To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kyjevu zostalo „relatívne málo“ britských rakiet Storm Shadow. A to je problém

❚❚

Kyjev 13. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko, Telegram)

Aktualizované 13. septembra 20:09

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine Charkov ruský útok
Na snímke záchranári nesú zraneného muža po útoku ruskou raketou v Charkove

19:50 – Rusko opäť začalo hovoriť o možnom jadrovom konflikte – ak Washington povolí údery proti Rusku raketami dlhého doletu.

.

Ruský veľvyslanec vo Washingtone Antonov povedal, že „Spojené štáty nebudú môcť v prípade jadrového konfliktu v Európe sedieť za oceánom“.

Predtým ruský politológ Sergej Karaganov vyzval na použitie jadrových zbraní v reakcii na nejadrové údery na ruské územie

.

 

18:55 – V okrese Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti bol ostreľovaný kostol.

Fotografiu zverejnila polícia.

kostol
Následky ostreľovania

18:00 – Ukrajina má v súčasnosti v prevádzke viac systémov Patriot, ako sa oficiálne uvádza, povedal Zelenskyj.

„Nemôžem povedať, koľko. Ale povedal by som, že ich nie je dosť. Sú veľmi nedostatočné, ale, chvalabohu, skutočnosť je pozitívnejšia ako oficiálne informácie,“ povedal, keď komentoval informáciu, že Ukrajina má štyri komplexy Patriot.

.

Zdôraznil však, že rakiet pre Patriot, ako aj pre iné systémy protivzdušnej obrany, ktoré má krajina k dispozícii, je neustále nedostatok.

 

17:05 – Peking reagoval na Zelenského vyhlásenie o „deštruktívnom“ mierovom pláne Číny a Brazílie pre Ukrajinu.

„Mierové iniciatívy Číny a Brazílie sa stretli s pozitívnymi reakciami viac ako 110 krajín. Preto budeme naďalej trvať na politickom riešení ukrajinskej krízy“, – uviedol predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Šéf čínskej diplomacie Wang Yi zasa uviedol, že Čína bude naďalej presadzovať svoje mierové iniciatívy.

.

„Čína vždy zastávala objektívny a spravodlivý postoj k ukrajinskej otázke a bude naďalej pracovať na presadzovaní vyvážených, objektívnych a racionálnych hlasov v medzinárodnom spoločenstve s cieľom dosiahnuť väčší medzinárodný konsenzus a nahromadiť potrebné podmienky na rýchle prímerie a vojnu,“ povedal.

 

16:10 – Povolenie Ukrajiny uskutočniť údery dlhého dosahu na ruské územie bude znamenať priamu vojnu medzi NATO a Ruskom, vyhlásil ruský stály predstaviteľ Nebenza v Bezpečnostnej rade OSN.

Podľa neho toto rozhodnutie „zásadne zmení naše vzťahy so západným táborom“ a Rusko „bude nútené prijať príslušné rozhodnutia so všetkými dôsledkami“ pre Západ.

Tvrdí, že len armáda NATO môže naprogramovať údery dlhého dosahu proti Rusku.

Putin sa už predtým vyjadril rovnako.

 

15:20 – Ruské ministerstvo obrany koncom týždňa informovalo o priebehu operácie na Ukrajine:

– Ruská armáda uskutočnila 39 skupinových úderov vysoko presnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami na ukrajinské vojenské objekty, ako aj na ropné, plynové a energetické zariadenia slúžiace vojensko-priemyselnému komplexu.

– Zničených bolo 433 ukrajinských dronov, z toho 237 mimo zóny špeciálnej vojenskej operácie.

.

– Skupina vojsk „Sever“ vedie útočné operácie v oblasti Kurska a počas týždňa boli zmarené pokusy o útoky a privedenie záloh AFU.

– Bola zavedená kontrola nad ôsmimi mestami a dedinami v Doneckej ľudovej republike.

 

14:25 – Ukrajina chce v novembri zorganizovať druhý mierový samit a pozvať naň Rusko, povedal Zelenskyj na konferencii v Kyjeve.

Jeho slová cituje denník Le Monde.

.

Ukrajinský prezident sa chce tento mesiac stretnúť s Bidenom, aby mu predstavil ukrajinský plán na ukončenie vojny.

Pripomeňme, že Zelenskyj sa nedávno obrátil na západné krajiny so žiadosťou, aby „urobili všetko pre to“, aby sa vojna skončila na jeseň tohto roka.

 

13:30 – Podoljak verí, že Ukrajina dostane povolenie na údery dlhého dosahu proti Rusku.

„Myslím si, že rozhodnutie bude bezpodmienečné a bude povoľujúce,“ povedal poradca šéfa OP.

.

Podľa neho to bude súvisieť s presunom iránskych balistických rakiet do Ruska, ktorých odpaľovacie zariadenia a sklady bude musieť Ukrajina zasiahnuť na území Ruskej federácie.

 

12:35 – V závode na výrobu koksu a plynu neďaleko Moskvy vypukol požiar, informovali ruské médiá.

Uvádza sa, že požiar už bol uhasený.

 

11:45 – Mapa bojov v Kurskej oblasti

Je jasne vidieť, že približne 85 % všetkých prichádzajúcich útokov na zariadenia a objekty AFU sa sústreďuje v pohraničnej oblasti, a nie v lokalitách, ktoré pôvodne uvádzala ukrajinská strana.

.

Nie je to však ľahká prechádzka. Ukrajinská armáda sa stále snaží brániť a situácia nie je pokojná. Čo možno v tejto chvíli konštatovať: po prvé, akýkoľvek postup smerom na Korenevo je vylúčený a po druhé, Rylsk-Lgov sa teraz tiež javí ako nedostupný.

Zároveň je potrebné zásobovať invázne jednotky muníciou a rotovať, čo znamená, že ich logistická záťaž rastie, pričom zásobovacie rameno sa naďalej naťahuje.

Mapa bojov v Kurskej oblasti
Mapa bojov v Kurskej oblasti

10:50 – V inej publikácii sa píše, že povolenie na diaľkové údery proti Rusku nebude zverejnené tento víkend, ale môže byť udelené počas Valného zhromaždenia OSN koncom tohto mesiaca.

Aspoň takú nádej vyjadril britský predstaviteľ pre Politico.

„Teraz sme v poslednej fáze diplomatických rokovaní,“ uviedol zdroj.

Západní predstavitelia tvrdia, že rozhodnutie, ak bude prijaté, nezmení priebeh vojny.

„Spor sa teraz vedie o to, aké ciele by Ukrajina mohla zasiahnuť na ruskom území a v akej vzdialenosti – a Washington sa naďalej obáva, že filtrovanie toho, kde môže a nemôže zasiahnuť, zapája USA do plánovania vojny, a veľmi sa chce vyhnúť podozreniu zo svojej účasti,“ povedal zdroj.

.

 

09:25 – Ukrajina a Rusko začali úspornejšie používať tanky, pretože ich možno zasiahnuť lacnými dronmi, uvádza The Wall Street Journal.

Drony zničili alebo poškodili 6 z 31 amerických Abramsov odovzdaných Ukrajine a 12 z 18 novších modelov nemeckých Leopardov. Teraz sa používajú menej často a veľmi opatrne, pretože na bojisku je takmer nemožné ukryť sa pred dronmi.

Kedysi „králi“ vojny tak ustúpili do úzadia a strany pre ne hľadajú nové využitie. Tanky teraz častejšie vedú skrytú paľbu a potom sa rýchlo stiahnu.

Obe strany chránia svoje tanky pred dronmi kovovými klietkami okolo veže, ktorá má tenký pancier a stáva sa pre dron zraniteľným cieľom.

Ich skúsenosti preberajú aj tretie krajiny vrátane USA. Američania sa snažia používať ľahšie kovy, aby boli ich tanky obratnejšie, zavádzajú rušičky dronov, snažia sa ich ťažšie odhaliť a pridávajú systém, ktorý vystreľuje malú výbušnú muníciu, keď zistí hrozbu vo vzduchu.

Americkí predstavitelia však tvrdia, že by tanky používali v kombinácii so vzdušnými silami a protivzdušnou obranou, ktorú Ukrajina nemá, a boli by lepšie chránené.

.

 

09:10 – Čo sa teraz deje v Kurskej oblasti?

– Po začatí protiútoku ruských ozbrojených síl smerom na Ľubimovku od Koreneva a oslobodení niekoľkých dedín sa AFU pokúsila o diverzný úder.

– Bol vykonaný na inom mieste – nie v čele skupiny, ktorá protiútok vykonáva. Pre túto akciu bolo zo Sumskej oblasti stiahnutých ešte niekoľko delostreleckých a krycích jednotiek, ktoré tiež začali byť zasahované.

– V Gluškovskom okrese, kam AFU prešla cez hranice, ich už čakali (už len fixácia ich postupu dronmi stojí za to, čo to stojí), nechali ich roztiahnuť sa v kolóne a potom ich začali búšiť lietadlami a dronmi.

– Toto nie je posledný pokus ukrajinských ozbrojených síl o prevzatie iniciatívy. Budú aj ďalšie. Očividne nikoho nezaujímajú výdavky na ľudí a techniku na tento účel.

 

.

08:35 – Uvoľnenie obmedzení pre diaľkové údery proti Rusku by mohlo byť „dočasným riešením oveľa hlbších problémov“, ktorým Ukrajina čelí na bojisku. Píše o tom denník Wall Street Journal s odvolaním sa na predstaviteľov Bieleho domu.

Bidenov úrad sa obáva, že vyslaním značného počtu vojakov do Kurskej oblasti Ukrajina príliš rozptýlila svoje sily a urobila sa na východe zraniteľnou.

„Bidenova administratíva chce, aby sa Kyjev sústredil na zadržiavanie ruskej ofenzívy na východe pozdĺž súčasnej frontovej línie,“ tvrdia americkí predstavitelia.

Biely dom zároveň diskutuje o „možnom zrušení niektorých geografických obmedzení pre Ukrajinu, pokiaľ ide o používanie západných zbraní na odvetu za ruské útoky“.

Ide o zónu, z ktorej by Ukrajina mohla odpaľovať „niektoré zbrane“ na ruské územie mimo Charkovskej a Sumskej oblasti.

„To však Kyjev pravdepodobne neuspokojí“, keďže Biely dom nepovoľuje použitie verzií balistických rakiet dlhého doletu ATACMS proti Rusku.

„Pentagón odmieta urobiť ústupky v tejto otázke jednak kvôli obmedzenému vplyvu, ktorý by táto zbraň mohla mať, a jednak kvôli obavám o vlastné zásoby,„ uviedli predstavitelia,“ píše sa v článku.

.

 

07:33 – Smer Ugledarsk ráno 13. septembra 2024…

Bohužiaľ, zatiaľ tu nedošlo k žiadnym mimoriadnym zmenám. V Prečistovke, Zolotoj Nive, na okraji Ugledaru a v oblasti bane Južnodonbasskaja č. 3 prebiehajú boje.

Žiaľ, ukrajinskí vojaci sa tu držia pevne a nedovolili ruskej armáde výrazne postúpiť vpred.

Tá dosahuje len jednotlivé úspechy.

.
Ugledar
Na mape smer Ugledar

 

07:30 – Kyjevu zostalo „relatívne málo“ britských rakiet Storm Shadow, informoval denník The Telegraph.

Uviedli to obranné zdroje. „Mnohé z nich boli použité v boji proti Rusku na Kryme,“ uviedli noviny.

Treba poznamenať, že s týmito raketami môže Ukrajina začať útočiť na ruské územie, ak USA dajú takéto povolenie. Biden a britský premiér Stratmer o tom budú dnes rokovať v Bielom dome.

USA sa zároveň domnievajú, že „Putin podnikne odvetné kroky“, ak takéto povolenie dostane.

Kongresmanka Victoria Spartzová uviedla, že tento krok by mohol vyvolať reakciu Ruska – v podobe nových úderov. „Rozhodnú sa tam (pravdepodobne na Ukrajine – pozn. red.) uskutočniť niekoľko úderov a všetci tam budú rozrušení, a potom im nikto neposkytne podporu a bude to ešte horšie,“ povedala.

„Myslím si, že Rusko si musí uvedomiť, že by to mohlo mať vážne dôsledky,“ dodala Spartzová a vyzvala Biely dom, aby pripravil ‚posily‘ v podobe nových dodávok zbraní, ale nie amerických vojakov, spresnila.

Denník The Telegraph sa zároveň domnieva, že ruská „odveta by sa mohla uskutočniť v ukrajinskom Donbase, kde sa Putin snaží získať späť územie“.

 

07:20 – Britský premiér Keir Stratmer odletel do USA na rokovania s Bidenom. Budú tam rokovať o povolení Ukrajine použiť na Rusko rakety dlhého doletu západnej výroby.

V lietadle letiacom cez oceán komentoval Putinove vyhlásenia, že takéto povolenie by zo Západu urobilo priameho účastníka vojny s Ruskom.

Odpoveď bola skôr vyhýbavá. Stramer povedal, že Západ nechce ísť do vojny s Ruskom, a výslovne nepotvrdil zámer dať Ukrajine povolenie na úder na Rusko raketami dlhého doletu. Ale ani ich nepoprel.

„Nehľadáme žiadny konflikt s Ruskom, nemáme takéto úmysly ani v najmenšom. Ale oni začali tento konflikt a Ukrajina má právo na sebaobranu. Preto poskytujeme výcvik a kapacity. A viete, je jasné, že sú potrebné ďalšie diskusie o charaktere týchto spôsobilostí,“ povedal Straemer.

Uviedol, že v rozhovoroch s Bidenom budú diskutovať o stratégii podpory Ukrajiny, „nielen o taktike“. To znamená, že na základe jeho vyjadrení sa bude diskutovať nielen o otázke rakiet, ale aj o prístupe k vojne ako celku.

 

.

07:10 – Britská spoločnosť BAE Systems dostala od Pentagónu objednávku na viac ako 200 bojových vozidiel Bradley, ktoré nahradia vozidlá odovzdané Ukrajine, informovala BBC.

Kontrakt predpokladá výrobu viac ako 200 kusov Bradley najnovšej sériovej modifikácie A4 v celkovej hodnote 440 miliónov dolárov.

Samotná spoločnosť vo svojej tlačovej správe uvádza, že vozidlá sa vyrábajú v jej závodoch v Spojených štátoch.

BBC zdôrazňuje, že medzi uvedenými zariadeniami možno nájsť závody v politicky významných štátoch Michigan a Pensylvánia.

 

07:00 – Spojené štáty zatiaľ nie sú pripravené oznámiť zrušenie obmedzení na diaľkové údery AFU hlboko na území Ruska a nechcú na túto tému špekulovať, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

 

06:45 – Kurský smer ráno 13. septembra 2024: protiofenzíva Ozbrojených síl RF – výsledky tretieho dňa…

V zásade sa tu všetko dialo podľa očakávania a s celkom očakávanými dôsledkami už deň predtým.

Každým dňom sa ukrajinská armáda od počiatočného šoku stále viac a viac vzďaľuje a naďalej posilňuje svoj odpor voči ruským úderom, ako aj vedie svoje vlastné, čo ovplyvňuje tempo ruskej ofenzívy.

To viedlo k tomu, že včera napriek ruskému pomerne silnému postupu (vrátane čerstvých jednotiek) na kľúčové mesto Ľubimovka a jeho krytiu prakticky z troch strán ukrajinská armáda ruské útočné skupiny doň nevpustila a naďalej ho drží.

S najväčšou pravdepodobnosťou tu dnes budú ruské útoky pokračovať, aby situáciu potlačili v svoj prospech.

Na druhej strane ukrajinská armáda zo strany Sumskej oblasti vo večerných hodinách po zavedení čerstvých síl v smere na Gluškovo (a súdiac podľa výzbroje ide o nejakú údernú elitnú jednotku) z priestoru štátnej hranice pokračovala v úderoch s cieľom dostať sa do tyla ruských útočiacich jednotiek a do konca dňa sa jej podarilo zatlačiť ruské sily v priestore Novoj Puti.

Myslím si, že dnes tu zavedie do boja nové zálohy s cieľom dosiahnuť železničnú stanicu Gluškovo, čo by podľa plánu malo viesť k taktickému obkľúčeniu ruského zoskupenia a podľa toho zvrátiť priebeh boja vo svoj prospech.

Ruské letectvo pôsobí veľmi mohutne. V mnohých ohľadoch práve vďaka jeho úsiliu dnes ruské jednotky postupujú a tiež sa úspešne bránia.

.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Na mape boje na Kurskom smere

 

06:30 – Smer Selidovo-Kuračov k večeru 12. septembra 2024: Ukrajinsk, boje o Ostroe….

Do rána sa tu situácia veľmi nezmenila (v porovnaní s večerom).

Ruským jednotkám sa za cenu veľkého úsilia a strát podarilo získať oporu na predmestí Ostroe a snažia sa rozvinúť svoj úspech smerom na západ k rieke Volčja.

Ukrajinské jednotky sú tu pomerne skúsené a kladú tuhý odpor. Boje sú veľmi silné. Navyše sa ukrajinská armáda snaží Rusov zahnať späť. Zatiaľ sa jej to nepodarilo.

Situácia pri Ukrajinsku sa zatiaľ nezmenila. Ruské jednotky čistia mesto, ale ukrajinskí vojaci sú stále prítomní v oblasti bane Ukrajina.

Boje o Gorňak pokračujú aj v severnej časti mesta.

A ruské jednotky sa tiež snažia nadviazať na svoj úspech severozápadne od Ukrajinska. Dochádza k taktickému postupu vpred (zatiaľ však konfigurácia frontu nie je známa).

Vo všeobecnosti tu zatiaľ pohyb vpred pokračuje a v širokom fronte.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Selidovo-Kuračov
Na mape boje o Ostroe

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

Včera 20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

Včera 20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

Včera 20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

Včera 20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

Včera 20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

Včera 19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

Včera 19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

Včera 19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali