To najdôležitejšie z Ukrajiny: Taliansko chce zmeniť Zelenského „plán víťazstva“ na „mierový plán“

❚❚

Kyjev 30. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Emergency Service, Screenshot, Telegram)

Aktualizované 30. septembra 17:49

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Na snímke hasiči zasahujú po ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny v nedeľu 29. septembra 2024

17:45 –  Odmietavý postoj nemeckého kancelára Olafa Scholza dodať Kyjevu riadené rakety Taurus zostáva v platnosti napriek stanovisku ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, ktorá zastáva opačný názor.

.

Baerbocková predtým pre televízny kanál ARD uviedla, že Ukrajina by údajne mala mať možnosť používať rakety dlhého doletu na sebaobranu.

 

.

17:30 – Odchádzajúci generálny tajomník NATO Stoltenberg sa domnieva, že štáty aliancie by mali podporiť ukrajinský „mierový vzorec“, a nie alternatívne návrhy iných krajín.

Uviedol to v rozhovore pre Politico.

„Ukrajinská mierová iniciatíva je iniciatívou, ktorá zabezpečuje, aby sme mali proces, ktorý môže viesť k trvalému mieru. A samozrejme, sú to Ukrajinci, ktorí musia v konečnom dôsledku rozhodnúť, aké podmienky sú prijateľné. Oni sú obeťou invázie v plnom rozsahu,“ – domnieva sa Stoltenberg.

Pripomenieme, že cez víkend sa konal samit „Priateľov mieru“ na ktorom sa zúčastnilo desať štátov. Podporil alternatívny čínsko-brazílsky projekt mierového urovnania na Ukrajine.

 

.

15:55 – NATO nezaznamenalo žiadne zmeny v ruskej jadrovej doktríne, „ktoré by si vyžadovali akékoľvek zmeny“ zo strany aliancie, povedal Jens Stoltenberg v Bruseli pre agentúru Reuters.

Členovia NATO by podľa neho nemali odmietnuť vojenskú pomoc Ukrajine kvôli Putinovej „jadrovej“ rétorike.

Stoltenberg reagoval na Putinovo minulotýždňové vyhlásenie, že Rusko by útok naň zo strany nejadrovej krajiny podporovanej jadrovou mocnosťou považovalo za spoločný útok, čo by mohlo byť podmienkou na použitie jadrových zbraní.

Kremeľ tiež uviedol, že je pripravený „implementovať“ novú jadrovú doktrínu už počas vojny na Ukrajine.

 

.

15:40 – “Rusi zničia prieskumné drony AFU rýchlejšie ako ukrajinské jednotky, ak Ukrajina nenájde spôsob, ako bojovať so stíhačkami,” píše komunikačný expert Sergej Beskrestnov (Flash) na svojom kanáli Telegram.

Zverejňuje zábery ruského protilietadlového dronu, ktorý zostrelil ukrajinské bezpilotné lietadlo.

„Zlikvidujú naše prieskumné krídla rýchlejšie, ako ich zlikvidujeme my. Majú len „Zala“ [ZALA] vyrábajú 200 – 300 krídiel mesačne a sú tu aj „Supercam“ atď. Ich piloti píšu: keď im zostrelíme krídlo, do jedného dňa dostanú nové,“ uvádza expert.

Konštatuje, že Ukrajina musí zvýšiť výrobu „prieskumníkov“ a prijať protiopatrenia proti nepriateľským FPV stíhačkám.

 

14:58 – Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda obsadila dedinu Nelipovka medzi mestami Toreck a New York.

Nelipovka
Na mape obec Nelipovka

Ruské médiá na svojich mapách označuje obec ako plne pod ruskou kontrolou.

Ak je to skutočne pravda, znamená to, že Rusi vytlačili ukrajinské sily zo severnej časti Nového Yorku, ktorú AFU nedávno opätovne dobyla v protiútoku.

Ukrajina zároveň nepotvrdila stratu Nelipovky.

Na mape DeepState je obec označená len ako čiastočne dobytá Ruskou federáciou.

.
Nelipovka - Deep State
Obec Nelpovka na mape Deep State

 

14:40 – Počas podujatí v OSN minulý týždeň Orbán aktívne diskutoval s Čínou a Brazíliou o svojom zámere iniciovať mierový summit medzi Zelenským a Putinom, Ukrajinou a Ruskom, píše Die Weltwoche.

„Musíme skoncovať so smrťou,“ povedal maďarský premiér v komentári pre Weltwoche.

Orbán sa snaží nájsť spôsob, ako ukončiť vojnu prostredníctvom medzinárodného tlaku, keďže Kyjev a Moskva nie sú príliš ochotné rokovať. Ako povedal pre publikáciu, jeho cieľom je prinútiť Európanov, aby sa vrátili k aktívnej úlohe v mierovom procese, a stanoviť kurz pred voľbami v USA.

Začiatkom septembra Orbán prisľúbil nové diplomatické prekvapenia.

.

„Budeme pokračovať v nečakaných iniciatívach, z ktorých každá nás priblíži o krok bližšie k mieru,“ povedal.

 

10:10 – Taliansko chce zmeniť Zelenského „plán víťazstva“ na „mierový plán“.

Preto vláda krajiny nemá náladu zvyšovať vojenské dodávky ukrajinským ozbrojeným silám, citoval denník Il Messaggero diplomatické zdroje.

Kontakty a rokovania o tejto otázke prebiehajú so Spojenými štátmi a Francúzskom, uviedli noviny.

.

„Postoj Ríma je taký, aby sa menej hovorilo o raketách, tankoch a „víťazstve“ a viac o mieri, deeskalácii situácie, predovšetkým so zreteľom na obnovu Ukrajiny, vzhľadom na to, že príslušný summit v roku 2025 hostí Taliansko. Rím má záujem o smerovanie investícií a uzatváranie zmlúv,“ uvádza sa v publikácii.

 

9:20 – Rusko začne jesenno-zimné odvody do armády od 1. októbra až do konca roka.

Táto správa je významná aj v súvislosti s fámami, že Kremeľ plánoval do konca roka uskutočniť novú vlnu mobilizácie. Posledná vlna mobilizácie v Ruskej federácii bola pritom časovo oddelená od jesenného odvodu. Všeobecne sa predpokladá, že ruský systém vojenských komisií nemôže paralelne vykonávať dva procesy (odvody a mobilizáciu). A na jar tohto roku, keď sa objavili aj dohady o novej mobilizácii, sa vyhlásenie jarných odvodov považovalo za znamenie, že na jar a v lete v Rusku mobilizácia nebude. A tak sa aj stalo.

Ruské ministerstvo obrany dnes tiež uviedlo, že branci sa nebudú zúčastňovať na bojových operáciách v „nových regiónoch“ (t. j. v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti).

Ruské ministerstvo obrany však zatiaľ neupresnilo, či budú branci vyslaní na účasť v bojových operáciách, ktoré sa neuskutočňujú na „nových územiach“, ale v Kurskej oblasti a ďalších ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou.

 

.

8:30 – Ruské médiá od víkendu píšu o novej vlne útokov Ruskej federácie v Kurskej oblasti. Útoky prebiehajú v troch smeroch.

Po prvé, ukrajinské pozície južne od Gluškova boli napadnuté so zámerom zatlačiť AFU späť za hranice.

Druhým smerom útoku je obec Plechovo južne od Suja, kde sa údajne túto Ukrajinou ovládanú obec pokúšajú obkľúčiť a odrezať ju od hranice.

Ruská verejnosť dnes tiež informovala, že AFU bola vytlačená z Olgovky pri Koreneve.

Ukrajina tieto straty nepotvrdila. Deep state nezaznamenal žiadne zmeny ani v Kurskej oblasti.

Ukrajinská armáda zároveň potvrdzuje, že Rusi útočia.

„Slabá znalosť terénu je v náš neprospech. Na Plechove, Borkoch a Spalnoje to pocítili v plnej miere. Na Spalnoje sme stratili našich chlapcov. Nepriateľ má veľmi dobrý vzdušný prieskum. Vždy niečo visí vo vzduchu…,“ napísal vojenský Kirill Sazonov.

.

„Ak hovoríme o vážnej príležitosti vytlačiť nás z Kurskej oblasti – to je október a november. Na tento účel stiahnu sily, rezervy, hlavne pechotu a tanky. Teraz je tu podľa odhadov expertov asi 40-tisíc nepriateľských bojovníkov. Moje odhady hovoria o 55 000,“ dodal Sazonov.

 

7:35 – Ukrajincom sa neukážu tajné body Zelenského „plánu víťazstva“, ktoré už boli prezradené Američanom. Uviedol to vedúci OP Jermak.

Podľa neho po prezentácii plánu v USA ho ukážu ukrajinskej spoločnosti. Niektoré ustanovenia však zostanú neverejné.

„Všetko, čo sa dostane na verejnosť, počuje nielen naša krajina, počuje to aj nepriateľ. A preto sú určite niektoré detaily tohto plánu uzavreté. Ale viete, je dôležité vidieť realizáciu tohto plánu na území nepriateľa,“ – povedal vedúci OP.

 

7:30 – Ukrajinu zasiahla silná prachová búrka. Obyvatelia Dnepra a Charkova sa sťažujú na oblak prachu, ktorý sa od noci vznáša vo vzduchu.

.

Prach zakrýva slnko a usadzuje sa na autách.

Podľa meteorologických analytických služieb sa obrovský oblak prachu presúva z Uzbekistanu.

prach
Prach nad mestom
prach
Na snímke auto pokryté prachom

7:00 – Takto teraz vyzerá Toreck v Doneckej oblasti.

V meste, na ktoré útočí Ruská federácia, je silná zničujúca vojna.

Súdiac podľa mapy, boje už prebiehajú v centrálnych štvrtiach.

Toreck
Záber z mesta Toreck
Toreck
Záber z mesta Toreck

6:30 – Ruské jednotky postupujú vo východnej časti Ugledaru a snažia sa uchytiť v obytných blokoch.

Informuje o tom vojenská publicistika Deep State.

.

„Objavujú sa aj pokusy o tlak z pravého krídla, ale zatiaľ sa do mesta nedostali,“ dodávajú experti.

Podľa zdroja je zatiaľ jediná cesta voľná pre AFU do Bogojavlenky prevzatá pod palebnú kontrolu Ruskej federácie.

vojna
Situácia na fronte

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:59

Ruský prezident Vladimir Putin vymenoval svojho bývalého osobného strážcu Alexeja Ďumina za člena Bezpečnostnej rady. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že v máji Putin vymenoval Ďumina za tajomníka poradného zboru Štátna rada, čo vyvolalo špekulácie o Ďuminových prezidentských ambíciách, píše TASR.

18:55

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot sa v pondelok stretol s patriarchom maronitskej cirkvi Bišárom Ráím. Na stretnutí v patriarchovej rezidencii v meste Bkirkí obaja predstavitelia podporili diplomatické snahy vedúce k uzavretiu prímeria v konflikte medzi Izraelom a proiránskym šiitským hnutím Hizballáh. Informovali o tom spravodajské weby France Info a Liban News, uvádza TASR.

Cieľom Barrotovej návštevy, ktorá sa začala počas uplynulého víkendu, je oboznámiť sa so situáciou a ponúknuť Libanonu pomoc Francúzska, najmä humanitárnu. 

Stretnutie libanonského premiéra a šéfa francúzskej diplomacie
Na snímke francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot (vľavo) a libanonský premiér Nadžíb Míkátí diskutujú počas stretnutia v Libanone
16:29

Členovia NATO by sa nemali nechať odstrašiť od poskytovania ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine vyhrážkami použitím jadrových zbraní zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina, povedal v pondelok odchádzajúci generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Stoltenberg zdôraznil, že najväčším rizikom pre NATO by bolo víťazstvo Putina na Ukrajine.

16:26

Zdravotný turizmus v kúpeľoch sa pomaly blíži k číslam spred pandémie. V minulom roku sa v slovenských kúpeľoch liečilo vyše 167.000 ľudí, približne 60 % z nich si kúpeľný pobyt plne hradilo. Zvyšní pacienti mali liečbu hradenú zo zdravotnej poisťovne. S odvolaním sa na štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií to po pondelkovej konferencii Vízia slovenského kúpeľníctva v kontexte cestovného ruchu zhodnotilo Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR.

16:24

Finančná správa (FS) v rámci letnej kontrolnej akcie “Horúce leto 3” uložila pokuty vo výške 270.350 eur. Porušenie zákona finanční kontrolóri v rámci akcie zistili v 41,3 % prípadov, najčastejšie išlo o neevidovanie tržby. V pondelok o tom informoval hovorca finančnej správy Daniel Súkup.

Kontrola podľa FS mala pozitívny vplyv na zvýšenie tržieb u podnikateľov, ktorí si dovtedy neplnili svoje povinnosti. “U týchto podnikateľov došlo k nárastu tržieb za obdobie 15 dní pred a po kontrole o 610.199 eur, čo predstavuje priemerný nárast o 760 eur na pokladnicu,” upozornil Súkup.

16:23

Predsedníctvo Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO vyjadruje vážne obavy nad zverejnenou podobou pripravovaného konsolidačného balíčka vlády SR, ktorý bude mať výrazne negatívne dopady najmä na tých najzraniteľnejších, na domácnosti a pracujúcich. Informovala o tom Anita Fáková z odboru komunikácie s verejnosťou a médiami OZ KOVO.

Vedenie OZ KOVO si uvedomuje zodpovednosť vlády a nevyhnutnosť konsolidácie verejných financií, tá by sa však nemala zameriavať iba na príjmovú stránku.

16:19

Vojenský súd v Moskve v pondelok odsúdil Alexandra Permiakova na doživotie za minuloročný atentát na ruského nacionalistického spisovateľa Zachara Prilepina, pri ktorom zahynul spisovateľov vodič, píše ruská agentúra Interfax. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Odsúdený sa k činu priznal s tým, že konal podľa pokynov Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). Tá mu za skutok údajne prisľúbila 20.000 dolárov, informovali ruské štátne médiá. Podľa agentúry Reuters SBU účasť na atentáte nepotvrdila ani nepoprela.

16:16

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok v úvode jesennej schôdze Národného zhromaždenia opakovane varoval pred vťahovaním Maďarska do medzinárodných ekonomických konfliktov. S odvolaním sa na server magyarhirlap.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Maďarsko sa musí držať mimo konfliktov, ktoré by ho nútili k voľbe medzi východnou a západnou ekonomikou. Je v našom záujme udržiavať hospodárske vzťahy so všetkými. Treba presadzovať len záujmy maďarskej ekonomiky,” povedal Orbán.

16:14

Británia podporuje právo Izraela na sebaobranu, avšak zároveň po izraelských útokoch v Libanone vyzýva všetky strany na zdržanlivosť, vyhlásil v pondelok hovorca britského premiéra Keira Starmera. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Pevne zotrvávame v podpore práva Izraela na sebaobranu. No zároveň teraz jasne odkazujeme všetkým stranám, že by mali preukázať zdržanlivosť,” uviedol Starmerov hovorca.

Izraelská vláda deklaruje, že útokmi proti Hizballáhu sa usiluje zabezpečiť svojim občanom bezpečný návrat domov.

15:09

Vodiči a majitelia nákladných áut majú povinnosť do konca roka vymeniť vo vozidlách súčasné tachografy za prístroje druhej generácie. Upozornilo na to Ministerstvo dopravy (MD) SR s tým, že ak to kamionisti nestihnú do konca roka, od 1. januára 2025 nebudú môcť jazdiť po cestách v rámci EÚ. V pondelok o tom informoval tlačový odbor rezortu dopravy.

14:40

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) podpísala v pondelok v mene Slovenskej republiky memorandum o spolupráci v oblasti energetiky a memorandum o rozvoji ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. Tieto memorandá sa zameriavajú na komplexnú spoluprácu v oblasti energetiky, obchodu, ako aj podpory investícií medzi oboma krajinami. Informovalo o tom Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Obe memorandá vstupujú do platnosti dňom podpísania.

Slovenskú delegáciu v Soule viedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a ministerka hospodárstva, ktorí zároveň rokovali s významnými predstaviteľmi vlády Kórejskej republiky.

Juhokórejsko-slovenský summit Fico Saková
Na snímke v pozadí sprava slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), vicepremiérka a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) počas stretnutia s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom (piaty zľava) v Soule
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali