To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko definovalo svoju “červenú čiaru”

❚❚

Bratislava 9. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Francisco Seco,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna ukrajina
Ilustračné foto

 

.

20:00 – Dôstojníkom FSB sa podarilo identifikovať podozrivých z organizácie teroristického útoku na krymskom moste, pripravili ho ukrajinské špeciálne služby, uviedol šéf ruského vyšetrovacieho výboru.

 

.

18:10 – Medzi zabitými na Krymskom moste bola aj známa dvojica z Petrohradu, Eduard a Zoja. Manželia sa spolu s priateľom viezli v aute Cadillac v blízkosti vybuchujúceho nákladného auta.

Dvojica historikov bola známa sériou dokumentárnych filmov o dynastii Romanovcov, v ktorých vyvracali mýty o kráľovskej rodine.

Ruské médiá tvrdia, že myšlienku ísť na Krym do Livadského paláca živili asi rok. Zoya napísala scenár, ktorý s tým súvisí. Práve tam smerovali v aute svojho priateľa.

Podľa rodinného priateľa mal Eduard z prvého manželstva dve deti a Zoja mala staršie sestry.

 

.

18:05 – Elon Musk opäť vyhlásil, že pravdepodobnosť jadrovej vojny sa zvyšuje. Tentoraz v diskusii so známym americkým kozmológom a odborníkom na umelú inteligenciu Maxom Tegmarkom.

Tegmark na svojej stránke podporil Muska a napísal: “Myslím si, že v súčasnosti existuje šanca jedna ku šiestim na bezprostrednú globálnu jadrovú vojnu, a preto oceňujem, že Ilon Musk a ďalší vyzývajú na deeskaláciu, ktorá je IMHO v záujme národnej bezpečnosti všetkých krajín.”

Musk v odpovedi napísal: “Pravdepodobnosť jadrovej vojny sa rýchlo zvyšuje.

Elon Musk Max Tegmark
Diskusia Elona Muska a Maxa Tegmarka

18:00 – Najdôležitejšie informácie z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

– Obyvateľstvo a zariadenia viac ako 30 osád boli zasiahnuté nepriateľom.

.

– obzvlášť silné ostreľovanie bolo v Mykolajivskej oblasti. Zasiahnutých bolo 38 cieľov, z ktorých podľa generálneho štábu nebol žiadny vojenský. Patrí medzi ne 24 obytných budov, 3 zariadenia kritickej infraštruktúry a podpory života a 7 priemyselných zariadení.

– AFU odrazila nepriateľské útoky v oblastiach osád Budarki, Terny, Soledar,, Pervomajske, Nevelske a Pobeda.

Podľa ukrajinského velenia Rusko rokuje s tretími krajinami o nákupe delostreleckých granátov, mínometných granátov a komponentov pre raketomety. Ďalším zdrojom dodávok sú vojenské sklady a arzenály v Bielorusku.

 

17:55 – Istanbul sa môže stať miestom rozhovorov medzi Ruskom a štyrmi západnými krajinami, povedal Ismail Emrah Karayel, predseda spoločného parlamentného výboru Turecka a EÚ, pre agentúru RIA Novosti.

Podľa Karayela sa Ankara snaží byť sprostredkovateľom medzi Ruskom a Západom, najmä pripomenul dosiahnutie dohody o tovare.

 

16:55 – Situácia na frontoch 9. októbra 2022

vojna ukrajina
Mapa bojov
vojna ukrajina
Mapa bojov

15:35 – Su-24 havaroval na poli v Rostovskej oblasti

Vojenské lietadlo sa zrútilo pri obci Sibirki, informovali médiá. Podľa predbežných informácií bolo lietadlo určené na cvičné lety. Pilotom sa podarilo katapultovať.

.
Su-24 havaroval na poli v Rostovskej oblasti
Su-24 havaroval na poli v Rostovskej oblasti

15:30 – Ukrajinské ozbrojené sily v posledných dňoch oslobodili sedem osád v Luhanskej oblasti, uviedol gubernátor.

AFU ako prvá oslobodila Grekivku.

“Napriek ohlasu v internetových komunitách sme o vyhnaní obyvateľov z tejto osady okamžite neinformovali. V tom čase tam stále prebiehali stabilizačné opatrenia. Rovnako ako ostatné dediny, do ktorých vstúpili naše vojenské jednotky. Všetkých sedem osád je teraz plne pod kontrolou Ukrajiny,” píše.

Na mape je znázornená poloha týchto obcí vo vzťahu k najbližšiemu veľkému mestu Svatove, ktoré bolo zachytené v LĽR.

vojna ukrajina
Ukrajinské ozbrojené sily v posledných dňoch oslobodili sedem osád v Luhanskej oblasti

14:40 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

.

– Ruské jednotky odhalili a zničili 17 ukrajinských diverzných a prieskumných skupín v LĽR

– Ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili o ofenzívu v záporožskom smere, ktorú odrazili jednotky ruských vojsk

– Stíhačky ruského letectva zostrelili ukrajinské lietadlá Su-24 a Mi-24 v Mykolajivskej a Chersonskej oblasti

– Ruské letectvo útočí na žoldnierov cudzineckej légie na ostrove Chortica a na brigádu “Bars” ukrajinského ministerstva vnútra v Záporoží

– V dôsledku značných strát na živej sile a technike sa AFU na smere Nikolajev – Krivorožie nepokúsila o ofenzívu

.

– Ukrajinské ozbrojené sily so žoldniermi sa neúspešne pokúsili o ofenzívu v smere na Kupjansk, všetky útoky boli odrazené

– Počas uplynulého dňa sa ukrajinské ozbrojené sily aktívne nepokúšali o ofenzívu v smere na Krasnoliman, ale vykonávali prieskum obrany ruských ozbrojených síl

– Ruské ozbrojené sily zničili štyri muničné sklady AFU a dva americké protibatériové radary

– Ruská armáda prekazila pokus o sústredenie jednotiek AFU pri Novej Kamenke v Chersonskej oblasti

– Ukrajinské ozbrojené sily prišli v noci na dnes v smere Nikolajevo-Kryvyj Rih o viac ako 200 vojakov, tri tanky a 41 obrnených vozidiel

– Ruské ozbrojené sily odrazili útoky dvoch motorizovaných peších rôt AFU v smere na Andrijivku

 

.

13:10 – “AFU oslobodila 1 170 kilometrov štvorcových v chersonskom smere,” uviedla hovorkyňa operačného velenia Juh Natalia Humenyuková.

“Pokračujú práce na zabezpečení území, ako aj na vyčistení a stabilizačných opatreniach, keďže osady zanechávajú “prekvapenia”, ktoré po sebe zanechali okupanti,” povedala.

Telegramové kanály informovali aj o oslobodení Novej Kamjanky v Chersonskej oblasti (osada západne od obce Dudčany, pri ktorej sa v súčasnosti bojuje), ale zatiaľ to nie je oficiálne potvrdené.

 

12:30 – EÚ má v úmysle v zime vycvičiť až 15 000 ukrajinských vojakov, uviedol Welt am Sonntag s odvolaním sa na vysokopostavených diplomatov EÚ. Dve operačné veliteľstvá pre výcvik budú rozmiestnené v Nemecku a Poľsku.

V Poľsku absolvujú bojovníci AFU výcvik v oblastiach, ako je obrana proti kybernetickým zbraniam a zbraniam hromadného ničenia, zdravotnícka služba, protivzdušná obrana a používanie delostrelectva. Nemecko bude hostiť taktický výcvik a inštruktáže pre jednotky EOD.

Mandát misie bude trvať dva roky. Do konca zimy sa v EÚ vyškolí približne 15 000 príslušníkov ukrajinskej armády. To je menej, ako chcel Kyjev – deväť brigád, z ktorých každá môže mať až päťtisíc mužov.

.

Kurzy sa plánujú aj v ďalších krajinách EÚ. Podľa denníka Welt am Sonntag o novej výcvikovej misii rozhodnú ministri zahraničných vecí EÚ na zasadnutí 17. októbra v Luxemburgu.

 

12:25 – „Wagnerovci“ majú byť už v Arťomovsku (Bachmute). Video bolo natočené dnes ráno.

 

 

11:20 – Ukrajina potvrdila ostreľovanie civilného konvoja v blízkosti mosta Daryivskyy (časť Chersonskej oblasti nekontrolovaná vládou), pri ktorom zahynuli ľudia v mikrobuse.

.

Hovorca polície Chersonskej oblasti Andrij Kovanyi obvinil z ostreľovania ruské letectvo.

 

10:05 – V Jakutsku vypadol branec z okna na druhom poschodí a zomrel.

Na sociálnych sieťach sa objavila informácia, že v regrutačnom stredisku zomrel obyvateľ Jakutska, ktorý spolu s ďalšími čakal na odoslanie do vojenskej jednotky. Podľa očitých svedkov sa uprostred noci pokúsil skočiť z prvého poschodia budovy pomocou zviazaných krytov. Začalo sa procesné vyšetrovanie.

 

9:40 – Výbuch na krymskom moste je osobnou ranou pre Vladimira Putina, píše britská vojenská rozviedka vo svojej najnovšej správe.

Konštatuje síce, že most nebol vážne poškodený, ale upozorňuje na psychologický účinok akcie.

.

“Táto udalosť sa pravdepodobne veľmi dotkne prezidenta Putina; stalo sa to niekoľko hodín po jeho 70. narodeninách, on osobne most sponzoroval a otvoril a dodávateľom jeho výstavby bol jeho priateľ z detstva Arkadij Rotenberg. V posledných mesiacoch Putinov bývalý ochrankár a súčasný veliteľ Rosgvardie Viktor Zolotov verejne ubezpečoval o bezpečnosti mosta,” píše britská spravodajská služba.

 

9:15 – Situácia na Ukrajine a Donbase do tejto hodiny, ruský pohľad:

– Ukrajinské ozbrojené sily ostreľujú dočasné ubytovacie zariadenie na okraji mesta Starobelsk

– Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že dodávka zbraní dlhého doletu alebo výkonnejších zbraní Západom Kyjevu by bola pre Rusko červenou čiarou.

– Ukrajinský veľvyslanec v Bielorusku bol predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí krajiny, kde mu bola doručená diplomatická nóta kvôli plánom Kyjeva zaútočiť na krajinu

– Záporožská regionálna správa tvrdí, že kasárne AFU boli ostreľované v Záporoží

.

– Bývalý prezident USA Trump vyzýva na rozhovory s cieľom ukončiť konflikt na Ukrajine

 

9:10 – Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) nemôže potvrdiť informácie o odvolaní významných ruských vojenských dôstojníkov. Konkrétne minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Informácie o tom sa začali aktívne šíriť včera.

Ukrajinské a ruské zdroje tvrdili, že Kremeľ sa po bombardovaní Kerčského mosta zameral na niektorých najvyšších vojenských predstaviteľov.

.

Ukrajinská vojenská spravodajská služba uviedla, že boli zadržaní niektorí vojenskí predstavitelia a jednotky špeciálnych síl do Moskvy.

Blogeri podporujúci Vagnerovu PMC tvrdili, že Šojgua a Gerasimova nahradili guvernér Tuly Alexej Dumin, resp. zástupca hlavného veliteľa pozemných síl generálporučík Alexander Matovnikov.

 

8:05 – Aktualizované údaje o raketových úderoch v Záporoží.

Guvernér Oleksandr Staruch poprel informáciu, že bolo zabitých 17 ľudí, ktorú predtým vyslovil tajomník mestskej rady Anatolij Kurtev. Podľa Starukha zahynulo 12 ľudí. V nemocniciach je 49 ľudí vrátane šiestich detí.

V tú noc bolo na Záporožie vypálených celkovo 12 rakiet. Okrem obytných budov (zasiahnutých bolo približne 50 objektov) bola zasiahnutá aj infraštruktúra.

 

8:00 – Donald Trump tvrdí, že rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom sú potrebné, aby sa zabránilo tretej svetovej vojne.

“A teraz tu máme vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou, v ktorej môžu zahynúť státisíce ľudí. Musíme okamžite pristúpiť k rokovaniam o mierovom ukončení vojny, inak sa skončíme treťou svetovou vojnou,” povedal bývalý prezident v prejave k svojim priaznivcom v Nevade.

 

7:00 – Najdôležitejšie informácie z dnešného ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu:

– Počas dňa došlo k takmer štyridsiatim stretom. Najnapätejšia situácia bola pozorovaná na smeroch Bachmut a Avdijivka, kde ukrajinské ozbrojené sily odrazili viac ako 30 útokov nepriateľa.

Útoky boli odrazené v osadách Terny, Soledar, Bachmut, Bachmut, Ivangrad, Pervomaisk, Opytne, Nevelske a Pobeda.

– Rusi počas dňa uskutočnili tri raketové a 26 leteckých útokov a vypálili aj 75 sálv z raketometov MLRS. Ukrajinské letectvo uskutočnilo viac ako 30 úderov.

V správe sa spomína príchod do Záporožia, kde podľa posledných údajov po zásahu na obytnú budovu zahynulo 17. ľudí.

.

– Ukrajina za 24 hodín zostrelila päť nepriateľských dronov a zničila 11 ruských “dôležitých cieľov”.

O tom, čo sa stalo na Krymskom moste, nie je žiadna zmienka

 

6:55 – Ukrajinský kabinet sľubuje, že obyvateľom frontových oblastí bude bezplatne rozdávať palivové drevo.

Na tento účel už bolo vyčlenených 563 miliónov hrivien, uviedol premiér Denys Šmyhal.

“Hovoríme o obciach v Doneckej, Dnepropetrovskej, Černihovskej, Charkovskej, Sumskej, Chersonskej, Mykolajivskej a Záporožskej oblasti, kde existuje značné riziko opakovaného poškodenia infraštruktúry v dôsledku vojenských operácií. Schvaľujeme aj poradie distribúcie a dodávky tohto palivového dreva ľuďom,” napísal Šmyhal

 

6:50 – Rámy Krymského mosta: pohľad zhora a zdola

Rámy Krymského mosta: pohľad zdola
Rámy Krymského mosta: pohľad zdola
Rámy Krymského mosta: pohľad zhora
Rámy Krymského mosta: pohľad zhora

6:45 – vojna-8. októbra 2022 : Hlavné z ruskej strany:

– Putin udelil FSB právomoc organizovať a koordinovať ochranné opatrenia pri prechode cez Kerčský prieliv a podpísal dekrét o posilnení ochranných opatrení pri prechode cez Kerčský prieliv

– Vysoký (“žltý”) stupeň teroristického nebezpečenstva bol rozšírený v severných oblastiach Krymu a po nehode na krymskom moste bol zavedený aj v okrese Temrjuk v Krasnodarskom kraji

– Špeciálne služby LĽR zadržali sabotážnu a prieskumnú skupinu ukrajinských bezpečnostných síl, ktorá plánovala sériu teroristických útokov vrátane bombových útokov na materské školy

– Ruské systémy protivzdušnej obrany za posledných 24 hodín zostrelili 21 striel ukrajinských rakiet HIMARS, Tochka-U, ako aj 12 dronov, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok troch ukrajinských práporových taktických skupín, tankového práporu a práporu Národnej gardy na smere Nikolajev-Krivorožsk

– Kyjevský režim počas dňa dvakrát ostreľoval Energodar a územie priľahlé k Záporožskej jadrovej elektrárni, celkovo bolo vypálených 15 rakiet. Ruské delostrelectvo paľbu opätovalo a radiačná situácia v elektrárni bola normálna

.

– Ruské ozbrojené sily odrazili ukrajinský protiútok v južnej časti Doneckej oblasti, pričom zničili viac ako 90 nepriateľských jednotiek, dva tanky, osem obrnených vozidiel a šesť vozidiel

– Šojgu vymenoval armádneho generála Sergeja Surovikina za veliteľa skupiny síl v zóne špeciálnej vojenskej operácie

vojna ukrajina
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:01
Keďže vojna na Ukrajine pokračuje, hrozí jej eskalácia a môže sa rozšíriť do ďalších regiónov.

Generálny tajomník OSN António Guterres to povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

07:34
Musíme sa pripraviť na vojnu.

Toto vyhlásenie urobil bieloruský prezident na stretnutí s najvyšším vojenským velením krajiny.

„A daj Bože, aby k tejto vojne nedošlo,“ dodal Lukašenko.

07:31

Britský premiér Keir Starmer sa na konferencii Labouristickej strany v Liverpoole pomýlil a vyzval hnutie Hamas na prepustenie “klobás”. Video z prejavu sa rýchlo stalo virálnym na sociálnych sieťach.

07:30

Británia vyzvala svojich občanov, aby okamžite opustili Libanon. Zároveň vyslala na Cyprus stovky vojakov na pomoc pri evakuácii Britov z Libanonu v reakcii na eskaláciu bojov medzi Izraelom a hnutím Hizballáh.

07:28

Strana Likud izraelského premiéra Netanjahua sa po atentátoch v Iráne a útoku na „pagere“ v Libanone opäť dostala na prvé miesto popularity v krajine.

Uvádza to prieskum verejnej mienky, na ktorý sa odvoláva denník Financial Times.

„Opätovné získavanie pozícií Likudu sa začalo začiatkom tohto roka, ale výraznejšie sa prejavilo od konca júla, keď Izrael zavraždil vysokých predstaviteľov Hizballáhu a Hamasu v Bejrúte a Teheráne,“ uviedol denník.

Nárast ratingu pokračoval po útoku na Libanon, ktorý zahŕňal bombové útoky na pager a raketové útoky.

„Prieskumy ukazujú, že Likud získal späť veľkú časť popularity, ktorú stratil po útoku na Hamas“ 7. októbra 2023. „K jeho rehabilitácii prispeli čoraz agresívnejšie kroky Izraela v regióne,“ uvádza sa v článku.

06:52

Čínska armáda cvične odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu do Tichého oceánu. Oznámilo to čínske ministerstvo obrany.

06:49

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján odkázal svetovým lídrom, že Teherán chce vo svojich medzinárodných vzťahoch otvoriť “konštruktívnu” kapitolu. Dal však jasne najavo, že ostatné krajiny vrátane Spojených štátov sa k tomu musia pričiniť.

06:48

Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že Izrael má právo na sebaobranu, no nemôže uplatňovať “kolektívne tresty” na civilistov žijúcich v oblastiach, na ktoré sa zameriava jeho armáda.

06:46

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Rusko možno k mieru len prinútiť. Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN tiež odsúdil Irán a Severnú Kóreu ako “komplicov” v tejto vojne.

06:43

Predstavitelia amerických tajných služieb informovali republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa o hrozbách atentátu zo strany Iránu. Oznámil to Trumpov volebný tím.

06:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius poukázal na potrebu čo najrýchlejšie lepšie vybaviť nemeckú armádu. 

06:40

Libanonské hnutie Hizballáh potvrdilo úmrtie svojho vysokopostaveného veliteľa Ibráhíma Muhammada Kabísího pri izraelskom útoku v Bejrúte. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali