To najdôležitejšie z Ukrajiny: Kursk – prielomy po celom fronte

❚❚

Kyjev 10. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)

Aktualizované 10. októbra 20:27

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Útok ruskej armády na viacposchodovú obytnú budovu v Charkove
Na snímke si policajti prezerajú telo civilistu, ktorý zahynul pri leteckom útoku ruskej armády na viacposchodovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov

20:10 – Pentagón oznámil, že stretnutie kontaktnej skupiny o vojenskej pomoci Ukrajine naplánované na 12. októbra sa odkladá na neurčito.

.

Podobné vyhlásenie predtým vydalo aj nemecké ministerstvo obrany

 

.

19:20 – Ďalší mierový samit by sa mal konať v novembri, povedal Zelenskyj v Paríži.

Prezident uviedol, že Macronovi predložil „plán víťazstva“, ktorý bude „na stole“ do druhého samitu.

„O presnom dátume (samitu. – pozn. red.) v tejto chvíli neviem. Ale pripravíme všetko, na čom sme sa dohodli,“ dodal Zelenskyj.

Predtým Daria Zarivnaja, poradkyňa vedúceho prezidentskej kancelárie, uviedla,, že druhý „mierový summit“ sa v novembri neuskutoční.

 

.

18:35 – Spojené kráľovstvo stále nedáva Ukrajine povolenie na útok raketami Storm Shadow hlboko do Ruskej federácie.

Denník Independent citoval hovorcu britského premiéra.

Podľa neho má Ukrajina „za určitých okolností“ právo zasiahnuť ciele v Rusku, ale o použití rakiet dlhého doletu, ktoré dodalo Spojené kráľovstvo, v tomto prípade nehovoríme.

„Samozrejme, že chceme, aby sa Ukrajina dostala do čo najvýhodnejšej pozície. Žiadna vojna sa však nikdy nevyhrala jednou zbraňou. Pokiaľ ide konkrétne o Storm Shadow, postoj vlády Spojeného kráľovstva k použitiu rakiet dlhého doletu sa nezmenil,“ povedal hovorca Keir Starmer.

 

.

18:30 – Mohutný prielom ruskej armády na kurskom fronte: porážka nepriateľa v Ľubimovke, Zelenom Šliachu a Olgovke je dokončená

– Obrnené skupiny výsadkových vojsk a námornej pechoty pokračujú v ofenzíve, keď prerazili bojové línie útočníkov v pohraničnej oblasti Kurska.

vojna
Situácia na fronte

18:20 – Kurská oblasť – ofenzíva Ozbrojených síl RF 10.10.24: prielomy po celom fronte…

Nepriateľ tu má dnes druhý “10. september” (deň, prvého ruského prielomu v Kurskej oblasti). A zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že dnes by mali mať Rusi lepší výsledok.

Zatiaľ ešte nemôžem povedať všetko, ale o čom už môžem hovoriť … je pôsobivé. Brilantný prielom 155. brigády tichomorskej pechoty po trase smerom na Sudžu a skutočné rozseknutie frontu nepriateľa.

Zoskupenie AFU v Ľubimovke je odrezané od ostatných síl. Stále však môže ustupovať (nie je tam front ešte dostatočne zahustený), ale zatiaľ stojí na mieste.

Jednotky na sever a severovýchod od Olgovky a Šeptuchovky (smerom na Leonidovku) ustupujú bez boja, podľa spravodajských informácií sa snažia vykĺznuť z kotla, ktorý im hrozí. Keďže východne od trasy Ľgov – Sudža je ďalšia vlna ruských útočníkov. Ktorí znovu vstúpili do Malej Lokne.

A ďalej na juh v oblasti Martynovky a Michajlovky tiež ruské jednotky trhajú obranu AFU a tiež majú taktické úspechy.

A opakujem – TOTO NIE SÚ VŠETKY DOBRÉ SPRÁVY NA DNES! Ale je ešte priskoro o nich hovoriť. Počkajme si, kým sa chlapci uchytia.

Súdiac podľa akcií Ukrajiny, to, čo sa stalo, im spôsobilo stav otupenosti. Ale ako ukazujú skúsenosti z minula, možno sa zajtra spamätájú.
Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

.
vojna
Situácia na fronte

17:30 – Ukrajinské úrady neuvažujú o prímerí výmenou za bezpečnostné záruky Západu, povedal Zelenskyj v Paríži.

Prezident tiež vyjadril nádej na francúzsku pomoc, keďže Ukrajina pociťuje nedostatok zbraní.

Ďalšou témou rozhovoru s Macronom bolo povolenie používať „určitú muníciu na veľké vzdialenosti“.

 

16:40 – Generálny tajomník Aliancie Mark Rutte oznámil, že NATO začne v pondelok svoje každoročné jadrové cvičenie Steadfast Noon v Európe.

.

Viac ako 60 lietadiel bude manévrovať vo vzdušnom priestore Veľkej Británie, Belgicka a Holandska, informuje DW.

„V nestabilnom svete je nevyhnutné, aby sme testovali a posilňovali našu obranu, aby protivníci vedeli, že NATO je pripravené a schopné reagovať na akúkoľvek hrozbu,“ povedal Rutte.

V NATO zdôrazňujú, že cvičenia nie sú reakciou na vojnu na Ukrajine.

Pripomenieme, že Putin predtým oznámil aktualizáciu jadrovej doktríny Ruska.

 

.

16:00 – Británia diskutuje o možnosti vyslať na Ukrajinu svojich dôstojníkov, uviedol denník The Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Britské vojenské vedenie skúma možnosť vyslania malých skupín svojich inštruktorov na západnú Ukrajinu, aby tam cvičili bojovníkov AFU. Mohlo by to byť lacnejšie a jednoduchšie ako vyslanie ukrajinských vojakov do Británie.

„Mohli by sme tam (cvičenia – pozn. red.) vykonávať rýchlejšie a bolo by to veľmi ďaleko od frontovej línie, na odľahlých miestach, takže riziko by bolo oveľa nižšie,“ uviedol zdroj.

Pripomeňme, že predtým otázku vyslania vojenských inštruktorov na Ukrajinu nastolili Francúzsko a Poľsko. O tejto záležitosti sa však ďalej nediskutovalo.

Viaceré krajiny NATO boli proti, pričom sa odvolávali na riziko eskalácie konfliktu s Ruskom aj na vysoký stupeň nebezpečenstva pre personál – ruské rakety môžu dosiahnuť ktorékoľvek miesto na Ukrajine a výcvikové tábory so zahraničnými inštruktormi by boli pre Rusko prioritným cieľom. Preto je bezpečnejšie cvičiť ukrajinský vojenský personál na území krajín NATO.

 

15:05 – Bolo podpísané memorandum o porozumení o možnosti zvýšenia dodávok ruského plynu do Maďarska.

.

Informoval o tom Gazprom.

 

14:15 – Severokórejská armáda je už na Ukrajine.

Podľa denníka The Guardian severokórejskí vojenskí inžinieri pomáhajú ruskej armáde pri úderoch na Ukrajinu severokórejskými balistickými raketami KN-23.

Niektorí z nich už minulý týždeň zahynuli pri výbuchu rakety neďaleko Donecka. Nie je jasné, či išlo o vojenských ženistov alebo iné sily.

Predtým o vyslaní vojenského personálu KĽDR na Ukrajinu informoval šéf CPD a napísal o tom denník Kyiv Post. Južná Kórea zhodnotila pravdepodobnosť vyslania ako vysokú. Medzi Ruskou federáciou a KĽDR bola podpísaná vojenská zmluva.

 

.

13:20 – Zelenskyj po Londýne priletel do Paríža, kde sa stretol s Macronom.

 

12:30 – Ukrajinské a ruské vojenské blogy píšu o postupe Rusov v Kurskej oblasti.

Približne 30 jednotiek ruskej techniky útočí na dedinu Ľubimovka, napísal poručík AFU Alex.

Podľa neho bola polovica techniky zničená, ale Rusom sa podarilo postúpiť a teraz sa snažia získať oporu. Boje pokračujú.

Ruské vojenské telegramové kanály zverejňujú videozáznamy, na ktorých ich technika údajne vchádza do susednej farmy Zelenyj Šjach zo smeru od Koreneva. Tvrdí sa, že im nebol kladený žiadny odpor.

Zelenyj Šljach sa nachádza v tyle Ľubimovky. Ak sú v Zelenom Šljachu už skutočne ruské jednotky, potom môžu byť sily AFU v Ľubimovke obkľúčené.

.

Ukrajina to oficiálne nepotvrdila. Na mape Deep State neboli zaznamenané žiadne zmeny.

vojna
Situácia na fronte
Ľubimovka
Na snímke označená oblasť Ľubimovka

11:45 – OP popiera, že Zelenskyj je pripravený zmraziť vojnu na frontovej línii výmenou za bezpečnostné záruky, ako napísal taliansky Corriere Della Sera.

Dmitrij Litvin, prezidentov poradca pre komunikáciu, uviedol, že OP je pripravená len na realizáciu Zelenského „mierovej formuly“, ktorá predpokladá stiahnutie ruských vojsk za hranice.

„To nie je pravda. Máme „mierovú formulu“, tam je úplne jasné, ako si Ukrajina predstavuje spravodlivý mier, a práve na tomto základe pokračujú rokovania s partnermi o posilnení pozície Ukrajiny. „Plán víťazstva„, ktorý bude na druhý deň predstavený Británii, Francúzsku, Taliansku a Nemecku, je nástrojom na posunutie situácie smerom k realizácii ‚mierovej formuly‘,“ povedal Litvin.

 

08:35 – V európskej tlači sa objavujú protichodné signály o tom, či je Ukrajina pripravená zastaviť vojnu na frontovej línii.

Talianske noviny Corriere Della Sera tvrdia, že Zelenskyj takúto pripravenosť má – výmenou za „niektoré západné záväzky“.

.

Publikácia analyzuje aktuálnu návštevu ukrajinského prezidenta v Európe, počas ktorej navštívi kľúčové hlavné mestá – Berlín, Paríž a Rím. A píše, že ukrajinský prezident je „pripravený na prímerie pozdĺž súčasnej línie – bez uznania novej oficiálnej hranice“.

Na oplátku požaduje od USA bezpečnostné záruky podľa vzoru Japonska, Južnej Kórey a Filipín. A chce presvedčiť Európanov, aby „poskytli záruky rýchleho vstupu do Európskej únie“.

Španielsky denník El Mundo zároveň píše opak – že Zelenskyj nemieni ustúpiť od svojej „mierovej formuly“, ktorá predpokladá úplné stiahnutie ruských vojsk k hraniciam z roku 1991.

Počas návštevy Chorvátska „Zelenskyj a ďalší ukrajinskí predstavitelia kategoricky zopakovali, že neprijmú iný mierový plán“. Ukrajinský prezident spresnil, že cieľom jeho „víťazného plánu“ je „prinútiť Rusko, aby si sadlo za rokovací stôl za podmienok Kyjeva“, píše El Mundo.

Na tento účel „Zelenskyj vo svojom pláne okrem iného žiada okamžité pozvanie do NATO a veľké množstvo zbraní“ (pripomeňme, že vyššie uvedené talianske noviny písali o inom formáte – nie o členstve v NATO, ale len o podobných zárukách zo strany USA).

 

07:30 – Úrady oficiálne potvrdili útok na prístavnú infraštruktúru v Odeskej oblasti, počas ktorého bolo poškodené civilné plavidlo plaviace sa pod panamskou vlajkou – kontajnerová loď Shui Spirit.

.

Informoval o tom zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Oleksij Kuleba.

Podľa neho zahynulo päť ľudí, deväť bolo zranených.

„Všetci zranení sú Ukrajinci. Zatiaľ im je poskytovaná lekárska starostlivosť, piati sú vo vážnom stave,“ – povedal Kuleba. Zo správy nie je jasné, či mŕtvi sú Ukrajinci.

Uviedol tiež, že za posledné štyri dni Rusi zaútočili v prístavoch Odeskej oblasti už na tri lode.

 

.

07:20 – Zelenskyj smeruje do Spojeného kráľovstva na rokovania s Britom Starmerom, a to po zrušení jeho summitu s Bidenom, informoval Politico.

Starmer
Na snímke britský premiér Keir Starmer

Publikácia uvádza, že Volodymyr Zelenskyj odcestuje do Spojeného kráľovstva na rozhovory s novým britským premiérom Keirom Starmerom, keďže Ukrajina sa naďalej usiluje získať väčšiu vojenskú podporu od spojencov v boji proti Rusku.

Ukrajinský prezident navštívi Starmera už druhýkrát od nástupu britského premiéra do funkcie v júli.

Návšteva sa uskutoční v čase, keď západné mocnosti zvažujú, či vyhovieť žiadosti Ukrajiny o odpálenie zbraní dlhého doletu na Rusko, a tesne po tom, ako bol odložený kľúčový samit, na ktorom mala Ukrajina predstaviť „plán víťazstva“. Zelenskyj sa v priebehu tej istej 24-hodinovej lehoty stretne aj s vedúcimi predstaviteľmi Francúzska, Nemecka a Talianska, uviedol jeho úrad.

Starmerov hovorca deň predtým uviedol, že premiér „zopakuje jednoznačnú podporu Británie Ukrajine tvárou v tvár pokračujúcej ruskej agresii“.

So Starmerom a Zelenským sa v Londýne stretne aj nový generálny tajomník NATO Mark Rutte, potvrdila Downing Street. Ide o prvú medzinárodnú cestu Rutteho, ktorý minulý týždeň zdôraznil, že právo Kyjeva na sebaobranu „nekončí na hraniciach“.

 

07:00 – Pentagón uviedol, že Spojené štáty vzhľadom na hrozbu eskalácie nezrušia obmedzenia pre údery AFU západnými raketami dlhého doletu hlboko na územie Ruska.

 

06:30 – Do novovytvorených brigád sa presúva západné vybavenie a zbrane, pričom veliteľ jednej z nich neuspel s protiofenzívou v roku 2023, uviedol náčelník štábu Azova Krotevych.

Podľa neho v roku 2023 zlyhala aj novovytvorená brigáda „na ‚leopardy‘. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Radi by sme upozornili, že ukrajinská armáda často kritizuje prístup velenia k tomu, že nové brigády sa formujú výlučne z nováčikov a dostávajú novú západnú techniku namiesto toho, aby sa technika aj nováčikovia posielali do už skúsených jednotiek.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:28

Izrael sa sústreďuje na boj s libanonským militantným hnutím Hizballáh a odporúča silám mierovej misie OSN (UNIFIL) na juhu Libanonu, aby sa presunuli viac na sever. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Danny Danon po tom, čo paľba izraelskej armády zasiahla pozície mierových síl OSN.

20:07

Nemecko čoskoro dodá Izraelu viac zbraní, oznámil kancelár Olaf Scholz vo štvrtok po tom, čo výrazný pokles dodávok v tomto roku kritizovala opozícia.

20:05

Lotyšsko od budúceho roku zakáže mladým žiakom používať mobilné telefóny v školských triedach, ako aj mimo nich. Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia tamojšieho parlamentu.

20:01

Ceny ropy vo štvrtok vyskočili takmer o 4 %. Medzi faktory, ktoré ich podporili, patrili nárast spotreby pohonných hmôt v USA, hurikán Milton, ktorý zasiahol Floridu, konflikt na Blízkom východe a signály, že dopyt v USA a Číne by sa mohol zvýšiť.

19:59

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom poprel špekulácie, že na rozhovoroch s európskymi lídrami rokuje o podmienkach prímeria vo vojne s Ruskom. Označil to za dezinformácie, ktoré šíri Moskva. Zelenskyj s Macronom rokoval aj o ďalšej vojenskej podpore.

19:59

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) prijali vo štvrtok v Štrasburgu tri uznesenia v súvislosti s porušovaním ľudských práv v Turecku, Číne a Iraku.

19:57

Do roku 2028 by mal deficit slovenských verejných financií klesnúť k úrovni 2 % hrubého domáceho produktu (HDP), vďaka čomu by mal verejný dlh začať klesať. Na naplnenie tohto plánu je potrebné za štyri roky prijať konsolidačné opatrenia v objeme 4,4 % HDP alebo 7 miliárd eur. Vláda zatiaľ prijala opatrenia na prvý rok v čistom objeme 1,4 % HDP.

19:56

Výnos štátnych dlhopisov určených pre občanov bude stanovený tesne pred ich predajom, ktorý by sa mal spustiť v marci alebo apríli budúceho roka. Bude pevný a nemenný počas celej životnosti dlhopisu. Predbežne by malo ísť o dva druhy dlhopisov, so splatnosťou dva a štyri roky, kúpiť sa budú dať vo vybraných bankách. Informoval o tom po skončení štvrtkovej konferencie televízie TA3 venovanej tejto téme riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek.

19:40

Svetová obchodná organizácia (WTO) mierne zlepšila výhľad pre globálny obchod v tomto roku. Zároveň však upozornila, že nárast geopolitického napätia a neistota týkajúca sa ekonomických politík sú “veľkými” rizikami, ktoré ohrozujú jej prognózu.

19:31

Predstavitelia skupiny piatich jadrových štátov sa onedlho stretnú v New Yorku, uviedla vo štvrtok ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova. K stretnutiu by malo dôjsť v čase zvýšeného jadrového napätia medzi Ruskom a Západom.

19:29

Česko očakáva, že nová Európska komisia urýchlene podnikne kroky, ktoré povedú k účinnejšiemu vráteniu neúspešných žiadateľov o azyl. Po rokovaní ministrov vnútra krajín EÚ o súčasnom stave schengenského priestoru to vo štvrtok v Luxemburgu povedal český minister Vít Rakušan. Kontroly na vnútorných hraniciach Únie musia podľa neho byť len dočasným riešením.

19:28

Nemecké hraničné kontroly budú pokračovať, kým EÚ nenájde spôsob, ako riešiť nepovolené vstupy migrantov do krajín Únie, vyhlásila vo štvrtok nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

19:12

Izrael a palestínske radikálne hnutie Hamas sa dohodli na zriadení druhého kola humanitárnych prestávok v Pásme Gazy, počas ktorých zdravotníci plánujú zaočkovať celkovo 590.000 detí druhou dávkou vakcíny proti vírusu detskej obrny. Prvá fáza prestávok sa začne na budúci týždeň v pondelok. Vo štvrtok to oznámila výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali