To najdôležitejšie z Ukrajiny: Front AFU na juhu Doneckej oblasti sa rozpadá

❚❚

Kyjev 27. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP)

Aktualizované 27. októbra 18:08

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajinský vojaci počas výcviku
Ilustračné foto

16:40 – Ruské jednotky úplne obsadili Selidovo. Informoval o tom ukrajinský bojovník s volacím znakom „Mučnoj“.

.

„O Selidove už poviem, ako to je, naši kozáci odchádzajú zo severozápadného krídla, naše bombardéry stále pracujú na meste a udierajú na nepriateľské zoskupenie síl, mesto je už úplne za p…rami. Višnevoje na západ od Selidova je tiež pod kontrolou nepriateľa, už tam vztýčili svoju handru, teraz čistia mesto,“ – napísali vojak.

 

.

15:50 – Ak Trump vyhrá voľby, možnosti Ukrajiny sa „dramaticky zmenšia“ – ale aj pre Kamalu Harrisovú bude ťažké získať významnú finančnú podporu pre Kyjev.

Píše o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na západných predstaviteľov.

Podľa agentúry sa predstavitelia Kyjeva a Európy obávajú, že Trumpovo víťazstvo by mohlo viesť k „bolestivému riešeniu“ konfliktu, ktoré zahŕňa územné ústupky zo strany Ukrajiny.

Ale aj keď Harrisová zvíťazí, bude pre ňu ťažké získať v Kongrese finančné prostriedky pre Ukrajinu.

Na pozadí týchto problémov Rusko pokračuje v ofenzíve na celej frontovej línii a bude môcť dosiahnuť taktické úspechy, uviedli zdroje agentúry Bloomberg.

.

 

15:00 – Verejnoprávne médiá ukázali vyvesenie ruskej vlajky v obci Vyšnevoje západne od Selidového.

Tvrdia, že sa tak deje v centre obce Vyšnievoje, ktoré naďalej bránia ukrajinské jednotky.

Vyšnevoje je dôležitým logistickým bodom ukrajinských ozbrojených síl pre zásobovanie Selidova, ktoré je podľa poslankyne Mariany Bezuglej a novinára Bildu Juliana Röpckeho už takmer úplne obsadené.

vojna
Situácia na fronte

14:05 – Front AFU na juhu Doneckej oblasti sa „rozpadá“, píše Julian Röpcke, vojenský analytik denníka Bild.

.

Tvrdí tiež, že bolo dobyté mesto Selidovo, čo predtým tvrdili ruské médiá.

„Na juhu Doneckej oblasti sa front rozpadá. Regionálne hovoríme o strate 2 až 5 kilometrov denne. Pri tomto tempe bude Rusku trvať ešte šesť mesiacov, kým dosiahne Dneperskú oblasť,“ napísal na X.

Röpcke uvádza, že za posledné tri dni ruská armáda obsadila osem osád – Bogojavlenka, Katerinovka, Izmailovka, Alexandropol, Gorňak, Selidovo, Šachterskoje a Višnevoje.

Za situáciu viní západných spojencov, ktorí posielajú málo zbraní.

„Mali by sme priznať, že naša súčasná ‘podpora’ vedie k tomu, že Ukrajina prehráva túto vojnu pred našimi očami a že ukrajinské vedenie nedokáže nájsť žiadne prostriedky a spôsoby, ako zastaviť ruskú ofenzívu,“ píše Röpcke.

 

13:15 – Velenie AFU potvrdilo postup Rusov v oblasti Levadnoje v Záporožskej oblasti.

„Ruská armáda zvýšila určité úsilie, uskutočnila preskupenie a masívne útočné akcie. V dôsledku čoho mala čiastočný úspech, to znamená, že sa vklinila do ukrajinskej obrany v hĺbke asi čaty,“ – povedal hovorca Obranných síl Juhu Vladyslav Vološin.

Treba poznamenať, že vojenská publicistika Deep State dnes uviedla, že Rusko dobylo Levadnoje. Po tom, ako postúpilo aj v niekoľkých ďalších lokalitách v okolí.

Levadnoje je obec západne od Veľkej Novoselky, na Vremievskom výbežku, kam ukrajinské ozbrojené sily postupovali v lete 2023.

.

 

12:20 – Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak poskytol rozhovor talianskemu denníku Corriere Della Sera.

Publikácia ho nazýva „Zelenského Richelieu” (kardinál Richelieu bol de facto vládcom Francúzska za vlády kráľa Ľudovíta XIII. v 17. storočí).

Hlavné tézy Jermaka – „Richelie“ sú.

1. „Ukrajina je v skutočnosti vo vojne so Severnou Kóreou. Vojaci z KĽDR budú v týchto dňoch rozmiestnení v Kurskej oblasti.“ V tejto súvislosti Jermak opäť vyzval Západ, aby poskytol viac zbraní a zrušil obmedzenia na údery raketami dlhého doletu proti Rusku. Šéf OP zároveň uviedol, že nevyzval krajiny NATO, aby vyslali svoje jednotky na Ukrajinu.

.

2. „Nebojíme sa Trumpovho víťazstva!“ Z USA sme sa vrátili s presvedčením, že ani jeden z kandidátov nechce nechať Putina vyhrať a vojenská podpora Ukrajiny bude pokračovať.“

3. „Aby sme mohli začať rokovania, musíme sa vrátiť do situácie pred plnohodnotnou inváziou Ruskej federácie. Potom budeme hovoriť o tom, ako vrátiť našu suverenitu na hranice z roku 1991.“ Jermak zároveň uviedol, že jediné bezpečnostné záruky, ktoré Kyjev považuje za reálne, sú členstvo v NATO. Povedal tiež, že Zelenskyj je proti „zmrazeniu“ vojny a akýmkoľvek územným kompromisom.

4. „Voľby sa budú konať okamžite po skončení vojny. Zelenskyj sa jasne vyjadril, že chce, aby mohli voliť všetci vojaci, ako aj utečenci v zahraničí.“

5. Jermak neodpovedal na otázku, kedy sa uskutoční druhý samit o Ukrajine. „Budeme pripravení usporiadať medzinárodnú konferenciu, keď sa budeme cítiť silní a podporení aj svetovým juhom, aby sme rokovali s Ruskom,“ povedal Jermak. Na otázku novinára, či to znamená, že konferencia bola odložená na budúci rok, odpovedal, že „nevieme, urobíme to, keď budú vhodné podmienky, dúfajme, že čo najskôr“.

 

.

11:35 – Rusi stále plánujú zasiahnuť distribučné rozvodne ukrajinských jadrových elektrární.

Uviedol to vedúci „Centra pre boj s dezinformáciami“ Kovalenko.

Podľa neho Rusko pripravuje novú vlnu raketových úderov, hromadí zásoby rakiet, paliva a strategického letectva.

„Rusi skutočne plánujú bombardovať jadrové elektrárne a poškodiť distribučné zariadenia jadrových elektrární,“ povedal Kovalenko.

Ešte v septembri ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí a prezident Zelenskyj obvinili Rusko z takýchto plánov.

Moskva to nepotvrdila ani nekomentovala.

 

.

10:40 – Zoskupenie AFU v Kurachove sa ocitlo v operačnom obkľúčení, informovali bezpečnostné služby.

Napomohlo tomu oslobodenie viacerých osád vrátane Izmajlivky a Alexandropolu, ako aj útek AFU z Gorňaku a Bogojavlenky.

 

9:50 – Ruské vojenské blogy tvrdia, že ruská armáda obsadila dedinu Bogojavlenka v Doneckej oblasti a zverejnili video, na ktorom je vidieť, ako tu vyvesili vlajku.

Ukrajinské jednotky ustúpili do tejto dediny z Ugledaru. Predpokladalo sa, že Bogojavlenka bude novou obrannou líniou AFU.

Ukrajina stratu Bogojavlenky nepotvrdila.

Ukrajinská vojenské kanály však píšu o tom, že Rusi postupovali smerom k tejto dedine a že do nej vstúpili.

.

Medzitým sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne v Bogojavlenke natočil ukrajinský vojenský dôstojník a na ktorom ruský dron zhadzuje reproduktor, z ktorého je počuť výzvu bojovníkom AFU, aby sa vzdali.

 

8:55 – Ruské jednotky dobyli Selidovo a vstúpili do Kurachovky – hlásia vojenské telegramové kanály

Zároveň prebiehajú boje na predmestiach Bogojavlenky a Šachťorska.

Takisto ruská armáda uskutočnila 4,5-kilometrový prielom k južnému okraju obce Novoukrainka.

vojna
Situácia na fronte

8:30 – AFU začína aktívnu výstavbu troch obranných línií v okolí Záporožia – OSINT-analytici

vojna
Situácia na fronte

8:20 – Smer Ugledar ráno 27.10.24: prielom frontu – to sa v tejto vojne ešte nikdy nestalo….

.

Pokiaľ si pamätám, ruská armáda ešte nikdy nedokázal v takom rozsahu prelomiť front, a to úspešne.

Áno, uvedomujem si, že ukrajinská armáda už nie je taká, ako bola pred rokom, a že má teraz veľa problémov (s kvantitou a kvalitou LS). Ale aj tak – takéto operácie sme ešte nezažili.

Boli aj iné, pravda. Rovnako vážne a úspešné (a ešte významnejšie z hľadiska dôležitosti). Ako napríklad tohtoročné ofenzívy skupiny Stred. Ale všetko bolo inak. A nemenej krásne a elegantne.

Veď ak sa na dnešné operácie skupiny Vostok pozrieme nie ako na niekoľko samostatných bitiek, ale ako na celý realizovaný plán, máme:

1. Dvojtýždňovú prípravu ofenzívy paľbou. Keď ruské letectvo a delostrelectvo vyradili zistené miesta nepriateľských vojsk a zlikvidovali jeho zálohy.

2. Aj v rámci prípravy počas týchto dvoch týždňov ruské jednotky uskutočnili klamlivé akcie v priestore Maximilianovky, Katerinovky a Bogojavlenky. V dôsledku toho tam boli odklonené a vykvácané ukrajinské zálohy. A zároveň boli „prehryzené“ línie jeho obrany pri Bogojavlenke.

3. A napokon úder v troch oblastiach, v celkovej šírke pozdĺž frontu až 25 km a do hĺbky 8 km (už v prvý deň).

.

Navyše sa to všetko dialo na fronte, kde ukrajinská armáda v roku 2022 vytvorila na niektorých miestach tri a na niektorých miestach 2 obranné línie a bolo potrebné ich čelne preraziť. Výsledkom je, že dnes ruské jednotky prerazili všetky (za 24 hodín) a teraz dorážajú na nepriateľa v Šachterskom, Novoukrainke a Bogojavlenke.

A to svedčí o prudkom zvýšení operačných a taktických schopností ruského velenia prinajmenšom v pásme skupín „Východ“ a „Stred“. Veľmi zlá správa pre Ukrajincov. Veď to je niečo, čo sa bude len ďalej hromadiť a zdokonaľovať.

A osobne si napríklad nie som istý, či AFU má silu tento prielom ďalej tlmiť. Najmä vzhľadom na to, že všetky dlhodobé obranné línie už boli prelomené. Ani neviem, aké rezervy by sa sem mohli presunúť. Najmä vzhľadom na to, že v oblasti Selidovo-Gorňak-Kurachovka sú na tom eše horšie.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

vojna
Situácia na fronte

8:10 – Navyše toto mesto už bolo pripravené na obranu a nebolo oslobodené v krátkom čase po rozpade frontu AFU ako napríklad Novogrodovka. A jeho rozloha je niekoľkonásobne väčšia.

A potom je tu ešte pád ďalšej „pevnosti“ – Gorňaku – v ten istý deň včera. Agónia zoskupenia AFU v Kurachovke. Je načase, aby aj oni opustili mesto.

A to všetko sa stalo v posledných dňoch. A ruské jednotky úspešne postupujú aj južne od Selidova (s ďalekosiahlymi operačnými dôsledkami). A to svedčí nielen o tom, ako veľmi klesli možnosti AFU oproti tomu, čo mali ešte v lete, ale aj o prudko zvýšenej úrovni ruskej armády.

.

A, samozrejme, vojaci AFU v tejto oblasti by mali povedať „veľké ďakujem“ svojmu politickému vedeniu, ktoré začalo kurské dobrodružstvo a poslalo tam rezervy. Ktorých je teraz na Donbase zjavne nedostatok.

Celkovo tu bol včera dobrý deň. Navyše to zjavne nie sú všetky problémy, ktoré tu v blízkej budúcnosti čakajú na Ukrajincov.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

vojna
Situácia na fronte

7:55 – Ruské ministerstvo obrany pripravuje možnosti, ako reagovať na údery západných zbraní v hĺbke Ruska, ak by nasledovali.

Putin uviedol: „Budeme na to musieť reagovať primeraným spôsobom. Ako reagovať? Kedy? Kde presne? Je trochu skoro o tom hovoriť. Ale, samozrejme, náš vojenský rezort o tom premýšľa a ponúkne rôzne možnosti reakcie,“ povedal ruský prezident.

.

Pritom dúfa, že „na Západe zachytili naše signály o úderoch hlboko na ruské územie“.

Rusko už skôr zmenilo svoju jadrovú doktrínu. Teraz obsahuje klauzulu o použití jadrových zbraní v prípade útoku nejadrovej mocnosti s podporou jadrovej mocnosti.

 

7:50 – Okrem ofenzívy v oblasti Kurachova, kde bol dobytý Gorňak a Selidovo je na pokraji pádu (ruské webové stránky tvrdia, že ukrajinské ozbrojené sily sa odtiaľ stiahli, ale Ukrajina to nepotvrdila), pokračuje veľký ruský postup na južnom fronte Donbasu.

Za posledných 24 hodín sa Rusi upevnili v Šachtersku, kam postúpili deň predtým. Ďalej na východe zaútočili na dedinu Novoukrainka a postúpili takmer o štyri kilometre.

Severne od Ugledaru Rusi vstúpili do Bogojavlenky a západne od Veľkej Novoselky sa zmocnili Levadnoje (Vremjevský výbežok, Záporožská oblasť).

Informuje o tom ukrajinský kanál Deep state.

Celkovo na všetkých troch miestach Rusi postupujú na fronte širokom 20 – 25 kilometrov.

Už skôr sme analyzovali, že ruská ofenzíva z juhu so súčasnými údermi zo severu môže predstavovať hrozbu pre všetky sily AFU juhozápadne od Donecka a najmä pre Kurachovo.

vojna
Situácia na fronte
vojna
Situácia na fronte

7:45 – Ukrajinský vojenský dôstojník s volacím znakom „Mučnoj” potvrdzuje stratu Gorňaku v Doneckej oblasti, ako včera napísali ruskí publicisti.

„Nepriateľovi sa podarilo úplne ovládnuť Gorňak, v meste sú ešte naši kozáci po suterénoch budov. Osud niektorých bude neznámy, iní, ktorí mohli, sa stiahli do Kurachovky, o ktorú sa už začínajú boje,“ informoval.

Podľa neho „ak bude toto tempo pokračovať, za pár dní Kurachovku obsadia“. Hlavnú príčinu ústupu vidí v „demotivácii“ personálu a neschopnosti veliteľov.

Podľa mapy vojenskej webovej stránky Deep State je Gorňak dobytý z polovice, zvyšok je v „šedej zóne“. Webová stránka zároveň potvrdzuje informácie o pohybe Ruskej federácie v oblasti Alexandropilu južne od Kurachovky (ukrajinská armáda informovala, že celá dedina bola stratená).

vojna
Situácia na fronte
vojna
Situácia na fronte

6:55 – V Kyjeve bolo v noci počúť výbuchy

 

.

6:30 – V Odese v noci zúril rozsiahly požiar so zvukmi detonácie.

Nie je známe, či to súvisí s nedávnym príletom (rakiet, dronov) do mesta. (edited)

poziar
Záber z miesta požiaru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:03

Strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) konzervatívneho expremiéra Bojka Borisova zvíťazila v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách, siedmich za necelé štyri roky. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ).

19:42

Sedem západných krajín je “hlboko znepokojených” legislatívnymi plánmi izraelského parlamentu, ktorý chce výrazne obmedziť pôsobenie Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie, Kanady, Austrálie, Japonska a Južnej Kórey preto v spoločnom vyhlásení „dôrazne“ vyzvali izraelskú vládu, aby si splnila svoje medzinárodné záväzky, zachovala výsady UNRWA a umožnila prísun humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo.

19:02

Pri sobotných izraelských útokoch zahynul aj najmenej jeden civilista. Počet obetí sa tak zvýšil na päť, keďže už predtým informoval Teherán o štyroch usmrtených iránskych vojakoch. O prvej civilnej obeti útokov informovali v nedeľu viaceré iránske média odvolávajúc sa na organizáciu, ktorá takéto údaje zbiera.

19:00

Egypt navrhol uzavretie dvojdňového prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, počas ktorého by boli prepustení štyria izraelskí rukojemníci zadržiavaní v Pásme Gazy výmenou za prepustenie niekoľkých palestínskych väzňov a do obliehaného pásma Gazy by dorazila dodávka humanitárnej pomoci. V Káhire to oznámil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

18:23

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová odmietla uznať parlamentné voľby a vyhlásila, že boli úplne zmanipulované

Súčasnú vládu označila za nelegitímnu a na pondelok vyzvala na verejný protest pred budovou parlamentu v Tbilisi.

18:04

Pozorovatelia parlamentných volieb v Gruzínsku zaznamenali počas hlasovania mnohé nezrovnalosti. Pozorovatelia z Európskeho parlamentu hovoria v súvislosti s voľbami o poklese úrovne demokracie v krajine.

17:48

Zisk čínskych priemyselných podnikov pokračoval v poklese aj v septembri, tempo poklesu sa však prudko zrýchlilo a dosiahlo najvyššie tempo za tento rok. Poukázali na to v nedeľu zverejnené údaje čínskeho štatistického úradu.

17:45

Maďarský premiér Orbán navštívi Gruzínsko 28. – 29. októbra, uvádzajú gruzínske médiá.

„Dňa 29. októbra sa v budove gruzínskej vládnej administratívy uskutoční oficiálna uvítacia ceremónia premiéra Orbána. Maďarského partnera prijme gruzínsky premiér Irakli Kobachidze,“ uvádza sa vo vyhlásení gruzínskej vlády.

Orbán predtým zablahoželal „Gruzínskemu snu“ k víťazstvu v parlamentných voľbách.

16:24

Obyvatelia Gruzínska dali napriek pokusom o intervenciu jasne najavo, že chcú vlasteneckú vládnucu stranu podporujúcu rodinu. K výsledkom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku, ktoré vyhrala vládnuca strana Gruzínsky sen, to v nedeľu na Facebooku napísal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali