To najdôležitejšie z Ukrajiny – ruská armáda má vraj pripravený plán rozsiahleho útoku smerom na Dneper

❚❚

Kyjev 13. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Emergency Service via AP, Telegram)

Aktualizované 13. októbra 19:59

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Útok ruskej armády na Odesu
Na snímke záchranári vynášajú zranenú osobu po ruskom raketovom útoku na juhoukrajinský prístav Odesa

19:55 – Zelenskyj uviedol, že spojenectvo medzi Ruskom a Severnou Kóreou „už nie je len o prenose zbraní. V skutočnosti ide o prenos ľudí“.

.

Tiež uviedol, že celý budúci týždeň bude venovaný spolupráci so západnými partnermi.

„Bude sa pracovať aj s vedúcimi predstaviteľmi. Veľmi počítame s tým, že rozhodovanie nebude trvať dlho,“ povedal Zelenskyj.

.

 

18:40 – Napriek Bidenovej návšteve Nemecka sa v blízkej budúcnosti neuskutoční žiadne stretnutie vo formáte „Ramstein“ o Ukrajine, informovala televízna stanica ZDF.

Uvádza sa, že americký prezident sa v Berlíne zdrží len jeden deň – budúci piatok sa plánuje stretnúť so Steinmeierom a Scholzom.

Po odložení Bidenovej návštevy Nemecka kvôli hurikánu Milton bolo stretnutie na tému Ukrajina zrušené. Uvádzalo sa, že bolo odložené na neurčito.

 

.

18:00 – Aktuálna situácia na frontoch k 13. októbru 2024 večer:

fronty
Situácia na frontoch

 

16:25 – Smer Kursk o 15.00 hod. dňa 13. októbra 2024: „zlému tanečníkovi aj topánky prekážajú….

smer Kursk
Na mape smer Kursk

Ukrajinské kanály sú dnes smutné. Pritom dva dni predtým kŕmili svoje stádo víťaznými rečami.

Predvčerom, že všetky pozície, ktoré „orkovia“ zaujali 10., údajne získali späť. Včera už skromnejšie hovorili, že dobyli späť len časť z nich a že boje boli veľmi ťažké.

.

Aj keď, v skutočnosti nevybojovali ani hovno. Ale to je vec, ktorú „dav“ stále „žerie“.

A dnes ráno začali s nárekmi. Najprv, že vraj „orkovia“ postrieľali svätých drončikov (návodcov dronov), a potom (podobne ako Guderian o zime 1941) družne začali písať o počasí….

Že počasie v októbri v Kursku je zlé a bráni im v boji. Pršalo a ráno sú „zúrivé“ hmly, a preto drony (ich doterajšia hlavná úderná sila) dnes nelietajú.

A nemôžu nahradiť delostrelectvo.

A technika NATO, ktorá bola podľa nich včera „najlepšia“ a oveľa lepšia ako „sovdepovská“, dnes… sa zrazu ukázala ako neprispôsobená kurským bahnám, močariskám a mokrým cestám. Ale „orkovská“, teda „sovdepovská“, ktorá bola včera zlá, sa zrazu stala lepšou ako ich.

Preto je AFU tu na fronte v úplnej prdeli, nedokáže odblokovať obkľúčené zoskupenie v Ľubimivke. A tie jednotky, ktoré nie sú obkľúčené, zrazu začali mať samé problémy so zásobovaním.

Mimochodom, v Ľubimovke už čoskoro nebude treba zachraňovať „vojaka Tarasova“. Vzhľadom na to, že práve teraz, po tom, čo ruská armáda ráno vyčistila Tolstoj Lug, vymetá túto „poslednú baštu demokracie“.

Ťažko to nazvať útokom, pretože tam nie sú jenotné obranné línie, ale sú tam samostatné ohniská odporu, skupiny, ktoré sa usadili v pivniciach „Zachysnykov“.

Navyše ruské kanály už informovali, že Ľubimovku už vyčistili, a trochu sa unáhlili. Ale len trochu. Myslím si, že do večera sa tu všetko skončí.

Aj neúspešní útočníci na Kurskú JE, ktorí už niekoľko týždňov sedia v lesoch a roklinách trochu severnejšie, akosi veľmi neveria vo svoju svetlú budúcnosť a uvedomujú si, že odblokovací úder na Zelenyj Šlach sa nepodaril, čo znamená, že čoskoro sa kyvadlo vychýli na opačnú stranu, začali bez boja ustupovať.

.

„Zachysnyky“ z Olgovky stále sedia na mieste. Pravda, len v jednej budove (na žiadosť predstaviteľov Ozbrojených síl RF poriadne nahustení). A ich osud je už vopred určený.

Navyše, súdiac podľa delostreleckých úderov, veľmi skoro (možno ešte dnes) sa front môže opäť začať presúvať na juh.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

 

15:15 – Európska únia nemôže pokryť potreby Ukrajiny v oblasti zbraní; najjednoduchším spôsobom pre Kyjev je začať nezávislú výrobu, citoval denník Washington Post (WP) jedného z európskych diplomatov.

.

Podľa jedného z respondentov novín je niekoľko európskych krajín blízko k tomu, aby buď samy investovali do výroby zbraní na Ukrajine, alebo požiadali Dánsko, aby investovalo ich peniaze prostredníctvom špeciálneho fondu, ktorý plánuje zriadiť Kodaň.

 

15:00 – Ruské jednotky prelomili obranu AFU na frontovej línii v Záporoží a vztýčili ruskú vlajku nad severným okrajom obce Levadnoje, uviedol Rogov.

Podľa Rogova sa včera večer nepriateľ opäť pokúsil o znovudobytie stratených pozícií, „ale bol zničený na prístupoch“.

 

.

13:35 – Zelenského „víťazný plán“ bude Ukrajincom predstavený v najbližších dňoch, uviedol poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

„Pokiaľ ide o širšiu prezentáciu pre Ukrajinu, myslím si, že je to otázka dní. Prečo? Pretože je to dôležité. Pretože je dôležité pochopiť, v akom štádiu je vojna, čo robíme. Myslím si, že prezident tu túto prezentáciu urobí celkom efektívne,“ povedal.

Podľa jeho slov sa plán „zaoberá politickým nátlakom, diplomatickým, ekonomickým a vojenským“.

Podľa Podoliaka „napriek tomu, že hlavné akcenty sú už jasné, prezident pridá detaily, ktoré jasne povedia, čo je to program nátlaku a prečo je dôležitý“.

 

12:45 – Účasť armády KĽDR vo vojne s Ukrajinou na strane Ruskej federácie môže viesť k prelomeniu frontu ruskými jednotkami, uviedol dobrovoľník Taras Chmut, ktorý komentoval informácie, že v Ruskej federácii sa v súčasnosti cvičí niekoľko tisíc vojakov z KĽDR

„KĽDR sa môže stať vážnym hráčom v našej vojne. Okrem 70 % vonkajších dodávok munície môže ísť o veľký mobilizačný zdroj – jednostupňové posilnenie niektorej časti frontu asi 10 tisíc vycvičených vojakov, na pozadí totálnej krízy v OSĽ môže viesť k prelomeniu frontu s prístupom do operačného priestoru. Videli sme, ako sa to deje v Charkovskej oblasti v roku 2022,“ povedal Chmut.

.

 

12:30 – Ukrajinské ozbrojené sily stratili viac ako 300 mužov a zničili sedem tankov vrátane dvoch tankov Leopard, informovalo ruské ministerstvo obrany.

Uvádza sa, že 8 ukrajinských vojakov sa vzdalo ako vojnoví zajatci.

Celkovo Kyjev počas bojov na kurskom smere stratil viac ako 22 600 vojakov, 157 tankov, 36 odpaľovacích zariadení MLRS, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

09:20 – Ruské vojenské médiá tvrdia, že v Záporožskej oblasti došlo k novému postupu Ruskej federácie. Tvrdia, že bola dobytá usadlosť Levadnoje západne od obce Velyka Novoselka.

Túto dedinu oslobodili ukrajinské jednotky počas letnej ofenzívy v roku 2023.

.
Záporožie
Na mape obec dobytá usadlosť Levadnoje

Zároveň, súdiac podľa mapy Deep State je Levadnoye pod kontrolou AFU. Ukrajina stratu obce nepotvrdila.

Predtým ruské jednotky postúpili v Záporožskej oblasti v Kamenskom a v Rabotinskom okrese.

Levadnoye
Obec Levadnoye pod kontrolou AFU podľa mapy Deep State

 

08:35 – Trump povedal, že v najbližších mesiacoch hrozí tretia svetová vojna.

„Obávam sa najbližších troch alebo štyroch mesiacov v tom zmysle, že budeme vo svetovej vojne kvôli ľuďom, ktorých máme vo vláde,“ povedal republikán na mítingu v Kalifornii.

Opäť prisľúbil, že ak vyhrá prezidentské voľby, dokáže vyriešiť konflikt na Ukrajine a tiež „ukončiť chaos na Blízkom východe“.

 

.

08:15 – Ukrajina v noci zostrelila menej ako polovicu Šáhidov – 31 zo 68, ako uvádzajú vzdušné sily. Ďalších 36 bezpilotných lietadiel bolo „lokálne stratených“.

Drony boli zostrelené v Kyjevskej, Poltavskej, Černihivskej, Sumskej a Čerkaskej oblasti.

Došlo aj k útoku na Odeskú a Poltavskú oblasť raketami Iskander. A Černigovská a Sumská oblasť boli zasiahnuté leteckými raketami X-59.

 

06:50 – Počas svojho posledného stretnutia s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne predložil Volodymyr Zelenskyj dve požiadavky – umožniť údery hlboko vo vnútri Ruskej federácie, na čo by boli okrem iného potrebné rakety Taurus, a schváliť urýchlené prijatie do NATO.

Podľa denníka Bild obe ukrajinské požiadavky „zostali v Berlíne bez odozvy“. Scholz podľa denníka nepovedal kategorické „nie“, ale nezaznela ani kladná odpoveď.

 

.

06:45 – Nemecké ministerstvo obrany sa domnieva, že Kyjev nebude v blízkej budúcnosti schopný začať protiofenzívu, uviedol denník Bild s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Nemecké ozbrojené sily už nebudú môcť Kyjevu odovzdať „veľké vojenské vybavenie“; dodávky boli ukončené, uviedol Bild.

 

06:40 – Rusko bude postupne obnovovať a rekonštruovať všetko, čo bolo zničené v nových a pohraničných regiónoch, naďalej prioritne poskytovať pomoc miestnym poľnohospodárskym výrobcom a vytvárať podmienky na realizáciu agrárneho potenciálu historických území krajiny, povedal Putin v príhovore k agrárnikom pri príležitosti ich profesionálneho sviatku.

Prezident tiež prisľúbil, že bude naďalej podporovať poľnohospodársky priemysel, úrady budú pomáhať malým agropodnikateľom expandovať a aktívnejšie vstupovať na zahraničné trhy.

 

06:35 – Niektorí zahraniční experti tvrdia, že ruská armáda má pripravený plán „rozsiahleho úderu smerom na Dneper“.

.

Podľa jedného zo scenárov by ruské jednotky mohli odložiť dobytie Kramatorska/Slavjanska a začať veľkú útočnú operáciu cez Pokrovsk do Dnepropetrovskej oblasti.

Od Pokrovska je k hraniciam DĽR a Dnepropetrovskej oblasti len 25 kilometrov a do Pavlogradu, jedného z najväčších priemyselných centier Ukrajiny, je to presne 100 kilometrov, ak pôjdete priamo po diaľnici E50.

Nielen otvorený terén a operačný priestor, ktorý sa otvára pre ruské ozbrojené sily, ale aj faktická absencia dlhých obranných línií AFU západne od Pokrovska údajne disponuje na takýto úder.

Ukrajinská armáda sa ich údajne snaží urýchlene postaviť už od začiatku septembra, ale korupcia a zmätok jej v tom účinne bránia.

mapa Pokrovsk
Na mape vzdialenosť medzi Pokrovskom a Pavlogradom

 

.

06:30 – Vojna na Ukrajine 12. októbra 2024. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Podľa súhrnu ministerstva obrany stratila AFU v zóne špeciálnej operácie za deň až 1 915 vojakov;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli zariadenia energetickej infraštruktúry, ktoré zabezpečovali prácu ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, dodalo ministerstvo;

– V pohraničnej oblasti Kurska skupina „Sever“ odrazila 5 protiútokov, porazila nahromadenia živej sily a techniky ukrajinských brigád v pohraničných oblastiach Kurskej oblasti, ako aj v oblastiach sústredenia v Sumskej oblasti, uvádza sa v samostatnom zhrnutí;

– V priebehu dňa AFU na kurskom smere stratila viac ako 400 ľudí;

– Zvýšenie angažovanosti krajín NATO v konflikte na Ukrajine by mohlo viesť k jadrovej eskalácii, uviedla nemecká politička Wagenknechtová; Nemecko podľa nej musí vyvinúť tlak na Kyjev s cieľom dosiahnuť urovnanie;

– Noviny Spiegel citovali vysokopostaveného ukrajinského predstaviteľa, ktorý uviedol, že Kyjev vážne diskutuje o možnostiach uznania územných reálií v zóne konfliktu s cieľom dosiahnuť urovnanie v situácii, keď sa oslabuje podpora zo strany USA.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:03

Americký výrobca lietadiel Boeing plánuje znížiť počet zamestnancov o približne 10 %, keďže vlečúci sa štrajk zhoršuje jeho finančnú krízu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Boeing čelí od 13. septembra štrajku približne 33.000 zamestnancov v jeho hlavných závodoch v oblasti Seattlu, ktorý devastuje výrobu a “spaľuje” hotovosť.

19:58

Islandská koaličná vláda, ktorá je pri moci od novembra 2021, sa rozpadla pre nezhody v politických otázkach. Nové voľby sa budú zrejme konať v novembri, oznámil v nedeľu premiér Bjarni Benediktsson, informovala agentúra AFP monitorovaná agentúrou TASR.

19:53

Americké ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že v Izraeli rozmiestni protiraketový systém THAAD i americký vojenský personál na pomoc svojmu spojencovi pri obrane pred potenciálnymi raketovými útokmi z Iránu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Protiraketový systém THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) je schopný likvidovať balistické rakety krátkeho a stredného doletu.

protiraketový obranný systém THAAD
Na snímke protiraketový obranný systém THAAD
18:38

Vo veku 53 rokov zomrel v nemocnici Ivan Kočner, brat odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera. Bojoval s ťažkou chorobou.

18:00

Nemeckí sociálni demokrati (SPD) na čele s kancelárom Olafom Scholzom predstavili v nedeľu program daňových úľav a podpory investícií. Ich cieľom je udržať pracovné miesta v priemysle a získať si voličov pred parlamentnými voľbami v septembri 2025. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Všetky strany sa už pripravujú na voľby v septembri 2025. K hlasovaniu by sa mohlo dôjsť aj skôr, ak by sa koalícia, ktorá sa zmieta v sporoch, v najbližších mesiacoch rozpadla.

17:28

Na slávnych dostihových pretekoch Veľká pardubická v nedeľu po prvý raz v histórii dekorovali dvoch víťazov. Triumf si po neuveriteľne tesnom finiši uchmatli v 134. ročníku Ján Faltejsek na koni Godfrey a Jaroslav Myška, ktorý s koňom Sexy Lord triumfoval na 22. pokus.

17:26

Slovenský reprezentant v karate Roman Hrčka sa stal juniorským vicemajstrom sveta v kumite. V boji o zlato postupne vyradil Japonca R. Jošizawu, W. Nedzielu z Poľska, T. Išikawu z Japonska a Y. Ziadu z Alžírska. V nedeľnom zápase o titul v talianskych Benátkach však podľahol Vu Anthonymu zo Švédska.

17:16

Americká súkromná spoločnosť SpaceX v nedeľu podnikla piaty testovací let svojej kozmickej lode Starship a raketového nosiča Super Heavy, ktorý sa pri návrate na Zem – vôbec prvýkrát – podarilo zachytiť pomocou mechanických ramien. Ide o veľký úspech spoločnosti SpaceX, ktorá sa snaží postaviť opakovane použiteľnú raketu pre lety na Mesiac a Mars.

Super Heavy so Starshipom odštartoval o 07.25 h miestneho času z kozmodrómu Boca Chica v americkom štáte Texas. Spoločnosť SpaceX vysielala štart v priamom prenose na svojom profile na sociálnej sieti X.

17:10

Predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová v nedeľu telefonovala s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorému opätovne zdôraznila, že je neprijateľné, aby izraelské ozbrojené sily útočili na pozície mierových síl OSN v Libanone. V nedeľu to uviedla kancelária talianskej premiérky. TASR informuje podľa agentúr Reuters a ANSA.

Meloniová Netanjahovi pripomenula, že Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) “pôsobia na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN s cieľom prispieť k regionálnej stabilite,” a “zdôraznila, že je absolútne nevyhnutné, aby bola bezpečnosť personálu UNIFIL-u zaručená za každých okolností,” uvádza sa vo vyhlásení.

Giorgia Meloniová
Na snímke talianska premiéra Giorgia Meloniová
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali