračovať ešte niekoľko týždňov a bude “veľmi krvavá”

❚❚

Kyjev 30. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Donetsk Regional Administration)

Aktualizované 30. júna 2023 20:16

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Počet obetí útoku na pizzeriu v Kramatorsku vzrástol na osem
Na snímke muž stojí na ulici pred zničenou reštauráciou RIA Pizza a obchodom po ruskom raketovom útoku v meste Kramatorsk, na východe Ukrajiny

 

.

20:05 – Náčelník generálneho štábu USA Mark Milley priznal, že ukrajinská protiofenzíva je pomalšia, než sa očakávalo.

Podľa neho bude pokračovať ešte niekoľko týždňov a bude “veľmi krvavá”.

.

“Deje sa to pomalšie, ako predpovedali počítačové výpočty alebo rôzni ľudia? Áno. hovoril som, že to bude trvať šesť až desať týždňov, bude to veľmi ťažké a veľmi dlhé a veľmi, veľmi krvavé. Nikto by si tu nemal robiť žiadne ilúzie,” povedal.
nadpis vojny: Ukrajinská protiofenzíva bude pokračovať ešte niekoľko týždňov a bude “veľmi krvavá”

 

20:00 – V prípade, že Záporožská jadrová elektráreň vybuchne, Ukrajina sa o tom môže dozvedieť až o niekoľko hodín, pretože kvôli Rusom nemá priamy prístup k radiačnej kontrole.

Na tlačovej konferencii to povedal Peter Kotin, prezident spoločnosti NAEC Energoatom.

Povedal, že priama kontrola radiácie je v rukách Rusov.

.

“Od dnešného dňa máme na území kontrolovanom Ukrajinou na pravom brehu senzory na monitorovanie radiácie a pomocou týchto senzorov budeme monitorovať. Ak skutočne dôjde k úniku v Záporožskej jadrovej elektrárni, budeme mať informácie v priebehu niekoľkých hodín. Ak bude situácia v ovzduší normálna, v priebehu niekoľkých minút budeme mať túto informáciu,” povedal.

 

19:50 – Biely dom pripísal pomalé tempo ukrajinskej ofenzívy počasiu a dlhým mesiacom, ktoré mali ruské jednotky na prípravu obrany.

“Počasie nemuselo byť vždy ústretové a Rusi mali na prípravu dostatok času, celé mesiace. Urobili to, zakopali sa, na niektorých miestach veľmi hlboko,” povedal na brífingu John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade pre národnú bezpečnosť.

 

.

19:30 – OSN je znepokojená nedostatočnou registráciou lodí v Čiernom mori v dôsledku vypršania platnosti dohody o obilí.

Informoval o tom televízny kanál Sky.

OSN vyjadrila znepokojenie nad tým, že od 26. júna neboli zaregistrované žiadne nové plavidlá, a vyzýva strany, aby zabezpečili pokračovanie dodávok, uvádza sa v správe.

“Vyzývame strany, aby sa zaviazali k pokračovaniu a účinnému vykonávaniu dohody bez ďalšieho odkladu,” uviedol hovorca OSN Farhan Haq.

Rusko údajne tiež uviedlo, že “nevidí dôvod” na predĺženie dohody o dodávkach obilia.

 

19:05 – Hovorca Bieleho domu John Kirby uviedol, že nemá čo povedať k želaniu Poľska umiestniť jadrové zbrane USA.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki dnes povedal, že Poľsko chce hostiť jadrové zbrane USA v reakcii na rozmiestnenie ruských jadrových zbraní v Bielorusku.

 

19:00 – Najdôležitejšie momenty večerného príhovoru Zelenského:

.

1. Informoval o postupe AFU vo všetkých smeroch.

2. 2. Informoval o zasadnutí Stavky vrchného velenia, na ktorom sa prerokovali otázky obrany a útoku, ako aj zásobovanie frontu muníciou.

(3. Samostatne Stavka posúdila situáciu na hraniciach s Bieloruskom a rozhodla o posilnení severného smeru.

 

18:15 – Hlavná vec vo večernom zhrnutí ukrajinského generálneho štábu:

.

1. Uskutočnilo sa viac ako 35 stretov. Ruské útoky boli odrazené v smeroch:

v smere na Novoselivske, Luhanská oblasť,

– Bachmut – v okresoch Bohdanivka a Chromovo,

– Avdejevka – v okresoch Avdejevka a Pervomajskoje,

– v oblasti Marinka.

.

2. Vo Volyňskej, Polesskej, Severskej, Slobodskej, Limanskej, Šachtarskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti nedošlo k výrazným zmenám.

3. Ruská armáda uskutočnila osem raketových úderov, 34 leteckých úderov a 40 strelieb z MLRS.

4. Letectvo AFU uskutočnilo 11 úderov. Sily protivzdušnej obrany zničili 10 úderných bezpilotných lietadiel Šáhid-136/131.

 

17:45 – Podľa správ lietadlá ruského letectva v tomto čase aktívne útočia na AFU v Chersone.

 

17:20 – Lídri EÚ sa na samite v Bruseli dohodli na rozšírení výroby munície v Európe, uviedol nemecký kancelár Scholz.

.

 

17:10 – Ukrajina pri svojej ofenzíve čelí tvrdému odporu ruských jednotiek, pričom velenie ukrajinských ozbrojených síl teraz vo všeobecnosti upúšťa od pokusov o útok na pozície s veľkými formáciami pechoty a západnými tankmi, uviedol denník The Wall Street Journal. Ako uvádza denník, “namiesto toho Kyjev podniká presné údery v snahe oslabiť ruskú obranu pre ďalší útok.

Ukrajina používa západné zbrane na útok na ruské pozície na Kyjevom stratených územiach. Teraz sa však AFU viac sústreďuje na prvé línie obrany ruskej armády a útočí lacnejšími zbraňami. Ukrajinská armáda sa zatiaľ nepriblížila k ruským protitankovým zákopom a ďalším opevneným obranným zariadeniam, ktoré sú vzdialené asi 20 km od bojovej línie, konštatuje denník.

 

17:00 – Lídri EÚ sa na samite v Bruseli predbežne dohodli, ako využijú zmrazené ruské aktíva v prospech Ukrajiny.

Podľa agentúry Bloomberg sa európski predstavitelia rozhodli posielať Ukrajine výnosy z úrokov a dane z príjmu z aktív ruskej centrálnej banky, ktoré by mohli predstavovať približne 3 mld. eur ročne.

Pripomeňme, že Európa nie je pripravená jednoducho poslať zmrazené finančné prostriedky na Ukrajinu zo strachu zo súdnych sporov.

.

Ale aj o súčasnom pláne EÚ má viacero krajín rovnaké pochybnosti, konštatuje agentúra Bloomberg.

“Všetko je to veľmi komplikované a nikto teraz nevie, čo je vôbec možné a ako. Situácia je taká, že v súčasnosti neexistuje žiadny návrh, ktorý by bol dostatočne zrelý na to, aby bol prijatý ako zákon,” hovorí zdroj publikácie.

Európania chcú v tejto otázke získať podporu všetkých krajín G7 ešte pred prijatím konečného rozhodnutia.

Európska komisia sa chystá predložiť podrobnejší návrh do konca leta.

Nemecko sa už skôr postavilo proti konfiškácii zmrazených ruských aktív.

 

16:30 – Jevgenij Prigožin rozpustil svoj mediálny holding Patriot, ktorý zahŕňal niekoľko médií a “továreň na trollov”, informovali ruské médiá s odvolaním sa na svoje zdroje.

.

RIA FAN, Narodnyje Novosti, Ekonomika Sevodňa a mnohé ďalšie publikácie sa zatvárajú. Oznámenie bolo dnes doručené ich zamestnancom, informovali telegramové kanály.

Už skôr sa objavili informácie, že mediálny manažér Prigožin rokuje o predaji týchto aktív oligarchovi Kovalčukovi.

 

16:00 – Maďarský premiér Orbán sa vyslovil proti plánu Európskej komisie poskytnúť Ukrajine finančnú podporu vo výške 50 miliárd eur, informovala agentúra Reuters.

“Jedna vec je jasná, my Maďari … nedáme Ukrajine viac peňazí, kým nám nepovedia, kam išlo predchádzajúcich 70 miliárd eur,” povedal Orbán.

Je nespokojný s tým, že Maďarsko nedostalo prostriedky z fondu, z ktorého sa teraz navrhuje dať peniaze Ukrajine.

Európska komisia zablokovala prostriedky na obnovu Maďarska a Poľska s tým, že vlády týchto krajín poškodzujú demokraciu a právny štát.

.

 

15:50 – Situácia na frontoch 30. júna 2023

Situácia na frontoch 30. júna 2023
Situácia na frontoch 30. júna 2023
Situácia na frontoch 30. júna 2023
Situácia na frontoch 30. júna 2023

15:31 – Putin telefonicky hovoril s indickým premiérom Módím.

Kremeľ po rozhovore uviedol, že Módí podporil “rozhodné kroky ruského vedenia na ochranu práva a poriadku” v priebehu povstania.

Hovorilo sa aj o Ukrajine. Putin podľa tlačovej služby Kremľa obvinil Kyjev z neochoty rokovať

 

15:30 – Ukrajina pri svojej ofenzíve čelí tvrdému odporu ruských jednotiek, pričom velenie ukrajinských ozbrojených síl teraz vo všeobecnosti upúšťa od pokusov o útok na pozície s veľkými formáciami pechoty a západnými tankami, uviedol denník The Wall Street Journal. Ako uvádza denník, “namiesto toho Kyjev podniká presné údery v snahe oslabiť ruskú obranu pre ďalší útok.

.

Ukrajina používa západné zbrane na útok na ruské pozície na Kyjevom stratených územiach. Teraz sa však AFU viac sústreďuje na prvé línie obrany ruskej armády a útočí lacnejšími zbraňami. Ukrajinská armáda sa zatiaľ nepriblížila k ruským protitankovým zákopom a ďalším opevneným obranným zariadeniam, ktoré sú vzdialené asi 20 km od bojovej línie, konštatuje denník.

 

14:50 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ukrajinské ozbrojené sily sa pokúšajú zaútočiť v Donecku, Krasnolimansku, južnom Donecku a Kupjansku.

– Ruské ozbrojené sily odrazili dva útoky AFU v smere na Kupjansk

.

– Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov AFU v doneckom smere, pričom zničili až 160 ukrajinských vojakov

– Ruské ozbrojené sily zabránili pôsobiť jednej diverznej a prieskumnej skupine ukrajinských ozbrojených síl v kupjanskom smere

– Ukrajinské ozbrojené sily prišli za 24 hodín o až 120 vojakov, delostrelecký systém M777 v južnom Doneckom a Záporožskom smere

– Skupina Stred odrazila útok ukrajinských ozbrojených síl v smere na obec Kuzmino v LĽR

– Vojská Ruskej federácie v noci zničili viac ako 50 vojakov a SAU Gvozdika v smere Krasnoliman

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok motorizovanej pešej roty AFU v blízkosti Vremevského výbežku

– Ruské ozbrojené sily v záporožskom smere zmarili pokus ukrajinských ozbrojených síl o vykonanie prieskumnej operácie a zničili ukrajinskú DRG

– Ruské jednotky v noci zničili až 45 ukrajinských vojakov v Chersonskom smere

– Ruské sily protivzdušnej obrany zachytili sedem rakiet HIMARS a zostrelili 10 ukrajinských dronov

 

14:30 – Rusko tvrdí, že balistická raketa Iskander zasiahla most Antonovský v Chersone. Video sa šíri na ukrajinských verejných fórach.

Je na ňom vidieť úder na južnú časť mosta (ľavobrežná strana).

Predtým sa uvádzalo, že ukrajinské ozbrojené sily začali pravidelné výpady na ľavý breh a vytvorili tam malé predmostie (v oblasti chát), pričom sa kryli za mostnými piliermi pred ruským ostreľovaním.

most Antonovský v Chersone
Miesto, kde sa nachádza most Antonovský v Chersone

14:23 – Od 1. júla sa na Ukrajine zvýšia ceny pohonných hmôt, pretože sa v plnej miere vrátia všetky dane (DPH a spotrebná daň) z benzínu, nafty a plynu. Tie boli drasticky znížené na začiatku vojny, keď trh s palivami zasiahla kríza.

 

.

14:20 – Podľa denníka The Wall Street Journal sa Ukrajina teraz zameriava na ruskú obranu z diaľky, než by riskovala nasadenie pozemných jednotiek.

Podľa denníka sa pozemná ofenzíva zastavila, a tak sa Ukrajina snaží narušiť zásobovacie línie Ruska a oslabiť jeho sily tým, že si dáva načas s vrhnutím pechoty a tankov do útoku na opevnené pozície.

Robí to tak, že používa západné zbrane dlhého dosahu (na údery hlboko v tyle, ako je Berďansk a Krym) a lacnejšie konvenčné zbrane na zasiahnutie delostreleckých diel, muničných skladov, komplexov REB a zamínovaných polí.

“Musíme zničiť čo najviac, kým zaútočíme,” hovorí vojenský volací znak “buržoázia”.

Veliteľ dronového tímu Georgij Volkov hovorí, že armáda bola po začatí ofenzívy “trochu šokovaná” rozsahom ruskej obrany.

Práve práca dronov sa teraz stala jednou z kľúčových na južnom fronte – hľadajú ciele, ktoré by mohli zasiahnuť.

Deň predtým Zalužnyj poskytol rozhovor, v ktorom povedal, že ho “rozčuľujú” komentáre o “pomalom” postupe AFU, a tiež kritizoval Západ za to, že núti AFU postupovať bez letectva.

 

14:17 – Zelenskyj informuje, že v súvislosti s nasadením wagnerovcov na severnej hranici s Bieloruskom dal pokyn na posilnenie obrany.

O tejto téme sa rokovalo na najvyššom veliteľskom štábe. Hlásili sa šéfovia všetkých silových rezortov.

zelenskyj
Zelenského tweet

14:15 – Rusko obvinilo Ukrajinu z prípravy teroristického činu v Záporožskej jadrovej elektrárni. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová.

Takýto záver vyvodila z ukrajinských protiradiačných cvičení a inštalácie nových detektorov radiácie v Kyjeve.

Taktiež Rosenergoatom popiera informácie GUR, že zamestnanci elektrárne dostali príkaz opustiť ju do 5. júla. Tvrdí, že zamestnanci Rosatomu jednoducho odišli na niekoľko dní na služobnú cestu.

Pripomeňme, že o plánoch vyhodiť jadrovú elektráreň do vzduchu hovorili ukrajinské orgány, najmä prezident Zelenskyj, už niekoľko týždňov. Moskva včera na pôde OSN uviedla, že tieto obvinenia sú nepravdivé.

 

.

14:10 – Experti MAAE nezaznamenali žiadne známky toho, že by Rusko pripravovalo teroristický čin v Záporožskej jadrovej elektrárni, uviedol generálny riaditeľ agentúry Raphael Grossi.

Zároveň nevylúčil, že “stať sa môže čokoľvek”, informovala televízia France24.

Uviedol, že situácia v jadrovej elektrárni po deštrukcii Kachovskej priehrady je “vážna”, ale postupne sa stabilizuje.

“Vedenie elektrárne prijalo prvotné opatrenia na zachovanie potrebného množstva vody, ale z dlhodobého hľadiska to nebude stačiť,” povedal Grossi.

Obáva sa aj vojenských akcií v blízkosti elektrárne: “elektráreň je neuveriteľne krehká a v prípade prestrelky by mohla byť poškodená”.

Ukrajinské úrady tvrdia, že Rusko plánuje zorganizovať teroristický útok na Záporožskú jadrovú elektráreň. Dnes GUR uviedla, že Rusi už postupne opúšťajú elektráreň, pričom zostávajúci personál dostal pokyn, aby “v prípade akýchkoľvek mimoriadnych udalostí obvinil Ukrajinu”.

 

14:05 – Kličko v prítomnosti amerického veľvyslanca obvinil Zelenského z podnecovania nenávisti na Ukrajine.

Kličko je primátorom hlavného mesta, ale jeho pozícia by mala byť aj tak nižšie ako pozícia podpredsedu vlády, ktorý sedí naľavo od Klička (každý protokolár povie, že je to neprijateľné).

Kličko navyše Zelenského priamo obvinil z prílišnej centralizácie moci, využívania orgánov činných v trestnom konaní na vyvíjanie tlaku na podnikateľské a miestne orgány a súdnictvo.

Vitalij Kličko
Na snímke Vitalij Kličko

14:00 – Trump povedal, že Ukrajina sa možno bude musieť vzdať časti svojho územia v prospech Ruska, aby zastavila vojnu. Úrad prezidenta Ukrajiny mu odpovedal, že sa to nestane.

“Myslím si, že (Ukrajinci) majú právo ponechať si väčšinu toho, čo si vydobyli, a myslím si, že s tým bude súhlasiť aj Rusko. Potrebujete správneho sprostredkovateľa alebo vyjednávača a my ho teraz nemáme. Myslím si, že najdôležitejšia vec, ktorú by teraz mali USA urobiť, je dosiahnuť mier, spojiť Rusko a Ukrajinu a uzavrieť mier. To môžete urobiť. Je čas to urobiť, dať obe strany dohromady a uzavrieť mier,” povedal Trump agentúre Reuters.

Podoljak, poradca šéfa OP, povedal, že Ukrajina nevymení územie za mier.

“Primitívne dohody ‘územie za mier’ vždy vedú k eskalácii konfliktu a následným fázam vojny… Žiadna vyspelá a suverénna krajina (najmä globálna úroveň a globálny subjekt) nikdy nebude súhlasiť s takýmito dohodami, ak si chce zachovať sebaúctu a slobodu. A nikdy nebude ponúkať samovraždu iným partnerským krajinám,” napísal na Twitteri.

 

.

13:13 – Ukrajinské ozbrojené sily prišli za 10 dní v okolí Kremennej o viac ako 700 mŕtvych a desiatky zajatých, uviedol zdroj pre RIA Novosti.

Denník Washington Post prednedávnom s odvolaním sa na ukrajinských zdravotníkov uviedol, že straty AFU v oblasti sa zvýšili desaťnásobne.

Podľa zdroja RIA Novosti sa tu najostrejšie boje odohrávajú pri obci Torske a lesnom hospodárstve Serebrijanskij.

13:11 – Výsadok AFU v blízkosti Antonovho mosta začal byť aktívne ničený, pričom po vylodení nemal šancu rozvinúť úspech. Prečo sa to stalo?

Po prvé, nahromadila sa kritická masa mužov a munície. Bolo tam veľa ranených, ktorých nebolo možné evakuovať, a stále prichádzal personál z pravého brehu.

Po druhé, AFU nemala v oblasti žiadne ťažké zbrane. Jediným problémom bolo delostrelectvo, ktoré operovalo na pozície ruských ozbrojených síl z pravého brehu.

Po tretie, hneď ako boli k dispozícii potrebné spravodajské informácie, pod premostenie, kde si AFU zriadila improvizované veliteľské stanovište, preletela raketa 9K720 Iskander.

V dôsledku toho sa jedno rozpätie mosta zrútilo a pod troskami pochovalo tých, ktorým sa podarilo prejsť na ľavý breh.

 

13:03 – Podľa denníka Wall Street Journal, ktorý hovoril s ukrajinskou armádou, Kyjev prestal posielať západné tanky, aby útočili na ruské pozície.

 

11:13 – Ukrajinské ozbrojené sily potvrdili úder na Berďansk.

Údajne bolo zasiahnuté veliteľstvo Ruskej federácie a sklad pohonných hmôt a mazív na predmestí.

 

9:53 – Surovikin bol údajne tajným vysokopostaveným členom Wagnerovej skupiny, uviedla CNN s odvolaním sa na niektoré dokumenty, ktoré získala redakcia.

Podľa nich “vrcholový manažment” PMC zahŕňal najmenej 30 vysokopostavených ruských vojenských a spravodajských predstaviteľov.

 

8:45 – Ukrajinské ozbrojené sily podľa predbežných správ zasiahli Berďansk raketami Storm Shadow, uviedol Rogov.

 

8:40 – Šesť osád v Chersonskej oblasti zostáva zaplavených po pretrhnutí vodnej elektrárne Kachovka, informovali záchranné služby.

Počas týždňa zostalo zaplavených približne 40 % budov, pričom hladina vody sotva klesá.

 

8:37 – USA možno čoskoro oznámia presun kazetovej munície na Ukrajinu, uviedli zdroje NBC News.

Zvažuje sa aj použitie modernej konvenčnej munície s dvojakým použitím (DPICM), ktorá vybuchuje vo vzduchu a rozptyľuje bomby rôzneho typu na veľkej ploche.

Kyjev žiada USA o DPICM od začiatku vojny.

Používanie takýchto striel odsúdili aktivisti za ľudské práva, ale USA, Ukrajina a Rusko nepodpísali zmluvu o ich nepoužívaní.

 

8:25 – Podľa hovorcu ukrajinského generálneho štábu zaznamenali ukrajinské ozbrojené sily v noci “čiastočný úspech” v záporožskom smere, pričom bojovníci upevnili svoje pozície.

Konkrétne sa im podarilo dosiahnuť určitý pokrok v smeroch Levadnoje-Prijutnoje, Malá Tokmačka-Očeretovatoje a Privolnoje-Zalizňanske.

Takisto ukrajinské ozbrojené sily úspešne zaútočili na boky Bachmutu a zadržali ruskú ofenzívu na smeroch Liman, Avdejevka a Marinka.

 

8:23 – Záporožie bolo v noci ostreľované – došlo k poškodeniu civilnej infraštruktúry, informuje OVA.

.

Dvaja dôchodcovia zahynuli a ďalšia žena bola zranená.

7:43 – Lídri EÚ v Bruseli tradične vyjadrili podporu pokračujúcej vojenskej podpore Ukrajine, tentoraz však s výhradou, že takáto podpora bude “bez toho, aby boli dotknuté” konkrétne bezpečnostné a obranné politiky jednotlivých krajín EÚ, a “s prihliadnutím” na bezpečnostné a obranné záujmy všetkých krajín EÚ.

 

7:10 – 29. júna 2023. Hlavné z ruského pohľadu:

– Podľa ruského ministerstva obrany boli pri útoku na Kramatorsk v DĽR predvčerom zabití dvaja generáli a 50 dôstojníkov ukrajinských ozbrojených síl, zahraniční žoldnieri a vojenskí poradcovia.

– Ruská skupina ozbrojených síl Juh v doneckom smere odrazila štyri útoky AFU, pričom zabila až 530 militantov, uviedlo ministerstvo

– Ukrajinská armáda stratila v južnom doneckom a záporožskom smere do 135 vojakov, v krasnolimanskom smere do 65, v chersonskom smere do 40 a v kupjanskom smere viac ako 25 vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Ruská armáda uviedla, že skupina Centrum ozbrojených síl zabránila činnosti diverznej a prieskumnej skupiny v LĽR

– Ruské špeciálne služby uviedli, že príslušníci FSB zadržali v samotnom Luhansku miestneho obyvateľa podozrivého zo špionáže

– Tlačový tajomník ruského prezidenta Peskov uviedol, že kyjevský režim provokuje v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne. Uviedol, že MAAE zaznamenala úsilie Moskvy o zaistenie bezpečnosti Záporožskej jadrovej elektrárne

– Denník Financial Times uviedol, že EÚ môže v rámci svojich “budúcich bezpečnostných záväzkov” vyslať na Ukrajinu vojenské misie. Uviedol, že na to bude potrebný súhlas štátov EÚ a “vhodné podmienky”.

– Pápežský vyslanec kardinál Matteo Zuppi vo štvrtok v Moskve rokoval o humanitárnych otázkach súvisiacich s ukrajinským konfliktom s ruským prezidentským poradcom Ušakovom a patriarchom Kirillom.

– USA nemajú v úmysle vyslať na Ukrajinu vojenské jednotky, Biden to dal jasne najavo, povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Miller

– Spojené štáty možno čoskoro schvália dodávku operačno-taktických rakiet ATACMS pre ukrajinské jednotky, ktorú Biden dlho odkladal pre obavy z eskalácie konfliktu s Ruskom, citoval denník Wall Street Journal oficiálnych predstaviteľov. Hovorca Pentagónu zasa uviedol, že nevie o prípravách na takéto rozhodnutie

 

7:00 – Pentagón nemá žiadne informácie o tom, že by sa v blízkej budúcnosti rozhodlo o poskytnutí rakiet ATACMS Ukrajine.

Hovorca agentúry Patrick Ryder to povedal na dnešnom brífingu.

“Nemám nič, čo by som mohol oznámiť o ATACMS, a nie som si vedomý žiadnych rozhodnutí o ATACMS v blízkej budúcnosti,” citovalo hovorcu Pentagónu Rádio Sloboda.

 

6:45 – Rusko rozposlalo Bezpečnostnej rade OSN list, v ktorom uvádza, že nemá v pláne vyhodiť do vzduchu jadrovú elektráreň v Záporoží.

Stály zástupca Ruska pri svetovej organizácii Vasilij Nebenza to uviedol 29. júna.

Moskva vyzýva generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby prinútil Kyjev zdržať sa “provokácií”, uviedol Nebenza.

 

6:30 – Generál Sergej Surovikin nie je zadržiavaný v žiadnom väzenskom zariadení v Rusku. Uviedol to, Alexej Melnikov, výkonný tajomník Komisie pre verejné pozorovanie moskovskej Jednotnej národnej komisie pre ľudské práva.

“Ľudia sa pýtajú: ‘Je pravda, že Surovikin je vo vyšetrovacej väzbe? Odpovedám: Nie je v Lefortove ani v žiadnom inom vyšetrovacej väzbe. Nechcem ani komentovať nezmysly o ‘vyšetrovacej väzbe v Serebrijskom Bore’,” napísal Melnikov na svojom kanáli Telegram.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali