To najdôležitejšie z Ukrajiny: Hlásia nové nočné útoky na Krymský most

❚❚

Kyjev 2. septembra 2023 (HSP/Foto:Screenshot)

Aktualizované 2. septembra 19:52

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Krymský most
Na snímke Krymský most

19:50 – Na fasáde katolíckeho kostola Všetkých svätých v Ľvovskej oblasti sa objavil obraz bojovníkov kontroverzného Pravého sektora zakázaného v Rusku.

.

Sedem neonacistov s krížmi kráča vedľa Krista, ktorý je zobrazený s batohom na chrbte. Medzi nimi je aj Dmytro Kocjubajlo, ktorý bol jedným z vodcov Pravého sektora.

 

.

19:22 – Ševčenkovský súd v Kyjeve poslal podnikateľa Kolomojského do väzby – s možnosťou prepustenia na kauciu vo výške 509 miliónov hrivien (12,7 milióna eur).

Túto sumu požadovala prokuratúra. Lehota je 60 dní, do 31. októbra.

Pripomeňme, že dnes SBU odovzdala Kolomojskému obžalobu za dva činy – podvod a legalizácia majetku získaného trestným činom.

Podľa vyšetrovania Kolomojskij počas rokov 2013 – 2020 zlegalizoval viac ako pol miliardy hrivien ich prevodom do zahraničia.

 

.

19:00 – Ruské médiá pripomínajú blížiace sa predčasné voľby vo frontových okresoch Chersonskej oblasti.

Voľby najvyšších predstaviteľov a poslancov zákonodarných orgánov sa uskutočnia 10. septembra. Po prvýkrát sa voľby uskutočnia súčasne v DĽR, LĽR, Záporožskej i Chersonskej oblasti.

 

18:30 – Kramatorsk sa dnes dostal pod paľbu MLRS, potvrdil to aj guvernér Pavlo Kyrylenko.

Jedna raketa zasiahla byt vo viacposchodovej budove (strela nevybuchla), oblasť v blízkosti cintorína a cestnú komunikáciu.
Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený.

.

 

18:00 – Situácia na úseku Rabotino-Verbovoje 2. septembra:

  • Ruský 118. UMBR pokračuje v ničení personálu a techniky v oblasti Uspenovskaja Balka. Sily 82. ODSMBr, ako aj zvyšné jednotky 47. UMBR “Magura” momentálne uviazli v pozičnom boji medzi Rabotinom a Verbovoje. Jednotky 82. ODSMBr, ktoré boli do oblasti vsadené ako hlavná rezerva, nedostávajú včas výrazné posily a pri obci Jablonevoje strácajú mužov a techniku.
  • 46. samostatná aeromobilná brigáda AFU (OAEMBr) utrpela v posledných troch dňoch ťažké straty pri pokuse otočiť sa smerom na Verbovoje a udrieť na križovatku medzi Rabotinom a Verbovoje. Niektorí príslušníci tejto jednotky sa vzdali niekoľko hodín po neúspešnom útoku.
  • Ukrajinské ozbrojené sily majú vysoké straty v dôsledku úderov operačného a taktického letectva: proti pozíciám ukrajinskej pechoty v poliach sa aktívne používajú bomby FAB-500 s plánovacími a korekčnými modulmi.

 

17:45 – Igor Kolomojskij sa dostavil na Ševčenkovský súd v Kyjeve, kde voči nemu bude zrejme prijaté predbežné opatrenie. K prípadu sa odmietol vyjadriť.

Pripomenieme, že dnes mu bolo odovzdaná obžaloba podľa dvoch článkov Trestného zákona – podvod a pranie špinavých peňazí.

 

17:25 – Podľa ukrajinských médií v Kramatorsku, kde došlo k raketovému útoku, časť rakety zasiahla obytný dom.

Starosta mesta potvrdil raketový útok, uviedol, že o obetiach nemá žiadne informácie. Vyzval, aby občania zostali v krytoch.

 

17:05 – Šéf bieloruského ministerstva vnútra označil situáciu na hraniciach s Ukrajinou a EÚ za napätú.

.

Podľa Ivana Kubrakova policajti pomáhajú pohraničnej stráži pri zabezpečovaní bezpečnosti, a to aj v pohraničných oblastiach.

 

16:45 – Ruské ministerstvo vnútra preveruje herečku Liju Ačedžakovovú podľa článku o “diskreditácii armády”, informovala agentúra TASS.

Dôvodom bolo video, na ktorom ľudová umelkyňa Ruska stojí na javisku s ukrajinskou vlajkou. Stalo sa tak 27. júla v Brémach, kde sa konalo predstavenie “Môj vnuk Veniamin” za účasti herečky.

Už skôr ruský aktivista Valerij Borodin podal sťažnosť na Ačedžakovovú. Žiadal začať proti nej konanie vo veci vlastizrady kvôli rozhovoru, v ktorom želala víťazstvo Ukrajine.

.

 

16:25 – Na ukrajinských sociálnych sieťach sa píše o raketovom útoku v Kramatorsku.

Nad jednou z mestských štvrtí stúpa dym. Na cestu dopadla chvostová časť rakety.

 

16:05 – Šéf nemeckého námorníctva uviedol, že nadchádzajúce cvičenia NATO v Baltskom mori budú po prvýkrát zamerané na nácvik akcií v prípade ruského útoku v regióne.

.

Podľa Jana Kaaka NATO posiela Moskve “jasnú výzvu na ostražitosť”. Zároveň sa domnieva, že “dôveryhodné odstrašenie musí zahŕňať aj schopnosť zaútočiť,” citovala ho agentúra Reuters.

Veľké námorné cvičenie NATO sa začne 9. septembra a potrvá dva týždne. Zapojí sa doň 30 lodí a približne 3 000 vojakov vrátane švédskych.

 

15:33 – Na Ševčenkovskom súde sa dnes večer uskutoční pojednávanie, na ktorom sa bude rozhodovať o predbežnom opatrení pre oligarchu Ihora Kolomojského, ktorému dnes SBU a BEB doručili obžalobu.

Podľa zdrojov denníka Strana bude obžaloba žiadať od súdu väzbu s alternatívou kaucie.

Výška kaucie by mala byť až 600 miliónov hrivien (15 miliónov EUR).

 

.

15:05 – V meste Seredina-Buda v Sumskej oblasti dnes Rusi raketou zasiahli jednu súkromnú firmu a auto energetikov. Dvaja z nich boli zranení.

 

14:40 – USA sa pripravujú dodať Ukrajine letecké rakety AMRAAM, ktoré dokážu prekonať vzdialenosť 160-180 kilometrov, uviedol hovorca Vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Jurij Ignat.

Podľa neho je táto vzdialenosť “viac ako dostatočná na to, aby dosiahla ruské lietadlá bez toho, aby sa dostali do cieľovej zóny nepriateľskej protivzdušnej obrany”.

Ignat dodal, že “tieto rakety sú už Ukrajine poskytované pre systémy NASAMS SAM, ktoré používajú aj strely AIM-120 – od prvých dní, keď sa na jeseň minulého roka začal útok na našu kritickú infraštruktúru”.

Hovorca nešpecifikoval, odkiaľ budú AMRAAM vypúšťané. Chceli by sme poznamenať, že podľa technického opisu tejto rakety je určená pre lietadlá typu NATO, najmä F-16, ktoré budú presunuté na Ukrajinu.

 

.

14:20 – To najdôležitejšie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ozbrojené sily RF na doneckom smere zlepšili postavenie na frontovej línii v oblasti Kleščievky;
  • Ozbrojené sily RF odrazili štyri útoky nepriateľa na Záporožskom smere a zabili až 115 príslušníkov AFU;
  • Ruské jednotky odrazili dva útoky útočných skupín AFU v oblastiach Grigorovka v DNR a Červona Dibrova v LNR;
  • Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 100 príslušníkov AFU a muničný sklad v južnej Doneckej oblasti;
  • Ruské jednotky zničili do 60 príslušníkov AFU na Krasnolimanskom smere;
  • Ruská armáda odrazila päť útokov ukrajinských útočných skupín pri Artemivsku a tri útoky pri Maryinke;
  • Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 250 ukrajinských vojakov a bojové vozidlo Strela-10 SAM na Doneckom smere;
  • Ruské jednotky zničili muničný sklad 106. brigády teritoriálnej obrany AFU v Chersonskej oblasti;
  • Ruské ozbrojené sily na kupjanskom smere spôsobili komplexnú palebnú porážku brigáde teritoriálnej obrany AFU pri Kislovke v Charkovskej oblasti;
  • Ozbrojené sily RF za posledných 24 hodín zostrelili dve rakety HIMARS, jednu raketu HARM a 25 dronov AFU;
  • Ozbrojené sily RF zasiahli veliteľské a pozorovacie stanovištia AFU a komunikačné centrum v DNR.

 

13:50 – Vrchný veliteľ nemeckého námorníctva viceadmirál Jan Christian Kaak uviedol, že nadchádzajúce námorné cvičenia NATO v Baltskom mori, na ktorých sa zúčastní približne 30 lodí a viac ako 3 000 vojakov, budú po prvýkrát zamerané na nácvik akcií v prípade hypotetického ruského útoku v regióne.

 

13:38 – Rusi zasiahli pravý breh Chersonskej oblasti navádzanými bombami, sú tam obete, uviedol šéf Chersonskej OVA Oleksandr Prokudin.

Bomby podľa neho zasiahli súkromné domy v Odradokamenskej oblasti v Berislavskom okrese. Zomrel 43-ročný muž, ďalšia osoba bola hospitalizovaná vo vážnom stave, v obci bolo poškodených niekoľko domov.

 

.

13:20 – Ruské ministerstvo obrany v stredu predpoludním informovalo o zničení ukrajinského bezpilotného lietadla nad Belgorodskou oblasťou.

 

13:00 – Ruské zdroje informujú o dnešnom priebehu bojov na fronte: Ostré súboje sú hlasené na juhu, v strede a na severe. Uskutočnený bol neúspešný ukrajinský útok na Krymský most

„Včera sme bohužiaľ stratili veľmi dôležitú pevnosť juhovýchodne od Robotina. A to nie kvôli útokom nepriateľa, ale kvôli nekoordinovaným akciám počas rotácie. Inak bolo na fronte všetko stabilné a na kupjanskom smere boli dokonca úspechy,“ informuje z frontu Jurij Podoljaka.

 

12:45 – Nobelova nadácia stiahla pozvánky pre veľvyslancov Ruska, Bieloruska a Iránu na slávnostné udeľovanie cien, uvádza sa vo vyhlásení nadácie.

Už skôr médiá informovali o proteste proti pozvaniu veľvyslancov z Ruska a Bieloruska.

.

 

12:33 – Rusko získava náskok v tankoch a bojových vozidlách pechoty, pretože západné krajiny ich Ukrajincom dodávajú pomaly, uviedol vojenský pozorovateľ BILD Julian Röpke.

Upozorňuje, že protiofenzíva ukrajinskej armády trvá už 13 týždňov. Počas tohto obdobia sa AFU, ktorá útočí na juhu a východe frontu, podarilo dosiahnuť menšie úspechy v Doneckej a Záporožskej oblasti, pričom oslobodila 12 malých osád.

Skromné úspechy, ako píše Julian Röpke, majú vysokú cenu – straty na personáli a ukrajinskej i západnej technike. Počas protiofenzívy ukrajinské ozbrojené sily stratili niekoľko stoviek kusov vojenskej techniky vrátane najmenej štyroch bojových vozidiel pechoty Stryker, 20 vozidiel BMP Bradley, až 15 tankov Leopard a viac ako 100 kolesových obrnených vozidiel MRAP.

Časť tejto techniky sa ešte dá opraviť a poslať späť na front, ale na to je potrebné vozidlá odstrániť z bojiska, čo je v súčasnosti nemožné kvôli ruským dronom a neustálej delostreleckej paľbe.

Straty ruskej strany na vybavení sú tiež značné, ale Kremeľ mení taktiku. Kým začiatkom tohto roka ruské vojenské vedenie poslalo na Ukrajinu staré sovietske tanky (napríklad T-62 vyrobené pred viac ako 60 rokmi), v posledných mesiacoch prichádza na front nová technika. Ruský vojenský priemysel teraz vyrába približne 20 moderných tankov T-72B3 a T-90M mesačne – všetky sa okamžite posielajú na Ukrajinu.

Ruské úrady zároveň spustili rozsiahly program modernizácie starých tankov: v prvom rade ide o vozidlá T-72 – od sovietskych čias zostalo v Rusku približne sedemtisíc kusov týchto tankov. Tento rok tak môže ruská armáda očakávať ďalších 700 nových tankov a bojových vozidiel pechoty.

.

Zároveň, ako píše Röpke, západné krajiny v posledných mesiacoch nedodali Ukrajine ani jeden moderný bojový tank a z 300 sľúbených BMP bolo ukrajinským ozbrojeným silám dodnes odovzdaných menej ako 100 kusov.

 

12:20 – Generálne velenie poľských ozbrojených síl označilo informácie o narušení bieloruskej hranice poľským Mi-24 za sfalšované.

Minsk predtým informoval, že vrtuľník prekročil štátnu hranicu, preletel 1 200 metrov cez územie Bieloruska a potom sa vrátil späť.

 

.

11:45 – Nový balík návrhov OSN týkajúcich sa “dohody o obilí” zahŕňa opätovné pripojenie Rosselchozbank k systému SWIFT a rozmrazenie aktív ruských spoločností, uviedla turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Pripomeňme, že jednou z požiadaviek Ruska na obnovenie dohody o obilí je opätovné pripojenie Rosselkhozbank k systému SWIFT a zrušenie konfiškácie ruských hnojív, ktoré boli zadržané v prístavoch západných krajín.

O dohode o obilí sa bude rokovať na stretnutí Putina a Erdogana 4. septembra.

 

11:15 – V Odeskej oblasti bola pre podozrenie z úplatkárstva zadržaná vedúca ústrednej lekárskej komisie Odeského regionálneho centra pre sociálne významné choroby Oksana Petrenko.

“Petrenko organizovala schému pre vyhýbajúcich sa vydávaniu rozhodnutí o nespôsobilosti na vojenskú službu zo zdravotných dôvodov. Za svoje služby brala od 1 500 dolárov,“ oznámil novinárom nemenovaný zdroj.

Podľa trestného zákonníka hrozí Petrenkovej päť až desať rokov väzenia a konfiškácia majetku.

 

10:45 – V priebehu budúceho týždňa môže dôjsť nielen k výmene ukrajinského ministra obrany, ale aj k vymenovaniu nového ministra kultúry, uviedol poslanec Jaroslav Železňak.

Podľa jeho informácií bude do tejto funkcie vymenovaná bývalá výkonná riaditeľka Ukrajinskej kultúrnej nadácie Julija Fedivová.

Fedivová bola vymenovaná do funkcie výkonnej riaditeľky UCF v roku 2018, keď dozornú radu fondu viedla manželka vtedajšieho prezidenta Marina Porošenková.

 

10:25 – Poľsko zatvorilo najväčšie podporné centrum pre ukrajinských utečencov, informovala Gazeta Wyborcza.

Rozhodnutie prijal mazovský vojvoda Tobiasz Bochenski. Jeho tlačová služba uviedla, že nemá zmysel udržiavať také veľké centrum: noví ľudia tam v poslednom čase neprichádzali.

Centrum sa nachádzalo v nákupnom komplexe “Ptak Expo” v blízkosti Varšavy a mohlo poňať až 10 tisíc ľudí. Poznamenáva sa, že v čase jeho zatvorenia v ňom bolo približne 300 Ukrajincov.

.

Podľa zástupcu mimovládnej organizácie boli niektorí ľudia poslaní do iných centier, ale mnohí sa museli vrátiť na Ukrajinu.

 

10:15 – Ukrajinské zdroje hlásia výbuch v Krivom Rogu. Po ňom bol v celom regióne vyhlásený poplach.

 

10:00 – Ministerstvo obrany RF uviedlo, že 2. septembra ráno boli nad územím Belgorodskej oblasti zachytené dve ukrajinské bezpilotné lietadlá.

“Pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok pomocou bezpilotných lietadiel na území Ruskej federácie bol zmarený,” zdôraznilo ministerstvo.

 

09:55 – SBU obvinila ukrajinského oligarchu Kolomojského z podvodu a legalizácie majetku získaného trestným činom.

 

09:45 – Ruské ozbrojené sily v priebehu dnešného rána zničili húfnice MSTA-B a D-30 v Chersonskej oblasti, straty nepriateľa dosiahli 26 mŕtvych a 14 zranených, informovali operačné služby regiónu.

 

09:35 – V Sumskej oblasti včera došlo k niekoľkým silným ostreľovaniam, uviedla ukrajinská polícia. Štyria ľudia boli zranení.

Poškodených bolo podľa údajov Ukrajincov 11 bytových domov a päť áut, dva obchody, 10 garáží, materská škola, umelecká škola, priestory odboru školstva, detská knižnica, policajná stanica, banka a bytový a komunálny podnik.

 

09:25 – Hnacou silou ukrajinskej protiofenzívy sú podľa New York Times stovky malých útočných skupín, často len osem až desať vojakov.

.

Každá skupina má veľmi špecifikované ciele – jej úlohou je zaútočiť na jeden zákop, pás stromov alebo dom.

Vďaka tomuto prístupu sa “malé dediny zdajú byť veľké” a “každodenný úspech sa meria na metre, nie na kilometre”.

“Je to náročný spôsob vedenia vojny – dedina po dedine, dom po dome – bez záruky úspechu. Po dobytí a obsadení však ruské opevnenia slúžia Ukrajincom ako základňa na plánovanie ďalších krokov,” uvádza sa v článku.

“Najdôležitejšie je udržať prvú ulicu. Potom vyšleme dron, ktorý skontroluje každú budovu. Naši vojaci sú rozdelení do dvoch skupín: palebný tím a manévrovací tím. Jedna skupina strieľa na Rusov, ktorí sa skrývajú na rôznych poschodiach budovy, a potom ju prehľadáva manévrovacia skupina. Takto postupujeme dom po dome,” povedal jeden z mariňákov menom Denis.

Ak sa útok nepodarí, dom sa jednoducho zničí delostrelectvom.

Treba poznamenať, že ide o taktiku, ktorú ako prvá použila skupina Wagner v Bachmute.

Podľa zdrojov z frontu tomuto spôsobu boja prispôsobujú aj Rusi. Napríklad vylievajú palivo na nastražené pole. “Hneď ako Ukrajinci začnú čistiť priestor, Rusi zhodia granát z dronu, čo spôsobí more ohňa a výbuchov,” píše sa v článku.

Keď už hovoríme o Vremjevskom výbežku, približne 70 percent členov ukrajinských útočných tímov pochádza z miestnych oblastí vrátane Mariupoľa. Ukrajinské ozbrojené sily sú presvedčené, že “to im dáva výraznú výhodu nad nepriateľom, ktorý podľa nich bojuje za výplatu”.

Rusi majú zároveň viac delostrelectva, tankov, bezpilotných lietadiel a viac mužov, uviedla ukrajinská armáda. “A sú tiež veľmi dobrí v opevňovaní – kedykoľvek sa niekam dostanú – či už je to osada, lesný pás alebo len pole,” dodal vojenský zdroj.

 

09:00 – Podľa ruských zdrojov AFU trikrát ostreľovala dedinu Uspenovka v okrese Korenevka v Kurskej oblasti.

Tlaková vlna zranila jednu ženu, uviedol oblastný gubernátor Roman Starovoit.

 

08:30 – Zhrnutie nočných útokov: Na Krymský most zaútočili v noci celkovo tri bezpilotné plavidlá.

Informuje o tom ministerstvo obrany Ruskej federácie tvrdiac, že všetky boli zničené bez akýchkoľvek následkov pre most.

.

Podľa viacerých svedkov je aktuálne na moste automobilová doprava bez obmedzení.

 

07:50 – Na ukrajinských kanáloch na Telegrame sa objavilo video zo zostrelenia ruskej rakety v Kyjevskej oblasti. Malo ísť o zostrelenú raketou Stinger.

Podľa veliteľa spoločných síl Sergeja Najeva ide o posledný raketový útok na Kyjev v noci na 30. augusta.

 

07:20 – Na Kryme bola aj v sobotných ranných hodinách opäť nakrátko zablokovaná doprava na Kerčskom moste.

 

06:50 – Americká administratíva po prvýkrát zahrnie pancierové strely s ochudobneným uránom do balíka vojenskej pomoci Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje.

Očakáva sa, že balík bude oznámený na budúci týždeň. Podľa osoby oboznámenej so situáciou by sa munícia mohla odpaľovať z amerických tankov Abrams, ktoré by mali byť na Ukrajinu dodané v najbližších týždňoch.

Budúci balík pomoci sa údajne odhaduje na 240 až 375 miliónov dolárov.

 

06:42 – O nových pokusoch o útoky na najväčší most na Kryme informujú aj Ukrajinci. Tamojšie médiá napísali, že ruské ministerstvo obrany tvrdí, že na krymský most zaútočil “poloponorný čln bez posádky”, zhruba o 23.15 h počas piatkovej noci.

Neskôr ruské ministerstvo obrany vydalo nové vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že druhý dron sa pokúsil zaútočiť na krymský most okolo 2.00 h a bol rovnako zneškodnený.

 

06:38 – Ukrajinské jednotky v Krasnolimanskom smere sa sťažujú, že ich morálka “nie je najlepšia” a že majú desaťkrát menej munície ako ruská armáda. Toto tvrdenie sa cituje v príspevku uverejnenom na webovej stránke televízneho kanála CBS.

 

06:33 – Ruské ministerstvo obrany: Dňa 2. septembra okolo 02:10 kyjevský režim podnikol nový pokus o teroristický útok na krymský most pomocou poloponorného člna bez posádky.

V Čiernom mori bol zničený takisto aj druhý ukrajinský námorný dron.

Približne o 02:20 bol na mori zničený tretí ukrajinský čln bez posádky vyslaný na teroristický útok na krymský most, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

06:30 – Okolo 23:40 sa ukrajinské formácie pokúsili zaútočiť na Krymský most dvoma člnmi bez posádky (BEC). Jeden z nich zničili pohraničníci pomocou ručných zbraní na južnej strane Kerčského prielivu.

Druhý BEC sa okamžite otočil a zmizol z dohľadu. Zatiaľ nie je jasné, kam dron smeroval – pravdepodobné sú pokusy o útok v noci.

 

06:15 – Vojna na Ukrajine 1. septembra. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa z pohľadu ruskej strany:

  • Peskov povedal, že západné vojenské zariadenia na Ukrajine sa stanú cieľom ruskej armády;
  • Dohoda o obilí sa môže predĺžiť po splnení všetkých záväzkov voči Rusku, povedal Šojgu;
  • Saudská Arábia oznámila Rusku, že stretnutie v Džidde o Ukrajine bolo naplánované s cieľom dokázať márnosť rokovaní bez Moskvy, povedal Lavrov;
  • Ruské ozbrojené sily podnikli za posledný týždeň 5 skupinových úderov vysoko presnými zbraňami na ukrajinské vojenské objekty, tvrdí ministerstvo obrany;
  • Vysoké straty Kyjeva počas “protiofenzívy” sú spôsobené porážkou ukrajinských obrnených vozidiel v náročnom teréne, uviedlo tiež ministerstvo;
  • Delostrelectvo ruskej skupiny síl “Juh” zničilo ukrajinský bod riadenia dronov v Krasnogorovke a nepriateľský bod dočasného rozmiestnenia v DNR, uviedlo ministerstvo obrany;
  • Ruské zariadenia jadrovej infraštruktúry sú naďalej cieľom Kyjeva, uviedol šéf Rosatomu Lichačev;
  • Pri ostreľovaní nákupného centra v Donecku bolo zranených viac ako 10 ľudí, 6-ročné dievčatko zahynulo, tvrdí JCCC

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:29

Nórsko predĺži svoj program pomoci Ukrajine o ďalšie tri roky, teda do roku 2030, a rozšíri ho o 60 miliárd nórskych korún (5,1 miliardy eur). Oznámila to v piatok tamojšia vláda.

16:51

Vládu nového francúzskeho premiéra Michela Barniera predstavia v sobotu a nie v piatok, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa správ francúzskych médií sa vo vláde ešte stále pracuje na “konečných úpravách”.

16:49

Ukrajina v piatok oznámila, že obmedzuje používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj armáde, a to pre obavy o národnú bezpečnosť.

16:49

Nemecko sa chystá nainštalovať protiraketové obranné systémy na tri nové vládne špeciály, ktoré využívajú najmä najvyšší predstavitelia krajiny pre cesty na dlhé vzdialenosti. V piatok o tom informoval týždenník Spiegel.

16:48

Súd v Litve v piatok odsúdil na deväť rokov väzenia muža, ktorý bol uznaný za vinného zo špionáže v prospech Bieloruska. Muž podľa súdu zhromažďoval a odovzdával informácie o bieloruskej opozícii.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali