To najdôležitejšie z Ukrajiny – Scholz odmietol žiadosť Ukrajiny o okamžitý vstup do NATO

❚❚

Kyjev 25. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP)

Aktualizované 25. októbra 16:27

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ukrajinský vojak 24. mechanizovanej brigády oddychuje v zákopoch na fronte v strategickom meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 23. októbra 2024

16:15 – V Černovskej oblasti zbili zamestnanci TCK nemeckého dobrovoľníka, informujú sociálne siete.

.

Nákladné auto bolo zastavené pri zátarase TCK. Jeden ukrajinský a traja nemeckí dobrovoľníci sa vracali z východu, kde rozdávali humanitárnu pomoc.

Ukrajinca začali “pressovať” a Nemec zasiahol.

.

„Pracovníci TCK mu nastriekali sprej do očí, zbili ho a nechali ho pol hodiny ležať v bezvedomí pod nákladným autom v putách!”

 

15:40 – Prezident Duda vyhlásil, že Poľsko nebude odovzdávať Ukrajine zbrane, ktoré pre svoje potreby nakúpilo v Južnej Kórei.

Potvrdil, že Ukrajina sa na takúto možnosť pýtala.

„Neuvažuje sa o žiadnom scenári, v ktorom by sme niekomu odovzdali zbrane, ktoré sme nedávno nakúpili za miliardy zlotých z vreciek poľských daňových poplatníkov. Tieto zbrane slúžia na zabezpečenie bezpečnosti a obrany Poľskej republiky,“ povedal Duda na brífingu v Južnej Kórei.

.

Poľsko kúpilo od Južnej Kórey približne tisíc tankov K2, viac ako 600 samohybných delostreleckých systémov K9, približne 300 samohybných delostreleckých jednotiek K239 SAU a 48 stíhačiek FA-50. Dodávky sa už začali.

Pripomenieme, že juhokórejský prezident predtým povedal, že je možné dodať zbrane priamo Ukrajine, keby vojaci KĽDR vstúpili do bojov.

 

14:50 – Zelenskyj odmietol návštevu generálneho tajomníka OSN Guterresa na Ukrajine z dôvodu jeho cesty do Ruska na samit BRICS.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj v OP.

.

Pripomenieme, že Ukrajina odsúdila generálneho tajomníka OSN za jeho návštevu Ruska a pripomenula, že neprišiel na „mierový summit“ do Švajčiarska. OSN reagovala, že je dôležité, aby sa Gutterish zúčastnil na samite, keďže krajiny združenia predstavujú polovicu svetovej populácie.

V Kazani generálny tajomník vyzval na mier na Ukrajine a reformu Bezpečnostnej rady OSN.

 

14:11 – Hromadný zásah proti správcom blogov o rozdávaní povolávacích rozkazov na Ukrajine.

SBU uviedla, že spolu s políciou zadržala 19 administrátorov a „korešpondentov“, t. j. ľudí, ktorí písali na blogy o pohybe TCK.

Najviac, 14 ľudí naraz – v Chmeľnickom regióne. V Kyjeve – štyria ľudia. Vo Vinnickej oblasti – jeden.

Údajne vyzývali na vyhýbanie sa odvodom, čím narúšali mobilizáciu, a šírili „falošné správy“ o ukrajinskej armáde vrátane predstaviteľov TCK.

 

13:51 – Ruská armáda prenikla do Višnevovo západne od Selidova, uviedol ukrajinský vojenský dôstojník Stanislav Bunjatov.

Podľa neho je situácia „kritická“.

.

Britské spravodajské služby potvrdzujú, že ruské jednotky sú už v centre Selidova. A ruská vojenská verejnosť tvrdí, že boje už prebiehajú o západnú časť mesta.

Ešte včera ukrajinská armáda informovala, že AFU drží niektoré pozície na severe a západe.

vojna
Situácia na fronte

12:15 – Syrskij informoval Zelenského „o zapojení ruského vojenského personálu zo Severnej Kórey“, napísal prezident.

Podľa spravodajských informácií už 27. – 28. októbra Rusko použije prvých severokórejských vojakov v bojových zónach.

Vyzýva Západ, aby na to reagoval „nie zatváraním očí a zmätenými komentármi“, ale „hmatateľným tlakom“ na Moskvu a Pchjongjang.

.

Na fronte vrchný veliteľ informoval, že „na Donbase je to ťažké, ale naše bojové brigády držia svoje pozície a robia všetko pre to, aby zničili“ nepriateľa. V Kurskej oblasti „realizujeme svoje úlohy“.

 

11:20 – Európska únia sa pripravuje na sprísnenie sankcií voči Rusku v obave z blížiaceho sa Trumpovho návratu do Bieleho domu, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Európania sa chcú uistiť, že ich obmedzenia zostanú v platnosti dlhodobo, aj keby Washington zmenil kurz.

Plánuje sa zaviesť „komplexnú kontrolu“ nad dodávkami „podozrivého“ tovaru do Ruska, posilniť obmedzenia na nákup ruskej ropy a zmeniť postup zmrazovania ruských aktív, ktorý sa teraz musí potvrdzovať každých šesť mesiacov.

.

Nové obmedzenia umožnia colníkom najmä zadržať zásielky, ak sa im bude zdať ich určenie nelogické. Napríklad, ak je potrebné prekročiť ruské územie, aby sa dostali do krajín Strednej Ázie.

„Akékoľvek zmiernenie zo strany Washingtonu postaví Európu do ťažkej pozície, keďže pravidlá presadzujú v prvom rade Spojené štáty, ktoré majú široké právomoci trestať porušovanie sankcií na celom svete,“ komentovala situáciu agentúra Reuters.

 

11:10 – Putin povedal, že Erdogan mu v Kazani odovzdal akési návrhy týkajúce sa Ukrajiny, ale zatiaľ sa s nimi neoboznámil.

Uviedol, že Ankara už viackrát odovzdala Moskve návrhy Kyjeva, ale Ukrajina ich dvakrát odmietla, keď Rusko súhlasilo s ich posúdením.

Podľa Putina je „predčasné“ hovoriť o akýchkoľvek dohodách medzi Ruskom a Ukrajinou, žiadne „výmeny a ústupky“ sa konať nebudú, ale Rusko je „pripravené hľadať rozumné kompromisy“ na ukončenie vojny.

Tvrdí, že „akékoľvek dohody musia rešpektovať ruské záujmy“ a akýkoľvek výsledok vojny „musí byť v prospech Ruska a vychádzať z reality na bojisku“.

.

Putin tiež povedal, že rétorika Západu o situácii na Ukrajine „sa zmenila, začali reálne hodnotiť situáciu, za to ich možno pochváliť“, hoci vo všeobecnosti „miera konfrontácie medzi Ruskom a Západom sa neznížila, naďalej dodávajú zbrane na Ukrajinu“.

 

06:56 – Scholz označil prípadné dodanie rakiet Taurus na Ukrajinu za nesprávny krok.

 

06:47 – Nemecký kancelár uviedol, že vojnový štát sa nemôže stať členom NATO.

„Som presvedčený, že zatiaľ nie je potrebné prijať nové rozhodnutie, ktoré by išlo nad rámec tohto rozhodnutia,“ povedal Scholz v televíznom programe ZDF.

Podľa neho je dôležité uvedomiť si, že „krajina, ktorá je vo vojne, sa nemôže stať členom NATO“.

.

„Každý to vie, o tom nie je žiaden spor,“ dodal kancelár.

 

06:36 – Závod na výrobu dronov Bayraktar na Ukrajine bude dokončený na jeseň budúceho roka, ale zatiaľ nie je známe, kedy sa začne výroba.

Podľa agentúry Reuters to uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Baykar Haluk Bayraktar.

„Dokončili sme 80 % stavby a stroje sa objednávajú. Termín výroby bude závisieť od postupu vojny, ale zariadenie bude hotové v auguste 2025,“ povedal Bayraktar.

Očakáva sa, že závod bude vyrábať verziu dronu TB2 alebo jeho variant TB3. Líšia sa najmä veľkosťou, užitočným zaťažením a maximálnou rýchlosťou.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:28

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok pokračoval v návšteve Indie. S indickým premiérom Naréndrom Módím viedol rozsiahle rokovania o viacerých témach s cieľom posilniť strategické vzťahy medzi oboma krajinami. Scholz vyzval najmä na urýchlenie rozhovorov o dohode o voľnom obchode medzi Indiou a EÚ.

16:26

Prezident Duda vyhlásil, že Poľsko nebude odovzdávať Ukrajine zbrane, ktoré pre svoje potreby nakúpilo v Južnej Kórei.

Potvrdil, že Ukrajina sa na takúto možnosť pýtala.

16:05

Diaľnica D2 je v piatok popoludní na 33. kilometri (päť kilometrov pred výjazdom Malacky) v smere do Českej republiky pre nehodu uzavretá. Z neznámych príčin sa tam prevrátilo nákladné vozidlo. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. “Odklon je vykonávaný na Zohor – Lozorno. Žiadame vodičov, aby sa riadili pokynmi polície. Presné príčiny a okolnosti sú predmetom ďalšieho vyšetrovania,” uviedla polícia.

16:04

Vzdušné nálety tureckých síl v severnom Iraku cielené na pozície militantnej skupiny spojenej so Stranou kurdských pracujúcich (PKK) v piatok zabili päť ľudí, uviedli podľa AFP miestne zdroje.

16:03

Kremeľ popiera, že Musk a Putin pravidelne komunikujú, ako uviedol denník WSJ.

Peskov uviedol, že Putin a podnikateľ si volali len raz, a to pred inváziou na Ukrajinu; ich rozhovor mal „zoznamovací charakter“, hovorili o budúcnosti a technológiách. Potom už k žiadnym kontaktom nedošlo.

Peskov sa domnieva, že ide o „nahodenie témy“ súvisiace s voľbami.

Pripomeňme, že Musk otvorene podporuje Trumpa.

15:56

Potraviny na Slovensku od januára tohto roka doteraz zdraželi o tretinu, ich ceny sa neznížili. Uviedol to na tlačovej konferencii opozičnej strany SaS poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina v reakcii na piatkové stretnutie premiéra Roberta Fica, ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (obaja Smer-SD) s predstaviteľmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) k situácii v agropotravinárskom sektore.

15:15

Kremeľ v piatok odsúdil údajné zasahovanie Západu do parlamentných volieb v Gruzínsku, ktoré sa uskutočnia v sobotu. Uviedol tiež, že Rusko neovplyvňuje a nezasahuje do gruzínskych záležitostí.

15:13

Útoky ozbrojených gangov na Haiti vyhnali z hlavného mesta Port-au-Prince len za jeden týždeň viac ako 10.000 ľudí, oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Gangy kontrolujú viac ako 80 percent hlavného mesta.

14:59

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok s odvolaním na spravodajské služby vyhlásil, že Rusko plánuje vyslať severokórejských vojakov na bojisko už najskôr v nedeľu. Ukrajinská generálna prokuratúra zároveň oznámila, že začala vyšetrovať podporu KĽDR Rusku vo vojne ako možný zločin agresie.

14:49

Zelenskyj odmietol návštevu generálneho tajomníka OSN Guterresa na Ukrajine z dôvodu jeho cesty do Ruska na samit BRICS.

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj v OP.

Pripomenieme, že Ukrajina odsúdila generálneho tajomníka OSN za jeho návštevu Ruska a pripomenula, že neprišiel na „mierový summit“ do Švajčiarska. OSN reagovala, že je dôležité, aby sa Gutterish zúčastnil na samite, keďže krajiny združenia predstavujú polovicu svetovej populácie.

V Kazani generálny tajomník vyzval na mier na Ukrajine a reformu Bezpečnostnej rady OSN.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali