To najdôležitejšie z Ukrajiny – NATO po prvýkrát potvrdilo, že Severná Kórea poslala Ruskej federácii svojich vojakov do vojny

❚❚

Kyjev 28. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP, Telegram)

Aktualizované 28. októbra 13:28

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

13:28 – Šojgu pricestoval do SAE, kde sa má stretnúť s prezidentom krajiny Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom

.

 

12:21 – NATO po prvýkrát potvrdilo, že Severná Kórea poslala Ruskej federácii svojich vojakov do vojny proti Ukrajine.

.

„Severokórejské jednotky sú zapojené do Kurskej oblasti, čo samo o sebe svedčí o výraznej eskalácii vojny. Ide o ďalšiu medzeru v bezpečnostných dokumentoch NATO,“ povedal generálny tajomník aliancie Mark Rutte.

 

11:44 – Informácie o kvalite severokórejských vojakov vyslaných do Ruskej federácie sú rozporuplné.

Denník Wall Street Journal píše, že ide o mladých, fyzicky slabých bojovníkov, ktorí nikdy predtým neopustili Severnú Kóreu a sú zle pripravení na boj v rovinatom teréne, nie v horách Kórejského polostrova.

Predtým NYT napísal, že boli prevezení vojaci z elitnej jednotky Kórejskej ľudovej armády.

.

Kovalenko, šéf Centra Rady národnej bezpečnosti a obrany, sa domnieva, že Západ „má záujem situáciu bagatelizovať, aby sám nič nerobil“, ale to je „falošná cesta“.

Vyzýva, aby sa títo bojovníci brali vážne, pretože ich najprv vycvičia Rusi a potom o niekoľko mesiacov získajú aj bojové skúsenosti vo vojne.

 

11:06 – Zelenskyj opäť odmietol čínsko-brazílsku mierovú iniciatívu, ktorá predpokladá zmrazenie bojov na frontovej línii.

„Návrhy tých alebo oných krajín sme pripravení vypočuť si ich. Aj návrhy z Indie, z EÚ, z afrického kontinentu. A ak má návrhy Brazília a Čína, prosím, ale len na základe nášho formátu, pretože my máme vojnu,“ povedal ukrajinský prezident v rozhovore pre The Times of India.

.

Pripomeňme, že Zelenského vzorec predpokladá ukončenie vojny po úplnom stiahnutí ruských vojsk z Ukrajiny. Zatiaľ čo Čína a Brazília navrhujú zastaviť vojnu na frontovej línii a začať rokovania.

 

10:49 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské vojská oslobodili osadu Tsukurino v Doneckej ľudovej republike;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli infraštruktúru vojenských letísk AFU;

– Skupina Vostok počas dňa odrazila jeden útok AFU, straty nepriateľa dosiahli 115 vojenských osôb;

– Straty AFU v oblasti zodpovednosti Južnej skupiny ozbrojených síl RF dosiahli viac ako 665 vojakov;

– AFU stratila v oblasti zodpovednosti skupiny „Sever“ v Charkovskej oblasti až 115 vojakov;

– Zoskupenie „Západ“ v priebehu dňa zlepšilo svoje taktické postavenie, AFU stratila viac ako 570 vojakov;

– AFU stratila viac ako 520 vojakov a 2 obrnené vozidlá v zóne zodpovednosti skupiny síl „Stred“;

.

– AFU stratila pri akciách skupiny Dnepr do 60 vojakov;

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili tri letecké bomby Hammer a 120 ukrajinských dronov.

 

09:56 – Následky útoku dronu na energetické zariadenie v obci Fedorovka v zajatej časti Záporožskej oblasti.

Následky útoku dronu na energetické zariadenie v obci Fedorovka

 

.

09:42 – Ruské ozbrojené sily dostali modernizované výsadkové vozidlá Rakuški-M s ochranou proti dronom a maskovacími „plášťami“, uviedla tlačová služba spoločnosti Rostec.

 

09:34 – FSB informovala o odhalení siete tajných dielní na výrobu zbraní v 39 regiónoch.

Zabavených bolo viac ako 330 strelných zbraní vrátane brokovníc, granátometov, plameňometov a mínometov. Zabavených bolo aj približne 300 kg výbušnín, 123 elektrických rozbušiek a viac ako 633 000 nábojov.

Ako spresnila agentúra, opatrenia na adresách podzemných zbrojoviek sa konali v Moskve, Petrohrade, Sevastopole a Doneckej ľudovej republike. Celkovo bolo v celej krajine zatvorených 59 tajných dielní na modernizáciu zbraní a výrobu munície.

.

 

08:36 – V Záporožskej oblasti dokončujú výstavbu druhej a tretej obrannej línie, povedal šéf OVA Fedorov.

„Prvú úlohu, ktorá bola zadaná, armáda dokončila v polovici leta. Druhá línia je už hotová na 99,9 %, tretia línia bude podmienečne dokončená v najbližších týždňoch. Ďalej sa buduje obrana miest, ktorá bude dokončená v termíne určenom generálnym štábom,“ povedal Fedorov v éteri telerozhlasu.

Podľa neho je úlohou „urobiť zo Záporožskej oblasti pevnosť“.

Fedorov povedal, že opevnenia sa neustále modernizujú, objavuje sa v nich ochrana proti FPV-dronom.

Pripomeňme, že minulý týždeň The Economist informoval, že Ruská federácia môže začať ofenzívu na Záporožie. Potom sa Ruská federácia zmocnila Levadnoje na Vremjevskom výbežku.

 

.

07:24 – Ministerstvo obrany uviedlo, že sily protivzdušnej obrany v noci zničili a zachytili 21 ukrajinských dronov.

Z nich 13 bolo nad územím Belgorodskej oblasti, šesť nad Brjanskou oblasťou a po jednom nad Voronežskou a Kurskou oblasťou.

 

07:16 – Ruské jednotky obsadili Gornjak a prevzali kontrolu nad väčšinou Selidova.

Píše o tom Deep state. Pripomeňme, že ukrajinská armáda, ako aj Rusi píšu, že obsadili už celé Selidovo.

Taktiež DS potvrdila dobytie takmer celej Bogojavlenky (severne od Ugledaru). Malá časť obce sa podľa verzie publica nachádza v šedej zóne.

Okrem toho Rusi vyrovnali svoje boky pri Šachterskoje a Novoukrainke na fronte južného Donbasu. Médiá tvrdia, že tieto osady vrátane Bogojavlenky boli obsadené.

.
Mapa 1

 

Mapa 2

 

Mapa 3

 

Mapa 4

 

07:03 – V noci nastal útok v Charkovskom okrese Cholodnogorskij. Zranených bolo sedem ľudí a poškodený bytový dom.

Poškodený bytový dom

 

07:00 – Vo Voronežskej oblasti bolo zneškodnených niekoľko dronov, pričom jeden z nich poškodil prístavbu priemyselného podniku, uviedol guvernér.

.

 

06:57 – USA uznali ruskú armádu za najsilnejšiu na svete. Rebríček najsilnejších armád sveta zostavila agentúra US News and World Report.

Na druhom mieste sa umiestnili Spojené štáty a na treťom Izrael. Medzinárodní experti konštatovali, že ruské ozbrojené sily výrazne posilnili svoje pozície vďaka skúsenostiam získaným v strategických obranných silách. Mimochodom, Ukrajina sa v zozname umiestnila na ôsmom mieste.

 

06:35 – Vojna na Ukrajine 27. októbra: To najdôležitejšie z pohľadu ruskej strany:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že skupina Centrum prevzala kontrolu nad lokalitou Izmailovka v DĽR;

– Straty AFU v priebehu dňa na rôznych smeroch dosiahli celkovo až 2 100 vojakov, uviedlo ministerstvo obrany;

.

– AFU stratila v priebehu dňa viac ako 250 vojakov v kurskom smere;

– Ruské sily protivzdušnej obrany včera večer zničili a zachytili 51 ukrajinských dronov nad 7 regiónmi Ruskej federácie a Azovským morom;

– Sily protivzdušnej obrany počas dňa zostrelili 24 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad 4 regiónmi Ruska;

– Ministerstvo obrany uvažuje o rôznych možnostiach reakcie na prípadné diaľkové údery na ruské územie, povedal Putin v rozhovore s novinárom Pavlom Zarubinom;

– Trump aj Harrislová budú v prípade svojho víťazstva pokračovať v presúvaní financovania Ukrajiny do EÚ, tvrdí vojenský expert Dmitrij Drozdenko;

– Putin počas rozhovorov so Si Ťin-pchingom zopakoval, že Rusko oceňuje úsilie Brazílie, Číny a ďalších partnerov nájsť mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, uviedol Lavrov.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:28

Švajčiarska prezidentka Viola Amherdová v pondelok vyjadrila optimizmus, že do konca roka by sa mohla dosiahnuť dohoda s Európskou úniou o aktualizácii vzájomných vzťahov.

14:26

V budúcoročných českých parlamentných voľbách budú ľudia rozhodovať o tom, či krajinu povedú demokrati alebo populisti, ľavica a radikálne sily. V pondelok to vyhlásil český premiér a predseda ODS Petr Fiala. Spoločne s lídrami strán KDU-ČSL a TOP 09 predtým oznámili, že budú opäť kandidovať ako koalícia Spolu. Ak by vládu zostavili populisti a extrémisti, pre ČR by to podľa Fialu bolo najväčšie nebezpečenstvo od roku 1989.

13:58

Dvaja ľudia boli zastrelení v pondelok vo vidieckej oblasti na severe Rakúska, podozrivý strelec je na úteku. Uviedla to miestna polícia.

13:57

Izraelskí vojaci údajne zadržali približne 100 bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas počas piatkovej razie v Nemocnici Kamála Adwána na severe Pásme Gazy. V pondelok o tom informovala izraelská armáda.

13:47

Generálny tajomník NATO Mark Rutte v pondelok potvrdil, že do Ruska boli vyslaní severokórejskí vojaci a boli nasadení v Kurskej oblasti. Zapojenie KĽDR označil za významnú eskaláciu konfliktu a znamená to “nebezpečné rozšírenie ruskej vojny”.

13:33

Odborový zväz IG Metall v pondelok odmietol najnovšie plány skupiny Volkswagen na zatváranie závodov a znižovanie počtu pracovných miest.

13:32

Maďarská vláda zatiaľ urobila všetky potrebné kroky v súvislosti s novelou slovenského zákona o štátnom jazyku a bude naďalej pracovať na tom, aby nemala negatívny vplyv na práva maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku. Podľa agentúry MTI to vyhlásil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

13:26

Japonská hora Fudži zostala aj bez snehu, čo je najneskorší dátum za uplynulých 130 rokov vedenia záznamov, oznámili tamojší meteorológovia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke hrad Brekov (Brekovský hrad), zrúcanina hradu z 13. storočia, sa týči nad obcou Brekov v okrese Humenné

Autor: TASR-Milan Kapusta

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali