To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ruské jednotky obsadili všetky viacposchodové budovy v centre Torecka

❚❚

Kyjev 9. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Marko Ivkov,Telegram)

Aktualizované 9. októbra 19:12

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ukrajinský vojak 126. brigády protivzdušnej obrany hľadá ruské drony počas leteckého poplachu v Chersonskej oblasti na Ukrajine 3. októbra 2024

17:20 – Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video zničenia ukrajinského systému Patriot v Dnepropetrovskej oblasti.

.

Tvrdia, že bol zničený radarový systém a poškodené odpaľovacie zariadenie.

Na videu je vidieť, ako systém protivzdušnej obrany vypúšťa rakety zo zeme a potom prichádzajúci útok. Všetko to nakrútil prieskumný dron.

.

Ukrajina to nepotvrdila.

16:30 – Kabinet ministrov pozastavuje výhradu z mobilizácie.

Publikácia „Telegraf“ uverejňuje údajne výňatok zo zápisnice zo včerajšieho zasadnutia vlády, na ktorom sa rozhodlo o pozastavení platného poradia výhrady do 15. novembra. Od 15. novembra sa plánuje kontrola podnikov, ktoré získali právo na výhradu.

Do 20. novembra musí kabinet dostať správu o tomto audite.

.

Orgány majú „zdržať sa rozhodovania o uznaní podnikov, inštitúcií a organizácií za rozhodujúce pre fungovanie hospodárstva a zabezpečenie života obyvateľstva v osobitnom období až do vyriešenia týchto otázok.

Zároveň, ak sa zistia porušenia v procese rezervácie, takéto osoby podliehajúce vojenskej službe budú zbavené práva na odklad.

 

15:40 – Rusi dosiahli výrazný pokrok v Rabotinskom okrese, ako aj v Ugledarskom, Pokrovsko-Kuračovskom a Toreckom okrese, informoval Deep State.

 

.

14:45 – Tempo mobilizácie na Ukrajine sa od jari zvýšilo päťnásobne, uviedol nemecký generál Christian Freiding, ktorý na nemeckom ministerstve obrany vedie špeciálny štáb pre Ukrajinu. Jeho slová cituje Tagesschau.

„Máme predstavu o počte ukrajinských brancov. A ten sa od jari výrazne zvýšil, konkrétne v päťcifernom rozsahu,“ povedal Freiding.

Podľa neho sa zvýšili aj dodávky munície.

 

14:40 – V Torecku pokračujú boje o každý vchod na Centrálnej ulici, uviedol hovorca luhanskej skupiny.

„Situácia sa nemení – zadržiavame nepriateľa na Centrálnej ulici. Boje v meste sú však veľmi dynamické. Niekde prichádzajú, my ich ničíme a hádžeme späť, niekde sa im podarí obsadiť nejaký vchod a my ich tiež hádžeme späť. Takže situácia je tam veľmi odlišná doslova v priebehu hodín,“ povedala Anastasia Bobovniková v teletóne.

Ruské blogy zároveň tvrdia, že ich jednotky už obsadili všetky viacposchodové budovy v centre Torecka. Ukrajina to nepotvrdila.

 

14:00 – Ukrajina chce v decembri zorganizovať druhý „mierový samit“ s Ruskou federáciou.

Ukrajinský veľvyslanec v Turecku pre agentúru Reuters uviedol, že toto podujatie chcú zorganizovať do konca roka. V novembri, ako sa už predtým uvádzalo v OP, sa to nestihne. Kyjev sa teda zameriava na december.

.

Veľvyslanec Vasyľ Bodnar vylúčil, že by sa na podujatí uskutočnili priame bilaterálne rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou.

„Nehovoríme tu o formáte, v ktorom by Ukrajina a Rusko sedeli oproti sebe a Ukrajina by počúvala požiadavky Ruska. Medzinárodné spoločenstvo si sadne s Ukrajinou a vytvorí zoznam krokov, ktoré je možné podniknúť pre spravodlivý mier na Ukrajine, a na základe tohto zoznamu budú diskutovať o tom, aké požiadavky predložiť Rusku. Nebude to priame dvojstranné stretnutie, pravdepodobne to bude vo formáte, ktorý bude zahŕňať aj tretie strany a (rokovania) sa budú viesť prostredníctvom tretích strán. Dúfame, že tento samit sa uskutoční do konca roka,“ povedal Bodnar na brífingu v Ankare.

Turecko bude podľa neho dôležitým sprostredkovateľom.

 

13:17 – Ruská armáda oslobodila osady Novaja Soročyna a Pokrovskij v Kurskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

.

 

13:14 – Podľa nemeckého generála Christiana Freidinga, ktorý na nemeckom ministerstve obrany vedie špeciálny štáb Ukrajiny, Nemecko v priebehu minulého týždňa odovzdalo Ukrajine dve zariadenia Iris-T.

Oznámil, že do konca roka budú odovzdané ďalšie dva systémy protivzdušnej obrany, niekoľko desiatok obrnených transportérov a tankov, ako aj až milión kusov delostreleckej munície.

Pripomeňme, že Nemecko prisľúbilo postupne previesť na Ukrajinu 17 systémov IRIS-T.

 

.

11:50 – Zelenskyj odletel do Chorvátska.

Má údajne naplánované stretnutia s miestnym premiérom, zástupcami ďalších krajín regiónu a účasť na treťom samite Ukrajina – juhovýchodná Európa.

Zelenskyj v Chorvátsku

 

10:36 – Rusko pohrozilo Západu úderom v reakcii na použitie západných zbraní dlhého doletu na svojom území.

„Rusko dá adekvátnu odpoveď nielen Ukrajine, ale aj tým krajinám, ktoré sa rozhodli dodávať zbrane, vojenskú techniku a zabezpečovať tieto údery,“ povedal zástupca šéfa výboru pre obranu ruskej Štátnej dumy Andrej Krasov

 

10:22 – Hlavný veliteľ americkej armády v Európe Chris Cavoli odovzdal Kongresu zoznam zbraní, ktoré USA majú, ale zatiaľ ich Ukrajine neodovzdali, hoci by jej mohli pomôcť, citovala CNN svoje zdroje.

.

Podľa televíznej stanice zoznam zahŕňa rakety dlhého doletu JASSM pre stíhačky F-16, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele na vzdialenosť až 370 km, a sieť na výmenu údajov Link 16, ktorá zabezpečuje nepretržitú komunikáciu medzi bojovými systémami a je užitočná najmä na velenie a riadenie protivzdušnej a protiraketovej obrany.

Zoznam bol predložený Kongresu začiatkom minulého mesiaca. Bol súčasťou tajnej správy o stratégii Bidenovej administratívy na Ukrajine.

Cavoliho zoznam nevysvetľuje, prečo USA tieto systémy neposkytli. Zdroj uvádza, že JASSM sú pre Ukrajinu zbytočné, pokiaľ nezíska vzdušnú prevahu, a Link 16 USA nechcú poskytnúť, pretože sa obávajú, že technológie NATO padnú do rúk Rusom.

 

09:56 – Stretnutie v Ramsteine naplánované na 12. októbra bolo odložené, informovalo Rádio Sloboda s odvolaním sa na svoje zdroje.

Kvôli hurikánu Biden nebude môcť do tohto termínu pricestovať.

Nový termín sa ešte určuje.

.

 

09:35 – Väčšina členov NATO je proti vstupu Ukrajiny, pretože nechcú vyprovokovať vojnu bloku s Ruskom uplatňovaním piateho článku o kolektívnej obrane.

Uviedol to maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó.

Podľa neho niektoré krajiny nehovoria Ukrajine úprimne, „čo si myslia a aký je ich skutočný postoj“.

Toto stanovisko podľa jeho slov minulý týždeň tlmočil ukrajinskému ministrovi zahraničných vecí Sibigovi.

Erdogan predtým tiež povedal, že USA a ďalší členovia NATO nechcú, aby Ukrajina vstúpila do NATO.

 

.

09:14 – Ukrajina sa „snaží zrušiť“ zákaz vývozu zbraní, aby zarobila na predaji bezpilotných lietadiel a rozšírila ich výrobu, uviedol denník Financial Times.

Šéf ekonomického podvýboru Oleksandr Marikovskyj tvrdí, že by to mohlo priniesť príjmy až 20 miliárd dolárov – „práve tieto peniaze nám chýbajú“.

Spoločnosti chcú mať možnosť vyvážať svoje prebytočné výrobky.

AFU „pociťuje kolosálny nedostatok dronov“, povedal Dmytro Chasapov, šéf spoločnosti Ukrspetssystems, jedného z najväčších výrobcov dronov. Odborníci odhadujú, že Ruská federácia má 5 až 10-násobnú prevahu.

Chasapov hovorí, že nedostávajú dostatok štátnych zákaziek pre svoje výrobné zariadenia, pretože „štát nemá peniaze na ich nákup“. Aby obišli vývozné obmedzenia a našli dodatočný príjem, niektoré spoločnosti presúvajú výrobu do zahraničia. To vedie k „úniku mozgov“ a zníženiu daňových príjmov.

 

08:41 – Podľa denníka Politico sa EÚ možno 9. októbra dohodne na poskytnutí 35 miliárd eur Ukrajine z výnosov z ruských aktív.

.

 

08:16 – Gruzínsko neplánuje nasledovať rezolúciu Európskeho parlamentu, ktorá vyzýva na sankcie voči Rusku, uviedol minister hospodárstva krajiny.

Levan Davitašvili zdôraznil, že Tbilisi prijíma rozhodnutia „na základe záujmov gruzínskeho ľudu“.

 

07:55 – Úrady Odeskej oblasti hlásia ďalší útok dronom na Černomorsk.

Tvrdia, že bolo zranených približne päť ľudí. Poškodená bola viacposchodová budova a vznietila sa aj rozostavaná budova.

 

.

07:03 – Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo 47 ukrajinských dronov. Z toho 24 nad územím Brjanskej oblasti a 12 nad Azovským morom.

Ukrajinské médiá píšu, že v Brjanskej oblasti došlo k leteckému útoku nad vojenským skladom v Karačeve. Ruské zdroje a orgány to nepotvrdili.

 

07:02 – Kvôli neprítomnosti Bidena a Blinkena môže Pentagón odložiť stretnutie vo formáte „Ramstein“ v Nemecku, ktoré je naplánované na 12. októbra.

Informovala o tom zástupkyňa amerického vojenského rezortu Sabrina Singhová.

.

„Kvôli hurikánu Milton prezident Biden už neodcestuje do Ramsteinu, aby sa zúčastnil na stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. Stále pracujeme na tom, ako to ovplyvní program ministra,“ uviedla hovorkyňa Pentagónu.

Na otázku, či plánujú preložiť stretnutie v Ramsteine, Singhová odpovedala, že sa o tom rokuje. „Práve to zisťujeme,“ uviedla.

Pripomeňme, že na tomto stretnutí Zelenskyj plánoval predstaviť „plán víťazstva“ lídrom krajín NATO.

 

07:00 – Situácia v Torecku sa v posledných dňoch pre ukrajinské ozbrojené sily zhoršila.

Vyplýva to predovšetkým z ukrajinských komentárov. Luhanské zoskupenie ukrajinských ozbrojených síl včera uviedlo, že Rusi útočia na východné štvrte Torecka a „boje prebiehajú pri každom vchode“.

A dnes hovorca útočnej brigády „Ľut“ Artem Džepko povedal, že ruské jednotky už dosiahli baňu „Centrálna“. Tá sa nachádza v centre Torecka.

Súdiac podľa mapy ukrajinského telegramového kanála Deep State, ruské vojská tam skutočne dorazili.

Mapa 1

Z-publics zároveň tvrdí, že baňa je už pod kontrolou Ruskej federácie. A že ukrajinské jednotky sa stiahli zo štvrte Zabalka v južnej časti mesta pod hrozbou odrezania od hlavných síl.

„DĽR“ dnes uviedla, že Ruská federácia kontroluje všetky viacposchodové budovy v Torecku a že AFU zostali severné a západné predmestia s haldami trosky. Ukrajina nič z toho nepotvrdila.

Význam bojov o Toreck spočíva v snahe Rusov odsunúť frontovú líniu od Gorlivky a vytvoriť podmienky na ofenzívu z juhovýchodu smerom na Konstantinovku. K tomuto mestu si Ruská federácia razí cestu aj zo severovýchodu – zo smeru od Časov Jaru.

Mapa 2

 

06:57 – Blinken nasledoval Bidena, ktorý zrušil návštevu Nemecka pre „Ramstein“, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

„Biely dom dnes ráno oznámil, že vzhľadom na predpokladanú trajektóriu, ako aj silu hurikánu Milton prezident Biden odkladá plánovanú cestu do Nemecka a Angoly,“ informoval Miller.

 

.

06:54 – Ukrajinskí spojenci sa domnievajú, že Zelenskyj môže zmierniť svoj postoj k podmienkam ukončenia konfliktu, uviedla tlačová agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa nich, hoci Zelenskyj naďalej verejne trvá na tom, že jeho tzv. mierový plán zostáva nezmenený, blížiaca sa zima konfliktu a slabnúca podpora zo strany Západu nútia Kyjev hľadať možnosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:12

Zásoby ropy v Spojených štátoch minulý týždeň vzrástli viac, ako sa očakávalo. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Podľa EIA sa zásoby ropy v týždni do 4. októbra 2024 zvýšili o 5,810 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 422,7 milióna barelov. To bol ich najstrmší nárast za viac ako päť mesiacov. Prekonal aj odhady trhu, ktorý očakával, že stúpnu o dva milióny barelov.

19:11

18:50

Česko podľa prezidenta Petra Pavla zaznamenáva tisíce kybernetických útokov denne. Taký útok, ktorý by bol cielený na kybernetickú infraštruktúru krajiny, je podľa jeho slov možné porovnať s ozbrojeným konfliktom. Dodal, že na zvýšenie odolnosti celej spoločnosti je nutné aj vzdelávanie a osveta o týchto témach. Povedal to v stredu po návšteve českého Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

18:49

Tínedžer z Nepálu sa stal v stredu najmladším horolezcom, ktorý zdolal 14 najvyšších vrcholov sveta. Nimá Rindží Šerpa (18) v stredu približne o 6.05 h miestneho času vystúpil na vrchol tibetskej hory Šišapangm. Zavŕšil svoj výstup na všetkých 14 vrcholov s nadmorskou výškou viac ako 8000 metrov uznaných Medzinárodnou horolezeckou asociáciou (UIAA). Všetky sa nachádzajú v Ázii.

18:48

Je možné, že časť finančných prostriedkov z Programu rozvoja vidieka koncom budúceho roka prepadne. Uviedol to v stredu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) na tlačovej konferencii s tým, že rezort hľadá riešenia, ako vyčerpať čo najviac prostriedkov.

18:47

Slovensko má najvyšší počet živnostníkov len s jedným zákazníkom a zároveň aj piaty najväčší počet živnostníkov na 1000 obyvateľov v rámci štátov EÚ. Za posledných desať rokov stúpol počet fiktívnych živnostníkov dvojnásobne. V stredu na to upozornili zástupcovia Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS), Národného inšpektorátu práce, finančnej správy (FS) a spoločnosti Grant Thornton Slovakia (GTS) na základe analýzy Útvaru pre hodnotu a peniaze (ÚHP). ZPS však presnosť údajov spochybnilo.

18:32

Francúzsko bude 24. októbra hostiť medzinárodnú ministerskú konferenciu o kríze v Libanone. Rozhovory sa zamerajú na politickú situáciu a humanitárnu pomoc po eskalácii medzi Izraelom a Hizballáhom. Oznámilo to v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

18:32

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v stredu upozornil, že humanitárna kríza a podmienky v Libanone sa “zhoršujú alarmujúcim tempom.” V krajine už niekoľko týždňov eskaluje konflikt medzi Izraelom a proiránskym hnutím Hizballáh.

18:23

Súboj o post predsedu britskej opozičnej Konzervatívnej strany sa v stredu zúžil na dvoch kandidátov. Z duelu vypadol bývalý minister zahraničných vecí a vnútra James Cleverly.

18:22

Talianska premiérka Giorgia Meloniová svedčila v stredu na súde v prípade dvoch mužov, ktorí vytvorili a zdieľali jej falošné pornografické videá.

18:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že situácia na bojisku v jeho krajine vytvára príležitosť na prijatie krokov, ktoré povedú k ukončeniu vojny na Ukrajine najneskôr v roku 2025.

18:21

Poľský premiér Donald Tusk po rokovaní českej a poľskej vlády v Prahe vyhlásil, že pred spormi spojenými s negatívnymi dôsledkami ťažby v hnedouhoľnej bani v poľskom Turówe na životné prostredie v ČR nebude zatvárať oči. Označil to však za politické nedorozumenie z minulosti, ktoré nemuselo nastať. Poľská strana Česku poskytne všetky požadované dáta, čo podľa premiéra ČR Petra Fialu pomôže upokojiť situáciu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali