To najdôležitejšie z Ukrajiny – Severná Kórea zdvojnásobila počet svojich vojakov v Rusku

❚❚

Kyjev 23. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Emergency Service via AP)

Aktualizované 23. októbra 19:15

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský útok na Záporožie
Na snímke záchranári odstraňujú trosky po ruskom útoku na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny

16:00 – „Rusko nezomrie, ak Zelenskyj zhodí na Moskvu „špinavú bombu“, ale odpovie tak, že Ukrajina zmizne,“ povedal Alexander Lukašenko.

.

Alexander Lukašenko, keď komentoval fámy šírené v Rusku, že Ukrajina už má „špinavú bombu“ (zbraň na rádioaktívne zamorenie územia, ktorá nemá takú silnú výbušnú silu ako jadrová bomba).

Nové kolo týmto fámam dalo Zelenského vyhlásenie, že Ukrajina stojí pred voľbou – buď členstvo v NATO, alebo vybudovanie jadrovej bomby.

.

Potom však prezident poprel, že by sa Ukrajina pripravovala na výrobu jadrových zbraní.

 

15:10 – Putin vyjadril sústrasť Erdoganovi v súvislosti s teroristickým útokom v Ankare:

„Skôr ako začneme pracovať, chcel by som vyjadriť sústrasť v súvislosti s teroristickým útokom. Médiá informujú o teroristickom útoku v Turecku.“

 

.

14:20 – Poľský minister zahraničných vecí Sikorski uviedol, že Scholzovi navrhol, aby ukrajinským utečencom boli odňaté sociálne dávky, ktoré by ich povzbudili k návratu domov.

„Navrhol som mu, že sociálne platby, ktoré dostávajú ukrajinskí utečenci a ktoré môžu dosahovať až 1 200 eur mesačne, by bolo lepšie poskytnúť priamo Ukrajine. Nie je dobré mať finančnú motiváciu byť v Nemecku namiesto toho, aby muži bojovali na fronte a ženy obnovovali daňovú základňu,“ povedal Sikorski v rozhovore pre poľskú stanicu TVP Info.

 

13:25 – Veľvyslankyňa USA Julianne Smithová v rozhovore pre denník Politico uviedla, že NATO nie je pripravené ponúknuť Ukrajine členstvo v aliancii, dokonca ani pozvanie.

Obmedzenia na nákupy obranných prostriedkov z EÚ, ktorá chce nakupovať predovšetkým európske zbrane, budú brániť pomoci Ukrajine, povedala Smithová.

.

 

12:50 – Si Ťin-pching vystúpil na otvorení samitu BRICS v Kazani. Dotkol sa témy Ukrajiny.

Podľa neho skupina „priateľov mieru“, ktorú Čína nedávno vytvorila, má za cieľ zvýšiť počet hlasov v prospech ukončenia vojny na Ukrajine, ktorá sa „vlečie“.

Vyzval na „podporu rýchlej deeskalácie situácie“, aby sa zabránilo rozšíreniu vojny do tretích krajín. Ako aj zhoršeniu humanitárnej situácie.

Si tiež vyzval na realizáciu koncepcie „spoločnej bezpečnosti“, aby sa zabránilo ďalším vojnám. A k „reforme globálneho riadenia“, ktoré v súčasnosti neodráža rastúcu váhu krajín „globálneho Juhu“ vo svete.

 

12:00 – USA v súčasnosti nie sú pripravené pozvať Ukrajinu do NATO, čo je kľúčový bod Zelenského „plánu víťazstva“.

Uviedla to odchádzajúca veľvyslankyňa USA pri NATO v rozhovore pre Politico.

„Aliancia k dnešnému dňu nedospela do bodu, keď by bola pripravená ponúknuť Ukrajine členstvo alebo pozvánku. Naším zámerom je pokračovať v ich približovaní k NATO,“ – uviedla Julianne Smithová.

 

.

11:25 – V prvej várke Francúzsko dodá Ukrajine tri stíhačky Mirage 2000-5 v prvom štvrťroku budúceho roka, uviedol denník La Tribune.

 

11:10 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ruské sily protivzdušnej obrany v noci zostrelili 14 striel HIMARS MLRS a 78 ukrajinských dronov;
  • Námorné letectvo Čiernomorskej flotily zničilo v severozápadnej časti Čierneho mora štyri člny AFU bez posádky;
  • AFU stratila v zóne zodpovednosti skupiny „Západ“ viac ako 510 ľudí;
  • AFU stratila počas dňa až 115 vojakov v dôsledku akcií skupiny síl „Východ“;
  • AFU stratila až 90 vojakov v zóne zodpovednosti skupiny „Dnipro“ a 2 muničné sklady;
  • Jednotky skupiny síl „Juh“ porazili formácie AFU pri Slavjansku v Doneckej ľudovej republike;
  • Straty AFU v zóne zoskupenia „Juh“ dosiahli za 24 hodín viac ako 800 príslušníkov vojenského personálu;
  • AFU zasiahla infraštruktúru vojenských letísk, palivovú základňu, sklady lodí bez posádky a montážne dielne pre bezpilotné lietadlá AFU;
  • AFU stratila v zóne zoskupenia „Stred“ v priebehu dňa až 450 príslušníkov vojenského personálu.

 

10:45 – Ruský minister obrany tvrdí, že v dôsledku podpory Ukrajiny zo strany Západu hrozí riziko „vojenského stretu jadrových mocností“.

.

„Rastúca angažovanosť západných krajín v konflikte na Ukrajine vytvára globálne riziká. Snaha spôsobiť Rusku maximálne škody môže viesť k priamemu vojenskému stretu jadrových mocností. Na tieto hrozby nemôžeme nereagovať. Zmeny vo vojenskej a politickej situácii si vyžiadali potrebu vyjasniť základy ruskej štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania,“ povedal Belousov.

 

10:00 – USA poskytnú Ukrajine 800 miliónov dolárov na výrobu bezpilotných lietadiel dlhého doletu, povedal Zelenskyj.

Denník New York Times napísal, že toto rozhodnutie „môže byť akousi cenou útechy pre Zelenského“, ktorý nedostal povolenie od svojich partnerov na „dron dlhého doletu“, a „naznačuje zmenu taktiky Západu“.

Ukrajina si chce zabezpečiť, aby mohla „viesť vojnu vlastnými zbraňami a za vlastných podmienok“.

.

USA poskytli Ukrajine od začiatku invázie viac ako 61 miliárd dolárov na bezpečnostnú pomoc, ale odmietli poskytnúť Ukrajine peniaze na zbrane priamo, „namiesto toho prezentovali svoju podporu Kyjevu vo vojne ako spôsob podpory amerických spoločností a minimalizácie potenciálnej korupcie“.

V poslednom čase sa však pomoc Ukrajine znížila, čiastočne aj pre obavy o zmenšujúce sa zásoby Pentagónu.

A západní predstavitelia začali chváliť ukrajinské diaľkové útoky bezpilotných lietadiel na ruské zariadenia, ktoré v priebehu niekoľkých dní zničili približne 100 000 ton munície.

 

09:20 – Zelenskyj nariadil do konca roka vypracovať ďalší plán pre vojnu – o tom, čo by mala urobiť samotná Ukrajina, nie jej spojenci, citovala BBC-Ukrajina svoje zdroje.

Realizácia tohto plánu na tretí rok vojny by mala Ukrajine umožniť postaviť sa na nohy. Týka sa to oblasti vojensko-priemyselného komplexu, obrany, hospodárstva, sociálnej politiky atď.

„Cieľom je urobiť všetko pre zachovanie jednoty a dosiahnutie výsledkov v rôznych sférach rozvoja krajiny“, – uvádza zdroj.

.

 

08:00 – Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State zaznamenala niekoľko ruských postupov na frontovej línii.

Najskôr v Selidivskom sektore. Rusi postúpili východne od mesta a vstúpili na jeho východné okraje.

Ukrajinská armáda zároveň uvádza, že Rusi vstúpili aj do severnej časti Selidova. Ako píše bojovník s volacím znakom „Muchoi“, z tejto strany sa bojuje v priemyselnej zóne.

Taktiež predtým armáda uviedla, že Rusi už vstúpili do štvrte Višnevoje na západ od Selidova, čo sa zatiaľ na mape Deep State neodráža. Takýto ústup predstavuje hrozbu obkľúčenia mesta, keďže z Višnevoje je už na dohľad diaľnica Selidovo-Pokrovsk, ktorá zásobuje posádku AFU.

Po druhé, verejnosť ukázala veľký ruský postup západne od Cukurina (v oblasti Novodmitrovky), ako aj východne od Kurachova, kde sa obkľúčenie ruských pozícií AFU znížilo (v oblasti Zorjanoje).

Podľa ukrajinskej armády už prebiehajú boje v centre mesta Gornyak na tom istom výbežku (mapa DS to nepotvrdzuje).

.

Na juhu Rusi postupujú dvojkilometrovým úsekom od dobytého Ugledaru smerom na Bohojavlenku.

Na severe, v limanskom smere, došlo k veľkému posunu frontu v oblasti Nevského. RF postupovala v priestore dlhom až šesť kilometrov a hlbokom štyri kilometre, pričom sa zmocnila Novosadova a dosiahla breh rieky Žerebets. Zrejme budú pokračovať pokusy vytlačiť AFU z ľavého brehu rieky a prejsť na pravý breh.

 

07:02 – Obojstranné zastavenie útokov na zariadenia energetickej infraštruktúry by mohlo byť prvým krokom k ukončeniu horúcej fázy vojny.

Uviedol to ukrajinský prezident Zelenskyj, informoval denník The Financial Times.

„Počas prvého (mierového) samitu sme videli, že by sa mohlo prijať rozhodnutie o energetickej bezpečnosti. Inými slovami: my neútočíme na ich energetické infraštruktúry, oni neútočia na naše. Mohlo by to viesť k ukončeniu horúcej fázy vojny? Myslím si, že áno,“ cituje FT Zelenského.

 

.

06:55 – Vojna na Ukrajine sa musí skončiť mierovou cestou, povedal indický premiér Módí počas rozhovorov s Putinom na okraj samitu BRICS.

„Pokiaľ ide o prebiehajúcu vojnu… Sme v pravidelnom kontakte. Ako som už povedal, sme presvedčení, že problémy by sa mali riešiť mierovými prostriedkami, a plne podporujeme skoré nastolenie mieru a stability. Vo všetkom našom úsilí uprednostňujeme ľudskosť a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek možnú pomoc aj v budúcnosti,“ povedal.

 

06:45 – USA plánujú poslať Ukrajine pomoc vo výške 20 miliárd dolárov, informovala stanica Deutsche Welle.

Americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že sa očakáva, že krajiny G7 budú schopné prispieť 20 miliardami dolárov do 50 miliardového balíka finančnej pomoci pre Ukrajinu.

Má ísť o dohodu, ktorú krajiny G7 dosiahli v júni, o vyčlenení 50 mld. dolárov pre Ukrajinu na úkor príjmov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky.

 

.

06:30 – Rusko môže začať ofenzívu na Záporožie, uviedol The Economist.

„Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ tvrdí, že ďalším cieľom Ruska by mohla byť ofenzíva na mesto Záporožie, hlavné priemyselné centrum na juhu Ukrajiny,“ píše sa v článku.

Ten istý zdroj časopisu povedal, že Rusko už získalo späť až polovicu územia, ktorého sa Ukrajina predtým zmocnila v Kurskej oblasti.

Predtým Rusi postúpili vo viacerých oblastiach v Záporožskej oblasti, ale zatiaľ tam nedošlo k žiadnym rozsiahlym akciám.

Pritom, ako sme už písali, Záporožská a Dnepropetrovská oblasť majú pre obranyschopnosť Ukrajiny strategický význam, oveľa väčší ako Donbas, kde v súčasnosti prebiehajú hlavné bojové akcie.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:25

Rusko je zapojené do rozsiahlych vplyvových operácií namierených voči Fínsku a ďalším európskym krajinám, uviedla fínska ministerka vnútra Lulu Ranneová v reakcii na podozrivé sabotáže a narúšanie poriadku v severskej krajine.

20:12

Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku za rok 2024 udelili v stredu na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu investigatívnemu projektu Lost in Europe (Stratení v Európe), ktorý sa zaoberá zmiznutím vyše 50.000 maloletých migrantov bez sprievodu dospelých v Európe.

20:02

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 2 %, pričom cena Brentu skĺzla pod 75 USD za barel (159 litrov). Vývoj cien ovplyvnili najnovšie údaje amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob v USA, podľa ktorých sa zásoby v minulom týždni zvýšili omnoho viac, než sa čakalo.

19:27

Ak Maďari chcú presadiť zmenu vo svojej vlasti, tak by mali v parlamentných voľbách v roku 2026 voliť stranu TISZA. Vyhlásil to najsilnejší kritik vlády premiéra Viktora Orbána a predseda mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar v stredu na masovom protivládnom zhromaždení svojej strany v Budapešti.

18:52

Európska ombudsmanka Emily O’Reillyová v stredu kritizoval Európsku komisiu (EK) za to, že v rámci spornej migračnej dohody s Tuniskom nestanovila podmienky na obmedzenie financovania severoafrickej krajiny, pokiaľ v nej dôjde k porušovaniu ľudských práv.

18:38

Krajiny združené v zoskupení BRICS prijali v stredu na svojom 16. summite v ruskom meste Kazaň spoločné vyhlásenie, v ktorom sa vyslovili za to, aby tzv. globálny juh získal väčšiu váhu na svetovej scéne.

18:37

Vysokopostavený predstaviteľ libanonského militantného hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín, ktorý mal podľa všetkého nahradiť zosnulého bývalého vodcu Hasana Nasralláha, bol zabitý pri izraelských náletoch, potvrdilo v stredu hnutie.

Hášim Safí ad-Dín
Na archívnej snímke z 12. januára 2022 vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín
18:36

Estónska expremiérka a budúca predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Kaja Kallasová odkázala poslancom Európskeho parlamentu (EP), že posilnenie bezpečnosti EÚ musí byť prioritou a že Európa musí byť pripravená na útoky na otvorenú spoločnosť zo strany Ruska a čiastočne aj Číny.

17:42

Grécko zažíva z hľadiska klimatických podmienok najhorší rok za uplynulé štyri desaťročia. Uviedol to v stredu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali