To najdôležitejšie z Ukrajiny: Situácia je skutočne zložitá, priznáva Syrskij

❚❚

Kyjev 23. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Emergency Service, Telegram, screenshot)

Aktualizované 23. júna 2023 20:30

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Požiar v obytnej budove po výbuchu plynu v Kyjeve
Na snímke požiar po výbuchu spôsobenom únikom plynu v 16-poschodovej obytnej budove v Kyjeve

 

.

20:30 – USA takmer zdvojnásobili výrobu nábojov pre Ukrajinu.

Informoval o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje z Pentagónu.

.

Podľa americkej armády sa tempo výroby 155 mm nábojov pre húfnice rýchlo zvyšuje.

Krajina teraz vyrába 24 000 takýchto nábojov mesačne, pričom v predvečer vojny ich bolo 14 000. Do jesene 2024 plánuje zvýšiť výrobu na 80 000 kusov mesačne.

 

19:30 – Námestníčka ministra obrany Maľarová uviedla, že ukrajinská ofenzíva nebude rýchla a vyzvala civilistov, aby ju nehodnotili.

“Iba naša armáda, ktorá plánovala ofenzívnu operáciu, môže teraz hodnotiť, ako prebieha.

.

Nemali by sme očakávať, že ofenzíva bude niečo veľmi rýchle. Je to vojna. Nepriateľ sa neustále pripravuje na protiútoky, pretože chápe, že budeme oslobodzovať okupované územia.

Napriek tomu každým dňom napredujeme. Áno, je to postupné, ale naše jednotky získavajú pozície a postupujú sebavedomo.

Teraz je veľmi skoro a nesprávne robiť akékoľvek hodnotenia, pretože ofenzíva pokračuje. Ešte nás čakajú významné udalosti a hlavný úder ešte len príde,” napísala na svojom kanáli tg.

 

19:00 – AFU začína strácať útočné vybavenie kvôli poruchám komunikácie a navigácie: podrobnosti

.

Od 20. júna sa niekoľko mechanizovaných brigád AFU zapojených do ofenzívy v Záporožskej oblasti aj na juhu Donecka stretáva s poruchami satelitnej komunikácie a navigačných systémov GPS.

Najväčšie problémy a zlyhania v systémoch určovania polohy boli zaznamenané v jednotkách 32. mechanizovanej brigády, 35. a 37. námornej brigády a 110. brigády územnej obrany AFU. Podľa predbežných správ problémy so satelitnou komunikáciou a polohovými systémami v týchto formáciách viedli k viacerým incidentom, pri ktorých sa technika a personál nepohybovali smerom k miestu, kde mali útočiť na pozície Ruskej federácie, ale zašli do mínových polí alebo boli prepadnutí.

Údajne používanie civilných zariadení s predinštalovanými (zabudovanými) polohovými službami viedlo k problémom s navigačnými systémami mechanizovaných jednotiek AFU.

Pravdepodobne civilné (v niektorých prípadoch turistické) GPS navigátory mali ukrajinské jednotky používať len ako záložné vybavenie, ale pre nedostatok potrebného vybavenia väčšiny kolesových vozidiel sa takéto zariadenia používali ako hlavné vybavenie.

Najmobilnejšie jednotky vybavené americkými obrnenými vozidlami Oshkosh M-ATV a MaxxPro, britským Mastiffom a kanadským Roshel Senator mali problémy s navigačnými systémami.

Kvôli poruchám satelitného vybavenia jednotky AFU niekoľkokrát namiesto satelitnej navigácie používali civilné telefóny a tablety s nainštalovanými offline aplikáciami terénnych máp, ktoré v bojovej zóne prestali fungovať.

Do 23. júna sa vyskytli najmenej tri prípady porúch GPS navigácie v jednotkách AFU s počtom príslušníkov viac ako jedného práporu. Problémy so satelitnou navigáciou zhoršoval aj nedostatok skúseného personálu AFU: velitelia jednotiek, ktorí prišli do oblasti Záporožia a na južný donecký smer niekoľko dní pred začiatkom ofenzívy, nemali čas na štúdium terénu a mapovanie mínových polí.

To, ako aj neschopnosť kvalifikovane používať taktické mapy a nedostatočná koordinácia medzi jednotkami, okrem mínových polí viackrát viedlo k stiahnutiu bojových skupín nie do východiskových pozícií, ale do palebných postavení – na predsunuté pozorovacie stanovištia vzdialené niekoľko kilometrov od Surovinskej línie, kde boli kolóny s technikou vystavené silnej paľbe.

 

18:30 – Do ukončenia bojov na Ukrajine sa prezidentské voľby konať nebudú.

.

Volodymyr Zelenskyj to povedal v rozhovore pre BBC.

“Podľa zákona by sa voľby mali konať v čase mieru, keď neprebiehajú žiadne nepriateľské akcie,” povedal Zelenskyj.

 

18:25 – Spojenci a ukrajinskí predstavitelia budú o Zelenského “mierovom pláne” rokovať v najbližších dňoch na stretnutí v Dánsku.

Vysokopostavení západní a ukrajinskí predstavitelia sa v najbližších dňoch stretnú v Kodani, informovala CNN s odvolaním sa na zdroje v ukrajinskej vláde.

.

Podľa tohto zdroja sa na stretnutí očakáva aj účasť zástupcov krajín globálneho Juhu.

 

17:25 – Sky News uverejnila reportáž o vysychajúcej vodnej nádrži Kachovka.

“Pohľad je úžasný. Tam, kde bola ešte pred chvíľou voda, sa do diaľky tiahnu obrovské pieskové brehy. Vyzerá to ako púšť,” píše sa v reportáži.

Na webovej stránke kanála sa píše, že “tisíce hektárov poľnohospodárskej pôdy závisia od vody, ktorú už nemôžu čerpať”.

.

“Ukrajina je síce známa svojimi bohatými černozemami, ale bez vody je to málo platné,” uzatvára médium.

vysychajúca vodná nádrž Kachovka
Na snímke vysychajúca vodná nádrž Kachovka

17:20 – Od 1. júla vstúpia v Českej republike do platnosti nové pravidlá platieb za bývanie pre utečencov z Ukrajiny, čím sa zvýši riziko nedostatku bytov a hromadného návratu Ukrajincov do ich domovov.

Ako informoval Seznam Spravy, obyvatelia Českej republiky, ktorí u seba ubytovali Ukrajincov, prestanú od 1. júla dostávať platby za ubytovanie pre utečencov podľa starého systému.

Na získanie plnej výšky príspevku sa bude musieť majiteľ nehnuteľnosti zaregistrovať v registri bytov a zmlúv a žiť s Ukrajincami pod jednou strechou. V ostatných prípadoch je možné ubytovanie na základe prenájmu, ktorý by utečenci platili z príspevku.

 

17:00 – Zástupca čínskeho vyslanca na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa zdržalo eskalácie konfliktu na Ukrajine.

 

.

16:45 – Rusi vybudovali na juhu Ukrajiny obranu, ktorú je pre ukrajinské ozbrojené sily ťažké prekonať, uviedol pre The Guardian veliteľ pozemných síl Syrskij.

“Rusi sa snažia prevziať iniciatívu. Takže situácia je skutočne zložitá. Nesmieme podceňovať nepriateľa. Predvídal a naďalej predvída naše najnebezpečnejšie pohyby a buduje tam silnú obranu, ktorú je pre nás dosť ťažké prekonať.

Skrátka, tento proces prebieha. Všetci robia závery a nikto nechce, aby prebiehal dvakrát rovnako,” povedal.

Podľa jeho slov AFU zatiaľ nenasadila svoje hlavné sily do boja.

“Každý chce okamžité a bezprostredné veľké víťazstvo. Tak to chceme aj my. Ale musíme byť pripravení na to, že tento proces bude nejaký čas trvať, pretože na každej strane je sústredených veľa síl, veľa techniky a veľa umelých prekážok. Chcem povedať, že naše hlavné sily sa ešte nezúčastnili na bojoch a teraz hľadáme, sondujeme slabé miesta v obrane nepriateľa. Všetko je ešte pred nami,” dodal.

 

16:20 – Podľa satelitných snímok, ktoré zverejnil projekt Rádia Sloboda, Rusi už nainštalovali pontónový priechod v blízkosti čiastočne zničeného mosta Čongar na Krym.

.
záber, ktorý zverejnil projekt Rádia Sloboda
Záber, ktorý zverejnil projekt Rádia Sloboda

16:05 – Kyjev zaradil čínsku automobilku Geely na zoznam “vojnových sponzorov”, pretože naďalej platí dane Rusku.

 

16:00 – Ukrajina zverejnila prvé štatistické údaje o predaji jódu v ukrajinských lekárňach po včerajšom vyhlásení Volodymyra Zelenského o možnej príprave teroristického útoku zo strany Rusov na Záporožskú jadrovú elektráreň.

Ukrajinci, ktorí sa o tom dozvedeli, sa ponáhľali doplniť svoje domáce lekárničky jódom. Hoci lekárnici v hlavnom meste nezaznamenali žiadny zhon, hovoria, že dopyt po tomto konkrétnom lieku sa zvýšil.

Do včerajšieho večera bol badateľný nárast tých, ktorí sa chceli zásobiť jódom. Podľa spoločnosti Proxima Research stúpol 22. júna predaj jodidu draselného, ktorý sa považuje za hlavný liek proti ožiareniu, o viac ako 80 %. Predaj jódových doplnkov sa zvýšil ešte viac, a to o 1335 %. Predaj výživových doplnkov zaznamenal vo všeobecnosti rekord, hoci tieto prípravky napriek prítomnosti jódu nechránia pred žiarením, ale môžu výrazne poškodiť zdravie, a to najmä preto, že mnohí Ukrajinci berú tieto doplnky ako “ľahké” lieky a domnievajú sa, že ich možno užívať na prevenciu

 

15:00 – Podoljak obvinil západné krajiny z nedostatočných výsledkov ukrajinskej ofenzívy.

.

Podľa poradcu Zelenského ukrajinské ozbrojené sily nedosiahli úspech kvôli oneskoreniu dodávok zbraní:

“Čas potrebný na presvedčenie našich partnerov, aby poskytli potrebné zbrane, sa prejavil v špecifických ruských opevneniach vybudovaných v tomto období, v hlboko vykopanej obrannej línii a v systéme mínových polí.”

 

14:40 – Situácia na frontoch 23, júna 2023

Situácia na frontoch 23, júna 2023
Situácia na frontoch 23, júna 2023
Situácia na frontoch 23, júna 2023
Situácia na frontoch 23, júna 2023

13:40 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily v rámci skupinového nočného úderu zasiahli určené miesta uskladnenia rakiet AFU vrátane zahraničných zbraní vysoko presnými zbraňami

– Ruské ozbrojené sily potlačili činnosť dvoch sabotážnych a prieskumných skupín v smere Krasnoliman

.

– Ruská armáda potlačila činnosť dvoch sabotážnych skupín v Charkovskej oblasti

– Straty ruských ozbrojených síl v smere Krasnovy Liman dosiahli 90 vojakov za deň

– Ruské ozbrojené sily odrazili počas noci štyri útoky AFU v doneckom smere, pričom počas bojov zahynulo viac ako 90 ukrajinských vojakov

– Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v aktívnych pokusoch o ofenzívu na juhodoneckom, záporožskom a doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky ukrajinských ozbrojených síl na predmostie Vremevskij

– Ozbrojené sily RF prišli za deň v južnej Doneckej oblasti o vyše 130 vojakov, päť tankov a SAU Krab

– Ruské ozbrojené sily zlikvidovali vyše 40 vojakov na chersonskom smere a delostrelecký systém AFU M777

.

– Ruská protivzdušná obrana zachytila 15 striel HIMARS a bômb JDAM americkej výroby

 

13:29 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že dnes v noci boli vykonané raketové údery “na sklady raketových zbraní AFU vrátane zbraní zahraničnej výroby”.

Moskva tvrdí, že boli zasiahnuté všetky určené miesta.

Hoci ukrajinské vzdušné sily uviedli, že bolo zničených všetkých 13 riadených striel Ch-101/X-555. Útok sa uskutočnil na vojenské letisko v Chmelnickej oblasti.

.

 

12:56 – Poradca OP Podoljak vyčítal Západu pomalosť pri dodávkach vojenského vybavenia, čo poskytlo Rusku čas na posilnenie svojej pozície.

“Čas strávený presviedčaním partnerov, aby poskytli potrebné zbrane, sa mení na konkrétne ruské opevnenia vybudované v tomto období, hlboko zakopanú obrannú líniu, systém mínových polí,” povedal Podoljak.

Podľa neho teraz prebiehajú “operácie formovania bojovej prípravy” a ruský obranný prielom “si vyžaduje rozumný a uvážený prístup”.

Predtým sa podobne vyjadril Oleksij Arestovič. Povedal, že ukrajinská pechota “leje krv po litroch” na južnom fronte kvôli oneskoreným dodávkam stíhačiek F-16. A Zelenskyj povedal, že protiofenzíva je “pomalšia, ako by sme chceli”.

 

12:48 – Nemecká obranná skupina Rheinmetall tvrdí, že v lete tohto roku odovzdá Ukrajine ďalších 20 BMP Marder, a to v počte 10 kusov mesačne.

Celkovo spoločnosť začala v mene nemeckej vlády pracovať na odovzdaní ďalších 60 BMP Marder na ďalšie dodávky.

Pripomeňme, že Američania nedávno oznámili presun 15 svojich BMP Bradley na Ukrajinu.

 

12:43 – Záporožská oblasť je od rána pod masívnym ostreľovaním, pričom OVA už hlásila zranenia a jednu obeť.

V centre Malej Tokmačky bol zabitý 35-ročný miestny obyvateľ. Vo Vozdvižovke boli zničené tri domy a zranený 40-ročný muž.

Riadené letecké bomby zasiahli Orechov a kazetová munícia zasiahla Preobraženku. Poškodené boli súkromné domy a viacposchodové budovy. Informácie o obetiach nie sú k dispozícii.

Regionálne úrady tiež informujú, že v Primorsku boli zranení traja dôchodcovia, ktorí odchádzali zo zastávky na svoje pozemky. Radi by sme upozornili, že Primorsko sa nachádza hlboko za ruskými vojskami, neďaleko Berďanska.

Záporožská oblasť je od rána pod masívnym ostreľovaním
Záporožská oblasť je od rána pod masívnym ostreľovaním

12:02 -Dvaja zamestnanci dopravného podniku, ktorý sa dostal pod paľbu v Chersone, zomreli po streľbe, informuje OVA.

.

Jeden 55-ročný muž zomrel na mieste a jeho 43-ročný kolega je v nemocnici.

Štyria ďalší zamestnanci spoločnosti boli hospitalizovaní.

 

11:59 – V meste Chmeľnyckyj evakuovali ľudí po tom, čo sa na ceste neďaleko súkromného domu našli trosky rakety, ktorá bola zostrelená v noci, informuje OVA. Na mieste pracujú pyrotechnici.

 

11:45 – Ministerstvo pre reintegráciu oznámilo, že Ukrajina odovzdala telá 51 mŕtvych príslušníkov armády.

 

11:38 – Šéfka Európskej komisie nevedela povedať, kedy Ukrajina vstúpi do EÚ. Povedala však, že si nevie predstaviť Európsku úniu bez Kyjeva “za 20 – 30 rokov”.

“Nemôžeme uviesť presný dátum (vstupu Ukrajiny do EÚ), ale bolo by nemysliteľné mať Európsku úniu o 20 alebo 30 rokov bez Ukrajiny a bloku západného Balkánu v nej,” povedala Ursula von der Leyenová pre noviny El Mundo.

“EÚ má voči Ukrajine osobitnú zodpovednosť a musíme brať do úvahy vyjadrené želanie tejto krajiny vstúpiť do Európskej únie. Spolupracujeme s nimi na reforme súdnictva, na opatreniach na boj proti praniu špinavých peňazí a korupcii, na slobode informácií a ďalších otázkach,” povedala von der Leyenová.

 

11:02 – Emmanuel Macron povedal, že by zdvihol telefón, keby mu zavolal ruský líder Vladimir Putin, ale “nemá dôvod” zavolať ruskému prezidentovi osobne.

 

10:58 –  SBU uviedla, že zadržala ďalšieho špióna v radoch ukrajinských ozbrojených síl v Žitomírskej oblasti, ktorý odovzdával Ruskej federácii údaje o stave ukrajinských letísk a lietadiel, o polohe munície a skladov pohonných hmôt a mazív.

Pokúšal sa tiež zistiť miesta a pohyb zahraničných obrnených transportérov MaxxPro.

.

Zadržaný bol miestny obyvateľ, ktorý narukoval do AFU a slúžil v jednej z posádok na severe Ukrajiny. Podľa SBU bol naverbovaný nedávno, začiatkom mája tohto roku.

SBU zadržala ďalšieho špióna v radoch ukrajinských ozbrojených síl v Žitomírskej oblasti
SBU zadržala ďalšieho špióna v radoch ukrajinských ozbrojených síl v Žitomírskej oblasti

10:46 – Krajiny na celom svete musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby zastavili krviprelievanie na Ukrajine, povedal indický premiér Naréndra Módí počas návštevy USA.

“Teraz hovorím otvorene a verejne: toto nie je éra vojny. Toto je éra dialógu a diplomacie. A my všetci musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zastavili krviprelievanie a ľudské utrpenie,” povedal premiér.

Za posledných niekoľko rokov “došlo k hlboko deštruktívnemu vývoju – s ukrajinským konfliktom sa do Európy vrátila vojna,” povedal indický premiér.

 

10:35 – Ukrajina uskutoční cvičenia pre prípad možného výbuchu v Záporožskej jadrovej elektrárni, povedal minister vnútra Klimenko v televíznom vysielaní.

“V najbližších dňoch uskutočníme príslušné cvičenia s uzavretím ciest a príslušným rozmiestnením hygienických kontrolných stanovíšť, kde budeme kontrolovať radiáciu. Všetky zariadenia na meranie radiácie, ktoré máme, sú kalibrované a pripravené na použitie. Chceme však ešte raz zoskupiť všetky služby, aby sme mohli jednoznačne reagovať na prípadné výzvy,” povedal Klimenko.

Podľa neho bude v prípade teroristického útoku najdôležitejší prvý deň, keď bude radiačné pozadie najvyššie.

 

10:10 – Turecká spoločnosť Baykar očakáva, že v roku 2025 začne na Ukrajine vyrábať bojové drony Bayraktar TB2 a Bayraktar Akinci, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Haluk Bayraktar.

 

10:03 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí už vydalo vyhlásenie k situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni, kde podľa Zelenského Rusko plánuje teroristický útok (Moskva to popiera a obviňuje samotný Kyjev z výroby “špinavej bomby”).

Ministerstvo vyzýva na uznanie Ruska za teroristický štát a na sprísnenie sankcií voči jeho jadrovému a vojensko-priemyselnému sektoru na základe informácií SBU o prípravách teroristického útoku v Záporožskej JE.

“Očakávame jasné posúdenie trestnej činnosti Ruska generálnym riaditeľom MAAE Rafaelom Grossiom. Rusko stále nezažilo spravodlivé dôsledky za svoje zločiny.

Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, najmä skupinu G7 a EÚ, aby prijali naliehavé opatrenia na zabránenie jadrovej katastrofy v Záporožskej JE. Trváme na tom, že je potrebné uznať Rusko za teroristický štát a zabezpečiť nevyhnutnosť politických, ekonomických a právnych dôsledkov všetkých jeho zločinov a nezákonných krokov,” uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí.

.

 

9:39 – Ukrajina si sama vyberá ciele svojich úderov na oslobodenie územia, uviedol Pentagón v komentári k úderu na most Čongar.

“Toto je ich boj. Oni si vyberajú svoje ciele a plnia túto misiu. Zameriavame sa na spoluprácu s nimi, našimi spojencami a partnermi, aby sme sa uistili, že majú bojové kapacity, ktoré potrebujú na obranu svojej krajiny a znovuzískanie suverénneho územia,” povedal na brífingu hovorca Pentagónu brigádny generál letectva Pat Ryder.

 

9:05 – Americký republikánsky senátor Lindsey Graham pohrozil Rusku vojnou s NATO v prípade použitia jadrových zbraní na Ukrajine.

“Tlieskam prezidentovi Bidenovi za to, že otvorene povedal: hrozba, že Putin použije na Ukrajine jadrové zbrane, je reálna. A toto chceme povedať Putinovej garnitúre: ak to urobíte, ak splníte jeho rozkaz, ak vôbec vydá takýto rozkaz, mali by ste očakávať masívnu reakciu NATO. A budete vo vojne s NATO. Nemôžem uveriť, že krajiny NATO dovolia, aby ich územia boli zamorené radiáciou, ak sa z Ukrajiny rozšíri jadrový mrak,” povedal Graham.

Predtým Graham a demokrat Richard Blumenthal zaregistrovali v americkom Senáte rezolúciu, že ak Rusko použije na Ukrajine jadrové zbrane, krajiny NATO by to mali považovať za útok na Alianciu.

Téma jadrového úderu sa v posledných dňoch znovu objavila po tom, ako Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z prípravy teroristického útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň.

 

9:00 – Ruská Federálna bezpečnostná služba oznámila, že zadržala skupinu, ktorá údajne plánovala zinscenovať použitie zbraní hromadného ničenia na Ukrajine.

Na skupinu, ktorú tvorili najmä občania Azerbajdžanu, údajne dohliadal ukrajinský občan.

Podľa FSB sa piati zadržaní pokúsili prepašovať do zahraničia 1 kg rádioaktívneho cézia-137 v hodnote 3,5 milióna dolárov.

Pripomeňme, že Volodymyr Zelenskyj v posledných dňoch tvrdil, že Rusko sa pripravuje vyhodiť do vzduchu Záporožskú jadrovú elektráreň. A Rusi vydávajú ďalšie vyhlásenia o tom, že Ukrajina údajne pripravuje “špinavú bombu”.

 

8:22 – Ukrajina naďalej podporuje jadrovú hrozbu.

Ukrajina by mohla v krátkom čase vyvinúť jadrové zbrane, uviedol bývalý poradca OP Oleksij Arestovič.

Podľa neho by sa vývoj začal v prípade jadrového útoku zo strany Ruska.“Boli sme zasiahnutí jadrovými zbraňami. V jeden deň nás buď musia prijať do NATO. Alebo budeme budovať jadrovú zbraň, pretože iné záruky neexistujú,” povedal Arestovič.Predtým poslanec Olexij Gončarenko z Európskej solidarity vyzval úrady, aby začali rokovať so západnými spojencami o rozmiestnení jadrových zbraní na Ukrajine. Za alternatívu považuje spustenie vlastného ukrajinského jadrového programu.Volodymyr Zelenskyj už niekoľko dní tvrdí, že Rusko sa pripravuje vyhodiť do vzduchu Záporožskú jadrovú elektráreň. Kremeľ to popiera.

 

7:59 – Ukrajinské jednotky dosiahli “čiastočný úspech” v dvoch oblastiach južného frontu

“Na smeroch Novodanilovka – Rabotino a Malá Tokmačka – Novofedorivka zaznamenali čiastočný úspech a upevňujú svoje pozície. ,” povedal hovorca generálneho štábu Andrej Kovaľov.

Ukrajinské ozbrojené sily zároveň naďalej zadržiavajú ruskú ofenzívu na východe. Pokračujú mimoriadne ťažké boje:

– v smere na Liman pri lokalite Belogorovka v Luhanskej oblasti;

– v smere na Avdejevku v blízkosti osád Severnoje a Avdejevka, Donecká oblasť;

– v smere Marinka, v blízkosti osád Marinka a Pobeda, Donecká oblasť.

 

7:48 – Rusi zvýšili výrobu rakiet približne 3-4-krát. Vyhlásil to Vadim Skibitskij, predstaviteľ odboru štátnej kontroly ministerstva obrany.

Podľa neho “došlo k zvýšeniu výroby približne 3 – 4-násobne.

“Rusi vyrábajú približne štyridsať, tridsať rakiet, v závislosti od typu. Menej je KINŽALOV, do šiestich kusov. Úroveň výroby je teraz dokonca o niečo vyššia, ako bola pred vojnou,” dodal Skibickij.

 

7:23 – Americký vojenský expert Chuck Pfarrer zverejnil mapu s ruskými útokmi v blízkosti Kremennej.

.

“Ruské sily začali viacnásobnú ofenzívu sústredenú na os cesty O-130501 západne od Kremennej. Rozšírením tohto útoku ruské sily zabezpečili rozširujúci sa výbežok cez cestu O-131306 a postupovali smerom k nádrži Žerebets,” uviedol analytik.

Treba poznamenať, že zintenzívnenie útokov v tomto smere včera potvrdilo aj ukrajinské velenie. Podľa jeho správ však Rusi nepostúpili “ani o meter”.

Americký vojenský expert Chuck Pfarrer zverejnil mapu s ruskými útokmi v blízkosti Kremennej
Americký vojenský expert Chuck Pfarrer zverejnil mapu s ruskými útokmi v blízkosti Kremennej

7:05 – Najdôležitejšie informácie z ranného brífingu generálneho štábu.

Pri Veľkej Novosielke sa Rusi snažili získať späť stratené pozície pri Makarovke.

Pri Donecku nepriateľ útočil v oblasti Severnoje a Avdejevky, ako aj v smere na Marinku a Pobedu.

V smere na Kupjansk došlo k “neúspešným ofenzívam” Ruskej federácie v smere na Sinkovku.

V blízkosti Severska Rusi útočili v smere na Bilohivku.

 

7:00 – Zelenskyj vo svojom včerajšom príhovore oznámil nové kroky “v oblasti duchovnej nezávislosti Ukrajiny”

Podľa jeho slov sa včera v prezidentskej kancelárii uskutočnilo stretnutie na túto tému.

“Je jasné, že s teroristickým štátom a s tými, ktorí ospravedlňujú zabíjanie, vraždenie Ukrajincov a krytie zla, nemôžu existovať skutočné duchovné väzby,” povedal prezident.

“Všetky závislosti od Ruska, ktoré sa niekto snaží manipulovať, budú zničené,” dodal.

Podstata “nových krokov” nebola zverejnená.

 

6:50 –  Systém protivzdušnej obrany zostrelil ukrajinský dron na oblohe nad Kurskom. Miestnym obyvateľom nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

“Ďakujem armáde za jej prácu,” napísal na svojom kanáli Telegram gubernátor regiónu Roman Starovoit.

 

6:30 – Vojenská operácia, 22. júna 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Putin hovorí, že ukrajinské útočné rezervy ešte nie sú vyčerpané, treba sa riadiť realitou

– Ukrajinské jednotky po 16 dňoch aktívnych bojových operácií spomalili a preskupujú sa, povedal Šojgu

– Straty Kyjeva počas protiútoku presiahli 13 000 ľudí, povedal Patrušev

– Tajomník ruskej bezpečnostnej rady zdôraznil, že ruské ozbrojené sily počas protiútoku Kyjeva zničili 246 ukrajinských tankov, 42 viacnásobných raketometov a 10 taktických stíhačiek

– AFU zasiahla most Čongar na hranici medzi Krymom a Chersonskou oblasťou, bez obetí

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Kyjev pokračoval v aktívnych ofenzívach na južnom doneckom, záporožskom, doneckom a krasnolimanskom smere

– Ministerstvo obrany dodalo, že ruské letectvo uskutočnilo úder na sklad zahraničných zbraní a vojenského materiálu dodaného Ukrajine, objekt bol zasiahnutý

.

– Ruské ozbrojené sily zničili dve ukrajinské DRG v kupjanskom smere, tri v Jampolovke, Červone Dibrovej a Serebrijanskom Lesničestve, zdôraznilo ministerstvo obrany

vojenská operácia
Vojenská operácia

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17
Spojené štáty sú pripravené obnoviť rokovania s Ruskom o novej zmluve START a čakajú na odpoveď Moskvy, uviedol Biely dom.

START-3 je zmluva o obmedzení strategických pozemných zbraní medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V súčasnosti ju Rusko pozastavilo.

Včera 19:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že hodnoty OSN a Západu “umierajú v Pásme Gazy”, zatiaľ čo konflikt pokračuje. Vyzval preto na vytvorenie “aliancie ľudskosti” s cieľom zastaviť Izrael. 

Včera 19:57

Irán odmietol obvinenia Štokholmu, že je za hackerským útokom, v rámci ktorého dostali minulý rok ľudia vo Švédsku SMS správy nabádajúce k pomste voči demonštrantom páliacim korán.

Včera 19:51

V situácii, keď Česko rieši mnoho problémov, nie je podľa prezidenta Petra Pavla žiaduce, aby sa vláda rozkolísala. Povedal to v reakcii na dianie na českej politickej scéne, keď premiér Petr Fiala navrhol odvolanie šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj, čo Piráti vnímajú ako vyhodenie ich strany z vlády. Pavel sa chce s lídrami strán stretnúť po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty.

Summit o budúcnosti
Na snímke český prezident Petr Pavel
Včera 19:49

Doba od nadobudnutia nehnuteľnosti alebo jej vyradenia z obchodného majetku, po uplynutí ktorej je daňovo oslobodený príjem z jej predaja, sa nezníži z doterajších piatich na tri roky. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania.

Včera 19:46

Odpisovanie väčšiny budov podnikateľmi sa neskráti z doterajších 40 na 28 rokov. Poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložil opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).

Včera 19:45

Právo pre maloletých pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa nezavedie. Poslanci Národnej rady SR odmietli novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním. Do parlamentu ju predložili poslanci za opozičnú SaS Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková. Potrebu zmeny odôvodňovali tým, že v praxi často dochádza k obmedzovaniu kontaktu pacienta so sprievodom.

Včera 19:43

Firmy si nebudú môcť ani v budúcnosti zaradiť medzi daňovo uznateľné výdavky na materskú školu alebo jasle, ktoré sú prevádzkované iným subjektom, nielen ich vlastné. Navrhovali to opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký (obidvaja SaS) v novele zákona o dani z príjmov. Ich návrh však parlament neposunul do druhého čítania.

Včera 19:42

 Zdanenie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny sa nezníži. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Národná rada (NR) SR neposunula do druhého čítania.

Včera 19:39

Zástupcovia automobilovej skupiny Volkswagen a odborového zväzu IG Metall sa stretnú v Hannoveri, aby rokovali o novej mzdovej dohode. Rozhovory sa konajú v predstihu po tom,  ako koncern nedávno oznámil plány v oblasti znižovania nákladov.

Včera 19:38

Európska centrálna banka začala udeľovať pokuty bankám v eurozóne, ktoré nespĺňajú jej požiadavky v oblasti zverejňovania a riadenia klimatických rizík.

Včera 19:35

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby. Opatrenie, ktoré krátilo opatrovateľské príspevky pre ľudí v dôchodkovom veku, bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície. Informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

Včera 19:22

Zakladateľ sociálnej siete Telegram Pavel Durov oznámil, že jeho platforma bude poskytovať informácie orgánom činným v trestnom konaní. 

Včera 19:18

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov pri izraelských útokoch v Libanone zahynuli dvaja jeho zamestnanci. Úrad vyjadril “pobúrenie a hlboké zarmútenie” z ich smrti.

Izraelská armáda podnikla útok na libanonskú metropolu Bejrút
Miestni obyvatelia kontrolujú budovu čiastočne poškodenú počas izraelského leteckého útoku na južnom predmestí Bejrútu

 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali