To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ukrajina je pripravená na rokovania s Ruskou federáciou

❚❚

Kyjev 30. júla 2024 (HSP-Andriy Andriyenko, Telegram)

Aktualizované 30. júla 19:17

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine War ukrajinskí vojaci
Na snímke vojaci 15. brigády ukrajinskej Národnej gardy vypúšťajú prieskumný dron Leleka na pšeničné pole s cieľom určiť ruské pozície v blízkosti frontovej línie v Záporožskej oblasti na Ukrajine

19:10 – Od sprísnenia mobilizácie v máji Ukrajina mesačne povoláva až 30 000 ľudí.

.

Pre denník New York Times to uviedli traja vojenskí experti oboznámení s týmito údajmi. Podľa nich je to dva až trikrát viac ako v posledných zimných mesiacoch a približne rovnaký počet, aký mesačne verbuje ruská armáda.

Takže „v najbližších týždňoch príde na front veľký počet regrútov, ale niektorí z nich sú zle vycvičení alebo bez uniformy“.

.

„Situácia sa mierne zlepšuje v porovnaní s koncom roka 2023, keď bol veľký nedostatok mužov. Naše potreby však stále prevyšujú počet ľudí, ktorých dostávame,“ povedal Serhij Skibčik, tlačový dôstojník 65. brigády, ktorá bojuje na juhu Ukrajiny.

Zdravotníčka bojujúca v oblasti Torecka uviedla, že jej brigáda za posledné dva mesiace prijala dvetisíc brancov.

„Mobilizačný tlak však zatiaľ nedokázal výrazne posilniť ukrajinské sily na bojisku“.

„Mnohí branci ešte stále absolvujú týždňový výcvik a na front sa ešte nedostali. A niektorí noví regrúti, ktorí prišli, sú fyzicky nespôsobilí na boj,“ uvádza sa v článku s odvolaním sa na ukrajinských vojenských predstaviteľov.

Napriek tomu „dúfajú, že prílev vojakov pomôže Ukrajine stabilizovať frontovú líniu toto leto“.

.

 

18:30 – Boje pokračujú na predmestí Torecka v Železnom a Severnom, informovala webová stránka Deep State.

Podľa stránky Rusi naďalej prenikajú do súkromných a bytových domov v týchto osadách.

Hlboký štát predpokladá, že v blízkej budúcnosti armáda Ruskej federácie sústredí hlavné sily na obsadenie háld bane Artema a bane „Severnaja“ a v budúcnosti sa už pokúsi vstúpiť do mesta a kontrola nad odvalmi jej poskytne značnú výhodu.

„Na samotný Toretsk bije nepriateľské delostrelectvo a KAB. Úloha je jasná – spôsobiť maximálne škody zastavanej oblasti s cieľom uľahčiť útok. Začiatok bitky o Toretsk je otázkou blízkej budúcnosti. Žiaľ, zatiaľ neexistuje úspešný recept, ako čeliť takému veľkému počtu pechoty bez straty pozícií,“ píše publicista.

.

Hlboký štát tiež varuje, že po obsadení Železnô sa Rusi môžu pokúsiť zasiahnuť tylo ukrajinskej skupiny v New Yorku.

„To nielenže zhorší podmienky obrany osady, ale ohrozí aj okolité sily na východe,“ píšu.

17:40 – Denník Wall Street Journal citoval svoje zdroje, podľa ktorých budú stíhačky F-16, ktoré sa majú presunúť na Ukrajinu, vybavené americkými raketami.

Podľa novín USA v rámci týchto dodávok plánujú previesť aj riadenú muníciu Joint Direct Attack Munition s väčším doletom.

Predtým bolo oznámené, že lietadlá F-16 pre Ukrajinu poskytnú Dánsko, Holandsko, Nórsko a Belgicko. Celkovo ukrajinské ozbrojené sily dostanú približne 80 stíhačiek.

 

16:50 – Ukrajina je pripravená na rokovania s Ruskou federáciou, uviedol poradca prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

„Rokovania sú určite potrebné, ale Ukrajina jasne hovorí: zaveďme rokovania za podmienok založených na medzinárodnom práve ako koncepcii. A hlavnou vecou z tejto koncepcie je územná celistvosť a suverenita štátu,“ spresnil.

 

15:55 – Rusko od začiatku roka urýchlilo výstavbu námornej základne v Abcházsku, uvádza projekt Bellingcat.

.

„Prezident“ Abcházska uviedol, že táto základňa v Ochamčire sa stane ‚trvalým miestom‘ pre jednotky ruskej Čiernomorskej flotily. Rusko sa k cieľom tohto projektu nevyjadrilo.

Experti sa domnievajú, že Rusko potrebuje novú základňu ako bezpečné útočisko pre Čiernomorskú flotilu v podmienkach pravidelných útokov na Krym.

15:45 – USA vyzbroja stíhačky F-16 dodané Ukrajine americkými raketami a bombami, uviedol denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na svoje zdroje.

Konkrétne ide o rakety vzduch-zem AGM-88 HARM, rakety vzduch-vzduch, vysoko presné navádzacie komplety a bomby s malým priemerom.

 

.

15:00 – Situácia na fronte 30. júla 2024

14:10 – Dôstojník AFU, ktorý uviedol boje v Torecku, trvá na tom, že „dochádza k ojedinelým prípadom preskočenia na prístupoch k mestu“, ale zatiaľ boli neúspešné.

Podľa neho sú Rusi už „na posledných uliciach“ Severného, ktoré je na okraji Torecka, a šedá zóna na týchto prístupoch k mestu sa rozšírila.

Preto sa teraz Rusi snažia preskakovať po jednotlivých skupinách, „preto boje pokračujú vlastne na hraniciach mesta, niekde aj päťdesiat metrov vnútri mesta“. Rusom sa však nepodarilo získať oporu.

 

.

13:20 – Taliansko na žiadosť ukrajinskej špecializovanej protikorupčnej prokuratúry zhabalo majetok podnikateľa Alexeja Fedoryčeva vo výške 44,4 milióna dolárov, informovali miestne noviny Corriere Fiorentino a agentúra Reuters.

Fedorychev, ktorý je prezidentom monackého basketbalového klubu, vlastní historický zámok Torro del Gallo vo Florencii a je aj spolumajiteľom spoločnosti Tis, ktorá vlastní kotviská v ukrajinských prístavoch, je na Ukrajine podozrivý z nezákonného prijímania prístavných poplatkov.

Talianska prokuratúra bez uvedenia mien uviedla, že ruský podnikateľ je vyšetrovaný pre podvod voči ukrajinskej štátnej spoločnosti zaoberajúcej sa predajom poľnohospodárskych produktov, podplácanie štátnych zamestnancov a pranie špinavých peňazí.

 

12:30 – V Rostove vypukol rozsiahly požiar.

Ukrajinské médiá píšu, že horí sklad s komponentmi pre drony. Ruské hovoria, že horí sklad s polykarbonátom.

 

.

11:35 – Ruské jednotky začali na Ukrajine používať severokórejský protitankový raketový systém Bulsae-4.

Informovali o tom ukrajinské vojenské telegramové kanály. Stroj bol zistený z dronu na jednom z úsekov frontu.

Bulsae-4 je samohybný systém, ktorý môže zasiahnuť ciele na vzdialenosť viac ako desať kilometrov, takže je slabo zraniteľný. Na palube nesie až osem riadených striel, ktoré mieria na hornú časť tanku, kde je pancier najtenší.

Strely sú vybavené videokamerami a operátor vidí, kam zasiahne.

 

10:45 – Letecká bomba zasiahla viacposchodovú budovu v Torecku v Doneckej oblasti.

Pripomeňme, že ukrajinský vojenský dôstojník uviedol, že v meste už bojujú ruské jednotky. Iné zdroje to nepotvrdili.

.

 

10:40 – Vojna na Ukrajine sa skončí v roku 2025, vyhlásil gruzínsky premiér Irakli Kobachidze.

Vo vysielaní televíznej stanice Imedi povedal, že sa skončí bez ohľadu na to, kto sa dostane k moci v USA – Kamala Harrisová alebo Donald Trump.

Podľa Kobachidzeho sa v prípade víťazstva demokratov nepriateľstvo skončí „do roka“ a v prípade víťazstva republikánov ešte skôr.

Gruzínsky premiér verí, že po skončení vojny na Ukrajine bude Gruzínsko schopné „resetovať“ vzťahy s Amerikou a Európskou úniou.

 

10:20 – Rusi vstúpili do Torecka a začali bojovať v samotnom meste, uviedol na sociálnych sieťach dôstojník AFU s volacím znakom „Alex“.

.

„Napätie smerom na Toreck, boje sa už presunuli priamo k hraniciam samotného mesta, nie k aglomerácii osád v okolí Torecka,“ napísal ‚Alex‘.

Predtým vojenská publicistika Deep State informovala, že Rusi postúpili v osadách, ktoré hraničia s Toreckom z východu. Telegramový kanál však vstup do samotného mesta nepotvrdil.

Ruské médiá tiež nepísali o vstupe do Torecku.

 

07:05 – Ukrajina bude môcť tento rok použiť najviac desať stíhačiek F-16 kvôli nedostatku pilotov, uviedol denník The New York Times.

Noviny uviedli, že počet lietadiel, ktoré západné krajiny odovzdajú Kyjevu toto leto, nie je známy. Podľa amerických predstaviteľov by pritom USA, Holandsko a Dánsko mali tento rok vycvičiť približne 20 pilotov.

K jednému lietadlu sú zvyčajne pridelení dvaja piloti, aby sa mohli striedavo zúčastňovať na výletoch, odpočinku, výcviku atď. Tento rok tak budú ukrajinské vzdušné sily schopné použiť v najlepšom prípade asi desať lietadiel F-16 v bojových misiách.

.

Velenie vzdušných síl očakáva, že s príchodom F-16 sa zvýši počet ruských útokov na letiská, preto bude určitý počet stíhačiek držaný na chránených leteckých základniach v zahraničí. Stanú sa rezervou pre prípad potreby výmeny poškodených lietadiel počas bežnej údržby.

 

06:30 – Maďarsko „potichu“ zjednodušuje podmienky vstupu do krajiny pre Rusov a Bielorusov, informuje Deutsche Welle.

Podľa publikácie Budapešť po návšteve Viktora Orbána v Moskve zaradila občanov Ruska a Bieloruska do programu takzvanej „národnej karty“ – vydáva sa pre tých, ktorí chcú v Maďarsku pracovať dva roky s možnosťou predĺženia.

Osobitná kontrola držiteľov „národnej karty“ na európskej úrovni sa nevykonáva, konštatuje nemecké vydanie RND, čo už vyvolalo znepokojenie u susedov Maďarska. Publikácia pripomína, že na jar maďarská vláda oznámila, že očakáva približne 65 000 hosťujúcich pracovníkov s rodinami.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:19

Viacerí belgickí politici pobúrene reagovali na hrozby maďarskej vlády voči EÚ v súvislosti s nelegálnou migráciou z minulého týždňa. Belga pripomenula, že vláda v Budapešti, ktorá je v otázke migrácie pravidelne v konflikte s inštitúciami EÚ, tvrdí, že chce nelegálnym migrantom ponúknuť bezplatný lístok na autobus do Bruselu, hlavného mesta Únie.

15:18

Väčšina obyvateľov Slovenska (83 %) si uvedomuje dôležitosť šetrenia peňazí na dôchodok. Stúpa pritom záujem o zhodnocovanie ušetrených financií prostredníctvom investovania. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu, ktorý pre finančnú spoločnosť Simplea zrealizoval MindBridge Consulting.

15:18

Nemecký minister financií Christian Lindner podporuje väčšinu návrhov, ktoré vo svojej správe o konkurencieschopnosti Európy predložil bývalý prezident Európskej centrálnej banky (ECB) a taliansky expremiér Mario Draghi. Ale je proti spoločným pôžičkám Európskej únie (EÚ).

15:17

Zákon o poľovníctve, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo v auguste Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, možno pripomienkovať ešte do 11. septembra. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. júla 2025.

15:16

Ruské hnutie na ochranu práv voličov Hlas (Golos) v pondelok vo vyhlásení k výsledkom víkendových regionálnych volieb konštatovalo, že sa vyznačovali nízkou konkurenciou, ich devalváciou v médiách, nátlakom na voličov k účasti na hlasovaní, vylúčením pozorovateľov a nízkou mierou ochrany pred podvodmi.

15:15

Rusko podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova víta vyjadrenia nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý chce dať dôkladne vyšetriť útok na plynovody Nord Stream z roku 2022. Peskov zároveň obvinil západné štáty, že sa pokúšajú utajiť, čo sa v skutočnosti stalo.

15:15

Pápež František v pondelok vyzval na prijatie opatrení proti každému druhu zneužívania detí a mladých ľudí. Uviedol to v prejave v rámci návštevy vo Východnom Timore, kam pricestoval z Papuy Novej Guiney.

15:14

Prevádzku najväčšieho švédskeho medzinárodného letiska Arlanda v Štokholme v noci na pondelok ochromili štyri drony v jeho vzdušnom priestore. Oznámila to tamojšia polícia a incident preveruje ako možnú sabotáž.

15:13

Austrálska polícia spustila medzinárodné pátranie po mužovi, ktorý je obvinený z toho, že chrstol horúcu kávu na deväťmesačné dieťa a spôsobil mu vážne popáleniny.

15:11

Letecká základňa Marinovka v ruskej Volgogradskej oblasti utrpela pri ukrajinskom útoku podľa pondelkových informácií britskej tajnej služby ťažké škody. Útok na leteckú základňu, ku ktorému došlo 22. augusta, zničil štyri hangáry a tri hangáry poškodil, píše sa v dennej správe tajnej služby britského ministerstva obrany, zverejnenej na sociálnej sieti X. Útok zničil aj radar, ďalšiu budovu a skladové kapacity v exteriéri. Ako dôkaz uverejnili Briti satelitné fotografie, ktoré porovnávajú stav pred útokom a po ňom. 

14:31

Kremeľ v pondelok nepoprel správu amerických novín Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorej Irán dodal Rusku balistické rakety krátkeho doletu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Erik Majercak

Miro Del

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali