To najdôležitejšie z Ukrajiny: Dnes sa očakáva veľký ukrajinský útok na Cherson

❚❚

Kyjev 24. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 24. augusta 15:52

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ilustračné foto

15:10 – Nasledujúca zima bude horšia ako tá predchádzajúca, povedal minister energetiky German Galuščenko.

.

„Musíme sa pripraviť na ťažkú zimu. Bohužiaľ, bude skutočne ťažšia ako tá predchádzajúca. Mali by sme sa však snažiť, aby sme mali možnosť autonómnych dodávok. My z našej strany urobíme všetko pre to, aby sme ich nepotrebovali,“ povedal v rozhovore pre TSN.

„Kľúčový vplyv na energetický systém majú zásahy ruskými raketami a dronmi. Máme plány na obnovu výroby a výstavbu ďalších, takže uvidíme, ako prejde táto zima, a budeme mať čas sa pripraviť,“ dodal minister.

.

Zároveň uviedol, že ruské ostreľovanie bude pokračovať.

Odborníci už skôr predpovedali, že v zime nebude elktrina v najlepšom prípade 6 až 8 hodín denne.

 

14:30 – Index hodnotenia činnosti ruského prezidenta Putina v týždni od 12. do 18. augusta klesol o 3,5 % na 73,6 %.

Na otázku o dôvere vo Vladimira Putina odpovedalo kladne 78,2 % respondentov (-2,6 % za týždeň).

.

Prieskum uskutočnila štátna sociologická spoločnosť VTsIOM na pozadí ofenzívy AFU v Kurskej oblasti.

Súdiac podľa dynamiky jeho hodnotenia, nejde o najväčší pokles Putinovej podpory od začiatku vojny na Ukrajine. Dôvera mierne klesla krátko po Prigožinovej vzbure. Na približne rovnakú úroveň klesla aj počas mobilizácie na jeseň 2022.

Zároveň zakaždým opäť stúpla na úroveň plus mínus 80 %. Áno, a hodnotenie 78 % je stále veľmi vysoké.

Takáto dynamika však ukazuje, že udalosti v Kurskej oblasti sa z hľadiska nálad verejnosti skutočne stali pre ruské orgány vážnou krízou.

 

.

13:50 – Tajné rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou narušila ofenzíva v Kurskej oblasti, citoval Le Monde zdroje blízke tomuto prípadu. Pripomenieme, že o tom istom už skôr písal aj denník Washington Post.

Zdroje pre publikáciu uviedli, že strany sa mali dohodnúť na zastavení „úderov na energetickú infraštruktúru na oboch stranách“, čo sa rovná „čiastočnému prímeriu“.

Ruská a ukrajinská delegácia sa mali stretnúť v Dauhe koncom augusta. Le Monde píše, že táto myšlienka sa objavila po mierovom samite vo Švajčiarsku v polovici júna.
„Pod záštitou Kataru sa uskutočnili dôverné rozhovory medzi Kyjevom a Moskvou s cieľom dosiahnuť čiastočné prímerie, ktoré prerušila ofenzíva pri Kursku,“ uvádza sa v článku.

Ukrajinskí predstavitelia zároveň tvrdia, že chcú, aby rozhovory pokračovali bez ruskej strany.

 

12:55 – V jednom z veliteľských centier ministerstva obrany sa uskutočnilo stretnutie Vladimíra Putina s vedením spoločnej skupiny vojsk, na ktorom si vypočul správy náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie Valerija Gerasimova a náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Sergeja Rudského o protiopatreniach proti nepriateľským silám, ktoré vtrhli do Kurskej oblasti, a o opatreniach prijatých na ich zničenie, ako aj o aktuálnych výsledkoch špeciálnej vojenskej operácie.

V telefonickej komunikácii si hlava štátu vypočula správy veliteľov skupín vojsk o operačnej situácii v im zverených oblastiach.

 

12:35 – Smer Kursk: Všeobecné pripomienky a závery…

Tak ako predtým môžem konštatovať, že každý nový deň bojov v Kurskej oblasti nás naďalej približuje k stabilizácii frontu.

.

Áno, zatiaľ len stabilizácii. Myslím si, že úplné oslobodenie Kurskej oblasti nie je otázkou týždňov, ale mesiacov. A na to sa teraz musíme pripraviť.

A tiež musíme zatlačiť nepriateľa na Donbase, prinútiť ho k rozruchu a „manévrom“ s jeho stenčujúcimi sa rezervami. To v skutočnosti povedie k oslobodeniu územia regiónu oveľa rýchlejšie a s menšími stratami ako nepripravené frontálne útoky so zálohami (dúfam, že to naše velenie pochopí).

Ale to bude až neskôr. Medzitým by sme sa mali pripraviť na nové ťažké boje, pretože jednotky 21. mechanizovanej brigády AFU sa presúvajú do Kurskej oblasti a čoskoro sa zúčastnia na novom pokuse nepriateľa zatlačiť náš front.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Smer Kursk
Smer Kursk

12:30 – Kurský smer: útoky na Korenevskoje a boje v okrese Sudža – čo je známe k 23. augustu 2024 o 13:00 hod.

.

V Kurskej oblasti pokračujú aktívne boje po celej dĺžke frontovej línie. Ruské jednotky nedovoľujú prielom frontu, vytrvalo držia obranu.

V Korenevskom okrese sa stále bojuje v oblasti Koreneva, Krasnooktjabrskovo a Komarovky. Počas noci neboli zaznamenané žiadne zmeny v bojovej situácii. Južne od Kremjanoje operačno-taktické letectvo bombarduje pozície AFU v lesnej oblasti.

V Sudžanskom okrese operátori bezpilotných lietadiel Ruskej federácie zasahujú koncentrácie obrnených vozidiel a nepriateľskej techniky v Sudži a na jej predmestiach. Boje pokračujú v Ruskej Konopelke, kde sa nepriateľ pokúša presadiť v v oblasti rodinných domov.

Južne od Konopelky podľa niektorých správ ruské jednotky oslobodili obec Borki, ktorú počas útoku na Kurskú oblasť obsadili ukrajinské formácie, ale zatiaľ o tom nie sú žiadne objektívne dôkazy.

Kurský smer
Kurský smer

12:15 – Rusko a Ukrajina si dnes vymenia 115 vojnových zajatcov.

.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa SAE.

Ukrajina a Rusko to zatiaľ nepotvrdili.

 

11:47 – Ukrajinský poslanec Artem Dmitruk uviedol, že v blízkej budúcnosti sa pripravuje jeho zadržanie a prehliadky v miestach jeho pobytu v Kyjeve a Odese.

Povedal, že v ich blízkosti už stoja „pracovníci všetkých špeciálnych služieb“, a tvrdil, že všetky tieto akcie sa konajú na Zelenského pokyn.

Predtým Dmitruk informoval o vyhrážkach voči nemu a jeho rodine. Ako aj o príprave atentátu.

Dmitruk je známy svojou podporou ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Postavil sa proti prijatiu zákona, ktorý otvára cestu k zákazu Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

.

 

11:23 – Zelenskyj podpísal zákon o ratifikácii Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu.

Zároveň, ako sme už písali, Ukrajina ratifikovala štatút so samostatným vyhlásením, že krajina neuzná jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu nad ukrajinskými občanmi počas siedmich rokov.

Urobila tak z obavy, že ICC by mohol postaviť pred súd aj ukrajinských vojakov.

 

11:16 – Zelenskij uviedol, že Ukrajina dnes prvýkrát použila novú zbraň – raketu-dron Paljanica.

„Nepriateľ bol zasiahnutý,“ povedal Zelenskyj.

.

Neupresnil, kde presne k zásahu došlo.

 

10:42 – Rusi prelomili hlavné obranné línie východne od Pokrovska. Píše Julian Röpcke, vojenský analytik nemeckého denníka Bild.

„Len niekoľko dní po obsadení dvoch dedín na východe vstúpili ruské jednotky do Novogrodovky a postupujú v meste v Doneckej oblasti, ktoré malo niekedy 14 000 obyvateľov. Ďalší znak toho, že východne od Pokrovska už neexistuje opevnená ukrajinská obranná línia,“ napísal novinár na X.

Tvrdí tiež, že Rusi teraz už nemusia zrovnávať mestá so zemou, aby ich dobyli, pretože AFU nemá dostatok personálu.

„Rusko už nepotrebuje zrovnávať mestá so zemou predtým, ako do nich vtrhne so svojimi jednotkami. Obrana je na to jednoducho príliš slabá. Nemôže to už robiť aj vzhľadom na rýchlosť vlastného postupu,” povedal Röpcke, pričom zdieľal video z boja s ukrajinským tankom v bližšie nešpecifikovanej lokalite.

vojna
Situácia na fronte

10:15 – Ukrainský vojenský blogger Frontelligence Insight zverejnil mapu ruských opevnení v blízkosti jadrovej elektrárne Kursk s odvolaním sa na satelitné zábery.

.

„Ruské jednotky pokračujú vo výstavbe obrannej línie v Kurskej oblasti, ktorá sa nachádza južne a juhozápadne od jadrovej elektrárne Kursk v Kurčatove,“ napísal.

Súdiac podľa mapy sa predĺžená obranná línia buduje nielen pri Kurčatove, ale aj výrazne na západ – siaha až k mestu Ľgov (frontová línia je odtiaľ vzdialená asi 30 kilometrov na juh).

mapa ruských opevnení v blízkosti jadrovej elektrárne Kursk
Mapa ruských opevnení v blízkosti jadrovej elektrárne Kursk

9:40 – Rusi v noci zaútočili raketami na Hadí ostrov, informovali vzdušné sily.

Z bombardérov Tu-22M3 boli vypálené štyri rakety Kh-22. AFU nehlásila zostrelenie žiadneho cieľa.

 

8:50 – USA nevylúčili, že v budúcnosti budú môcť priamo odovzdať Ukrajine svoje stíhačky F-16. Vyhlásil to minister letectva USA Frank Kendall počas svojej návštevy Fínska.

Na otázku fínskych novinárov, či je to možné, Kendall povedal, že o takýchto plánoch nevie, „ale táto myšlienka nie je vylúčená“.

.

Podľa jeho slov zatiaľ budú lietadlá dodávať Dánsko a Holandsko, zatiaľ čo USA sa zamerajú na výcvik pilotov, ktorý by mal priniesť významné výsledky v budúcom roku.

 

8:00 – Bidenova administratíva diskutuje o tom, či by mala pomôcť Ukrajine udržať a rozšíriť zabrané územia v Kurskej oblasti.

Informuje o tom denník Washington Post s odvolaním sa na svoje zdroje.

„Pentagon sa opýtal Ukrajincov, čo potrebujú, aby bol ich gambit úspešný, uviedli americkí predstavitelia. Nebolo však prijaté žiadne rozhodnutie o materiálnej podpore týchto snáh,“ uvádza sa v materiáli.

Zároveň sa diskutuje o tom, či do balíkov pomoci zahrnúť viac obrnených vozidiel alebo zvýšiť dodávky munície pre AFU.

Americké médiá predtým informovali, že USA sú proti úderom svojimi ďalekonosnými zbraňami proti Rusku, pretože nechcú spáliť mosty pre budúce vzťahy s Moskvou.

.

 

7:45 – Smer Pokrovsk – Novogrodovka, Grodovka, Kalinino….

Dokonca aj západné médiá, ktoré dnes veľa píšu o Kursku, uznávajú, že o osude kampane sa nerozhoduje tam, ale v prvom rade v oblasti Pokrovska, kde problémy AFU rastú doslova každým dňom.

Navyše charakter bojov ukazuje, že nepriateľ má mimoriadne málo prostriedkov na súčasnú obranu toreckej a pokrovskej banskej mini-aglomerácie. Taktiež, ako už hovoria ukrajinskí vojenskí publicisti, ani jedna z nich nebola vážne pripravená na obranu zo strany ukrajinského režimu.

Preto ruské jednotky, ktoré len predvčerom vstúpili do Novogrodovky (pred vojnou malo mesto 14 000 obyvateľov), už bojujú v jej centre. Áno, samotné mesto je malé, ale tempo postupu ruských útočníkov v ňom je pre túto vojnu a pre mestskú zástavbu nevídané.

.

A človek mimovoľne začína veriť ukrajinským patriotom-LOM-om, ktorí tvrdia, že Novogrodovka, Selidovo a dokonca aj Mirnograd môžu padnúť veľmi rýchlo. A možno aj Pokrovsk. A bijú na bubon, uznávajúc, že zachrániť situáciu je už asi neskoro.

Podľa všetkého značnú časť Novogrodovky už ukrajinskí vojaci opustili. Existujú aj údaje o serióznom ruskom postupe v Grodovke. No a obranná línia AFU v Kalinove tiež začína praskať, po čom sa môžu začať nezvratné katastrofálne následky na Kurašovskom fronte (v lepšom prípade len rozsiahly ústup na nové línie, aby sa zabránilo obkľúčeniu.

Smer Pokrovsk - Novogrodovka, Grodovka, Kalinino
Smer Pokrovsk – Novogrodovka, Grodovka, Kalinino

7:00 – Ukrajinské ozbrojené sily so západnou technikou sa pripravujú na útok 24. augusta od Čierneho mora v smere na Cherson.

Informoval o tom gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo na svojom kanáli Telegram. Podľa neho v deň nezávislosti, ktorý na Ukrajine oslavujú 24. augusta, plánuje režim Vladimira Zelenského osláviť smrťou Ukrajincov

„Od predstaviteľov rastúceho ľudového odporu na území čiernomorského pobrežia, nenávidiacich zámorských „dobrodincov“ a ich bábky v Kyjeve, dostávame spoľahlivé informácie o hromadení vojenskej techniky AFU, väčšinou západnej výroby, s cieľom uskutočniť útočnú operáciu od Čierneho mora smerom na Cherson“, – napísal úradník.

Zároveň sa podľa jeho údajov medzi vybavením nachádza veľký počet člnov bez posádky, útočných člnov a vrtuľníkov.

„Je zrejmé, že nepriateľ sa opäť pokúsi podniknúť výsadok z Čierneho mora a ústia Dnepra do Bugu na Tendrovskej a Kinburnskej kose s jediným cieľom – vyvesiť tam vlajky a ukázať Západu, že sa údajne usadil na území Chersonskej oblasti,“ vysvetlil Saldo.

Poznamenal tiež, že tento krvavý plán koordinujú jednotky špeciálnych operácií NATO.

Ako vždy, na provokáciu bol vybraný symbolický dátum, tentoraz to bol Deň nezávislosti Ukrajiny. Kvôli ďalšej medializovanej akcii je Kyjev pripravený vrhnúť na smrť mnoho svojich vojakov, z ktorých zaručene zahynú stovky, možno tisíce. Ruskí vojaci sú pripravení stretnúť sa s nepriateľom v plnej zbroji a dať mu zdrvujúci odpoveď,“ zhrnul gubernátor Chersonskej oblasti.

 

6:30 – Práca ruského letectva na cieľoch v mori….

Dnes v noci (okolo 3. hodiny MSC) podľa nepriateľa „pracovali“ na morských cieľoch 4 ruské Tu-22M3M a niekoľko Su-57.

Ani Rusi, ani ukrajinská strana zatiaľ neuviedli žiadne podrobnosti. Ale v kombinácii s predchádzajúcimi údermi ruských Iskanderov a Onyxov, pričom detonácie a požiare zo zasiahnutia cieľov boli pozorované až do rána, možno predpokladať, že ruské velenie uskutočnilo preventívne údery na jednotky, ktoré sa sústreďovali a presúvali na vylodenie na Kinburnske kose.

Je to však len predpoklad. Čakáme na oficiálne potvrdenie.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

19:27

Grécko vo štvrtok predstavilo viaceré sociálne opatrenia určené na zvrátenie klesajúcej pôrodnosti v krajine. Odborníci aj vládni predstavitelia však priznávajú, že problém s demografiou iba sociálne benefity nevyriešia.

19:25

Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že dostala ponuky od výrobcov elektrických vozidiel z Číny na minimálne dovozné ceny do Európskej únie (EÚ). Ide o spôsob, ako sa vyhnúť clám, ale všetky ich odmietla.

19:25

Bohatstvo domácností v USA v 2. štvrťroku 2024 vzrástlo na 163,8 bilióna USD (148,69 bilióna eur). To je nový rekord. Prispel k tomu nárast hodnoty nehnuteľností, ako aj rast akcií. Ukázali to vo štvrtok údaje Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky.

18:51

Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali