To najdôležitejšie z Ukrajiny: Rusí majú ďalší úspech v smere na Pokrovsk

❚❚

Kyjev 23. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 23. augusta 20:09

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna na ukrajine
Ilustračné foto

19:30 – Rusi pokračujú v taktickom úspechu v oblasti Pokrovska, informoval Deep State.

.

Podľa informácií kanálu bola ruská pechota spozorovaná v Novogrodovke a snaží sa získať oporu v obytných blokoch dobýjaním domov, pokračujú tam ťažké boje. Na severe sa ruská armáda pokúša presadiť smerom k obci Krasnyj Jar.

Deep State zároveň obviňuje velenie 151. brigády AFU zo „zanedbávania personálu, posielania pilotov dronov, ktorí sú jedinečnými špecialistami, ‚do zákopov‘ na udržanie pozícií“.

.

„Účinnosť takýchto rozkazov je nulová, pretože z bojovníkov sa buď stáva 200, alebo sú nútení opustiť svoje pozície pod obrovským náporom nepriateľa, čo má za následok ďalší ústup. Predmetné presuny sa uskutočňujú napriek priamemu rozkazu hlavného veliteľa, ktorý zakazuje využívať pilotov na iné činnosti. Pokus veliteľa jednotky zabrániť tomu sa skončil jeho odvolaním a preložením na inú pozíciu,“ uvádza.

 

19:20 – Rusi pokračujú v taktickom úspechu v oblasti Pokrovska, informoval Deep State.

Podľa jeho informácií bola ruská pechota spozorovaná v Novohrodovke a snaží sa získať oporu v obytných blokoch šturmovaním domov, pokračujú tam ťažké boje. Na severe sa ruská armáda pokúša presadiť smerom k obci Krasnyj Jar.

Deep State zároveň obviňuje velenie 151. brigády AFU zo „zanedbávania personálu, posielania pilotov dronov, ktorí sú jedinečnými špecialistami, ‚do zákopov‘ na udržanie pozícií“.

.

„Účinnosť takýchto rozkazov je nulová, pretože bojovníkov sa buď stáva 200, alebo sú nútení opustiť svoje pozície pod obrovským náporom nepriateľa, čo má za následok ďalší postup. Predmetné presuny sa uskutočňujú napriek priamemu rozkazu hlavného veliteľa, ktorý zakazuje využívať pilotov na iné činnosti. Pokus veliteľa jednotky zabrániť tomu sa skončil jeho odvolaním a preložením na inú pozíciu,“ uvádza.

vojna
Situácia na fronte

18:35 – Americká administratíva rokuje s Ukrajinou o možnosti zvýšenia intenzity úderov americkými zbraňami na ruské územie.

Uviedol to koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

„Ako viete, prezident USA povolil Kyjevu použiť americkú muníciu za hranicou s Ruskom v Kurskej oblasti. Stále s nimi rokujeme,“ povedal.

 

.

17:50 – Dnes okolo 17:30 Rusi zasiahli Selidove v Doneckej oblasti leteckou bombou FAB 250 UMPK, informovala miestna GVA.

V dôsledku zásahu bola poškodená budova školy a obytné domy. Neboli zaznamenané žiadne obete ani mŕtvi

vojna
Následky útoku

17:20 – Borrell nazval EÚ „hráčom v hre“ na Ukrajine a „súčasťou konfliktu“.

„Myslím si, že to, čo sa stane na Ukrajine, určí našu geopolitickú budúcnosť. Musíme uvažovať o tom, že Ukrajina sa stane účastníkom hry. Sme súčasťou tejto hry. Nie sme účastníkom vojny, ale sme súčasťou konfliktu. Spôsob, akým sa konflikt vyrieši, ovplyvní našu bezpečnosť,“ uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

 

17:05 – Bielorusko vyslalo na hranice s Ukrajinou najmenej 1 000 príslušníkov armády, informovala opozičná webová stránka „Bieloruský gajún“.

Podľa jej informácií sa od 10. augusta začal presun vojenského personálu ozbrojených síl a letectva Bieloruska do Homielskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou.

Publicistika spája tieto presuny s operáciou AFU v Kurskej oblasti.

 

16:25 – USA rozšírili protiruské sankcie a na zoznamy pridali 400 osôb a právnických osôb v Rusku a v zahraničí.

.

USA oznámia nový balík zbraní pre Ukrajinu v piatok, uviedol Biely dom.

 

15:40 – Lotyšsko odovzdá Ukrajine najväčšiu sériu bezpilotných lietadiel vlastnej výroby – 1,4 tisíc kusov, uviedol minister obrany Andris Spruds.

Podľa neho sa nákup 2,7 tisíc bezpilotných lietadiel od miestnych výrobcov, ktorý lotyšské ministerstvo obrany oznámilo Kyjevu, v plnej miere naplnil.

 

.

15:15 – Módí na stretnutí so Zelenským vyzval Ukrajinu a Rusko, aby začali rokovania.

„Obe strany si budú musieť sadnúť a hľadať východiská z tejto krízy. Chcem ubezpečiť, že India je pripravená zohrávať aktívnu úlohu v akomkoľvek úsilí smerujúcom k mieru. A ak ja osobne môžem zohrať nejakú úlohu, urobím tak, ubezpečujem vás ako priateľ,“ povedal Módí.

 

14:55 – Ukrajina plánuje obnoviť vývoz elektrickej energie do susedných krajín EÚ od 25. augusta, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Dôvodom je skutočnosť, že po ukončení opráv na bloku jadrovej elektrárne sa v sústave objavil prebytok kapacity.

.

V období maximálnej spotreby, keď v energetickej sústave nie je dostatočná kapacita, bude vývoz zastavený

Ukrajina plánuje obnoviť vývoz elektrickej energie do susedných krajín EÚ
Ukrajina plánuje obnoviť vývoz elektrickej energie do susedných krajín EÚ

14:00 – „Toto nie je éra vojen,“ povedal prezidentovi Zelenskému indický premiér Módí, ktorý dnes pricestoval do Kyjeva.

Indický minister zahraničných vecí Subramanyam Džaishankar na brífingu uviedol, že väčšina rokovaní premiéra so Zelenským bola venovaná vojne na Ukrajine. Módí mu povedal najmä o svojich rozhovoroch s Putinom.

„Väčšina rozhovorov sa skutočne týkala konfliktu. Premiér hovoril o našej pozícii, ktorú som vám zhrnul: toto nie je éra vojen. Kľúčové sú dialóg a diplomacia. Riešenie sa nenájde na bojisku. Zdieľal široký názor na dôsledky tohto konfliktu pre globálny Juh,“ povedal Džaishankar.

Predtým agentúra Bloomberg informovala, že indický premiér súhlasil s odovzdaním odkazov od Putina Zelenskému.

 

13:30 – Ruské ministerstvo obrany informuje o svojej verzii útokov na ukrajinské ozbrojené sily v Kurskej oblasti za posledných 24 hodín.

.

K útokom údajne došlo v oblastiach osád Borki, Malaja Lokňa, Komarovka, Korenevo, Martynovka a Russkaja Konopelka.

Podľa Moskvy tak ukrajinské ozbrojené sily opäť prešli do útoku na pravom krídle svojho predmostia, juhovýchodne od mesta Suja.

vojna
Situácia na fronte

13:20 – Boli zverejnené satelitné snímky, ktoré ukazujú následky útoku AFU na prístav Kavkaz v Kerčskom prielive.

 

 

13:11 – Rusko sa rozhodlo nepresunúť významné sily z Donbasu do Kurskej oblasti, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj blízky Kremľu.

.

Namiesto toho sa na ruskom území plánujú nasadiť brancov, keďže prísľub neposielať ich do vojny na Ukrajine sa na Kurskú oblasť nevzťahuje. Hoci experti pochybujú o bojovej účinnosti brancov.

 

13:09 – Ukrajinské ozbrojené sily potvrdili útok na ruský trajekt prevážajúci palivo v krasnodarskom prístave Kavkaz.

Hovorca námorníctva Pletenčuk uviedol, že prevážal nielen palivo, ale aj zbrane.

„Tento trajekt je jedným z dôležitých reťazcov ruskej vojenskej logistiky na zásobovanie okupačných síl. Predovšetkým palivom a mazivami, ale okrem toho prevážal samozrejme aj zbrane,“ povedal.

 

07:47 – Ruský veľvyslanec Antonov uviedol, že sa v piatok stretne so zástupcami ministerstva zahraničných vecí USA.

.

Podľa neho sú kontakty s americkými úradmi vo všeobecnosti sporadické – „ak k nim dôjde, tak hlavne preto, aby nám predstavitelia Bieleho domu alebo ministerstva zahraničných vecí mohli odovzdať ďalšiu demarš a informovať o nej svoje vedenie“.

 

06:55 – Kamala Harrisová na predvolebnom zhromaždení povedala, že ak sa stane prezidentkou, podporí Ukrajinu a spojencov z NATO.

Pripomenula tiež, že sa päť dní pred vojnou stretla so Zelenským a varovala ho pred ruským útokom.

A potom, ako povedala, pomohla „zmobilizovať globálnu reakciu“, aby sa Ukrajina mohla brániť.

 

06:50 – USA povoľujú Ukrajine protiútok na Rusko americkými zbraňami počas útoku v Kurskej oblasti.

.

Uviedla to zástupkyňa hovorcu Pentagónu Sabrina Singhová.

„Naše prístupy umožňujú Ukrajine uskutočniť protiútoky na obranu proti ruským útokom z pohraničných regiónov, ktoré zahŕňajú Kursk (Kurská oblasť, – pozn. red.) a zahŕňajú Sumy (Sumská oblasť, – pozn. red.). Takže sa bránia proti ruským útokom z týchto regiónov,“ povedala Singhová.

Z tohto vyjadrenia zároveň nevyplýva, že USA dali Ukrajine povolenie na použitie amerických rakiet dlhého doletu na údery na ruské územie.

Amerika dala Ukrajine povolenie na použitie zbraní iného ako dlhého doletu v pohraničných oblastiach Ruska ešte skôr.

 

06:47 – Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Michail Podoljak sa vyjadril k záberom tiel zabitých civilistov v Kurskej oblasti, ktoré sa objavili v ruských médiách.

Tieto zábery zverejnil vo svojom telegramovom kanáli ruský vojenský dôstojník Platon Mamatov. Tvrdí, že ide o zábery z dronu z územia, ktoré je teraz pod kontrolou AFU. Obvinil ukrajinskú armádu zo zabíjania civilistov.

.

Podoljak v odpovedi na otázku televízneho kanála Dožď uviedol, že ide o „vymyslené zábery“.

„Ide o vymyslené zábery, ktoré nemajú nič spoločné s realitou. Je to pokus o ‘zrkadlenie’ toho, čo ruská okupačná skupina robila v Kyjevskej oblasti. Ukrajina nie je vo vojne proti civilnému obyvateľstvu,“ povedal Podoljak.

Zároveň dodal, že nie je možné pomenovať presný počet zabitých civilistov v Kurskej oblasti, pokiaľ prebiehajú aktívne bojové akcie.

 

06:32 – Litva rozšírila ochranu ukrajinských utečencov, informovalo miestne vydanie LRT.

.

Vláda krajiny sľubuje Ukrajincom dočasnú ochranu minimálne do marca 2026 (predtým platila do marca 2025).

„Podľa litovského ministerstva pre migráciu sa v krajine denne zaregistruje až 40 žiadostí o dočasný pobyt cudzincov a celkovo je v súčasnosti v Litve platných viac ako 44,3 tisíc takýchto povolení. Rozšírenie dokladov pre Ukrajincov ministerstvo odôvodňuje tým, že sa tým zníži záťaž príslušných úradov a samotných žiadateľov.“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

19:27

Grécko vo štvrtok predstavilo viaceré sociálne opatrenia určené na zvrátenie klesajúcej pôrodnosti v krajine. Odborníci aj vládni predstavitelia však priznávajú, že problém s demografiou iba sociálne benefity nevyriešia.

19:25

Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že dostala ponuky od výrobcov elektrických vozidiel z Číny na minimálne dovozné ceny do Európskej únie (EÚ). Ide o spôsob, ako sa vyhnúť clám, ale všetky ich odmietla.

19:25

Bohatstvo domácností v USA v 2. štvrťroku 2024 vzrástlo na 163,8 bilióna USD (148,69 bilióna eur). To je nový rekord. Prispel k tomu nárast hodnoty nehnuteľností, ako aj rast akcií. Ukázali to vo štvrtok údaje Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky.

18:51

Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali