To najdôležitejšie z Ukrajiny: Irán už presunul balistické rakety do Ruska

❚❚

Kyjev 7. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Emergency Service,Screenshot)

Aktualizované 7. septembra 2024 20:15

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Príslušníci záchranných zložiek odvážajú zraneného civilistu po raketovom útoku ruskej armády priemyselné mesto Pavlohrad na stredovýchode Ukrajiny v piatok 6. septembra 2024

20:00 – Poslankyňa ukrajinského parlamentu za stranu Golos Ustinová označila za „obrovský problém“, že mnohí ukrajinskí muži utekajú do zahraničia.

.

Uviedla, že súdy udeľujú organizátorom obchodovania s ľuďmi veľmi mierne tresty.

„Teraz máme naozaj obrovský problém, pretože orgány činné v trestnom konaní sa sťažovali a poskytli štatistiku, že zo 183 súdnych rozsudkov, ktoré boli vynesené nad organizátormi… bolo len 11 rozsudkov, v ktorých boli ľudia skutočne odsúdení na trest odňatia slobody,“ povedala.

.

Podľa Ustinovej „všetci ostatní sú jednoducho vykúpení pokutami“ a navrhla sprísniť ich tresty.

 

19:15 – Po tom, ako Rusi úplne obsadili Krasnogorovku v Doneckej oblasti, sa AFU začala sťahovať z okolia Nevelského, píše Julian Röpcke, vojenský pozorovateľ denníka Bild.

Poukazuje na to, že Rusi obsadili aj Galicinovku severne od Krasnogorovky. A teraz sa územie 10 kilometrov južnejšie môže ocitnúť v poloobkľúčení.

„Ako sa predpokladalo po páde Karlovky, začalo sa rozsiahle sťahovanie ukrajinských vojsk z poloobkľúčeného kotla západne od osady Nevelskoje. Ruské invázne sily obsadili aj celú krajinu severne od Krasnogorovky,“ informoval Julian Röpcke.

.

O stiahnutí AFU z okolia Nevelskoje predtým informovala ruská vojenská verejnosť, Ukrajina to však nepotvrdila. Rovnako ako úplnú stratu Krasnogorovky s Galicinovkou.

Zároveň dnes ukrajinský vojenský kanál Deep State potvrdil postup Rusov na sever od Krasnogorovky (o čom píše Julian Röpcke).

vojna
Situácia na fronte

18:30 – Satelitné snímky ruskej Voronežskej oblasti, kde dnes dron zasiahol muničný sklad.

17:42 – Americký senátor Lindsey Graham počas stretnutia so Zelenským opísal výhody vojny na Ukrajine pre Američanov.

.

„Snažíte sa zastaviť Rusov, aby sme s nimi nemuseli bojovať. Oni (Ukrajinci – pozn. red.) nechcú žiadne americké jednotky. Chcú len zbrane, aby oslobodili svoju krajinu od strašnej invázie. Sedia na nerastných surovinách v hodnote bilióna dolárov, ktoré by mohli byť dobré pre našu ekonomiku. Preto chcem naďalej pomáhať našim priateľom na Ukrajine,“ povedal Graham, ktorý stál vedľa Zelenského.

Ukrajinský prezident dodal, že Kyjev potrebuje americkú podporu, a poďakoval senátorovi za jeho „dvojstrannú podporu“.

Treba poznamenať, že toto nie je Grahamovo prvé takéto vyhlásenie. Predtým povedal, že vojna na Ukrajine je pre USA „dobrou investíciou“. Navrhol tiež pomôcť Ukrajine na úkor jej nerastných zdrojov.

 

17:20 – Ukrajina nie je proti tomu, aby Nemecko bolo sprostredkovateľom rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou.

Uviedol to bývalý ukrajinský veľvyslanec v Nemecku (a teraz veľvyslanec v Brazílii) Andrij Melnyk. Vyzval nemeckého kancelára Scholza, aby kontaktoval Putina a rokoval s ním o rokovaniach o Ukrajine.

„Osobne sa domnievam, že kancelár Olaf Scholz by mohol byť kreatívny a využiť existujúce diplomatické kanály Nemecka na preskúmanie toho, či majú rokovania s Putinom zmysel. Spolková republika má stále veľvyslanectvo v Moskve. A hlavné je, že my Ukrajinci Nemcom dôverujeme,“ povedal Melnyk pre Berliner Zeitung.

Podľa Melnyka sa „náhle objavili nové signály“ od Putina, že by prijal sprostredkovanie zo strany Číny, Brazílie a Indie, pretože „udržiava spoľahlivé kontakty s hlavami štátov týchto krajín“.

Ukrajina však, súdiac podľa Melnykových slov, nie je na takýchto sprostredkovateľov pripravená.

„Podľa môjho názoru by bolo predčasné hovoriť, či je na to Ukrajina vôbec pripravená,“ komentoval Melnyk. Pretože „základnú dôveru, najmä v Brazíliu, treba ešte rozšíriť, na čo by sme potrebovali oveľa užšiu osobnú výmenu medzi prezidentmi Zelenským a Lulom. Tá, žiaľ, chýba.“

.

 

16:36 – Ukrajina sa môže do niekoľkých mesiacov stiahnuť z Kurskej oblasti bez toho, aby si zabezpečila výhodu pri rokovaniach, citovala agentúra Bloomberg západných predstaviteľov.

Mohlo by sa tak stať, ak sa Moskva rozhodne pre rozsiahly protiútok.

Zatiaľ však Rusko nepresunulo z východnej Ukrajiny do Kurska veľký počet vojakov, uviedli pre publikáciu západní diplomati (Zelenskyj nedávno tvrdil, že Rusko tam rozmiestnilo 60 000 vojakov, čo však západné a ruské zdroje popierajú). Ukrajina však ani neupevňuje svoje pozície na dobytých územiach.

Podľa Setha G. Jonesa, experta z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone, neexistujú dôkazy, že by ukrajinské sily kopali zákopy, zamínovali polia alebo stavali „dračie zuby“. „V skutočnosti sa nepripravujú na rozsiahlu, dlhodobú obranu,“ povedal expert.

.

Podľa neho to môže byť súčasťou kalkulácie Kyjeva – aby sa mohol rýchlo stiahnuť alebo začať nový útok.

Americkí a európski predstavitelia však zatiaľ stále nechápu, „aký má byť konečný výsledok“ pôsobenia Ukrajiny v Kurskej oblasti. Zároveň sa domnievajú, že „náklady na kurskú operáciu môžu byť vysoké“ a Kyjev nemusí byť schopný udržať svoje pozície v regióne dostatočne dlho na to, aby si zabezpečil vplyv pri rokovaniach.

 

15:40 – V Charkove po prílete rakety vypadla elektrina a voda v niektorých oblastiach, informujú občania cez svoje telegramové kanály.

 

.

14:55 – Rusi rozbombardovali most v Selidove, po ktorom ukrajinské ozbrojené sily presúvali techniku, informovala ukrajinská armáda na svojich telegramovách kanáloch.

Predtým sa o tento most viedli boje s použitím obrnených vozidiel, ale ruské útoky boli odrazené. Potom bol most zničený raketou.

14:43 – Pohľad na Volčansk z vtáčej perspektívy. Mesto, o ktoré sa od začiatku mája viedli urputné boje, bolo úplne zničené.

Volčansk
Pohľad na Volčansk z vtáčej perspektívy

14:00 – Video z Koreneva v Kurskej oblasti, ktoré natočila ruská armáda ukazuje dedinu, o ktorú sa bojovalo niekoľko týždňov. Podľa ukrajinských a ruských blogov je Korenevo teraz pod ruskou kontrolou.

 

11:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dielne na výrobu komponentov pre rakety Grom-2 a prúdové bezpilotné lietadlá Paljanica;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli sklady raketovej a delostreleckej výzbroje, satelitné komunikačné centrum AFU a infraštruktúru vojenského letiska;

– Južné zoskupenie postúpilo do nepriateľskej obrany a porazilo formácie ukrajinskej cudzineckej légie;

– AFU stratila v oblasti zodpovednosti južného zoskupenia až 810 príslušníkov vojenského personálu;

– Ruské sily protivzdušnej obrany počas noci zostrelili 4 rakety HIMARS MLRS, 3 kladivové bomby a 30 ukrajinských bezpilotných lietadiel;

– Jednotky skupiny „Východ“ zaujali výhodnejšie línie a pozície, AFU stratila do 110 vojakov;

– AFU stratila v dôsledku akcií Západnej skupiny Ruskej federácie až 450 vojakov a jeden tank;

.

– Dnipro zoskupenie vojsk počas dňa porazilo živú silu a techniku štyroch ukrajinských brigád, nepriateľ stratil do 60 vojenských osôb;

– V oblasti zodpovednosti skupiny „Sever“ stratila AFU za deň až 65 vojakov;

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili v zóne zodpovednosti skupiny „Stred“ až 470 vojakov.

 

10:30 – Ukrajinské jednotky začali protiútok pri Pokrovskom – Forbes

Ruský útok na mesto zatiaľ stráca tempo. Teraz ukrajinské posily – prinajmenšom brigáda Kara-Dag Národnej gardy a 12. mechanizovaná brigáda Azov a 93. mechanizovaná brigáda AFU – vedú malé protiútoky, ktorých hlavným účinkom je spomalenie alebo mierne zastavenie ruského postupu.

Ako sa uvádza v publikácii, dobre vycvičení záložníci zadržiavajú Rusov pri Selidove a nedávajú im šancu rýchlo dobyť Pokrovsk. Podľa názoru novinárov bitka o Pokrovsk a protiofenzívne akcie ukrajinskej armády výrazne ovplyvnia celkový priebeh rusko-ukrajinskej vojny.

.
vojna
Situácia na fronte

9:40 – Dôstojník AFU poprel vyhlásenia Zelenského a Syrského o stabilizácii situácie pri Krasnoarmejsku a povedal, že AFU hrozí obkľúčenie.

„Včera Glavkom a Najvyšší hlásili, že na Pokrovskom smere sa situácia stabilizuje, ale ak je to toto stabilizácia, tak ja som baletka. Rusi naďalej postupujú,“ píše veliteľ roty 47. OMBr Nikolaj Melnik

Melnik
Vyjadrenie Melnika

8:55 – Najvyššia rada zverejnila na Telegrame fotografiu trosiek dronu, ktorý zaútočil na budovu parlamentu.

„Po dnešnom nočnom útoku ruských dronov sa v blízkosti budovy Najvyššej rady Ukrajiny našli trosky zostreleného dronu. Neboli zistené žiadne škody,“ uvádza sa v správe.

fotografia trosiek dronu, ktorý zaútočil na budovu parlamentu
Fotografia trosiek dronu, ktorý zaútočil na budovu parlamentu

8:00 – Podľa americkej publikácie National Interest existuje dilema, pokiaľ ide o americké tanky Abrams a BMP Bradley na Ukrajine.

Nasadenie tankov Abrams bolo znefunkčnené ruskými bezpilotnými lietadlami a protitankovými systémami, ako je napríklad raketa Kornet. „Bojové hlavice Kornetu prenikajú aj pancierom Abramsu a spôsobujú značné škody.“ A ‚bezpilotné lietadlá a protitankové systémy nasadené Rusmi sú účinnejšie, ako si Ukrajinci chcú pripustiť‘, uvádza sa v materiáli.

Druhým faktorom je nedostatok skúseností AFU s takýmito tankami. „Ukrajincom napriek ich odvahe chýba náležitý výcvik a pochopenie toho, ako používať obrnenú techniku v boji,“ píše sa v publikácii.

.

„Príchod tankov Abrams nepriniesol strategický prelom, v ktorý mnohí dúfali, a namiesto toho zdôraznil potrebu prehodnotiť taktiku modernej tankovej vojny,“ uzatvára člnok.

V samostatnom článku o vozidlách Bradley, uverejnenom v ten istý deň, publikácia uvádza, že sa ukázali byť takticky lepšie ako Abrams.

Ukrajina však stratila viac ako 68 týchto vozidiel zo 186 zaslaných. Publikácia väčšinu strát pripisuje nesprávnej obsluhe Bradleyov v dôsledku nedostatočného výcviku Ukrajincov.

 

7:45 – Ruské jednotky postúpili tam, kde útočili včera – na južnom krídle Pokrovského smeru.

Vstúpili do mesta Ukrajinsk a posunuli sa ešte bližšie k Gorňaku. Takisto po prvýkrát po dlhom čase Rusi postúpili severne od Krasnogorovky a hrozí, že obkľúčia zoskupenie AFU na predmostí Nevelskij.

A tiež z juhu k ukrajinským silám v Želanoj Prvej a Vtoroj, ktoré sa teraz bránia ruskému útoku zo severu.

.
vojna
Situácia na fronte

7:15 – EÚ poskytne Parížu do konca roka 300 miliónov eur z výnosov zo zmrazených ruských aktív na dodávky zbraní Kyjevu, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke francúzskeho ministerstva ozbrojených síl.

Celkovo EÚ vyčlení „približne 1,4 mld. eur z výnosov zo zmrazených ruských aktív“ na nákup zbraní pre Ukrajinu.

 

7:10 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uskutočnil telefonický rozhovor s novým ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Sibigom. Informoval o tom vedúci tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí USA Matthew Miller.

 

.

7:05 – Pentagón od začiatku studenej vojny v rámci pomoci Ukrajine investoval 5,3 miliardy dolárov (približne 476 miliárd rubľov) do rozšírenia výroby nábojov.

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na údaje ministerstva píše, že v roku 2022 USA vyrábali 14 000 nábojov kalibru 155 mm mesačne a teraz 40 000.

Výroba systémov HIMARS sa zvýšila z piatich na osem mesačne a systémov Patriot z 21 na 42.

WSJ zároveň už skôr napísal, že USA a Európe sa nedarí vyrábať zbrane v takom rozsahu, aby uspokojili všetky požiadavky Ukrajiny.

 

7:00 – Dron v noci zasiahol sklad s „výbušnými predmetmi“ v ruskej Voronežskej oblasti.

Útok sa uskutočnil v Ostrogožskom okrese, kde sa podľa úradov evakuuje dedina.

 

6:45 – Fotografia deštrukcie v obci Velyka Novoselka v Doneckej oblasti.

Velyka Novoselka sa nachádza takmer na frontovej línii západne od Ugledaru.

vojna
Fotografia deštrukcie v obci Velyka Novoselka

6:30 – Irán už poslal balistické rakety do Ruska, uviedol The Wall Street Journal.

USA informovali spojencov, že Irán previedol balistické rakety do Ruskej federácie. Európski predstavitelia uviedli, že Európa a USA pracujú na sankčnej reakcii na konanie Iránu, uviedol denník.

„Irán poslal Rusku balistické rakety krátkeho doletu, čím Moskva získala ďalší silný vojenský nástroj, ktorý môže použiť vo vojne proti Ukrajine. Tento krok nasledoval po prísnych varovaniach Západu, aby tieto zbrane Moskve nedodával,“ uvádza sa v článku.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:26

Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Včera 16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

Včera 16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

Včera 14:57

Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

Záplavy v Česku
Na snímke hasiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky
Včera 14:19

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

“V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,” vysvetľuje polícia.

Včera 14:11

Štrajk zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing “môže chvíľu trvať”. Sú totiž presvedčení, že môžu dosiahnuť väčšie zvýšenie miezd a lepší dôchodok. Povedal to v sobotu (14. 9.) v rozhovore pre National Public Radio (NPR) odborový predák Jon Holden. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Včera 14:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval jemenských povstalcov pred odvetou za ich nedeľňajší raketový útok na strednú časť Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naprieč centrálnym Izraelom vrátane Tel Avivu sa v reakcii na prichádzajúci útok rozozvučali v nedeľu ráno aj sirény a ľudia sa utekali ukryť.

Včera 14:08

Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

Včera 14:06

Jordánsky premiér Bišár Chasawna v nedeľu niekoľko dní po parlamentných voľbách podal svoju demisiu. Uviedli to nemenovaní predstavitelia oboznámení so záležitosťou, ktorých vo svojej správe citovala agentúra Reuters.

Včera 14:05

Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Včera 14:03

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali