To najdôležitejšie z Ukrajiny: AFU začína mať pri Kursku vážne straty

❚❚

Kyjev 30. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andriy Andriyenko,Telegram)

Aktualizované 30. augusta 20:07

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna Ukrajina
Ukrajinskí vojaci 65. brigády nacvičujú evakuáciu zranenej osoby pomocou prieskumného dronu Vepryk v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny v stredu 28. augusta 2024

19:50 – Generálporučík Anatolij Krivonožko nahradí Oleščuka vo funkcii dočasného veliteľa vzdušných síl AFU.

.

Pripomenieme, že Zelenskyj dnes odvolal veliteľa vzdušných síl Oleščuka.

 

.

19:45 – Prezident komentoval svoje rozhodnutie odvolať šéfa vzdušných síl Oleščuka.

“Teraz nastal čas urobiť závery. Rozhodol som sa vymeniť veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Som neskonale vďačný všetkým našim vojenským pilotom, ženistom, vojakom mobilných palebných skupín, výpočtom protivzdušnej obrany. Všetkým, ktorí skutočne bojujú za Ukrajinu – za výsledok,“ povedal vo večernom príhovore.

 

19:04 – Zelenskyj odvolal veliteľa vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Oleščuka.

Príslušný dekrét bol zverejnený na webovej stránke prezidentskej kancelárie.

.

Predtým vyšlo najavo, že Ukrajina prišla o svoje prvé lietadlo F-16. Poslankyňa Marjana Bezuglaja uviedla, že ho zostrelila ukrajinská raketa, a kritizovala Oleščuka.

 

18:34 – „Vzniká dojem, že zámerne rozvracia front”: ďalšie kritické vyjadrenie členky výboru Rady pre obranu Marjany Bezuglovej na adresu hlavného veliteľa AFU Syrského.

„Dostávam množstvo výziev z armády v zúfalstve, že Syrskij odvádza z Ugledaru 72. brigádu, ktorá tam už dva roky odráža všetky útoky a dokonale pozná terén. Rusi to už vedia a pripravujú sa. Bude to katastrofa ako v prípade Torecka a New Yorku, keď odtiaľ odviezli 24. brigádu. Vzniká dojem, že zámerne rozvracia front,“ napísal Bezuglaja.

 

.

18:30 – Ukrajina využíva diaľnice namiesto leteckých základní na prijímanie stíhačiek F-16, informoval francúzsky televízny kanál LCI.

Ukrajinskí vojaci to robia preto, aby znížili pravdepodobnosť, že ruské prostriedky protivzdušnej obrany zasiahnu lietadlá, povedal bývalý vojenský pilot Xavier Titelman.

 

18:00 – Šéf Ukrenerho Kudryckyj môže byť odvolaný kvôli „nedostatočnej ochrane“ rozvodní pred ruskými údermi.

Ukrajinské médiá informovali, že energetická otázka bola jednou z tém dnešného zasadnutia Stavky.

„Hovorilo sa o likvidácii následkov posledného ruského útoku a budovaní obrany. Kudryckému sa vyčíta nesprávne vykonávanie predchádzajúcich rozhodnutí Stavky a slabá ochrana zariadení Ukrenergo,“ povedal novinárom nemenovaný zdroj.

Podľa zákona môže byť predseda predstavenstva Ukrenerho Kudryckyj odvolaný väčšinou hlasov dozornej rady spoločnosti, ktorá má v súčasnosti šesť členov.

 

17:04 – Celý centrálny sektor doneckého frontu AFU je pod hrozbou kolapsu kvôli „domino efektu“ na Pokrovskom smere, píše vojenský pozorovateľ Bildu Julian Röpcke.

„Po strate Kalinova a Memrika bola ukrajinská armáda nútená ustúpiť z ďalších 8 km2 v okolí Karlovky, kde celé mesiace vytrvalo čelila Rusom. Teraz hrozí, že celý centrálny sektor doneckej frontovej línie bude zničený ruskou ofenzívou na severe a juhu a následne aj bočnými útokmi na ukrajinské jednotky v centre,” píše Repke.

.

 

16: 53 – EÚ nebude posielať na Ukrajinu svojich vojenských inštruktorov.

Dohodli sa na tom európski ministri zahraničných vecí na stretnutí v Bruseli, uviedol šéf eurodiplomacie Borrell.

Výcvik ukrajinskej armády sa uskutoční čo najbližšie k Ukrajine, ale mimo jej hraníc.

 

.

16:28 – Na včerajšom stretnutí v Bruseli došlo k „roztržke“ medzi maďarským ministrom Szijjártóom a šéfom európskej diplomacie Borrellom, keď sa diskutovalo o povolení Ukrajiny na údery západnými zbraňami dlhého doletu na ruské územie.

Informuje o tom portál Politico.

Borrell naliehal na ministrov EÚ, aby takéto povolenie udelili. Podporili ho Francúzsko, Švédsko, Lotyšsko, Holandsko a Poľsko.

Maďarsko a Slovensko boli proti.

Na tomto uzavretom zasadnutí Maďarsko kritizovali aj Litva a Nemecko za to, že do programu, ktorý umožňuje občanom Ruska a Bieloruska zostať v schengenskom priestore niekoľko mesiacov, zaradili aj občanov Ruska a Bieloruska.

.

 

16:25 – Ukrajina využíva diaľnice namiesto leteckých základní na prijímanie stíhačiek F-16, informoval francúzsky televízny kanál LCI.

Ukrajinskí vojaci to robia preto, aby znížili pravdepodobnosť, že ruské prostriedky protivzdušnej obrany zasiahnu lietadlá, povedal bývalý vojenský pilot Xavier Titelman.

 

15:30 – Účasť žoldnierov a straty AFU. Čo je známe o situácii v Kurskej oblasti (ruský pohľad):

– Celkovo počas bojov na kurskom smere straty AFU predstavovali viac ako 7 800 vojakov, 75 tankov, 36 bojových vozidiel pechoty, 15 viacnásobných raketometov vrátane štyroch raketometov HIMARS a jedného raketometu MLRS, päť protilietadlových raketových systémov.

– V priebehu dňa skupina Sever odrazila päť útokov ukrajinských útočných skupín v smere na osady Kremyanoje, Puškarskoje, Čerkasskoje Porečnoje.

.

– Ruská armáda tiež zmarila pokusy o útoky v smere na osady Malá Lokňa, Puškarnoje a Ruská Konopelka.

– Zasiahnuté boli nepriateľské koncentrácie živej sily a techniky v oblastiach osád Apanasovka, Borki, Bogdanovka, Višnevka, Gaponovo, Kosica, Ljubimovka, Michajlovka, Novaja Sorochina, Obuchovka, Orlovka, Plechovo, Russkoje Porečnoje, Sverdlikovo, Snagost a 10. októbra v Kurskej oblasti.

– Ruské letectvo zasiahlo zásoby živej sily a techniky AFU v 11 lokalitách v Sumskej oblasti.

– Žoldnieri bojujúci na strane AFU v Kurskej oblasti útočia v druhej a tretej línii postupujúcich jednotiek. Ako povedali v bezpečnostných službách, posielajú dopredu „kanónenfutr“.

– Pyrotechnici zneškodnili muníciu vrátane kazetových rakiet HIMARS, ktorú AFU vypálila na obývané oblasti v pohraničných okresoch Kurskej oblasti, uviedla tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.ň

 

14:40 – Ukrajinské ozbrojené sily za posledných 24 hodín postúpili v Kurskej oblasti o 2 km a získali kontrolu nad ďalšími 5 km2, uviedol vrchný veliteľ Syrskij na zasadnutí štábu najvyššieho veliteľa.

.

Na ukrajinskom fronte je podľa neho najzložitejšia situácia na Pokrovskom smere. Syrskyj uviedol, že od dnešného rána „boli všetky útoky odrazené, nepriateľ nemal úspech“.

 

13:45 – Mongolsko ubezpečilo Kremeľ, že Putina počas jeho návštevy nezatkne, informovala agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje.

 

12:55 – „Strácame tam veľa ľudí.“

AFU pri Kursku začína mať vážne straty, tiež im už chýbajú náboje, píše The Times s odvolaním sa na ukrajinských vojenských ranených pri Kursku.

„Chlapi, ktorí tam ešte stále sú, bojujú ako tigre. Je to oveľa ťažšie, ako sa zdá zo správ,“ povedal 47-ročný vojak s volacím znakom Prorok.

.

Jeho jednotka prišla pri delostreleckom útoku neďaleko Suja o päť bojovníkov: dvoch mŕtvych a troch nezvestných. Útok nemohli vrátiť pre nedostatok nábojov, ktorý AFU začína pociťovať v Kurskej oblasti.

Prorok sa domnieva, že jeho malá jednotka prenikla ďalej, než sa velitelia „odvážili veriť alebo plánovať“.

„Bežali sme okolo a predstierali, že sme oveľa väčší, ako sme v skutočnosti boli,“ hovorí vojenský dôstojník.

Iný evakuant pre publikáciu povedal, že z 15 mužov jeho tímu prežilo len päť: „Stratili sme tam veľa ľudí.“

 

12:00 – Ukrajinská ofenzíva pri Kursku sa zastavuje a hlavný cieľ Kyjeva – odkloniť ruské jednotky od Pokrovska – zlyhal, uviedol britský časopis The Economist.

„Satelitné snímky, na ktorých sú vidieť ruské opevnenia, sú najviditeľnejším dôkazom stabilizácie frontu,“ uviedla publikácia.

.

Analytici tvrdia, že rozsiahle ruské opevnenia sa objavili na východe a západe regiónu, ktoré sú od údajných ukrajinských pozícií vzdialené len 16 kilometrov.

Publikácia konštatuje, že tempo výstavby týchto opevnení je podobné tomu, ktoré bolo na začiatku roka 2023 zaznamenané na južnej Ukrajine. Ukrajinská ofenzíva neskôr stroskotala na týchto obranných líniách.

Zdroje denníka z ukrajinskej vojenskej rozviedky tvrdia, že nie sú znepokojené pravdepodobným dokončením ofenzívy pri Kursku. Tvrdia, že „operácia už dosiahla dôležité ciele“, pričom ukázala „schopnosť Ukrajiny prekonať početnú prevahu Ruska“ a poskytla Ukrajine približne 600 zajatcov.

V publikácii sa zároveň uvádza, že operácia pri Kursku „nedosiahla svoj väčší cieľ, ktorým bolo odlákanie ruských síl od prenasledovania Pokrovska, dôležitého logistického centra pre AFU“.

„Rýchly postup Ruska odhalil slabiny ukrajinskej obrany. V niektorých prípadoch postupujúce ruské sily premenili ukrajinské betónové zákopy na svoje vlastné. Častejšie jednoducho nebolo dosť ukrajinských prekážok alebo mužov na udržanie línií,“ píše sa v publikácii.

„Hrozí, že so zhoršujúcou sa situáciou okolo Pokrovska bude Ukrajina nútená použiť všetko, čo má, aby zastavila ruskú ofenzívu,“ uvádza sa v článku.

 

.

11:09 – Rusko presúva do Kurskej oblasti jednotku PMC „Medvede“, ktorá od mája bojuje v Burkine Faso na strane junty kapitána Ibrahima Traoreho, informuje Le Monde.

PMC zahŕňa približne 100 ľudí, ďalších 100 – 200 príslušníkov armády zostane v Burkine Faso.

PMC uviedla, že „vzhľadom na nedávne udalosti sa brigáda vracia na Krym“, kde sa nachádza jej základňa.

Podľa denníka Le Monde je toto PMC prepojené s ministerstvom obrany, hoci ono samo to popiera.

Predtým médiá napísali, že Rusko bráni Kurskú oblasť pomocou brancov a presúva malý počet vojakov z niektorých oblastí na Ukrajine, pričom zvyšuje úsilie pri Pokrovskom.

.

 

07:47 – Podľa mapy ukrajinského vojenského blogu Deep State Rusi prešli niekoľko blokov hlboko do Selidova a bojujú tam.

Ešte včera mapa ukazovala, že bojová zóna sa nachádza mimo Selidova. Dnes sa „šedá zóna“ (t. j. frontová línia) presunula na hranice mesta.

Treba poznamenať, že ruskí vojenskí spravodajci tvrdia, že sa bojuje o centrum Selidova. Poslankyňa Maryana Bezuglaya tiež uviedla, že bola obsadená polovica mesta.

Mapa

 

06:56 – Krajiny EÚ zatiaľ nenašli riešenie, ako odblokovať vojenské dodávky pre Ukrajinu v hodnote 6 miliárd eur prostredníctvom mierového nástroja eurozóny.

Na brífingu to uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Podľa neho EÚ nedospela ani k rozhodnutiu o zrušení obmedzení úderov západných zbraní proti Rusku, pričom každý z 27 členských štátov EÚ bude tieto rozhodnutia prijímať samostatne.

 

06:54 – Maďarský minister zahraničných vecí Szijjarto sa ohradil proti návrhom šéfa európskej diplomacie na zrušenie obmedzení týkajúcich sa používania západných zbraní na Ukrajine a sankcií voči izraelským ministrom.

Informuje o tom portál Politico.

„Nechceme viac zbraní na Ukrajine, nechceme viac mŕtvych, nechceme eskaláciu vojny, nechceme rozšírenie krízy na Blízkom východe. Dnes sa naďalej zasadzujeme za zdravý rozum a mier,“ povedal.

 

06:51 – Stíhačky F-16 odovzdané Ukrajine sú zraniteľné voči ruským systémom protivzdušnej obrany a ukrajinskí piloti nemajú skúsenosti s ich riadením. Informoval o tom denník The Wall Street Journal.

Podľa denníka Kyjev dúfal, že západné bojové stroje by mohli Ukrajine poskytnúť výhodu na bojisku, ale mnohé zo stíhačiek F-16, ktoré dostali ukrajinské ozbrojené sily, sú „z druhej ruky“ a používajú sa už desaťročia.

.

 

06:49 – Ruské vojenské blogy uviedli, že ukrajinské jednotky, ktorým hrozilo obkľúčenie, opustili Karlovku, veľké opevnenie v smere na Pokrovku v blízkosti vodnej nádrže Karlovka.

Podľa ruských telegramových kanálov sa tak stalo po tom, ako sa ruské jednotky priblížili ku Galicynke a v podstate odrezali jednu z posledných zásobovacích ciest do Karlovky.

Ruské médiá zverejňujú video s vlajkou jednotky „DĽR“ údajne v Karlovke.

Ukrajina stratu Karlovky nepotvrdzuje. Podľa mapy DeepState sa značná časť tejto lokality nachádza v šedej zóne.

Mapa 1

 

Mapa 2

 

Mapa 3

 

06:43 – Rusko podniklo letecký útok na Sumy, nálet bol na infraštruktúru, došlo k požiaru.

„V dôsledku požiaru je v niektorých štvrtiach mesta vo vzduchu dym. Preto sa na obyvateľov mesta obraciame so žiadosťou, aby tesne zatvorili okná a dvere a podľa možnosti neopúšťali priestory až do úplnej likvidácie následkov“, – uviedli v OVA Sumy.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:20

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí uviedol, že Teherán je otvorený pre diplomatické riešenie sporov, odmieta však “hrozby a nátlak”, citovali tamojšie štátne médiá.

18:47

Vo veku 89 rokov vo Francúzsku zomrela Věra Kunderová, vdova po česko-francúzskom spisovateľovi Milanovi Kunderovi.

18:34

Lider pravicovo orientovanej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw Kaczynski obvinil pred tisíckami stúpencov na mítingu vo Varšave úradujúcu proeurópsku poľskú vládu premiéra Donalda Tuska, že koná proti záujmom štátu a porušuje jeho zákony.

Na snímke stúpenci pravicovej opozičnej strany Právo a spravodlivosť počas protestu proti politike kabinetu premiéra Donalda Tuska pred ministerstvom spravodlivosti vo Varšave v Poľsku
17:59

Pri izraelských leteckých náletoch naprieč Pásmom Gazy zahynulo najmenej 19 ľudí, uviedli palestínske úrady.

17:57

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje.

17:55

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

Protipovodňové opatrenia v Holíči
Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria stavia mobilnú protipovodòovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom
17:53

Klimatickí aktivisti z organizácie Extinction Rebellion zablokovali diaľnicu smerujúcu do mesta Haag, v ktorom sídli holandská vláda. Ide o ďalšiu zo série demonštrácií proti vládnym dotáciám na fosílne palivá.

17:18

Stovky ľudí, väčšinou žien, sa zhromaždili v uliciach miest po celom Francúzsku, aby vyjadrili podporu Gisele Pelicotovej, obete dlhoročného znásilňovania, ktorej príbeh šokoval krajinu.

17:12

Najmenej piati ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:47

Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

16:28

Drahé hypotéky znížili výnosnosť investovania do nehnuteľností. Kúpou bytu v hotovosti sa v dlhodobom horizonte môže investor obrať o milióny eur.

16:25

Prejavy nepriaznivého počasia, ako prívalové dažde a povodne, môžu výrazne poškodiť alebo zničiť celý majetok. V takom prípade môže pomôcť jeho poistenie, rizikom však môže byť jeho zlé nastavenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali