To najdôležitejšie z Ukrajiny – Arestovič: Rusko v najbližších dňoch spustí strategickú ofenzívu pozdĺž celého frontu

❚❚

Kyjev 11. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP, Telegram)

Aktualizované 11. októbra 18:16

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

17:00 – Podľa Alexeja Arestoviča, bývalého poradcu prezidentskej kancelárie ukrajinského prezidenta Zelenského, Ruská federácia v najbližších dňoch spustí strategickú ofenzívu pozdĺž celého frontu.

.

„Rusi zhromažďujú úderné skupiny. Pôjdu pozdĺž celého frontu, od Záporožia až po Kupjansk. Pripravujú strategickú ofenzívu. Je to otázka niekoľkých dní,“ napísal.

 

.

16:05 – „Starmer povedal Zelenskému: Storm Shadow vám vojnu nevyhrá,“ znie titulok denníka The Daily Telegraph po stretnutí ukrajinského prezidenta s britským premiérom.

Londýn už povedal, že stále nepovoľuje Ukrajine, aby zasiahla ich raketami dlhého doletu hlboko do Ruskej federácie.

Denník Daily Telegraph citoval britských vládnych predstaviteľov, podľa ktorých samotné údery Storm Shadow na Ruskú federáciu neumožnia Ukrajine vyhrať vojnu.

„Žiadna vojna nebola nikdy vyhraná jedinou zbraňou a najmä v súvislosti s Storm Shadow sa postoj britskej vlády k použitiu rakiet dlhého doletu nezmenil,“ uviedla podľa publikácie Downing Street.

 

.

16:00 – Minister školstva Lisovoj podporil úplný zákaz ruského jazyka v školách, ktorý navrhol poslanec Pipa

„Ministerstvo školstva podporilo návrh zákona s niektorými pripomienkami,“ povedal, keď vystúpil v Rade.

Lisovoj tvrdí, že ministerstvu „záleží na pôvodných jazykoch, jazykoch národnostných spoločenstiev a predovšetkým na rozvoji ukrajinského jazyka“. O ruský jazyk sa však nestará, pretože sa „používa ako zbraň, ako predpoklad agresie“.

 

15:45 – Brigádny generál spravodlivosti Sergej Melnik bol vymenovaný za námestníka ministra obrany Ukrajiny.

.

Nominoval ho minister obrany Umerov.

Melnik (volací znak „Marcel“) bol od začiatku ruskej invázie zodpovedný za obranu Charkova.

Umerovovi a kabinetu ministrov ďakuje za dôveru a píše o plánoch „spoločne vybudovať modernú armádu a smerovať k víťazstvu“.

Sergej Melnik
Na snímke Sergej Melnik

15:40 – Zelenskyj po Vatikáne pricestoval do Nemecka, kde Scholzovi predstaví svoj „víťazný plán“.

Na brífingu pred rokovaniami ukrajinský prezident zopakoval, že by chcel ukončiť vojnu najneskôr v roku 2025.

Nemecký kancelár zasa oznámil odovzdanie nového balíka vojenskej pomoci za 600 miliónov eur, ktorý bude zahŕňať piaty systém IRIS-T SLM, tanky a húfnice.

Zároveň oznámil, že do konca roka spoločne s ďalšími krajinami prevedie ďalší balík v hodnote 1,4 miliardy eur.

 

15:30 – Uplynulých 24 hodín v oblasti Zelenyj Šljach, Malaja Lokňa a Sudža v Kurskej oblasti bolo rekordných z hľadiska počtu náletov na pozície AFU – viac ako 25.

Vzhľadom na dážď, ktorý postupne zneprejazdňuje cesty (bude pršať celý budúci týždeň), AFU začína sústreďovať svoju techniku pozdĺž troch asfaltových ciest: Diakonovo – Sudža, Ľgov – Sudža a Rylsk – Korenevo – Sudža smerom k ukrajinským hraniciam. Akonáhle vozidlá a ľudia opustia pozície, aby sa preskupili, okamžite ich zasahujú FABy, po ktorých zvyšky jednotiek ničí delostrelectvo a drony.

.

Hlavnú časť ruského protiútoku, o ktorej všetci hovoria už niekoľko dní, si zatiaľ nemožno „ohmatať“ a pochopiť so stopercentnou istotou: situácia sa mení takmer každú hodinu a tam, kde sa viac-menej vytvorila frontová línia, môže byť teraz buď šedá zóna, alebo kontrola ruských vojsk, alebo „stratené“ skupiny AFU.

Vývoj situácie treba očakávať v najbližších dňoch.

vojna
Situácia na fronte

15:10 – Kurská operácia AFU nedosiahla okrem dobytia mesta Sudža žiadny zo svojich cieľov, domnieva sa vojenský pozorovateľ Bildu Julian Röpcke.

„Ukrajinská protiofenzíva na kurskom smere nedosiahla rieku Seim, nedosiahla Gluškovo, nedosiahla Tetkino, nedosiahla Korenevo a, samozrejme, nedosiahla Kurskú jadrovú elektráreň. Z priestorového hľadiska ofenzíva po počiatočnom dobytí Sudže nedosiahla žiadny zo svojich cieľov,“ píše Repke.

Pripomeňme, že včera ruské a ukrajinské vojenské kanály písali, že ruská armáda prerazila ľavé krídlo kurského zoskupenia AFU. Dnes niektorí ukrajinskí vojaci píšu, že niektoré zo stratených území sa podarilo získať späť. Naopak, ruské blogy píšu, že ofenzíva sa rozvíja, Rusi ovládli dedinu Zelenyj Šljach a niektoré jednotky AFU sú obkľúčené severne od nej.

.

Všetky tieto tvrdenia zatiaľ nie sú vizuálne (foto, video) potvrdené.

 

14:20 – Boli zverejnené satelitné snímky následkov prichádzajúceho útoku na sklad dronov pri meste Jeisk v Ruskej federácii.

sklad dronov pri meste Jeisk v Ruskej federácii
Na snímke sklad dronov pri meste Jeisk v Ruskej federácii
sklad dronov pri meste Jeisk v Ruskej federácii
Následky útoku na sklad dronov pri meste Jeisk v Ruskej federácii

13:25 – Podľa správy ministerstva obrany straty ukrajinských vojakov za týždeň dosiahli 14 430 osôb.

 

.

11:10 – S cieľom obísť veto Maďarska v otázke vojenskej pomoci Ukrajine chce EÚ vytvoriť fond, ktorý nepotrebuje súhlas Maďarska.

Podľa denníka El Pais EÚ zvažuje možnosť vytvorenia nového fondu bez účasti Budapešti, keďže Orbánova vláda už takmer 1,5 roka blokuje vyčlenenie 6 miliárd eur z Európskeho mierového fondu, ktorý mal kompenzovať krajiny EÚ za dodávky zbraní Kyjevu.

Vytvorenie tohto fondu si však vyžaduje jednomyseľnosť všetkých 27 krajín EÚ vrátane toho istého Maďarska.

Pripomenieme, že Budapešť blokuje aj dlhodobé zmrazenie ruských aktív, ktoré je potrebné na poskytnutie pôžičky Ukrajine vo výške 35 mld. eur.

 

11:05 – Zelenskyj je v súvislosti s oslabením pozície Ukrajiny otvorenejší rokovaniam s Ruskom, uviedol denník Washington Post.

Ako príklad uviedol, že Rusko bude pozvané na ďalší samit o Ukrajine. Noviny tiež upozornili na neúspechy Kyjeva v Kurskej oblasti.

.

Postup tam tiež uviazol na mŕtvom bode. Okrem toho operácia neviedla k odklonu ruských jednotiek z frontu na východe Ukrajiny, v čo ukrajinskí predstavitelia dúfali… analytici predpovedajú v najbližších mesiacoch ďalšie straty

Lavrov predtým uviedol, že zatiaľ nedostal žiadne seriózne návrhy na urovnanie konfliktu, pričom údaje na túto tému sa v západných médiách objavujú „ako čertík z krabičky od tabaku“.

 

10:30 – Toreck je približne z polovice rozdelený medzi AFU a ruskú armádu, uviedol šéf miestnej správy.

„Predbežne v oblasti 40-50 percent mesta, môžeme povedať, je pod kontrolou AFU. Zvyšok územia – obsadil nepriateľ“, – povedal Vasilij Činčík.

Podľa jeho údajov sa Rusom za posledných 24 hodín nepodarilo postúpiť.

Evakuácia civilistov z napadnutého mesta pokračuje. Zostáva v nej približne 1 150 ľudí.

.

Boje prebiehajú o každý vchod do centra Torecka.

 

10:10 – Francúzsko odovzdá na budúci rok Ukrajine dvanásť až dvadsať lietadiel Mirage 2000-5F, informovalo vydavateľstvo Avionslegendaires.

Prvá várka má byť dodaná do 30. marca 2025.

Jednou z hlavných zmien bude schopnosť niesť a odpaľovať riadené strely SCALP-EG, ktoré už slúžia v AFU.

 

09:45 – Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyvrátenie „manipulatívnych vyhlásení, ktoré odzneli vo viacerých zahraničných masmédiách“ o pripravenosti Ukrajiny zastaviť vojnu na frontovej línii výmenou za pozvanie do NATO alebo bezpečnostné záruky.

.

„Jedinou realistickou cestou pre Ukrajinu na obnovenie komplexného, spravodlivého a udržateľného mieru bol a zostáva vzorec pre mier, založený na rešpektovaní Charty OSN a imperatíve úplného obnovenia územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Uvádza sa v ňom tiež, že Ukrajina nebude akceptovať dohody uzavreté bez jej účasti

 

09:05 – Proces formovania nového svetového poriadku, ktorý odráža rozmanitosť celej planéty, je nezvratný, povedal Putin.

Prezident zdôraznil, že svet v súčasnosti „čelí bezprecedentným hrozbám, ktoré vznikajú v dôsledku civilizačných rozporov“.

 

08:30 – Kurátori zo Západu na pozadí kritickej situácie AFU pravdepodobne nenechajú nažive Volodymyra Zelenského. Tento názor vyjadril Apty Alaudinov.

.

 

08:00 – V Odeskej oblasti včera večer na civilný infraštruktúrny objekt priletel Iskander, uviedla prokuratúra.

Zničená bola dvojposchodová budova, v ktorej bývali zamestnanci súkromného podniku, a výrobné zariadenia.

Zahynuli štyria ľudia.

zničená budova Odeská oblasť
Na snímke zničená budova v Odeskej oblasti

 

07:26 – Desať ukrajinských dronov zničilo systémy protivzdušnej obrany nad ruskými regiónmi. Štyri boli zachytené nad Rostovskou oblasťou, tri nad Belgorodskou oblasťou, dva nad Brjanskou oblasťou a jedno bezpilotné lietadlo nad Kurskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

.

07:23 – Putin pricestoval do Turkménska.

Ukrajina predtým požiadala Ašchabad, aby na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu zatkol ruského prezidenta.

 

07:20 – Zelenskyj predložil talianskej premiérke Giorgii Meloniovej „plán víťazstva“.

Včera večer sa stretli v Ríme.

.

Deň predtým ukrajinský prezident navštívil Paríž, kde svoj plán predstavil prezidentovi Macronovi.

 

06:55 – Hlavný veliteľ Syrskij pomenoval veľkosť ruského zoskupenia v Kurskej oblasti.

„Vieme, že na Kurský smer bolo presunutých približne 50 000 príslušníkov armády z iných smerov,“ povedal v dokumente, ktorý bol včera odvysielaný v televízii.

Podľa Syrského to uľahčilo Ukrajine viesť obranné operácie na iných častiach frontu.

Tento komentár bol zrejme zaznamenaný ešte pred včerajšími udalosťami v Kurskej oblasti, kde ruské vojská prešli do novej ofenzívy a podarilo sa im znovu dobyť niektoré územia.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 10. októbra 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruské letectvo, delostrelectvo a bezpilotné lietadlá zasiahli 2 odpaľovacie zariadenia americkej výroby Patriot SAM a bojovú riadiacu kabínu;

– Celkové straty AFU za noc dosiahli 1 955 príslušníkov;

– Ruská protivzdušná obrana zničila za noc 92 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad 7 regiónmi Ruska a Azovským morom;

– Straty AFU za deň na Kurskom smere dosiahli viac ako 200 vojakov, boli zničené 3 tanky, bojové obrnené vozidlo, ako aj mínomet, stanica elektronického boja a auto;

– V smere na osady Ľubimovka a Kamyševka boli odrazené dva útoky nepriateľa;

– Generálny tajomník NATO Rutte počas návštevy Veľkej Británie uviedol, že povolenie používať rakety dlhého doletu západnej výroby na údery hlboko do Ruska by situáciu v rusko-ukrajinskom konflikte zásadne nezmenilo;

– Ak bude Ukrajina za súčasných okolností prijatá do NATO, bude to znamenať začiatok tretej svetovej vojny, povedal maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Szijjártó;

.

– Mechanizmus poskytnutia pôžičky vo výške 35 miliárd eur Ukrajine so splatením z výnosov zo zmrazených ruských aktív by mal byť predložený na schválenie Európskemu parlamentu 22. októbra, uviedol Politico.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:18

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok dôrazne odsúdilo plány Tokia organizovať spoločné vojenské cvičenia s USA. Konať by sa mali v priebehu októbra a tiež v novembri v teritóriu Japonska neďaleko ruských hraníc.

19:16

Futbalisti OFK Dynamo Malženice zvíťazili v piatkovom zápase 7. kola MONACObet ligy nad ŠK Slovan Bratislava futbal B 2:0. Domáci majú na konte 19 bodov a v tabuľke im patrí priebežná druhá priečka, hostia sú s deviatimi bodmi na 12. mieste.

19:15

Slovenská krasokorčuliarka Olívia Lengyelová obsadila 18. miesto v krátkom programe sólistiek na podujatí juniorskej Grand Prix v čínskom Wu-Si. Za svoj výkon získala známku 42,03 bodu. Pätnásťročná pretekárka sa v sobotu predstaví vo voľnej jazde.

19:14

Do Česka sa po 400 rokoch dočasne vrátil údajný meč známeho husitského vojvodcu Jána Žižku z Trocnova a Kalicha. Za prísnych bezpečnostných opatrení ho dopravili zo Švédska pri príležitosti 600. výročia Žižkovej smrti. V Prahe a tiež na iných miestach ČR sa od piatka konajú spomienkové udalosti.

18:47

V utorok sa v Luxemburgu uskutoční medzivládna konferencia medzi Európskou úniou a Albánskom a otvoria sa prvé prístupové kapitoly pre členstvo krajiny v EÚ, oznámil v piatok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

18:35

Chorvátsky minister financií Marko Primorac sa v piatok stretol s fínskou delegáciou, v rámci ktorej prišlo 11 vedúcich predstaviteľov štátnych spoločností spolu s fínskym veľvyslancom v Chorvátsku. Diskutovali o rozvíjaní vzťahov medzi krajinami, najmä v oblasti hospodárstva.

18:10

Nemecký tanker s vykurovacím olejom, na ktorom v piatok ráno vypukol požiar, odtiahnu do prístavu Rostock. Hasiči dostali oheň pod kontrolu a úplne ho uhasia po príchode plavidla do prístavu. V piatok o tom informovali predstavitelia záchranných zložiek.

18:09

V piatok v Albánsku otvorili dve centrá na prijímanie žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Talianska, uviedol pod podmienkou anonymity taliansky predstaviteľ. Ide o dohodu medzi oboma krajinami, ktorá je zameraná na obmedzenie nelegálnej migrácie do Európskej únie.

17:55

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v piatok svetových lídrov, aby boli “jasnozriví” a pracovali na úplnom odstránení jadrových zbraní. Vyjadril sa po tom, ako Nobelovu cenu mieru udelili organizácii preživších Hirošimy a Nagasaki. Tohtoročnú voľbu Nobelovho výboru ocenili aj ďalší svetoví lídri.

17:54

Ústavný súd v Bosne a Hercegovine v piatok pozastavil platnosť časti učebných osnov zavedených na základných školách v autonómnej časti Republika srbská (RS). Osnovy glorifikujú srbských vojnových zločincov, ktorých prezentujú ako vojnových hrdinov, čo podľa súdu môže prispieť k segregácii a diskriminácii žiakov iného ako srbského etnického pôvodu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali