To najdôležitejšie z Ukrajiny: Moskva nebude súhlasiť so žiadnymi kompromismi

❚❚

Kyjev 29. novembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Felipe Dana, Telegram)

Aktualizované 29. novembra 20:12

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina bola terčom masívneho útoku ruských dronov, hlavným cieľom bol Kyjev
Na snímke ľudia stoja uprostred skla z rozbitých okien bytového domu po útoku ruského dronu v Kyjeve

20:00 – Ukrajinské médiá priniesli správu, že Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) sa rozhodla od 1. decembra blokovať kontrolný bod “Vyšné Nemecké – Užhorod” na hraniciach s Ukrajinou.

.

Rozhodnutie o zablokovaní priechodu na hranici s Ukrajinou prijalo prezídium UNAS po rokovaní s Ministerstvom dopravy SR. Uvádza sa, že priechod bude dopravcami blokovaný od 1. decembra od 15.00 h “až do odvolania”.

Začiatkom tohto mesiaca predstavitelia UNAS už zablokovali hraničný priechod “Vyšné Nemecké” zo slovenskej strany.

.

 

19:55 – Krátko pred 20. hodinou večer sa objavili správy o výbuchu v Odese. Informácie potvrdilo viacero účtov na sociálnych sieťach.

 

19:50 – Vo svojom večernom príhovore Zelenskyj hovoril o ceste do Odesy, Mykolajiva a Chersonu.

V Odese prezident Zelenskyj rieši protivzdušnú obranu a obranu prístavu, v Mykolajive sa uskutoční stretnutie s Dánmi, ktorí pracujú na obnove mesta, a v Chersone bude diskutovať o obranu mesta a regiónu.

.

 

19:45 – Počet zástancov vstupu do EÚ na Ukrajine sa od júla znížil o 7 percent, zatiaľ čo počet zástancov vstupu do NATO klesol o 6 percent. Ide o údaje z nového prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila spoločnosť “Rating”.

Podľa nich je teraz za vstup do EÚ 78 % opýtaných (predtým bolo za vstup 85 %), zatiaľ čo za vstup do NATO je 77 % opýtaných (predtým bolo za vstup 83 %). Zároveň počet odporcov vstupu do NATO a EÚ zostal na rovnakej úrovni, ale počet nerozhodnutých sa zvýšil.

Ukrajincov sa tiež pýtali, či by súhlasili so vstupom do NATO v rámci tých území Ukrajiny, ktoré sú v súčasnosti pod jej kontrolou (túto myšlienku presadzuje najmä Arestovič). Tu boli názory rozdelené v oveľa menej jednoznačnom pomere.

Proti tejto možnosti je 53 % respondentov, zatiaľ čo 40 % by s ňou súhlasilo. Navyše na západe krajiny a v Kyjeve je viac tých, ktorí nie sú proti členstvu “neúplnej” Ukrajiny v NATO, zatiaľ čo v centre a na východe je viac odporcov takejto myšlienky.

.

 

19:35 – Drony typu Šahid lietajú od mora smerom k Odese, varovali dnes večer vzdušné sily Ukrajiny.

 

19:30 – „Ukrajina sa stráca z očí verejnosti.“ Uviedla to šéfka nemeckého ministerstva zahraničných vecí Annalena Berbocková na sieti X.

“Ukrajina sa stráca z očí verejnosti – to je fatálne. Útoky Ruska na civilnú infraštruktúru sa stali brutálnejšími ako kedykoľvek predtým. Preto musíme všetci pracovať na rozšírení zimnej obrany Ukrajiny,” napísala.

 

19:25 – Na webovej stránke doneckej administratívy sa dnes objavil príkaz, ktorým sa Kadyrovovmu synovi Adamovi udeľuje titul “čestný občan mesta Doneck”.

Neskôr “starosta” Donecka Kulyomzin uviedol, že webová stránka bola napadnutá hackermi.

 

19:20 – Ruské návrhy v Istanbule neboli zlé, Moskva už takéto podmienky neponúkne. Tento názor vyslovil Alexej Arestovič, bývalý poradca prezidentskej kancelárie, ktorý sa podľa neho zúčastnil na istanbulských rokovaniach.

.

“Bol som členom vyjednávacieho tímu, ale ani ja neviem, ako sa stalo, že sme sa rozhodli prerušiť istanbulské rokovania. Pamätám si, že po Búči sa veľa hovorilo o tom, že teraz to nejde, ale ruská strana stále trvala na mierových iniciatívach. A istanbulské mierové iniciatívy boli veľmi dobré. Oni len hovorili, že NATO je pre nich červená čiara,” povedal bývalý Jermakov poradca.

“Ale či by nás NATO prijalo, alebo nie, teraz by 300 000 ľudí žilo a polovica Ukrajiny by nebola zničená a zamínovaná. Urobili sme ústupky, ale súčet ich ústupkov bol väčší. Súhlasili s politickými diskusiami o Kryme! To sa už nikdy nestane, oni (Rusi – pozn.) budú presadzovať stále viac a viac,” dodal Arestovič.

Predtým šéf frakcie “Sluha ľudu” Arahmej uviedol, že kľúčovou požiadavkou Ruskej federácie na týchto rokovaniach bolo definitívne odmietnutie Kyjeva v súvislosti so vstupom do NATO. A za takýchto podmienok bolo Rusko pripravené stiahnuť vojská na líniu z 24. februára. Ako však povedal Arahamej, Kyjev tieto dohody odmietol, okrem iného aj preto, že britský premiér Johnson, ktorý prišiel do Kyjeva, vyzval na “spravodlivú vojnu” a povedal, že Západ na takéto dohody nepristúpi.

 

19:00 – Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak označil správy o konflikte medzi politickým a vojenským vedením Ukrajiny za nezmysel. Uviedol to v komentári pre BBC.

.

Podľa neho “dnes v krajine neexistuje žiadny politický proces”, rovnako ako neexistuje vojenské myslenie, ktoré by zdôrazňovalo politiku a nie na vojnu. “Prioritou pre všetkých je výlučne vojna a vojenské potreby krajiny,” povedal.

Neustále reči o “mýtickom konflikte” majú v rôznych publikách (vnútorných alebo vonkajších) vyvolať dojem, že v krajine neexistuje jednota, ukázať partnerom, že Ukrajina nepotrebuje pomoc, a “výrazne zvýšiť depresívne nálady”, je presvedčený Podoljak.

“Aký konflikt, ak je hlavný veliteľ v bezprostrednej riadiacej vertikále. Prezident predstavuje stratégiu a je hlavný veliteľ. Podľa toho je všetka komunikácia priama a úprimná. Na rôznych platformách,” dodal.

 

18:30 – 4,5 milióna ukrajinských mužov sa vyhýba registrácii na vojenskú službu a vojenské jednotky registrujú 30 až 70 percent odmietajúcich. Takéto údaje zverejnil bývalý poradca prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovič.

.

Podľa jeho názoru úrady teraz pripravujú balík opatrení na prilákanie mladších mužov na front, čo však pri nedostatku západných zbraní spôsobí nárast obetí.

“A zároveň sa ozývajú hlasy o tvrdých rozhodnutiach v oblasti mobilizácie… Ale keď znížia vekovú hranicu pre odvod (mobilizáciu), na pozadí znížených západných dodávok to bude znamenať výrazný nárast strát, pretože nezastavíme (Rusov) s útočnými puškami a vlastnými telami,” povedal.

“Vyhliadky na takéto rozhodnutia sú pre politické vedenie krajne nepopulárne,” dodal Arestovič.

 

18:15 – Čo sa práve deje v meste Krynki?

Dňa 29. novembra ukrajinské (a západné) zdroje informovali, že AFU rozšírila svoje predmostia na ľavom brehu Dnepra. Je to skutočne tak?

29. novembra viaceré zdroje vrátane Juliusa Röpkeho, novinára nemeckého denníka Bild, uviedli, že AFU “výrazne postúpila v oblasti Krynok”, kde sa jednotkám ukrajinskej armády podarilo zabezpečiť malý pás územia na ľavom brehu Dnepra. Tvrdí, že postup AFU by mohol byť až 600 metrov juhozápadne od Krynoku.

.

Je to skutočne tak? Na zodpovedanie tejto otázky je potrebné pochopiť, čo je to za dedinu.

Geografické charakteristiky oblasti

Krynki je malá dedina rozprestierajúca sa na ľavom brehu rieky Konka, jedného z ramien Dnepra. Zástavbu tvoria jedno a dvojpodlažné domy, z ktorých väčšina bola zničená. Dĺžka od severovýchodu na juhozápad podľa administratívnych hraníc sídla je približne 9 km. Zároveň sa šírka obce pohybuje od 800 do 300 metrov.

Centrálna ulica prechádza obcou rovnobežne s riekou. Mimo obce sa nachádzajú polia a lesné plochy s mimoriadne slabo rozvinutou cestnou sieťou. Výjazdy z obce smerom na Kazachie Lageri a Korsunku, ako aj územie mimo obce, kontrolujú jednotky ruských ozbrojených síl.

Čo sa teraz deje v Krynkách?

Ukrajinská armáda naďalej drží predmostie AFU na ľavom brehu. Na rozdiel od všeobecného názoru však nemá zmysel ho likvidovať tu a teraz: AFU vynakladá značné množstvo síl a prostriedkov na presun a udržanie bodu v tejto oblasti. Počet zabitých príslušníkov ukrajinskej armády pri Krynkách je taký, že v najbližších mestách a obciach Chersonskej oblasti (a susedných oblastiach) sa zintenzívňujú mobilizačné opatrenia.

V podstate je AFU nútená kontrolovať úzky pás pozdĺž močaristého brehu rieky, ktorý nemá žiadnu hĺbku, dá sa prezrieť a prestrieľať akoukoľvek palebnou silou.

.

To, čo ukrajinská strana vyhlasuje za “postup”, je v skutočnosti len obyčajný pokus presunúť sily z jednej zničenej oblasti do druhej, aby mali jednotky aspoň minimálnu možnosť uchytiť sa v zachovaných budovách. Bojová línia je stabilná a zatiaľ neboli zaznamenané žiadne zmeny.

 

18:00 -Podľa zdrojov denníka Strana boli štyria sudcovia kyjevského odvolacieho súdu zadržaní pre podozrenie z brania úplatkov za rozhodnutie o zrušení zaistenia majetku v prípade Boguslajev.

 

17:55 – Ukrajinská Generálna prokuratúra vytvorila register pedofilov. OGP vo svojom vyhlásení uviedla, že register zahŕňa všetkých ukrajinských občanov, ktorí sa niekedy dopustili sexuálnych trestných činov voči deťom, vrátane tých, ktorých odsúdenie za tieto trestné činy bolo zahladené alebo zrušené v súlade s postupom stanoveným zákonom.

V súčasnosti je v registri viac ako 600 pedofilov. Okrem orgánov činných v trestnom konaní doň budú mať prístup aj riaditelia škôl a materských škôl, vedúci orgánov štátnej správy a predsedovia samospráv.

“Vďaka tejto možnosti budú môcť chrániť deti pred kontaktom s páchateľmi trestných činov sexuálneho charakteru,” uvádza sa v správe, ale nevysvetľuje sa, ako sa to bude dať dosiahnuť, ak register nebude prístupný každému.

.

 

17:50 – Členovia dozornej rady znárodnenej ukrajinskej Privatbanky dostali v októbri odmeny od 565 000 do 580 000 hrivien. Informoval o tom denník Ukrajinské novosti s odvolaním sa na materiály banky. 

Päť členov dozornej rady dostalo plat 564 903 tisíc hrivien, štyria členovia 565 695, 566 546, 568 203 a 580 066 tisíc hrivien. Celkovo dozornú radu Privatbanky tvorí 9 ľudí.

 

17:20 – V dôsledku ostreľovania budovy ruského ministerstva vnútra v obci Jubilejnoje v Chersonskej oblasti ukrajinskou armádou z raketometov HIMARS MLRS zahynuli 4 policajti a 18 bolo zranených Piati policajti boli hospitalizovaní, ostatní boli ošetrení na mieste.

 

16:30 – Situácia na frontoch k 14.00 hod. 28.11.2023

.

Zhrnutie od ruského vojenského analytika Jurija Podoljaku

Vo všeobecnosti sa za posledné dva dni kvôli prudko zhoršeným poveternostným podmienkam na väčšine frontov ofenzívne akcie dočasne zastavili (vlastne čiastočne z tohto dôvodu som včera ani nerobil textový prehľad. Zatiaľ nie je o čom informovať). Búrka, ktorá zasiahla pobrežie Čierneho mora a dokonca aj Moskvu, “neušetrila” LBS a strany využívajú pauzu na prísun BK, presun záloh a prípravu na ďalšie boje.

Stále však prebieha aktivita, aj keď malá. Za posledné dva dni sa ruským jednotkám pri Avdejevke podarilo postúpiť o niečo ďalej na juh od hromady odpadových skládok koksovne a tiež sa naďalej opevňujú v priestore južného priemyselného areálu, ktorý bol nepriateľovi odobratý. Taktiež bol dobytý oporný bod v oblasti Severnoje.

Na chersonskom smere sa vojaci oboch strán ocitli v mimoriadne ťažkých podmienkach. A práve nepriateľ má väčšie problémy, pretože musí organizovať zásobovanie cez Dneper, čo je každým dňom ťažšie a ťažšie.

Na velikonovoselovskom smere sa začali sondovať nepriateľské pozície (pravdepodobne čoskoro môžeme očakávať novú vlnu útokov).

Malé taktické úspechy sú aj na Ugledarskom, Artemovskom a Kupjanskom smere.

Opakujem však, že to nie sú prvky útočných operácií. Rasputica sa ujala vlády a zatiaľ je to ona, kto diktuje stranám svoje vlastné podmienky.

.

 

16:25 – Plukovník AFU o kampani proti Zalužnému: “nebudeme mlčať”.

Poslankyňa Marjana Bezuglaja sa zaoberá diskreditáciou ukrajinských ozbrojených síl a ich vedenia “s tichým súhlasom spolustraníkov a nielen ich”, povedal plukovník AFU Anatolij Štefan.

“Bývalí veteráni, dobrovoľníci, verejní činitelia sú ako voda na mlyn. Ani jedna reakcia, ani jeden komentár, ani jedna správa odsudzujúca tieto činy. Totálne klamstvá, manipulácia, totálna špina smerom k Ozbrojeným silám Ukrajiny. To všetko od poslanca Najvyššej rady počas vojny. Nebudem pripomínať, komu je to na ruku. Už ho okamžite citovali. Mlčte ďalej… My nebudeme mlčať!”, – povedal Štefan.

Pripomeňme, že niektorí “služobníci ľudu” predsa len kritizovali Bezuglaju. Z frakcie ani z prezidentskej kancelárie však zatiaľ neprišlo žiadne vyhlásenie k jej kritike voči Zalužnému.

.

 

16:10 – Ukrajinský vojenský kanál Deep State popiera úplné dobytie Chromového pri Bachmute, ako to oznámilo ruské ministerstvo obrany, ale potvrdzuje, že nepriateľ kontroluje časť dediny.

“Nepriateľ obsadil časť obce Chromovoje, informácia o úplnej kontrole nie je pravdivá. Včera Rusi dokonca dosiahli diaľnicu, ale naše delostrelectvo im trochu prekazilo plány,” píše zdroj.

Podľa jeho údajov ešte v septembri Ruská federácia zintenzívnila ofenzívu v oblasti Berchovky a zatlačila ukrajinské jednotky od vodnej nádrže Berchovka a samotnej obce. To ovplyvnilo pozície AFU pri Chromove a teraz “došlo k recidíve”.

ukrajina
Situácia na fronte

15:30 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ozbrojené sily RF odrazili útok útočných skupín motorizovanej pechotnej brigády AFU v smere na Kupjansk;

– Ozbrojené sily RF oslobodili obec Artemovskoje v DĽR;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili lietadlo Su-25 ukrajinských vzdušných síl pri obci Novoolenivka v Doneckej ľudovej republike;

– ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky útočných skupín AFU v doneckom smere;

– AFU stratila na doneckom smere až 250 príslušníkov a päť tankov;

– Na Záporožskom smere ruské ozbrojené sily porazili tri brigády AFU pri obciach Kamenskoje a Rabotino;

– Stíhacie letectvo ruských vzdušných síl zostrelilo lietadlo AFU MiG-29 a zachytilo raketu HARM v DĽR;

– Ruská protivzdušná obrana zachytila 11 ukrajinských striel HIMARS a Uragan MLRS a zničila 38 dronov;

– Ruské ozbrojené sily zničili v rámci protibatériových operácií šesť delostreleckých systémov ukrajinských ozbrojených síl, stanicu elektronického boja a muničný sklad v Doneckej oblasti;

– Ruské ozbrojené sily porazili dve brigády AFU v oblastiach Ugledar, Antonovka a Nikolskoje v DĽR, nepriateľ prišiel až o 160 vojakov a raketomety Grad MLRS.

.

 

14:45 – Bývalý Putinov pobočník Surkov, ktorý sa v Kremli zaoberal Ukrajinou, sa domnieva, že Moskva nebude súhlasiť so žiadnymi kompromismi s Ukrajinou a s uzavretím dohôd podobných Minským dohodám.

“Súmrak. Predvečer tmy. Nestane sa žiadny zázrak. Mnohí na Bankovej tajne snívajú o Minsku 3. Márne. Ale žiadny Minsk-3 nebude. Rusko už dávno nie je sprostredkovateľom, ktorý trpezlivo rieši susedské hádky. Rusko je teraz netrpezlivým účastníkom veľkého boja, ktorý si pôjde vlastnou cestou. Pochopte, pohania,” napísal bývalý Putinov pobočník vo svojom stĺpčeku, kde presadzuje tézu, že Ukrajinu čaká v budúcnosti “dezorganizácia”.

Treba poznamenať, že ukrajinské orgány v súčasnosti Rusku neponúkajú žiadne rokovania a mierové dohody pred stiahnutím ruských vojsk na hranice z roku 1991. V masmédiách sa v poslednom čase často objavujú informácie, že Kyjev je na rokovania s Ruskom navádzaný západnými spojencami, pričom sa odvolávajú na anonymné zdroje. Tieto informácie sú však oficiálne popierané.

O potrebe uzavrieť prímerie v poslednom čase často hovorí bývalý poradca prezidentskej kancelárie Arestovič a niektorí ďalší predstavitelia ukrajinskej elity, ale ukrajinské orgány tento postoj odmietajú.

 

14:00 – Na Ukrajine zomrel ruský generál, zástupca veliteľa 14. armádneho zboru Volodimir Zavadskij.

Informovali o tom ruské blogy.

Podľa niektorých správ vybuchol na míne v tyle, podľa iných – bol zasiahnutý dronom, podľa ďalších – bol zasiahnutý pri Krynoku na ľavom brehu Chersonskej oblasti, kde ukrajinské ozbrojené sily držia predmostie.

Volodimir Zavadskij
Na snímke Volodimir Zavadskij

13:25 – Rusi rozmiestnili v Sevastopoľskom zálive toľko zariadení REB, že ich prácu možno vidieť z vesmíru.

Píše o tom portál Defence Express a uverejňuje príslušné snímky.

Sevastopoľský záliv
Pohľad z vesmíru na Sevastopoľský záliv

 

12:50 – Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie dediny Chromovo západne od Bachmutu. Ukrajinské zdroje to nepotvrdili.

Boje o Chromovo trvajú od polovice jari. Dedina sa nachádza na ceste z Bachmutu do Časov Jaru a Vagnerovci sa ju snažili obsadiť, aby odrezali zásobovanie AFU v meste.

Ruským PMC sa však nepodarilo dedinu obsadiť. Hoci cesta z Bachmutu už bola pod palebnou kontrolou. Ukrajina zatiaľ nepotvrdila stratu dediny.

.

Vo všeobecnosti Rusi už niekoľko týždňov postupujú západne od Bachmutu, ako informovala ukrajinská vojenská verejnosť. Taktiež začali protiútok južne od mesta, v blízkosti Kleščejevky a Andrejevky.

 

12:30 – Kuleba potvrdil, že EÚ zatiaľ odovzdala Ukrajine len 300 000 kusov munície z milióna, ktoré boli prisľúbené do marca.

“Nemám dôvod domnievať sa, že Západu chýba politická vôľa zintenzívniť pomoc Ukrajine. Je však potrebné vykonať veľa čisto technickej, veľmi odbornej práce, aby sa v tejto oblasti dosiahli výsledky,” povedal ukrajinský minister zahraničných vecí.

Je presvedčený, že po technickej stránke sa odborníci “musia stretnúť a vyriešiť” problémy s budovaním európskej výroby munície.

“V opačnom prípade zostane celá Európa nechránená,” povedal Kuleba.

EÚ už uviedla, že im bude trvať niekoľko ďalších mesiacov, kým odovzdajú Ukrajine sľúbenú muníciu.

 

12:15 – Presun stíhačiek F-16 na Ukrajinu situáciu na bojisku radikálne nezmení a je potrebné pripraviť sa na dlhú vojnu. Uviedol to generálny tajomník NATO Stoltenberg na brífingu.

Kedy presne sa presun F-16 uskutoční, nevie, závisí to od výcviku pilotov, ktorý sa už začal v Rumunsku.

“F-16 posilnia odolnosť Ukrajiny voči zvýšeniu strát ruskej armády a posilnia protivzdušnú obranu Ukrajiny. Musíme si však uvedomiť, že neexistuje systém, ktorý by zásadne zmenil situáciu na bojisku. Aby sa niečo zmenilo, musí fungovať veľa rôznych vecí a kvalít. A my sa musíme pripraviť na dlhý a ťažký boj. Existujú Hymary, rakety, systémy protivzdušnej obrany, F-16, ale neexistuje jediný systém, ktorý by dokázal zmeniť situáciu na bojisku,” povedal Stoltenberg.

 

12:00 – EÚ sa zatiaľ nedohodla na začatí rokovaní s Ukrajinou o členstve v EÚ a financovaní Kyjeva sumou 50 miliárd eur, uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

 

11:00 – Zelenskyj prišiel do Odeskej oblasti.

.

“Začal s vojenskými správami a stretnutím o obrane regiónu. Operačná situácia a vedenie vojenských operácií v rámci zodpovednosti OVSU “Odesa”. Situácia v Čiernom mori, protiminové opatrenia a zaistenie bezpečnosti “obilného koridoru”. Práca protivzdušnej obrany Odeskej oblasti, vzdušné krytie Odesy, infraštruktúra “obilného koridoru” a naše brigády,” povedal prezident o téme rokovania.

 

10:40 – Po útoku stúpa nad koksovňou Avdejevka hustý dym.

Armáda oznámila, že podnik je vystavený nepretržitému ostreľovaniu.

 

10:20 – Minister zahraničných vecí Kuleba popiera “patovú situáciu” na fronte.

“Neexistuje žiadna patová situácia,” povedal Kuleba v Bruseli v odpovedi na otázku západných novinárov.

 

10:00 – Ruská armáda za posledných 24 hodín výrazne “zvýšila svoju aktivitu” v tauridskom smere, ale ukrajinské ozbrojené sily “vytrvalo držia svoju obranu” v blízkosti Avdejevky. Informoval o tom veliteľ smeru Tarnavskij.

V priebehu dňa Ruská federácia uskutočnila 56 vojenských stretov, pričom spáchala 1006 delostreleckých útokov, 17 leteckých útokov a 4 raketové útoky.

AFU sa podarilo zničiť 48 kusov ruskej techniky, väčšinou bezpilotných lietadiel. Uvádza sa, že ofenzíva v smere na Melitopol pokračuje.

 

09:33 –  EÚ bude potrebovať niekoľko mesiacov navyše na to, aby odovzdala Ukrajine milión kusov munície sľúbených do marca 2024.

Uviedol to šéf Európskej rady Charles Michel.

Predtým agentúra Bloomberg napísala, že už uplynula viac ako polovica plánovaného termínu a dodaných bolo len 30 % z milióna nábojov.

 

08:46 – Hrozba raketového útoku v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Doneckej oblasti, varuje letectvo.

Hrozba raketového útoku v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Doneckej oblasti
Hrozba raketového útoku v Dnepropetrovskej, Záporožskej a Doneckej oblasti

08:19 – Podľa agentúry AFP, ktorej novinári sa s plánom Bruselu oboznámili, 12. balík sankcií EÚ postupne obmedzí obchod s ruskými diamantmi.

Zákaz “nepriemyselných prírodných a syntetických diamantov, ako aj diamantových šperkov” bude zavedený od 1. januára 2024.

Od marca do septembra bude platiť postupný zákaz dovozu ruských diamantov brúsených alebo leštených v tretích krajinách.

“Pri tomto postupnom zavádzaní sa zohľadňuje potreba zaviesť vhodný mechanizmus vysledovateľnosti, ktorý umožní prijať účinné opatrenia a minimalizovať narušenie pre účastníkov trhu,” uviedla Európska komisia v dokumente.

Borrell predtým informoval, že tento balík sankcií bude zahŕňať aj nové osobné sankcie, nové zákazy a opatrenia na posilnenie stropu cien ropy.

 

07:58 –  Bezpilotné lietadlo Šáhid, ktoré bolo pravdepodobne vypustené na Ukrajinu, spadlo na Kryme v dôsledku vetra.

Súdiac podľa záberov dron nevybuchol.

 

07:14 – USA vyčlenili 27 miliárd dolárov na výrobu munície a bojových vozidiel – ako kompenzáciu za arzenál odoslaný na Ukrajinu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Okrem toho sa veľké sumy posielajú štátom, ktorých republikánski predstavitelia hlasujú proti pomoci Ukrajine. Ide o Pensylvániu, Arizonu a Texas.

Biely dom sa tak snaží “získať väčšiu podporu republikánov” pri prideľovaní novej pomoci Ukrajine.

.

Napriek tomu agentúra píše, že hlasovanie za túto pomoc bude mať “ťažkú cestu”.

 

07:05 – Putin sa nebude usilovať o mier na Ukrajine pred prezidentskými voľbami v USA v novembri 2024.

Agentúre Reuters to povedal zdroj z ministerstva zahraničných vecí v súvislosti s obavami, že prípadné Trumpovo víťazstvo by mohlo oslabiť podporu Západu Kyjevu.

“Očakávam, že Putin nepristúpi na prímerie alebo konštruktívny mier skôr, ako uvidí výsledok našich volieb,” uviedol zdroj.

Na otázku, či vyjadruje osobný názor alebo stanovisko vlády USA, predstaviteľ odpovedal, že ide o “všeobecne rozšírený názor”.

Treba poznamenať, že Putinovi v súčasnosti nikto neponúka prímerie. Oficiálne stanovisko Kyjeva a Západu je, že Rusko by malo stiahnuť svoje jednotky k hraniciam z roku 1991.

 

07:00 – Kancelária ukrajinského prezidenta minulý týždeň nariadila šéfom regionálnych administratív, aby zastavili akúkoľvek komunikáciu s hlavným veliteľom AFU Valerijom Zalužným.

Novinár Jurij Nikolov citoval zdroj z jednej z regionálnych správ, ktorý to uviedol.

Podľa neho bol tento príkaz vydaný vedúcim správ, “aby regionálne elity okolo neho (Zalužného) nevytvárali žiaden rozruch”.

Novinár to označil za “krok Zelenského tímu, ktorý má zničiť potenciálneho konkurenta”.

 

06:55 – Pentagón tvrdí, že nemá dostatok financií na budovanie svojich síl na Blízkom východe. Píše o tom Politico.

Armáda, ako aj celá moc štátov, funguje na základe dočasného opatrenia o financovaní, ktoré zmrazuje výdavky na úrovni predchádzajúceho roka.

A keďže presuny vojsk na Blízkom východe neboli plánované, Pentagón musel stiahnuť peniaze z existujúcich účtov na operácie a údržbu, uviedol hovorca amerického ministerstva obrany Chris Sherwood.

Keďže ministerstvo obrany muselo nájsť finančné prostriedky, znamená to menej peňazí na výcvik, cvičenia a nasadenie, ktoré armáda plánovala už na tento rok. Niektoré zmluvné platby sa môžu oneskoriť, povedal Sherwood.

“Aktuálne udalosti prehodnotili niektoré operačné predpoklady, ktoré boli použité pri vypracovaní prezidentovej žiadosti o rozpočet na rok 2024. Konkrétne, ani základná rozpočtová požiadavka, ani dodatočná požiadavka na rok 2024 nezahŕňali financovanie operácií USA súvisiacich s Izraelom,” povedal.

 

06:45 – Konflikt medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a hlavným veliteľom AFU Valerijom Zalužným sa zmenil na “otvorenú konfrontáciu”, cituje The Economist svoj zdroj.

Strany sa navzájom obviňujú z neúspechu protiofenzívy a mnohí členovia ukrajinskej vlády sú solidárni so Zalužného “triezvymi závermi”, uviedol zdroj pre publikáciu.

“Politici hovoria, že ich generáli sú sovietsky vyškolení hlupáci. A generáli hovoria, že politici sú svojím spôsobom hlupáci. Víťazstvo má veľa otcov, ale nikto nechce byť rodičom patovej situácie,” uviedol zdroj.

 

06:40 – Medinskij uviedol, že Moskva na rokovaniach s Kyjevom na jar 2022 okrem požiadavky neutrality Ukrajiny požadovala aj zvrchovanosť Krymu a nezávislosť republík Donbasu – na ochranu ľudí. Západ a Zelenskyj však zatiahli obe krajiny do nepriateľstva.

Kyjev by po podpísaní mierovej zmluvy s Moskvou v apríli minulého roka zachránil životy státisícov svojich vojakov, zdôraznil Medinskij: Ruská federácia nikdy neodmietla rokovať s Ukrajinou.

.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 28. novembra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské jednotky na doneckom smere zaujali výhodnejšie línie a pozície pri Artemivsku, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

– Podľa ruského ministerstva obrany Kyjev v priebehu dňa stratil na rôznych smeroch až 385 vojakov a 2 obrnené transportéry;

– Ruské jednotky zasiahli výcvikové a aplikačné centrum dronov AFU, sklad leteckého paliva a tri radarové stanice, uviedlo ministerstvo obrany;

– Manželka šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Budanova bola otrávená ťažkými kovmi a je v nemocnici, uviedli ukrajinské médiá;

– Ruské vojenské zoskupenie “Západ” narušilo rotáciu brigády ukrajinských vojsk v smere na Kupjansk, uviedlo ministerstvo obrany;

– Spravodajskí dôstojníci Centrálneho vojenského okruhu, ktorí podpísali svoju prvú zmluvu o vojenskej službe v ruských ozbrojených silách, absolvujú bojové zladenie a dodatočný výcvik v bojovej zóne, uviedlo ministerstvo obrany;

– Ukrajinské médiá informovali o výbuchoch v Kyjevom kontrolovanom Chersone.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Pomalé klesanie hladiny Dunaja zaznamenali maďarskí vodohospodári v sobotu už v Mosonmagyaróvári, Komárome, Ostrihome a aj v Budapešti. Vyplýva to zo správy Vodohospodárskeho riaditeľstva Körös-Vidék (Kövizig) zverejnenej agentúrou MTI.

19:47

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uviedol, že požiadal o stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom na okraji rokovaní OSN v New Yorku, ktoré sa uskutočnia na budúci týždeň, s cieľom normalizovať vzťahy.

19:47

Americká viceprezidentka a nominantka demokratov na prezidentský post Kamala Harrisová prijala pozvanie od televízie CNN do októbrovej predvolebnej debaty. Oznámil to v sobotu jej volebný tím, ktorý zároveň vyzval jej rivala republikána Donalda Trumpa, aby sa pridal.

19:46

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a sobotu konali krajské voľby. TASR o tom informuje po sčítaní takmer všetkých hlasov na základe údajov, ktoré zverejnil Český štatistický úrad.

17:58

Syn ugandského prezidenta Yoweriho Museveniho, ktorý predtým vyhlásil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2026, v sobotu oznámil, že nebude kandidovať a namiesto toho podporí svojho otca.

17:42

Hnutia ANO, ktoré je v českej Poslaneckej snemovni v opozícii, vedie po sčítaní vyše 96 percent hlasov v krajských voľbách v Českej republike.

17:07

Počet obetí piatkového útoku Izraela na predmestie Bejrútu vzrástol v sobotu na 37, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. Izraelská armáda zároveň oznámila, že pri tomto útoku zabila najmenej 16 bojovníkov libanonského militantného hnutia Hizballáh.

17:00

Nemecká polícia vyšetruje sobotnú streľbu na predajňu hodín v Kolíne nad Rýnom ako možné prepojenie s nedávnymi výbuchmi v meste, uviedol policajný hovorca.

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali