To najdôležitejšie z Ukrajiny: Prelomové vyhlásenie Kremľa

❚❚

Kyjev 1. augusta 2024 (HSP-Andriy Andriyenko,Telegram)

Aktualizované 1. augusta 19:41

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Russia Ukraine War ukrajinskí vojaci
Na snímke vojaci 65. samostatnej mechanizovanej brigády Ukrajiny sa rozcvičujú na fronte v Záporožskej oblasti na Ukrajine

19:30 – Ukrajina chce usporiadať druhý samit lídrov, ktorý by sa mal uskutočniť tento rok a pripraviť pôdu pre ukončenie nepriateľských akcií.

.

Agentúra Bloomberg citovala vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka, ktorý to uviedol.

Agentúra uvádza, že práve Jermak bol poverený organizáciou samitu.

.

Jeho úlohou je “dosiahnuť spravodlivé mierové riešenie po tom, ako sa na prvom stretnutí v júni vo Švajčiarsku nepodarilo získať na svoju stranu kľúčové krajiny globálneho Juhu”.

“Najdôležitejším očakávaním od druhého samitu je, že vytvorí základné predpoklady na zastavenie nepriateľských akcií. Túto vojnu musíme ukončiť čo najskôr, aby sme dosiahli spravodlivý mier,” povedal Jermack v rozhovore pre agentúru Bloomberg.

Podľa jeho slov sa stretnutie uskutoční v niektorej z krajín globálneho Juhu, pravdepodobne na Blízkom východe.

Pre Ukrajinu je kľúčové zabezpečiť účasť Číny na tomto stretnutí: ako povedal Jermak, Peking je “hlavný hráč, ktorý je skutočne schopný ovplyvniť Rusko”.

Pripomenieme, že ukrajinské orgány už skôr uviedli, že na samite očakávajú účasť ruských zástupcov.

.

 

18:50 – Prezident USA by chcel zlepšiť vzťahy s Ruskom.

Biden dostal otázku o veľkej výmene: “Môže to zlepšiť vzťahy s Ruskom? Je na to príležitosť po tejto dohode o výmene väzňov?”.

“Ako by povedala moja sestra, vaše slová Bohu,” odpovedal Biden.

 

.

17:55 – Prvé oficiálne vyhlásenie Ruska potvrdzujúce výmenu.

FSB uvádza, že 8 osôb, ktoré boli zadržiavané v krajinách NATO, bolo vrátených do Ruskej federácie. Ako aj dve deti.

“Rusi vrátení do vlasti boli vymenení za skupinu osôb, ktoré konali v záujme cudzích štátov na úkor bezpečnosti Ruskej federácie,” uviedla FSB.

“Počas výmeny všetky zúčastnené strany plne dodržiavali dohody,” uviedol pre RIA-Novosti zdroj z jednej z ruských bezpečnostných služieb.

 

17:00 – Prelomové vyhlásenie Kremľa.

“Právne nuansy” týkajúce sa legitimity ukrajinských orgánov nemôžu byť prekážkou začiatku serióznych rokovaní, uviedol Dmitrij Peskov, hoci dodal, že žiadny mierový summit o Ruskej federácii sa nepripravuje a zatiaľ nezaznel žiadny program, ktorý by “vyhovoval Rusku”.

Moskva predtým stále naznačovala, že rokovať so Zelenským nemá zmysel, pretože podľa ruského vedenia “stratil legitimitu”.

Teraz však, ako vidíme, zazneli iné vyhlásenia.

Plus – bezprecedentná výmena väzňov medzi Ruskom a Západom.

.

 

16:55 – Na letisku v Ankare sa už uskutočnila výmena 26 väzňov medzi Ruskou federáciou a Spojenými štátmi, informovala turecká televízia NTV.

Výmena bola koordinovaná tureckou spravodajskou službou.

 

16:50 – Európa v júli nakúpila rekordný objem ruského plynu z plynovodov v tomto roku, informovala agentúra Reuters.

.

Priemerné denné dodávky v júli boli o 5,7 % vyššie ako pred rokom a o 12 % vyššie ako v júni.

Pripisuje sa to dokončeniu opráv plynovodu Turkstream vedúceho z Ruska do Turecka a sezónnemu dopytu pred zimou.

Tranzit plynu cez Ukrajinu sa tiež zvýšil na 91,5 mil. metrov kubických, čo je o 5,66 % viac ako pred rokom a o 11,86 % viac ako v júni.

 

16:45 – Nemecká spolková krajina Hesensko nebude vydávať nemecké pasy ukrajinským mužom v mobilizačnom veku.

.

Ide o doklad, ktorý môže Spolková republika Nemecko vydať, keď uplynie platnosť ukrajinských pasov (Ukrajina ich v súčasnosti nevydáva mužom, ktorí opustili Ukrajinu a nezaregistrovali sa na vojenskú službu ani neaktualizovali svoje údaje).

Miestne ministerstvo práce v odpovedi na otázku strany AfD uviedlo, že v spolkovej krajine Hesensko sa Ukrajincom v brannom veku nevydáva cestovný doklad na cestu do zahraničia, ktorý by nahradil pas.

 

15:55 – Situácia na fronte 1. augusta 2024

15:00 – Rusko vydá v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom osem Rusov, zatiaľ čo Nemecko vydá 12 ľudí, informuje CBS. Celkovo sa výmena týka 24 osôb.

 

14:10 – Amerika a jej spojenci vyrábajú menej zbraní ako Rusko, Čína, Irán a Severná Kórea dohromady, uviedol Eric Eidelman, zástupca vedúceho Komisie pre národnú obrannú stratégiu USA.

.

“Potrebujeme, aby spojenci vyrábali viac. Naša obranná priemyselná základňa je vo veľmi zlom stave. Európska obranná priemyselná základňa je v ešte horšom stave. Potrebujeme našu priemyselnú základňu, ich základňu a priemyselnú základňu našich spojencov v Tichomorí. Austrália, Japonsko, Južná Kórea, Taiwan – všetci by mali zvýšiť svoje úsilie. Pretože to, čo robia Rusko, Čína, Irán a Severná Kórea, je nad rámec toho, čo sme schopní urobiť sami,” povedal Eidelman.

 

13:20 – Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie Veseloje v Pokrovskom smere.

Deep State v noci informoval o postupe Rusov v tejto obci, ale nie o úplnom dobytí.

Mapa zdrojov ju ukazuje z polovice pod ruskou kontrolou a z polovice v šedej zóne.

 

11:05 – AFU sa včera pravdepodobne prvýkrát podarilo zostreliť ruský vrtuľník vo vzduchu pomocou dronu, píše Forbes.

.

Predchádzalo tomu najmenej 10 mesiacov pokusov.

Podľa predbežných údajov dron zasiahol vrtuľník na východnom okraji Donecka, ktorý je vzdialený asi 16 kilometrov od frontovej línie.

Na prelet tejto vzdialenosti môže dron FPV potrebovať pomoc druhého bezpilotného lietadla, ktoré ho nasleduje a vysiela signál.

“Ide o zložitú operáciu, ktorá si vyžaduje dôkladnú koordináciu. Vzhľadom na to, koľko FPV dronov Ukrajinci každý mesiac vypustia, hrozba pre ruské vrtuľníky by sa mohla zvýšiť – a to výrazne,” píše sa v publikácii.

 

10:05 – Ruská federácia dala jasne najavo, že nemá v úmysle stiahnuť svoje jednotky z dobytých území.

„V Donbase a Novorosii nemôžu byť a nebudú žiadne územné ústupky,“ uviedla predsedníčka ruskej Rady Ruskej federácie Matvijenková.

.

Zelenskyj včera uviedol, že pripúšťa začatie rokovaní s Ruskom bez podmienky vrátenia území. A otázka ich vrátenia sa môže vyriešiť diplomaticky (aj prostredníctvom referenda na Ukrajine).

Pripomenieme, že Putin požaduje odovzdanie štyroch regiónov – Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej – Rusku ako podmienku ukončenia vojny a podpísania mierovej zmluvy.

 

09:40 – Ruská federácia v noci na dnes raketovo zasiahla železničnú stanicu v Charkovskej oblasti, uviedla agentúra Ukrzaliznytsja.

Poškodené boli dve lokomotívy, nákladné a osobné vagóny. Došlo k zničeniu koľají a zariadení na dodávku elektrickej energie.

 

07:20 – Podľa Juliana Röpkeho, vojenského analytika denníka Bild, Rusko obsadilo Krasnogorovku v Doneckej oblasti.

.

„Po tri a pol mesiaci intenzívnych bojov sa ruská invázna armáda zmocnila všetkých relevantných častí mesta Krasnogorovka (predtým so 16 000 obyvateľmi) v Doneckej oblasti. Ofenzíva sa začala 15. apríla oživením toľko diskutovaných „lebkových tankov“,“ napísal novinár X a zverejnil mapu.

 

 

Už skôr o tom, že Krasnogorovka bola dobytá, informoval Z-publics.

.

Ukrajina stratu mesta nepotvrdila. Na mape Deep State je severná časť mesta stále pod kontrolou AFU.

 

06:55 – Ukrajina sa nechystá oficiálne potvrdiť prijatie stíhačiek F-16. Uviedol to poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

 

06:45 – Rusi podnikli dva raketové útoky v Nikolajevskej oblasti, uviedol gubernátor Vitalij Kim.

.

Oba na Baštanský okres. Prvý prílet bol v stredu večer, druhý v noci.

Kim neinformoval o škodách.

 

06:37 – Vojna si každý deň vyžiada približne 5,6 miliardy hrivien, uviedol poslanec Oleksij Leonov.

Podľa politika sa výdavky na obranu v roku 2025 zvýšia na 2 bilióny 227 miliárd hrivien. V roku 2026 sa očakáva pokles financovania ozbrojených síl na 1,627 mld. hrivien.

 

06:30 – Ukrajina už použila F-16 ako lietadlá protivzdušnej obrany, išlo o prvé bojové lety.

Informoval o tom denník The Telegraph s odvolaním sa na predstaviteľa vzdušných síl, ktorý tieto informácie „nepoprel“.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:19

Viacerí belgickí politici pobúrene reagovali na hrozby maďarskej vlády voči EÚ v súvislosti s nelegálnou migráciou z minulého týždňa. Belga pripomenula, že vláda v Budapešti, ktorá je v otázke migrácie pravidelne v konflikte s inštitúciami EÚ, tvrdí, že chce nelegálnym migrantom ponúknuť bezplatný lístok na autobus do Bruselu, hlavného mesta Únie.

15:18

Väčšina obyvateľov Slovenska (83 %) si uvedomuje dôležitosť šetrenia peňazí na dôchodok. Stúpa pritom záujem o zhodnocovanie ušetrených financií prostredníctvom investovania. Vyplýva to z reprezentatívneho výskumu, ktorý pre finančnú spoločnosť Simplea zrealizoval MindBridge Consulting.

15:18

Nemecký minister financií Christian Lindner podporuje väčšinu návrhov, ktoré vo svojej správe o konkurencieschopnosti Európy predložil bývalý prezident Európskej centrálnej banky (ECB) a taliansky expremiér Mario Draghi. Ale je proti spoločným pôžičkám Európskej únie (EÚ).

15:17

Zákon o poľovníctve, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) predložilo v auguste Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, možno pripomienkovať ešte do 11. septembra. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. júla 2025.

15:16

Ruské hnutie na ochranu práv voličov Hlas (Golos) v pondelok vo vyhlásení k výsledkom víkendových regionálnych volieb konštatovalo, že sa vyznačovali nízkou konkurenciou, ich devalváciou v médiách, nátlakom na voličov k účasti na hlasovaní, vylúčením pozorovateľov a nízkou mierou ochrany pred podvodmi.

15:15

Rusko podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova víta vyjadrenia nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý chce dať dôkladne vyšetriť útok na plynovody Nord Stream z roku 2022. Peskov zároveň obvinil západné štáty, že sa pokúšajú utajiť, čo sa v skutočnosti stalo.

15:15

Pápež František v pondelok vyzval na prijatie opatrení proti každému druhu zneužívania detí a mladých ľudí. Uviedol to v prejave v rámci návštevy vo Východnom Timore, kam pricestoval z Papuy Novej Guiney.

15:14

Prevádzku najväčšieho švédskeho medzinárodného letiska Arlanda v Štokholme v noci na pondelok ochromili štyri drony v jeho vzdušnom priestore. Oznámila to tamojšia polícia a incident preveruje ako možnú sabotáž.

15:13

Austrálska polícia spustila medzinárodné pátranie po mužovi, ktorý je obvinený z toho, že chrstol horúcu kávu na deväťmesačné dieťa a spôsobil mu vážne popáleniny.

15:11

Letecká základňa Marinovka v ruskej Volgogradskej oblasti utrpela pri ukrajinskom útoku podľa pondelkových informácií britskej tajnej služby ťažké škody. Útok na leteckú základňu, ku ktorému došlo 22. augusta, zničil štyri hangáry a tri hangáry poškodil, píše sa v dennej správe tajnej služby britského ministerstva obrany, zverejnenej na sociálnej sieti X. Útok zničil aj radar, ďalšiu budovu a skladové kapacity v exteriéri. Ako dôkaz uverejnili Briti satelitné fotografie, ktoré porovnávajú stav pred útokom a po ňom. 

14:31

Kremeľ v pondelok nepoprel správu amerických novín Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorej Irán dodal Rusku balistické rakety krátkeho doletu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Erik Majercak

Miro Del

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali