To najdôležitejšie z Ukrajiny – Situácia pre AFU na Donbase je katastrofálna

❚❚

Kyjev 19. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 19. augusta 20:05

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

19:40 – Kursk smer 19.08.2024 o 19.00 h: južne od Sudže…

.

Zaznamenané je aj preskupovanie nepriateľských síl a striedanie ich jednotiek s čerstvými silami. Dnes je zatiaľ relatívny pokoj. Myslím si však, že to tu dlho nevydrží.
Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Kursk smer 19.08.2024 o 19.00 h: južne od Sudže
Kursk smer 19.08.2024 o 19.00 h: južne od Sudže

19:30 – Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024: úsek Ľgovsko-Sudžansky…

.

Ruské špeciálne jednotky zintenzívňujú boj proti ukrajinským DRG, ktorým sa podarilo preniknúť medzi Kremianu a Malú Lokňu a dostali sa pomerne ďaleko na ruské územie.

Nekontrolujú žiadne konkrétne dediny, ale ovládajú najdôležitejšie výšiny, z ktorých je oveľa jednoduchšie viesť sabotážnu vojnu vrátane úderov bezpilotných lietadiel.

Ich celkový počet tu predbežne dosahuje až jeden prápor. Kontrola nad touto oblasťou je pre AFU a pre Rusov rozhodujúca. Pokiaľ majú Rusi tento „pľuzgier“ na LBS, nemájú spoľahlivo zabezpečený tyl vojska. Ak sa ich Rusom odtiaľ podarí vytlačiť, v podstate uzavrú hlavnú hrozbu na severnom fronte kurského smeru a celkovo dokončia stabilizáciu frontu.

Ukrajina si to uvedomuje a stále sem vrhá ďalšie a ďalšie nové skupiny. Situácia je stále zložitá, ale existuje nádej na jej zlepšenie v blízkej budúcnosti.

Nezmenená je aj situácia v oblasti Sudže. Žiaľ, zoskupenie AFU sa tu rozrastá. V meste a jeho okolí sú už sústredené až tri brigády AFU (ich ekvivalent) a prítomnosť výhodného logistického uzla im umožňuje rýchle použitie v akejkoľvek oblasti.

.

Zatiaľ ma najviac znepokojuje koncentrácia síl oproti na línii Malá Lokňa – Ruské Porečsko – Martynovka. Podľa všetkého tu budú pokračovať pokusy o prielom.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024: úsek Ľgovsko-Sudžansky
Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024: úsek Ľgovsko-Sudžansky

19:20 – India sa nezhostí úlohy sprostredkovateľa pri urovnávaní konfliktu na Ukrajine, ale je pripravená odovzdávať odkazy medzi Putinom a Zelenským, citovala agentúra Bloomberg svoje zdroje.

Začiatkom júla navštívil Rusko premiér Naréndra Módí a rokoval s Vladimírom Putinom; v auguste podľa AFP a denníka Economic Times šéf indickej vlády navštívi Ukrajinu.
Americkí žoldnieri potvrdili, že do útokov na Kurskú oblasť sú zapojení aj americkí bojovníci.

Na stránke Prednej pozorovateľskej skupiny PMC na Instagrame (v Rusku zakázanej) západní vojaci pózujú vedľa obrneného vozidla HMMWV ako súčasť invázneho tímu vedeného USA.

.

Geolokácia zobrazuje Kurskú oblasť a nadpis príspevku Chlapci v Kursku.

vojna
Západní vojaci pózujú vedľa obrneného vozidla HMMWV

19:00 – Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024: úsek Korenevo….

Tu je po včerajších a dnešných nočných udalostiach (pokusy vyradiť Rusov z Olgovky a vstúpiť do Koreneva) stále relatívny pokoj.

Nepriateľ si líže rany. Navyše má AFU nový problém – ruské aktívnejšie pokusy o vyčistenie tyla od nepriateľských DRG, čo si vyžaduje, aby velenie AFU venovalo viac pozornosti úseku Ľgov, vrátane presunu záloh do tohto úseku.

Zatiaľ je tu všetko stabilné. Čakáme na zajtrajšok.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024: úsek Korenevo
Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024: úsek Korenevo

18:55 – Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024: Gluškovský úsek…

Ukrajinská armáda sa vytrvalo snaží preraziť ruskú obranu v priestore Komarovka-Apanasovka-Vnezapnoje. 501. prápor 36. brigády námornej pechoty, ktorý prišiel podporiť rozbité jednotky 22. mechanizovanej brigády AFU, znovu obsadil Apanasievku. A tá sa stala pre Ukrajincou základňou pre ďalšie pokusy o postup (na Komarivku).

Bojuje sa aj v oblasti Tjotkina, ale zatiaľ sa tu jednotkám AFU nedarí zatlačiť Rusov späť. V ostatných oblastiach sa výraznejšie boje nevedú, ale to sa môže každú chvíľu zmeniť. Ukrajinské ozbrojené sily tu stále majú rezervy.

Napríklad v oblasti Snagost-Lubimovka (okres Korenevka) má AFU 225. samostatný útočný prápor, síce preriedený, ale stále dosť schopný. A ak sa zapojí do boja spolu s námornou pechotou, bude to pre ruskú armáda ťažké.

.

Myslím si, že zajtra alebo pozajtra bude musieť vybojovať hlavnú časť bojov v tejto oblasti.
Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024
Smer Kursk o 19.00 hod. 19.08.2024

18:00 – Situácia pre AFU na Donbase je katastrofálna, uviedol analytik Bildu Julian Röpcke, ktorý analyzoval postup ruskej armády v smere na Pokrovsk a Toreck.

„Ukrajinské úrady nariadili evakuáciu mesta Pokrovsk so 65 000 obyvateľmi do dvoch týždňov. Situácia na Donbase je katastrofálna. V tejto situácii stále považujem za mimoriadne riskantné poslať 5 000 najlepších vojakov do susednej krajiny namiesto toho, aby sa tam viedla protiofenzíva,“ napísal Röpcke.

vojna
Situácia na fronte

17:40 – Rusi vybudovali dva pontónové prechody cez rieku Seim v Kurskej oblasti, informovalo Rádio Sloboda.

Zo zverejnených fotografií zo 17. augusta vyplýva, že Rusi vybudovali prechod východne od obce Zvannoje. Predtým sa informovalo o rovnakom priechode vybudovanom východne od obce Gluškovo.

.
pontónové prechody cez rieku Seim
Na snímke pontónové prechody cez rieku Seim

16:55 – Smer Pokrovsk: chaos a panika vládne v radoch AFU…

Front AFU pri Pokrovskom smere sa naďalej postupne rúca. Bojovo pripravené jednotky, ktoré sa tu ešte nachádzajú, sú rýchlo vyčerpané a niektoré z nich sa postupne menia na neschopné. Ukrajinské jednotky naliehavo potrebujú oddych, ale ruské sily im ho neposkytujú. A AFU nemá žiadne rezervy. Alebo má ich, ale pri Kursku.

Takže správy z Pokrovského priestoru naďalej prichádzajú veľmi rýchlo jedna za druhou a pre Ukrajinu jedna horšia ako druhá. Ruské jednotky pokračujú v rozvíjaní svojich úspechov južne od Želannovo (obsadili Kamyševku, Ptičie), podarilo sa im ovládnuť hlavnú haldu severovýchodne od Selidova, ako aj južné prístupy k Novogrodovke.

Ukrajinské zdroje už hovoria, že ruskí prieskumníci pracujú v samotnom meste, čo znamená, že jeho napadnutie je už blízko.

Rýchly pád Novogrodovky a obsadenie kľúčových výšin pri Selidove už veľmi skoro presunie front k Pokrovsku a Mirnogradu. A vo všetkých troch mestách bola vyhlásená naliehavá nútená evakuácia obyvateľstva.

.

A ukrajinská verejnosť nemá dôveru, že ukrajinské ozbrojené sily sú schopné tieto mestá ubrániť. V tábore nepriateľa sa rýchlo šíri chaos a neistota, čo v niektorých častiach vyvoláva paniku. Vzdávajú sa svojich pozícií bez boja, čím odhaľujú boky a tyl ostatných jednotiek.

Ak bude všetko pokračovať v rovnakom duchu a Kyjev bude naďalej požadovať, aby armáda udržala všetky aktuálne pozície, všetko sa tu pre AFU môže skončiť hrozivou katastrofou. Hoci aj to, čo vidíme dnes, sa nedá nazvať inak.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Smer Pokrovsk
Smer Pokrovsk

16:15 – Lavrov zopakoval Putinove slová, že po ukrajinskej invázii do Kurskej oblasti „s Kyjevom nemožno rokovať“.

Ruský minister zahraničných vecí tiež označil za fámy správy o „skrytých kontaktoch“ medzi Moskvou a Kyjevom sprostredkovaných Katarom a Tureckom. Podľa jeho názoru tieto informácie „nadväzujú na konferenciu o Ukrajine vo Švajčiarsku, kde sa rozhodlo o vytvorení pracovných skupín“.

Tento proces je však pre Moskvu „neprijateľný“, pretože presadzuje ukrajinský mierový vzorec, ktorý predpokladá stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny.

 

.

15:20 – Situácia na fronte 19. augusta 2024

Situácia na fronte 19. augusta 2024
Situácia na fronte 19. augusta 2024
Situácia na fronte 19. augusta 2024
Situácia na fronte 19. augusta 2024

15:00 – Pokrovský smer: ústup AFU južne od Želannovo…

Táto informácia zatiaľ nebola potvrdená, ale je dostupná v ruských informačných kanáloch. Podľa nej Ukrajinci, uvedomujúc si, že južne od Želannovo ruskú armádu nedokáže zadržať, rýchlo ustupujú (presnejšie povedané, utekajú) na juh, bez zastávky pri Ptičom smerom na Kalinovo.

Tu sa pokúsia aspoň nejaký čas (nemyslím si, že dlho) udržať sa na výšinách za líniou rybníkov, ktoré sú poslednou prirodzenou obrannou líniou pred Karlovkou.

Súdiac podľa akcií, velenie AFU naozaj nepredpokladá, že by tu ruskú armádu dokázalo zadržať, a preto už evakuovalo svoje oporné body v chatách okolo Karlovky a pripravuje evakuáciu samotnej Karlovky.

Myslím si však, že tieto opatrenia prichádzajú príliš neskoro. Skrátka a dobre, je načase, aby uvažovali o všeobecnom ústupe za rieku Volčju od Karlovky aspoň po Krasnogorovku, aby sa kryli práve touto riekou a obsadili jej vysoký breh a pokúsili sa preskupiť svoje sily (a zmenšiť front), aby obnovili stabilnú frontovú líniu.

To je však nepravdepodobné vzhľadom na to, že oficiálny Kyjev očakáva od ukrajinských ozbrojených síl víťazstvá, a nie „skrátenie frontovej línie“.

.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Pokrovský smer
Pokrovský smer
Pokrovský smer
Pokrovský smer

14:35 – Ruské ministerstvo obrany uvádza svoju verziu o tom, kde sa v súčasnosti nachádzajú jednotky AFU v Kurskej oblasti.

Uvádza sa, že za posledných 24 hodín AFU uskutočnili útoky v oblastiach Olgovka, Russkoje a Čerkasskoje Porečnoje. Na mape sú vyznačené žltou farbou.

Bolo deklarované, že ukrajinské ozbrojené sily uskutočnili údery na mape vyznačené zelenou farbou.

Moskva tak tvrdí, že minulý týždeň zatlačila ukrajinské ozbrojené sily z najsevernejšieho bodu ich prítomnosti (vyznačené modrou farbou).

vojna
Situácia na fronte
vojna
Situácia na fronte

14:30 – Akcie nemeckého výrobcu zbraní Rheinmetall klesajú po správach o znížení nemeckej vojenskej pomoci Ukrajine

Agentúra Reuters uvádza, že akcie spoločnosti v rannom obchodovaní v Európe klesli o 4,5 % na 536 EUR. Hoci od začiatku roka vzrástli o 89 % – na pozadí nových štátnych objednávok na dodávky zbraní Ukrajine a doplnenia rezerv Bundeswehru.

.

 

14:00 – „Putin sa teraz neusiluje o mier, ale o pomstu.“ Denník New York Times analyzuje, či ukrajinská invázia do Kurskej oblasti priblížila koniec vojny.

Publikácia píše, že v predvečer operácie Zelenskyj vyslal viacero signálov ochoty rokovať: osobne deklaroval možnosť ukončenia vojny v tomto roku, vyslal svojho ministra zahraničných vecí do Číny a uskutočnil sériu medzinárodných stretnutí, „na ktorých dúfal, že získa podporu pre ukrajinskú pozíciu a pripraví pôdu pre širšie urovnanie“.

Tieto iniciatívy boli v ostrom kontraste s predchádzajúcimi dvoma rokmi, keď Zelenskyj odmietal akýkoľvek náznak ústupkov Rusku.

Útok na Kurskú oblasť však „zničil predpovede, že obe krajiny by mohli pokročiť smerom k prímeriu“.

Teraz „Kyjev riskantne vsádza na to, že invázia mu poskytne nové páky na uzavretie výhodnej dohody s Kremľom“. Dvaja bývalí ruskí predstavitelia však uviedli, že vyhliadky na rokovania o prímerí sa vzdialili. Jeden z nich povedal, že Putin teraz neusiluje o mier, ale o pomstu.

Ukrajinskí predstavitelia pre NYT uviedli, že Zelenského spomínané verejné vyjadrenia – v kombinácii s tajným plánovaním ofenzívy v Kurskej oblasti – „boli dve zložky tej istej stratégie“.

.

 

13:01 – Kremeľ na pozadí ofenzívy AFU v Kurskej oblasti uviedol, že by bolo „nevhodné, aby Rusko v súčasnosti vstúpilo do procesu rokovaní s Ukrajinou“.

Vyhlásil to Putinov pobočník Jurij Ušakov.

Zároveň tvrdí, že Putinove požiadavky na stiahnutie AFU zo štyroch regiónov Ukrajiny na začatie rokovaní „nie sú zrušené“ a „situácia bude závisieť od situácie na bojisku vrátane Kurskej oblasti“.

 

12:41 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dobylo mesto Železnoje (predtým Artemovo) pri Torecku a dedinu Vjemka pri Seversku.

 

.

12:07 – Ukrajina bude pokračovať v bojoch v Kurskej oblasti, ak Moskva nebude rokovať, píše denník The Times.

„Ak Putin neurobí žiadne ústupky a odmietne rokovať inak ako za svojich podmienok, Kyjev nebude mať inú možnosť ako zostať v Kurskej oblasti a pristúpiť k zvýšeniu tlaku na Moskvu. V očakávaní tohto scenára Ukrajina zriadila„ v okupovanej Kurskej oblasti ‚vojenské veliteľstvo‘ ako demonštráciu novej frontovej línie v konfrontácii s Moskvou,“ uvádza sa v článku.

Publikácia zároveň uvádza argumenty, prečo táto stratégia môže zlyhať. Jednotky, ktoré teraz bojujú v Ruskej federácii, môžu byť potrebné v Donbase, kde Rusi naďalej postupujú, inak v obrane AFU vzniknú „zraniteľné medzery“, ktoré môže využiť Ruská federácia.

Novinári tiež upozorňujú na zložitosť operácie na bezpečné stiahnutie vojsk z Kurskej oblasti späť na Ukrajinu.

 

.

12:01 – Za posledných 24 hodín sa na Ukrajine odohralo šesť podpaľačských útokov na vozidlá, z ktorých tri patrili armáde.

 

11:11 – Rusi do konca roka zdvojnásobia svoje zoskupenie na Ukrajine, zatiaľ čo mobilizácia na Ukrajine zatiaľ nemá žiadny účinok.

Niekoľko dôležitých vyjadrení predniesol námestník ministra obrany Ivan Havryľuk počas okrúhleho stola „Legislatívne prístupy k vyhradeniu zamestnancov podnikov“. Úradníka cituje Forbes-Ukrajina.

1. Rusko zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na okupovaných územiach. Začiatkom roka predstavovalo ruské zoskupenie 440 000 osôb, teraz je to približne 600 000 osôb a do konca roka sa očakáva nárast na 800 000 osôb.

2. Podľa Gavriľuka sa počet výhrad z mobilizácie na Ukrajine blíži k jednému miliónu. Teraz je to asi 930 000 brancov a o týždeň tento počet prekročí jeden milión.

3.  Mobilizácia zatiaľ nezodpovedá potrebám vojsk, pretože mobilizovaný človek nie je bojovník, stane sa ním až za 3-6 mesiacov.

4. Ukrajinská ekonomika ešte nie je prestavaná na armádu. K dnešnému dňu na Ukrajine „len niekoľko podnikov pracuje na tri zmeny“.

5. Podpora Západu sa nezvyšuje a zvyšovať sa nebude.

 

11:08 – Maďarsko reagovalo na kritiku EÚ za to, že zaradilo občanov Ruska a Bieloruska do programu, ktorý im umožňuje niekoľkomesačný pobyt v schengenskom priestore.

Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uviedol, že to neohrozuje bezpečnosť EÚ, „pretože pri vstupe do Maďarska a pobyte v Maďarsku by sa aj tak museli podrobiť komplexnej kontrole“.

„Všetky vyhlásenia proti tomu sú čisté lži kolegov zo severnej Európy a Pobaltia, zaslepených vojnovou propagandou,“ napísal Sijjártó.

 

08:42 – India oficiálne potvrdila, že premiér Módí navštívi Ukrajinu aj Poľsko.

.

Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí tejto krajiny, informovala agentúra AFP.

 

08:23 – Postupne sa objavujú správy o tom, že ukrajinské ozbrojené sily sústreďujú techniku a ľudí v Orechovej v záporožskom smere.

Vlani sa odtiaľ začala rozsiahla protiofenzíva, ktorej výsledky boli (mierne povedané) pre ukrajinské ozbrojené sily negatívne.

Vo všeobecnosti pre ukrajinskú stranu zostáva záporožský smer dlhodobo jednou z priorít, o čom svedčia dlhotrvajúce boje o Rabotino/Verbovoye a priľahlé územia.

Zatiaľ sa z terénu nepotvrdilo, že by sa ukrajinské ozbrojené sily mohli pokúsiť druhýkrát zopakovať protiútok po bývalej trase, ale ani takúto možnosť nemožno vylúčiť.

 

08:19 – Rusko pohrozilo Poľsku „konkrétnou a rýchlou odpoveďou“, ak Varšava začne zostreľovať rakety nad Ukrajinou, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

„Ak oficiálna Varšava podľahne dobrodružnému impulzu a rozhodne sa podniknúť pokusy o zachytenie prostriedkov dlhého dosahu, ktoré legálne používajú naše ozbrojené sily na neutralizáciu vojenských hrozieb vychádzajúcich Rusku z územia Ukrajiny, odpoveď bude adekvátna a celkom konkrétna,“ povedal ruským médiám riaditeľ tretieho európskeho odboru ruského ministerstva zahraničných vecí Oleg Ťapkin.

Dodal, že priame zapojenie Západu do konfliktu by malo „veľké riziká pre eskaláciu medzinárodnej situácie“.  (red.)

 

08:18 – Ukrajina zničila tretí a posledný stacionárny most cez rieku Seim v Kurskej oblasti.

Informovala o tom ruská armádna publicistika. Ukrajina to nepotvrdila.

Mapa

 

07:37 – Ruské jednotky už pochopili taktiku ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti a začali jej čeliť. Preto sa ukrajinská ofenzíva v ruskom regióne spomalila, uviedol britský časopis The Economist.

.

Publikácia informuje o začiatku operácie a jej cieľoch.

Podľa časopisu boli ukrajinské vyhlásenia o hrozbách invázie Ruskej federácie do Sumskej oblasti len informačnou zásterkou na ospravedlnenie sťahovania vojsk k hraniciam Kurskej oblasti.

Publikácia tiež píše, že „manévrový útok“, ktorý použila AFU, bol podobný taktike, ktorú používal náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov, uviedol zdroj z ukrajinského generálneho štábu.

„Prvých päť dní to bolo strašne účinné,“ ale keď sa stratil moment prekvapenia, ukrajinské zisky sa spomalili. Ukrajinskí vojaci bojujúci v Kurskej oblasti tvrdia, že začínajú vidieť inú úroveň odporu. Počet obetí narastá. Rusi nasýtili front lepšie vycvičenými jednotkami vrátane námornej pechoty a špeciálnych jednotiek.

„Zistili, ako bojovať, a pochopili našu taktiku. To však neznamená, že my nerozumieme ich taktike,“ povedal rotný Sergej z 80. útočnej brigády.

„Prezident Zelenskyj stále presadzuje maximálny postup (hlboko na ruské územie – pozn. red.), tvrdí zdroj z generálneho štábu. Syrskij je však opatrný a sústreďuje sa na rozšírenie bokov pozdĺž hranice, aby vytvoril bezpečnejšie obranné línie,“ uvádza sa v článku.

 

06:47 – Ukrajinskí dobrovoľníci zverejnili video z Novogrodovky v Doneckej oblasti, kde ruské jednotky stoja na okraji mesta.

Hovoria, že v meste je počuť kanonádu a ľudia sa narýchlo evakuujú.

Jeden z dobrovoľníkov hovorí, že v Novogrodovke už videl Rusov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:04

Prezident SR Peter Pellegrini prijal na spoločnom obede lídrov koaličných strán Roberta Fica (Smer-SD), Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) a Andreja Danka (SNS). O témach štvrtkového stretnutia bude prezidentská kancelária informovať v tlačovom vyhlásení v priebehu dňa.

Stretnutie predsedov koaličných strán s prezidentom SR Petrom Pellegrinim
Na snímke sprava prezident SR Peter Pellegrini, predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), podpredseda parlamentu SR Andrej Danko (SNS) a minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas – SD)
12:19

 Turecko vyšetruje zabitie americko-tureckej aktivistky Aysenur Eygiovej počas protestu na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil minister spravodlivosti Yilmaz Tunc a dodal, že Ankara bude naliehať na OSN, aby prijala okamžité opatrenia.

12:18

 V Rakúsku sa od začiatku roka potvrdilo už 502 prípadov ochorenia na rubeolu, informovala Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín.

12:17

 V meste Gao na severe afrického štátu Mali sa po rokoch odkladov začína obnova hlinenej hrobky dynastie Askíjovcov, ktorá bola nedávno ešte viac poškodená výdatnými lejakmi – jedným z dôsledkov zmeny klímy.

12:12

Španielsko chce naďalej udržiavať dobré vzťahy s venezuelským ľudom, povedala hovorkyňa španielskej vlády Pilar Alegriová. Španielsko poskytlo politický azyl venezuelskému opozičnému prezidentskému kandidátovi Edmundovi Gonzálezovi Urrutiovi, na ktorého bol v jeho domovine vydaný zatykač. 

12:07

Mnohonárodné bojové cvičenie, ktoré organizujú Maďarské ozbrojené sily za účasti 190 záložných vojakov maďarskej, slovenskej a poľskej armády, naďalej pokračujú. Veliteľ veliteľstva síl územnej obrany MH László Drót vo štvrtok pre InfoRádió uviedol, že cvičenie sa viaže k systému úloh územnej obrany a vyvrcholí ostrou streľbou.

12:06

Zvuk krídel blízkej samice dokáže u afrických komárov prenášajúcich maláriu aktivovať zrak a pomáha im lokalizovať ju v obrovských húfoch. Toto zistenie môže pomôcť pri vývoji účinnejších opatrení v boji proti šíreniu malárie či pri vývoji dronov, uvádza štúdia zverejnená 30. augusta v odbornom žurnále Current Biology, píše TASR.

12:04

Rusko podľa českej Bezpečnostnej informačnej služby zostáva zďaleka najväčšou hrozbou pre bezpečnosť ČR, ale aj celej Európy a sveta. Proti západným demokraciám vedie permanentné hybridné útoky, ktorých cieľom je oslabiť dôveru ľudí v štát či podporovať rozdelenie spoločnosti. Vo výročnej správe kontrarozviedky za rok 2023 to uviedol jej šéf Michal Koudelka.

12:02

Ruská armáda vyslala nad územie Ukrajiny 64 útočných dronov typu Šáhid. Ukrajinskej armáde sa podarilo zneškodniť 44 týchto bezpilotných lietadiel.

11:54

Ozbrojenci spustili paľbu na tím pre očkovanie proti detskej obrne na severozápade Pakistanu, pričom zabili dvoch ľudí vrátane policajta, uviedla tamojšia polícia. K útoku sa neskôr prihlásil pakistanský Taliban.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali