To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajinská armáda obsadila ruské zákopy prvej obrannej línie

❚❚

Kyjev 31. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Pskov region governor Mikhail Vedernikov official telegram, telegram)

Aktualizované 31. augusta 2023 19:50

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Na letisko v meste Pskov zaútočili drony, poškodili štyri lietadlá
Na videosnímke dym stúpa nad ruským mestom Pskov

19:45 – Prvé ruské jadrové hlavice už boli dodané do Bieloruska.

.

Informoval o tom šéf GUR Kirill Budanov.

“Pokiaľ ide o jadrové zbrane Bieloruska: len pred niekoľkými dňami boli dodané prvé hlavice. Predtým sa uskutočnil rozsiahly výcvik s jadrovými simulátormi,” povedal Budanov.

.

 

19:00 – Náčelník generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl telefonicky hovoril s predsedom Zboru náčelníkov štábov USA generálom Markom Milleym.

Informoval o tom Valerij Zalužnyj na svojom tg-kanáli.

“Hovoril o priebehu našej útočnej operácie. Samostatne sa venoval dodávkam zbraní a munície. Posilnenie našej protivzdušnej obrany je ďalšou dôležitou otázkou, o ktorej sa tiež zmysluplne diskutovalo,” napísal vrchný veliteľ.

 

.

18:45 – Na východe Ukrajiny zahynul 22-ročný Brit Samuel Newey, ktorý bojoval v radoch ukrajinských ozbrojených síl. Napísal to na Facebooku jeho brat Daniel, informuje televízna stanica Sky.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojeného kráľovstva potvrdilo smrť Brita.

 

18:25 – Európska únia by sa mala pripraviť na nové rozšírenie, ktoré povedie k vstupu 10 nových štátov, je potrebné premyslieť časový rámec ich prijatia.

Uviedol to šéf diplomacie Josep Borrell.

.

 

17:25 – Ukrajina a Rusko sa navzájom obvinili z pokusu poškodiť misiu MAAE, ktorá prišla na výmenu do jadrovej elektrárne v Záporoží.

Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že Rusi umiestnili na trase misie míny, ktoré zneškodnili ukrajinskí ženisti. Informoval o tom veliteľ operačno-strategického zoskupenia vojsk “Tavria” Alexander Tarnavskij.

“Sapéri z jednotiek pôsobiacich na Záporožskom smere zneškodnili na ceste misie 5 ruských protipechotných mín,” – napísal Tarnavskij.

Ruské ministerstvo obrany zasa tvrdí, že “v Záporožskej JE bol vyhlásený režim zastavenia paľby pre striedanie pozorovateľov misie MAAE, ktorý ruská armáda prísne dodržiavala”, pričom “ukrajinská strana sa pokúsila zdiskreditovať ruské ozbrojené sily: na trase inšpektorov boli použité prostriedky imitujúce výbuchy munície”.

Podľa ruského ministerstva “ruskí vojaci dokázali zabezpečiť bezpečný prechod pozorovateľov misie a ich dopravenie na stanicu”.

 

16:25 – V Rusku sa naďalej aktívne presadzuje verzia, že na letisko v Pskove včera zaútočili drony vypustené z územia pobaltských krajín.

Ruské blogy tvrdia, že niekoľko hodín po útoku na pskovské letisko bol na oblohe nad mestom spozorovaný neidentifikovaný objekt letiaci z Lotyšska a Estónska.

Uvádza sa, že protivzdušná obrana ho spozorovala už predchádzajúci deň, na oblohu boli vyslané stíhačky, ale rýchlo zmizol. Potom sa po útoku opäť objavil.

.

Letelo rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu. Od Pskova k hraniciam s Pobaltím je to približne 65 kilometrov.

Treba poznamenať, že z Ruskej federácie neprišli žiadne oficiálne vyhlásenia o tom, odkiaľ útok dronu na Pskov pochádza.

 

16:20 – Situácia na frontoch 31. augusta 2023

Situácia na frontoch 31. augusta 2023
Situácia na frontoch 31. augusta 2023
Situácia na frontoch 31. augusta 2023
Situácia na frontoch 31. augusta 2023

15:45 – Zelenskyj dal jasne najavo, že sa plánuje uchádzať o druhé funkčné obdobie, ak sa voľby budú konať v roku 2024.

.

V odpovedi na príslušnú otázku novinára RTP ukrajinský prezident povedal:

“Myslím si, že svetová demokracia nás podporí. Svoju krajinu neopustím.”

 

15:14 – Nemeckí inštruktori potrebovali pomoc svojich kolegov z Holandska a Dánska, aby vycvičili ukrajinskú armádu v používaní vyradených tankov Leopard 1A5, pretože ich používali dlhšie.

Podľa denníka The New York Times nemecká armáda neučila nových regrútov obsluhovať tanky Leopard 1A5 od roku 2000.

.

Publikácia uvádza, že bojové vozidlá sú také staré, že do výcviku sa museli zapojiť aj nemeckí tankisti, ktorí boli zaškolení ešte v 80. a 90. rokoch.

Nemecko pôvodne sľúbilo Kyjevu, že dostane moderné tanky Leopard 2A6, ale nakoniec väčšinu dodaných tankov tvoria zastarané Leopardy 1A5. Prvých desať vozidiel dorazilo na Ukrajinu už minulý mesiac.

 

14:14 –  Ukrajina potrebuje približne 160 stíhačiek F-16, aby získala výhodu na oblohe nad Ruskou federáciou, povedal Zelenskyj v rozhovore pre portugalskú televíziu RTP.

“Dnes máme dohodu o budúcej dodávke 50 – 60 stíhačiek. Celkovo potrebujeme asi 160 stíhačiek, aby sme mali silné vzdušné sily, ktoré zabránia Rusku ovládnuť vzdušný priestor,” povedal prezident.

Povedal tiež, že dodávky lietadiel sa uskutočnili “neskôr, ako chcel” a Ruská federácia má “absolútnu” dominanciu na oblohe.

Uviedol, že lietadlá majú na Ukrajinu doraziť začiatkom budúceho roka.

.

Zelenskyj tvrdí, že stíhačky sú potrebné na obranu a ochranu civilistov, nie na ofenzívu. A tiež na ochranu lodnej dopravy v Čiernom mori.

Denník New York Times deň predtým napísal, že vycvičenie a príprava dostatočného počtu ukrajinských pilotov F-16 na zabezpečenie dostatočného vzdušného krytia môže trvať roky.

 

14:12 – Ukrajina v súčasnosti vyvíja približne šesť modelov rôznych bezpilotných lietadiel s dlhým doletom, z ktorých niektoré sú schopné preletieť viac ako 1 000 kilometrov.

Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na ukrajinských konštruktérov.

Na tento účel sa “pestuje startupová kultúra desiatok malých spoločností, ktoré experimentujú s novými návrhmi”, píše publikácia.

“To, čo teraz vidíme, sú prvé, ranné vtáčatá možnosti úderu hlboko do Ruska,” povedal bývalý minister obrany Andrij Zagorodňuk.

.

Zelenskyj medzitým už vyhlásil, že ukrajinské zbrane dlhého doletu boli úspešne použité na cieľ vzdialený 700 kilometrov.

Verotiano má na mysli včerajší nálet dronu na letisko Pskov, ktoré je vzdialené 700 kilometrov od severnej hranice Ukrajiny. Ruské telegramové kanály zároveň tvrdia, že úder bol vykonaný z estónskeho územia. Ruské orgány to však oficiálne neoznámili.

 

14:10 – O situácii na orechovskom úseku záporožského frontu.

V poslednom čase sa správy z tohto smeru čoraz častejšie týkajú obce Verbovoje východne od Rabotina. Podľa generálneho štábu AFU dochádza v jej smere k postupu. O postupe ukrajinských jednotiek o 1 km smerom na Verbovoje informuje aj ruská vojenská verejnosť, pričom uvádza, že boje prebiehajú pri okraji obce, a zverejňuje z nich videozáznamy.

Verbovoje je významné.

Jedným z hlavných problémov ofenzívy AFU v oblasti Rabotina (t. j. v smere na Tokmak) je úzky front, po ktorom ukrajinské jednotky postupujú. A ako postupujú, komunikácie AFU sú čoraz zraniteľnejšie voči ruským útokom z bokov. Preto útočiť bez rozšírenia línie prielomu znamená vytvoriť hrozbu, že vojská padnú do “palebného vreca”. Verbovojská ofenzíva sa zrejme začína práve preto, aby sa tento problém vyriešil.

.

 

14:05 – Zelenskyj uviedol, že ukrajinské zbrane dlhého doletu boli úspešne použité na cieľ vo vzdialenosti približne 700 km.

Ukrajinský prezident nešpecifikoval, aké zbrane ukrajinské ozbrojené sily použili a aký cieľ zasiahli. Pravdepodobne však ide o útok bezpilotného lietadla na letisko v Pskove, ktoré je vzdialené len asi 700 km od severnej hranice Ukrajiny.

 

14:00 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ozbrojené sily RF odrazili päť protiútokov AFU na kupjanskom smere, straty nepriateľa za deň dosiahli až 50 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zničili 32 ukrajinských bezpilotných lietadiel vrátane Tu-141 “Striž”;

.

– Ruské ozbrojené sily odrazili päť útokov ukrajinských útočných lietadiel pri Verbovom v Záporožskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili svoje predsunuté postavenie v oblasti Kupjanska;

– Ruské ozbrojené sily odrazili šesť útokov útočných skupín ukrajinských ozbrojených síl pri Avdejevke, Andrejevke, Bogdanovke a Majorsku na doneckom smere;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské stanovište brigády a poľný výcvikový tábor príslušníkov AFU pri Ugledare a Selidove v Doneckej ľudovej republike;

– Straty AFU na doneckom smere dosiahli 365 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad 47. mechanizovanej brigády AFU pri Orechove v Záporožskej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad AFU na Chersonskom smere;

.

– Ruské jednotky odrazili dva útoky útočných skupín 67. mechanizovanej brigády AFU pri obci Červona Dibrova v LĽR;

– AFU stratila v priebehu dňa až 55 mužov na Krasnolimanskom smere;

– Ruské ozbrojené sily zničili až 85 príslušníkov AFU, delostrelecký systém M777 a VMČ Vampír v záporožskom smere;

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady 72. mechanizovanej brigády AFU pri Ugledare;

– AFU stratila do 100 vojakov v južnom doneckom smere, ako aj 2 húfnice MSTA-B a kanón M119;

.

– Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 2 rakety HIMARS, 2 riadené bomby JDAM a 2 protiradarové strely HARM.

 

13:55 – Aktuálna situácia na frontoch podľa ruského vojenského analytika Jurija Podoljaka:

“Ukrajinským ozbrojeným silám sa včera podarilo postúpiť v jednom smere približne o jeden kilometer. Ide o Verbovoje, východne od Rabotina. Celý deň útočili na túto pozíciu a do večera sa im podarilo obsadiť ruskú líniu zákopov. Na zvyšku frontu ukrajinské ozbrojené sily nikam nepostupujú. Naopak, postupujú tam prevažne ruskí vojaci.

Dnes ráno som sa spojil s chlapcami zo záporožského smeru: hovoria, že po prvý raz za týždeň je ráno ticho. Buď sú ukrajinské ozbrojené sily vyčerpané, alebo sa preskupujú.

Hlásia tiež, že včera ukrajinské ozbrojené sily postupovali na Rabotino s menšou vášňou a hlavné úsilie presmerovali na Verbovoje. Vidíme však, že im dochádza para.

Pomerne veľa sa bojovalo aj v smere na Artemovsk. Aj tu sa uskutočnili ruské útoky: Kleščejevka, Kurdjumovka. Rusi obsadili nepriateľské pozície, ale Ukrajinci sa vytrvalo pokúšali prelomiť ich obranu k Andrejevke. Prebiehali veľmi tvrdé boje, ale ruskí vojaci sa udržali.

Smer Kupjansk: zdá sa, že v najbližších dňoch dôjde k novému útoku ruských jednotiek. Podľa vzoru z predchádzajúcich týždňov by malo dôjsť k ďalšiemu útoku širokým frontom a ja predpokladám, že aj tu bude úspešný.

Velikonovosjolivskyj smer: predvčerom Ukrajinci zaujali niekoľko pozícií na kopcoch – včera ich odtiaľ ruskí vojaci vytlačili protiútokom.

Opakujem, že zálohám AFU v oblasti Rabotina dochádza para. Napríklad včera sa do boja zapojil druhý ešalón 15. brigády Národnej gardy. Prvý ešalón bol do boja vrhnutý dva dni predtým. Predtým na pozície zaútočil 10. armádny zbor AFU. Elitné 82., 46. brigády tiež zaútočili a utrpeli veľké straty na ľuďoch a technike.

Pokusy o vylodenie AFU na Haďom ostrove by som nenazval provokáciou. Ide skôr o PR ťah: vylodili sa na pobreží, vystrelili a odišli. Natočili to a odišli. Opäť sa zo všetkých síl snažia vymyslieť úspechy, ktoré nemajú.”

 

13:50 – Ukrajina v súčasnosti vyvíja približne šesť modelov rôznych bezpilotných lietadiel s dlhým doletom, z ktorých niektoré sú schopné preletieť viac ako 1 000 kilometrov.

Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na ukrajinských konštruktérov.

Na tento účel sa “pestuje startupová kultúra desiatok malých spoločností, ktoré experimentujú s novými návrhmi”, píše publikácia.

.

 

13:45 – Dmitrij “Wagner” Utkin, veliteľ rovnomennej PMC, bol pochovaný v Mytišči pri Moskve.

Pochovaný je na cintoríne “Panteón obrancov vlasti”, obrad sa konal v uzavretom formáte, prišli len príbuzní.

Pred založením PMC bol Utkin podplukovníkom GRU. Zahynul spolu s Prigožinom v ich lietadle.

Dmitrij "Wagner" Utkin
Na snímke hrob Dmitrija “Wagner” Utkina

13:33 –  Námestníčka ministra obrany Maljarová zverejňuje správu z frontov.

Na juhu potvrdzuje postup smerom na Novoprokopovku, južne od Rabotína. Bojovníci sa upevňujú na obsadených pozíciách.

Na východe AFU postupuje južne od Bachmutu, ťažké boje pokračujú v Kleščejevke, Kurdjumivke, Andrijovke, sú tam “isté úspechy”.

Ruská federácia neúspešne postupuje smerom na Liman v oblastiach Novohorovka a Belogorovka v Luhanskej oblasti.

Na severe Ruská federácia udržiava vojenskú prítomnosť v pohraničných oblastiach, pričom drží tri skupiny vojsk v Brjanskej, Kurskej a Belgorodskej oblasti s cieľom zadržať AFU a zabrániť jej v presune do oblastí aktívnych bojových operácií.

 

13:29 – Súkromná spoločnosť Ukrainian Armoured Equipment uviedla, že plne obnovila výrobu mínometov rôznych kalibrov a tento rok odovzdala ozbrojeným silám viac ako 600 zbraní.

Časť výrobných zariadení spoločnosti na východe krajiny bola zhabaná Ruskou federáciou, ale podarilo sa jej obnoviť výrobu na novom mieste a dokonca zvýšiť objemy.

Vyrábajú sa mínomety kalibrov 60 mm, 82 mm a 120 mm – za peniaze od štátu aj od dobrovoľníkov.

Predtým ukrajinská armáda uviedla, že mínomety armáde chýbajú.

Súkromná spoločnosť Ukrainian Armoured Equipment uviedla, že plne obnovila výrobu mínometov rôznych kalibrov a tento rok odovzdala ozbrojeným silám viac ako 600 zbraní
Súkromná spoločnosť Ukrainian Armoured Equipment uviedla, že plne obnovila výrobu mínometov rôznych kalibrov a tento rok odovzdala ozbrojeným silám viac ako 600 zbraní

12:45 – Centrum mesta Kupjansk dnes ráno ostreľovalo delostrelectvo, informovala ukrajinská tlačová agentúra OVA.

.

Zranený bol muž a poškodené boli nebytové priestory, administratívne budovy a súkromné domy.

Centrum mesta Kupjansk dnes ráno ostreľovalo delostrelectvo
Centrum mesta Kupjansk dnes ráno ostreľovalo delostrelectvo

12:42 – Zelenskyj uviedol, že Ukrajina potrebuje viac ako 160 stíhačiek F-16.

V rozhovore pre portugalskú televíznu stanicu RTP ukrajinský prezident uviedol, že Kyjev má teraz dohodu so Západom o dodávke 50 – 60 lietadiel. To však nestačí na vytvorenie silnej leteckej flotily, “ktorá by zabránila Rusku dominovať na oblohe,” dodal Zelenskyj.

Kyjev ešte v máji požiadal Západ o 50 stíhačiek F-16. Šéf rezortu obrany Reznikov však neskôr povedal, že AFU potrebuje 120 stíhačiek západného typu, z ktorých väčšina by mala byť F-16.

 

12:40 – Zelenskyj uviedol, že ukrajinská zbraň dlhého doletu bola úspešne použitá na cieľ vzdialený 700 km.

“Ministerstvostrategprom (informovalo) o vlastnej výrobe. Úspešné použitie našich zbraní dlhého doletu: cieľ je zasiahnutý vo vzdialenosti 700 kilometrov!”, – napísal prezident.

 

12:29 – Objavila sa prvá fotografia z miesta havárie dvoch vrtuľníkov pri Kramatorsku, kde zahynulo šesť pilotov.

Podľa predbežných údajov haváriu spôsobil výskyt ruskej stíhačky – piloti sa snažili vyhnúť zásahu.

Prvá fotografia z miesta havárie dvoch vrtuľníkov pri Kramatorsku, kde zahynulo šesť pilotov
Prvá fotografia z miesta havárie dvoch vrtuľníkov pri Kramatorsku, kde zahynulo šesť pilotov

12:20 –  Lukašenko reagoval na výzvu orgánov Poľska a pobaltských štátov, aby stiahli “wagnerovcov” z krajiny.

“Dospeli k tomu, že už požadujú ich (žoldnierov PMC) okamžite stiahnuť z Bieloruska. Zároveň zvyšujú vojenské rozpočty, sťahujú k našim hraniciam veľké vojenské formácie. Odpoveď je jednoduchá: v Poľsku, Litve a ďalších pobaltských štátoch by nemal byť ani jeden cudzí vojak. Potom si môžeme robiť nároky aj na prítomnosť vojakov z iných krajín u nás. Dovtedy sú to nerozumné a hlúpe požiadavky. Ani nie žiadosti a návrhy, ale požiadavky,” povedal bieloruský prezident.

 

12:19 – Ruské ministerstvo obrany: Stíhačka MiG-31 ruských ozbrojených síl sprevádzala nórske prieskumné lietadlo R-8A Poseidon nad Barentsovým morom.

 

.

11:55 – Erdogan a Putin sa majú stretnúť 4. septembra v Soči, informovali ruské štátne médiá s odvolaním sa na turecké zdroje.

Očakáva sa, že hlavnou témou rozhovorov bude návrat Ruska k dohode o obilí.

Hovorca Kremľa Peskov k tomu uviedol, že “neexistujú žiadne konkrétne výsledky diskusie o dohode o obilí”.

Uviedol, že Moskva by bola pripravená vrátiť sa k nej “po splnení všetkých podmienok týkajúcich sa Ruska”.

 

11:53 – Nový britský minister obrany Grant Shapps prisľúbil pokračujúcu podporu Ukrajine.

“Pri nástupe do svojej novej funkcie na ministerstve obrany sa teším na spoluprácu so statočnými mužmi a ženami našich ozbrojených síl, aby sme udržali našu krajinu v bezpečí. A na pokračujúcu podporu Spojeného kráľovstva Ukrajine v jej boji proti Putinovej barbarskej invázii,” napísal.

Len minulý týždeň navštívil Kyjev ako minister energetiky a vtedy napísal, že “videl ľudí, ktorí sa silno postavili proti Putinovej tyranii a ruskej agresii”.

 

11:10 – Medzi Ukrajinou a Ruskom prebieha “vojna videí”, ktorá vyzýva ukrajinských vojakov, aby sa vzdali.

Minule Rusi zverejnili video, v ktorom vyzývajú ukrajinských vojakov, aby sa vzdali.

A dnes ukrajinský projekt “Chcem žiť” zverejnil video založené na ruskom videu s výzvou, aby sa ruskí vojaci vzdali ako vojnoví zajatci. Video je úplne rovnaké. Len ukrajinský šéfredaktor vojakov bol zmenený na ruského, text bol zmenený a mierne skrátený.

 

10:46 – Jeden z dronov, ktorý zaútočil na Brjansk, spadol na hotel regionálnej vládnej administratívy, informujú miestni novinári.

Tento hotel sa nachádza sto metrov od samotnej budovy regionálnej správy.

Centrum mesta bolo zablokované.

 

10:40 – K havárii ukrajinských vrtuľníkov v Donbase, pri ktorej zahynulo šesť pilotov, došlo v dôsledku objavenia sa ruskej stíhačky – piloti sa snažili vyhnúť zásahu.

Informoval o tom hovorca východnej skupiny síl AFU Iľja Jevlaš.

Stalo sa to 29. augusta v Kramatorskom okrese Doneckej oblasti.

“Dva vrtuľníky Mi-8 plnili bojovú úlohu. Počas ich letu na misiu vzlietlo ruské stíhacie lietadlo Su-35. Aby sa vyhli pravdepodobnému zásahu, prichádzali na pristátie a došlo k havárii,” povedal Jevlaš.

 

10:30 – Ukrajinský minister obrany Aleksej Reznikov možno na budúci týždeň odstúpi.

Informoval o tom poslanec Najvyššej rady Jaroslav Železňak. Podľa neho sa Reznikov stane veľvyslancom Ukrajiny v Spojenom kráľovstve.

 

10:20 – Nad Brjanskom boli zostrelené tri drony, uviedol guvernér Bogomaz. Podarilo sa im to pomocou protidronového kanóna a špeciálnej karabíny. Nedošlo k žiadnym obetiam ani ničeniu.

Ministerstvo obrany zároveň uviedlo, že dron bol nad územím Brjanskej oblasti zostrelený prostriedkami protivzdušnej obrany v službe.

 

10:09 – Najväčšia britská obranná spoločnosť BAE Systems začala pôsobiť na Ukrajine.

Oznámil to prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s generálnym riaditeľom spoločnosti Charlesom Woodburnom.

.

Podľa neho chcú na Ukrajine zriadiť výrobu delostreleckých systémov L119 a M777 a BMP CV90.

Termíny spustenia výroby nešpecifikoval.

 

9:57 – V Brjansku sa ozývajú výbuchy, nad mestom zostreľujú bezpilotné lietadlá, informujú miestne blogy.

Podľa rôznych správ na mesto zaútočili dva až päť dronov.

Ľudia sú údajne evakuovaní do krytov.

Neskôr gubernátor Brjanska uviedol, že boli zostrelené tri drony, nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám.

 

9:35 – Pracovníci Federálnej bezpečnostnej služby, ruskej Federálnej gardovej služby a ministerstva vnútra Ruska porazili skupinu ukrajinských diverzantov, ktorú tvorili ľudia z Ukrajinskej bezpečnostnej služby, Štátnej bezpečnostnej služby a Služby špeciálnych operácií ukrajinského ministerstva obrany. Informovala o tom FSB.

Ruské bezpečnostné sily zlikvidovali dvoch militantov a piatich ďalších zadržali. Každý z nich mal pri sebe rôzne ničivé prostriedky: automatické pušky, bomby a granáty.

Uvádza sa, že diverzanti sa dostali na územie Ruska a plánovali uskutočniť teroristické útoky v Brjanskej oblasti na objekty vojenskej a energetickej infraštruktúry.

 

09:20 –  Verejnosť hlási ostreľovanie mesta Olešek (ľavý breh Chersonskej oblasti).

ostreľovanie mesta Olešek (ľavý breh Chersonskej oblasti)
Ostreľovanie mesta Olešek (ľavý breh Chersonskej oblasti)

09:09 – Na predmestí Slovjanska sa v noci dostal pod paľbu poľnohospodársky podnik v osade Mirnoje, uviedol primátor mesta.

Zahynul jeden člen ochranky.

V meste bolo počuť celkovo štyri výbuchy.

Na predmestí Slovjanska sa v noci dostal pod paľbu poľnohospodársky podnik v osade Mirnoje
Na predmestí Slovjanska sa v noci dostal pod paľbu poľnohospodársky podnik v osade Mirnoje

08:33 – Na záporožskom fronte AFU podľa hovorcu generálneho štábu opäť postupovala južne od Rabotína smerom na Novoprokopovku.

“Na smere Novodanilovka – Novoprokopovka mali úspech, upevňujú sa na dosiahnutých hraniciach, spôsobujú palebné škody delostrelectvom na identifikovaných nepriateľských cieľoch,” – povedal Andrej Kovaľov.

Ofenzíva pokračuje aj južne od Bachmutu.

Na záporožskom fronte AFU podľa hovorcu generálneho štábu opäť postupovala južne od Rabotína smerom na Novoprokopovku
Na záporožskom fronte AFU podľa hovorcu generálneho štábu opäť postupovala južne od Rabotína smerom na Novoprokopovku

07:52 – Si Ťin-pching po Putinovi odmietol ísť na samit G20 v Indii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Namiesto neho do Naí Dillí zamieri čínsky premiér Li Kche-čchiang.

Na samit zároveň príde prezident USA Joe Biden. Volodymyr Zelenskyj zatiaľ do Indie pozvánku nedostal.

 

07:25 – Satelitné snímky naznačujú pravdepodobné poškodenie dvoch lietadiel Il-76 počas útoku dronu na Pskov. Podľa ukrajinskej DĽR boli zničené štyri dopravné lietadlá Il-76. Gubernátor Pskovskej oblasti potvrdil len poškodenie dvoch lietadiel.

Ruské ministerstvo obrany sa k incidentu zatiaľ nevyjadrilo.

.
Satelitné snímky naznačujú pravdepodobné poškodenie dvoch lietadiel Il-76 počas útoku dronu na Pskov
Satelitné snímky naznačujú pravdepodobné poškodenie dvoch lietadiel Il-76 počas útoku dronu na Pskov

07:23 – Denník Daily Telegraph sa dozvedel o plánoch USA vyslať túto zimu do Anglicka dve letky stíhačiek F-35.

USA túto zimu nasadia na základňu Lakenheath v anglickom grófstve Suffolk dve letky stíhacích bombardérov piatej generácie F-35A. Zdroje z vojenských kruhov pre denník The Daily Telegraph uviedli, že ide o 54 lietadiel schopných niesť taktické jadrové zbrane, podobne ako americké F-15, ktoré sú v súčasnosti umiestnené v Suffolku.

 

07:14 – Ruské ministerstvo obrany informuje, že dnes ráno bol zmarený ďalší teroristický útok kyjevského režimu s použitím bezpilotných lietadiel na objekty na ruskom území.

Bezpilotné lietadlo zničili jednotky protivzdušnej obrany, ktoré mali službu nad územím Voskresenského okresu Moskovskej oblasti.

 

07:04 – Ruské ministerstvo obrany potvrdilo údery na Brjansk a Krym.

Podľa jeho vyhlásenia boli “nad územím Brjanskej oblasti zničené dva ukrajinské bezpilotné prostriedky typu lietadla” a “nad územím Krymskej republiky bola zničená ukrajinská raketa prostriedkami protivzdušnej obrany v službe”.

 

07:02 – To najdôležitejšie z večerného prejavu Zelenského

1. Informoval o zasadnutí Rady pre národnú bezpečnosť a obranu o vojenských lekárskych komisiách. Podľa neho sa v niektorých regiónoch po začiatku vojny desaťnásobne zvýšil počet odhlášok z vojenskej evidencie. Taktiež sa podľa neho bude posudzovať otázka kategórie “obmedzená spôsobilosť” osôb povinných vojenskou službou, ktorá bráni vytváraniu jednotiek.

2. Informoval o príprave rokovaní na medzinárodnej úrovni, ako aj o rokovaniach o členstve v EÚ. Požiadal parlament, aby prijal zákony potrebné na splnenie požiadaviek EÚ.

 

07:00 – Dron letiaci smerom na Moskvu bol zničený vo Voskresenskom okrese Moskovskej oblasti, uviedol Sobjanin. Predbežne nie sú žiadne obete ani škody. Na mieste udalosti pracujú záchranné služby.

 

06:45 – Ruské ministerstvo obrany informovalo, že 30. augusta večer bol zmarený pokus kyjevského režimu o teroristický útok na zariadenia na ruskom území.

Systémy protivzdušnej obrany zničili dva ukrajinské bezpilotné lietadlá nad územím Brjanskej oblasti.

Nad územím Krymskej republiky bola zničená ukrajinská raketa.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 30. augusta 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ministerstvo obrany a regionálne úrady informovali o útokoch dronov v noci 30. augusta: v Brjanskej, Pskovskej, Orelskej, Kalužskej a Riazanskej oblasti a v Moskovskej oblasti;

– Pskovské letisko sa stalo terčom útoku; útok viedol k požiaru, pri ktorom boli poškodené vojenské dopravné lietadlá Il-76, uviedlo regionálne ministerstvo pre mimoriadne situácie;

– Následky útoku dronu na letisko v Pskove boli odstránené, neboli žiadne obete ani zranení, letisko začne fungovať zajtra, uviedol gubernátor Pskovskej oblasti;

– Dva ukrajinské drony sa pokúsili zaútočiť na televíznu vežu v Brjansku, útok zastavili sily protivzdušnej obrany, obete nie sú, uviedol gubernátor;

– Po pokuse o masívny útok ukrajinských bezpilotných lietadiel ruskí vojenskí experti zisťujú trasy, aby mohli prijať opatrenia na zabránenie takýmto útokom, povedal Peskov;

.

– USA stále nepodporujú ani neumožňujú ukrajinské útoky na ruské územie, tvrdí Biely dom;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli veliteľské a kontrolné a prieskumné strediská ukrajinských vojsk, tvrdí ruské ministerstvo obrany;

– Ruské bombardéry zničili v Čiernom mori 6 ukrajinských člnov: v noci ruské ministerstvo obrany informovalo o 4 člnoch s výsadkom do 50 ľudí, cez deň o ďalších 2 člnoch s posádkou;

– Ukrajina dosahuje postupný pokrok v protiofenzíve, USA budú pokračovať v dodávkach zbraní, tvrdí hovorca Bieleho domu Kirby;

– Rezolúcia o bezpečnostných zárukách Ukrajiny bude jednostranná bez zmienky o ruských bezpečnostných záujmoch, ich podstata zo strany USA a Francúzska nie je jasná, povedal Peskov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali