To najdôležitejšie z Ukrajiny: Bol dobytý Gorňak. Obrana Selidova je na pokraji zrútenia

❚❚

Kyjev 27. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24 Mechanised brigade via AP)

Aktualizované 27. októbra 9:17

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajinský vojaci počas výcviku
Ilustračné foto

8:55 – Ruské jednotky dobyli Selidovo a vstúpili do Kurachovky – hlásia vojenské telegramové kanály

.

Zároveň prebiehajú boje na predmestiach Bogojavlenky a Šachťorska.

Takisto ruská armáda uskutočnila 4,5-kilometrový prielom k južnému okraju obce Novoukrainka.

.
vojna
Situácia na fronte

8:30 – AFU začína aktívnu výstavbu troch obranných línií v okolí Záporožia – OSINT-analytici

vojna
Situácia na fronte

8:20 – Smer Ugledar ráno 27.10.24: prielom frontu – to sa v tejto vojne ešte nikdy nestalo….

Pokiaľ si pamätám, ruská armáda ešte nikdy nedokázal v takom rozsahu prelomiť front, a to úspešne.

Áno, uvedomujem si, že ukrajinská armáda už nie je taká, ako bola pred rokom, a že má teraz veľa problémov (s kvantitou a kvalitou LS). Ale aj tak – takéto operácie sme ešte nezažili.

Boli aj iné, pravda. Rovnako vážne a úspešné (a ešte významnejšie z hľadiska dôležitosti). Ako napríklad tohtoročné ofenzívy skupiny Stred. Ale všetko bolo inak. A nemenej krásne a elegantne.

.

Veď ak sa na dnešné operácie skupiny Vostok pozrieme nie ako na niekoľko samostatných bitiek, ale ako na celý realizovaný plán, máme:

1. Dvojtýždňovú prípravu ofenzívy paľbou. Keď ruské letectvo a delostrelectvo vyradili zistené miesta nepriateľských vojsk a zlikvidovali jeho zálohy.

2. Aj v rámci prípravy počas týchto dvoch týždňov ruské jednotky uskutočnili klamlivé akcie v priestore Maximilianovky, Katerinovky a Bogojavlenky. V dôsledku toho tam boli odklonené a vykvácané ukrajinské zálohy. A zároveň boli „prehryzené“ línie jeho obrany pri Bogojavlenke.

3. A napokon úder v troch oblastiach, v celkovej šírke pozdĺž frontu až 25 km a do hĺbky 8 km (už v prvý deň).

Navyše sa to všetko dialo na fronte, kde ukrajinská armáda v roku 2022 vytvorila na niektorých miestach tri a na niektorých miestach 2 obranné línie a bolo potrebné ich čelne preraziť. Výsledkom je, že dnes ruské jednotky prerazili všetky (za 24 hodín) a teraz dorážajú na nepriateľa v Šachterskom, Novoukrainke a Bogojavlenke.

.

A to svedčí o prudkom zvýšení operačných a taktických schopností ruského velenia prinajmenšom v pásme skupín „Východ“ a „Stred“. Veľmi zlá správa pre Ukrajincov. Veď to je niečo, čo sa bude len ďalej hromadiť a zdokonaľovať.

A osobne si napríklad nie som istý, či AFU má silu tento prielom ďalej tlmiť. Najmä vzhľadom na to, že všetky dlhodobé obranné línie už boli prelomené. Ani neviem, aké rezervy by sa sem mohli presunúť. Najmä vzhľadom na to, že v oblasti Selidovo-Gorňak-Kurachovka sú na tom eše horšie.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

vojna
Situácia na fronte

8:10 – Navyše toto mesto už bolo pripravené na obranu a nebolo oslobodené v krátkom čase po rozpade frontu AFU ako napríklad Novogrodovka. A jeho rozloha je niekoľkonásobne väčšia.

A potom je tu ešte pád ďalšej „pevnosti“ – Gorňaku – v ten istý deň včera. Agónia zoskupenia AFU v Kurachovke. Je načase, aby aj oni opustili mesto.

A to všetko sa stalo v posledných dňoch. A ruské jednotky úspešne postupujú aj južne od Selidova (s ďalekosiahlymi operačnými dôsledkami). A to svedčí nielen o tom, ako veľmi klesli možnosti AFU oproti tomu, čo mali ešte v lete, ale aj o prudko zvýšenej úrovni ruskej armády.

A, samozrejme, vojaci AFU v tejto oblasti by mali povedať „veľké ďakujem“ svojmu politickému vedeniu, ktoré začalo kurské dobrodružstvo a poslalo tam rezervy. Ktorých je teraz na Donbase zjavne nedostatok.

Celkovo tu bol včera dobrý deň. Navyše to zjavne nie sú všetky problémy, ktoré tu v blízkej budúcnosti čakajú na Ukrajincov.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

vojna
Situácia na fronte

7:55 – Ruské ministerstvo obrany pripravuje možnosti, ako reagovať na údery západných zbraní v hĺbke Ruska, ak by nasledovali.

.

Putin uviedol: „Budeme na to musieť reagovať primeraným spôsobom. Ako reagovať? Kedy? Kde presne? Je trochu skoro o tom hovoriť. Ale, samozrejme, náš vojenský rezort o tom premýšľa a ponúkne rôzne možnosti reakcie,“ povedal ruský prezident.

Pritom dúfa, že „na Západe zachytili naše signály o úderoch hlboko na ruské územie“.

Rusko už skôr zmenilo svoju jadrovú doktrínu. Teraz obsahuje klauzulu o použití jadrových zbraní v prípade útoku nejadrovej mocnosti s podporou jadrovej mocnosti.

 

7:50 – Okrem ofenzívy v oblasti Kurachova, kde bol dobytý Gorňak a Selidovo je na pokraji pádu (ruské webové stránky tvrdia, že ukrajinské ozbrojené sily sa odtiaľ stiahli, ale Ukrajina to nepotvrdila), pokračuje veľký ruský postup na južnom fronte Donbasu.

.

Za posledných 24 hodín sa Rusi upevnili v Šachtersku, kam postúpili deň predtým. Ďalej na východe zaútočili na dedinu Novoukrainka a postúpili takmer o štyri kilometre.

Severne od Ugledaru Rusi vstúpili do Bogojavlenky a západne od Veľkej Novoselky sa zmocnili Levadnoje (Vremjevský výbežok, Záporožská oblasť).

Informuje o tom ukrajinský kanál Deep state.

Celkovo na všetkých troch miestach Rusi postupujú na fronte širokom 20 – 25 kilometrov.

Už skôr sme analyzovali, že ruská ofenzíva z juhu so súčasnými údermi zo severu môže predstavovať hrozbu pre všetky sily AFU juhozápadne od Donecka a najmä pre Kurachovo.

.
vojna
Situácia na fronte
vojna
Situácia na fronte

7:45 – Ukrajinský vojenský dôstojník s volacím znakom „Mučnoj” potvrdzuje stratu Gorňaku v Doneckej oblasti, ako včera napísali ruskí publicisti.

„Nepriateľovi sa podarilo úplne ovládnuť Gorňak, v meste sú ešte naši kozáci po suterénoch budov. Osud niektorých bude neznámy, iní, ktorí mohli, sa stiahli do Kurachovky, o ktorú sa už začínajú boje,“ informoval.

Podľa neho „ak bude toto tempo pokračovať, za pár dní Kurachovku obsadia“. Hlavnú príčinu ústupu vidí v „demotivácii“ personálu a neschopnosti veliteľov.

Podľa mapy vojenskej webovej stránky Deep State je Gorňak dobytý z polovice, zvyšok je v „šedej zóne“. Webová stránka zároveň potvrdzuje informácie o pohybe Ruskej federácie v oblasti Alexandropilu južne od Kurachovky (ukrajinská armáda informovala, že celá dedina bola stratená).

vojna
Situácia na fronte
vojna
Situácia na fronte

6:55 – V Kyjeve bolo v noci počúť výbuchy

 

6:30 – V Odese v noci zúril rozsiahly požiar so zvukmi detonácie.

.

Nie je známe, či to súvisí s nedávnym príletom (rakiet, dronov) do mesta. (edited)

poziar
Záber z miesta požiaru

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali