To najdôležitejšie z Ukrajiny – Vojna sa skončí v poslednom štvrťroku 2025. Uvádza sa to v aktualizovanej prognóze MMF

❚❚

Kyjev 20. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP,Telegram)

 Aktualizované 20. októbra 18:54

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

18:54 – Pozvanie Ukrajiny do NATO bude závisieť od administratívy v Bielom dome. Uviedol to francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu.

.

„My, Francúzsko, v zásade nie sme proti tomu (pozvaniu Ukrajiny do Aliancie – pozn. red.),“ dodal.

Lecornu tiež povedal, že niektoré aspekty Zelenského „plánu víťazstva“ sú zaujímavé.

.

„Predovšetkým tento plán ukazuje, že Ukrajina sa pripravuje na možné rokovania. Našou úlohou je pomôcť jej zasadnúť za rokovací stôl s priaznivým pomerom síl,“ povedal minister.

„Nesmieme zabúdať na otázku: aké bezpečnostné záruky môžeme Ukrajine poskytnúť?“ – dodal.

 

17:09 – Situácia na fronte 20. októbra 2024

Mapa 1

 

.
Mapa 2

 

16:57 – Aj keď sa Kamala Harrisová stane prezidentkou Spojených štátov, uzavrie dohodu o ukončení vojny.

Píše o tom publicista agentúry Bloomberg Max Hastings, ktorý píše knihy o histórii druhej svetovej vojny.

„Je pravdepodobné, že uzavrie dohodu o ukončení vojny, pretože Washington nevidí scenár víťazstva Ukrajiny,“ domnieva sa Hastings.

Západ je podľa neho rozptýlený vojnami na Blízkom východe. „Na vyslanie do Kyjeva je k dispozícii menej amerických zbraní a pozornosť západných vlád sa v drvivej väčšine sústreďuje na Izrael a Irán, aj keď ruské sily postupujú,“ píše autor.

.

Hastings si všíma rastúcu pomoc Rusku zo strany jeho spojencov, zatiaľ čo západná podpora Kyjevu sa zmenšuje. Na Zelenského „plán víťazstva“ na Západe reaguje „podpornou rétorikou, ale nič viac“.

Kurská operácia, ktorou sa Ukrajina pokúsila zvrátiť priebeh, sa ukázala ako „cesta nikam“.

„Najlepšou zárukou bezpečnosti Ukrajiny by bolo členstvo v NATO. To však zostáva veľmi nepravdepodobné. Putin by odmietol akúkoľvek dohodu alebo dokonca prímerie, ktoré by obsahovalo takéto ustanovenie,“ píše autor.

A hoci Rusi možno nedokážu Ukrajinu dobyť, mohli by ju „udržať v takom stave, že by v nej žiadny rozumný človek nechcel žiť ani investovať. To je reálna perspektíva.“

V závere Hastings navrhuje zmeniť to „dramatickým zvýšením dodávok zbraní a peňažnej pomoci Kyjevu“.

 

16:41- Bez ohľadu na to, ako sa vojna na Ukrajine skončí, ruská armáda z nej vyjde silnejšia, než bola.

V rozhovore pre Spiegel to uviedol veliteľ NATO v Európe Christopher Cavoli.

„Rusko utrpelo na Ukrajine straty, pomerne veľké straty. Ale ruské ozbrojené sily sa učia, zdokonaľujú a implementujú skúsenosti z vojny. Na konci vojny na Ukrajine, nech už bude vyzerať akokoľvek, bude ruská armáda silnejšia ako dnes. Tieto sily budú na hraniciach našej aliancie. Velia im tí istí ľudia, ktorí nás už teraz považujú za nepriateľov a potom budú veľmi nespokojní s tým, ako vojna dopadla. Takže budeme mať protivníka so skutočnými schopnosťami, masami vojakov a jasnými zámermi,“ povedal Cavoli.

Vyzval preto krajiny NATO, aby sa aktívnejšie vyzbrojovali.

.

 

14:58 – Vojna sa skončí v poslednom štvrťroku 2025. Uvádza sa to v aktualizovanej prognóze MMF.

Očakáva sa, že vojna bude pokračovať aj v nasledujúcom roku, čo bude vyvíjať tlak na verejné výdavky Ukrajiny a otvorí ďalšie potreby financovania.

„V aktualizovanom základnom scenári sa vojna skončí až v poslednom štvrťroku 2025, čo bude mať v priebehu roka silný tlmiaci účinok na ekonomiku, ale Ukrajina bude schopná udržať mierny (hospodársky) rast,“ uvádza sa v dokumente.

 

.

14:24 – O úplnom zákaze Telegramu sa na Ukrajine nehovorí, teraz sa hľadajú spôsoby, ako regulovať jeho činnosť, povedala šéfka Národnej rady pre televízne a rozhlasové vysielanie.

 

14:08 – Šéf Pentagónu Lloyd Austin nemôže potvrdiť informácie o nasadení severokórejských vojakov v Rusku, ktorí majú byť vyslaní na Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters.

Poznamenal, že takýto krok by vyvolal obavy, ak by sa ukázal ako pravdivý.

Juhokórejská spravodajská agentúra v piatok uviedla, že Severná Kórea vyslala na ruský Ďaleký východ 1 500 bojovníkov špeciálnych jednotiek na výcvik a aklimatizáciu na miestnych vojenských základniach. Agentúra špekuluje, že budú ďalej nasadení do bojov vo vojne na Ukrajine.

.

Centrum pre boj proti falzifikátom pri ministerstve Ukrajiny predtým zverejnilo video s vojakmi KĽDR v Rusku. A šéf GUR Budanov uviedol, že bude vycvičených 11 tisíc vojakov KĽDR.

Kremeľ prítomnosť severokórejskej armády v Rusku popiera.

 

09:09 – Podrobnosti o článku denníka Le Monde, v ktorom sa uvádza, že USA by mohli zmeniť svoj postoj k pozvaniu Ukrajiny do NATO, ak Kamala Harrisová vyhrá voľby.

Publikácia píše o rokovaniach medzi lídrami štyroch krajín – USA, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka -, ktoré sa uskutočnili v Berlíne.

Podľa zdrojov novín z rozhovorov vyplynulo, že USA nemajú „žiadne zásadné námietky“ voči prvému bodu Zelenského „víťazného plánu“ – pozvaniu Ukrajiny do NATO. Veľa však závisí od výsledkov prezidentských volieb – ak zvíťazí Trump, tieto úvahy stratia na sile, uviedol jeden zo zdrojov Le Monde.

Noviny píšu, že Francúzsko a Veľká Británia „skôr podporujú myšlienku“ pozvania Ukrajiny, ale Nemecko stále nezmenilo svoj negatívny postoj.

.

Ak sa však zmení politika USA (ktoré sú oficiálne proti pozvaniu), Berlín môže tiež zmierniť svoj postoj, naznačujú „najoptimistickejší“ respondenti Le Monde.

Publikácia zároveň píše, že konečné rozhodnutie si aj tak bude vyžadovať podporu všetkých členov aliancie a Turecko a Maďarsko budú pravdepodobne proti (proti sa minule vyslovilo aj Slovensko – pozn. red.).

Neexistuje jednotný postoj k povoleniu Kyjevu zasiahnuť hlboko na ruskom území. Francúzsko a Spojené kráľovstvo sú pripravené dať súhlas, zatiaľ čo Nemecko a USA sa obávajú vyprovokovania eskalácie, upozorňuje Le Monde.

 

09:01 – Trump opäť naznačil, že vojnu na Ukrajine zastaví „v niekoľkých telefonátoch“.

„Zastavil som vojny, dokonca aj vojny, do ktorých sme neboli zapojení. Pár telefonátmi som zachránil veľa životov,“ povedal na predvolebnom mítingu.

 

.

08:07 – Na mape ukrajinskej webovej stránky Deep State bolo zaznamenaných niekoľko postupov ruských vojsk na frontovej línii.

V blízkosti Kupjanska prakticky dosiahli ľavý breh rieky Oskol cez severnú polovicu obce Krugľakovka. Ukrajinská armáda včera písala o zintenzívnení útokov na Krugľakovku.

Dosiahnutie brehu rieky Oskol, ako sme už písali, je dlhodobým strategickým cieľom ruských vojsk.

Na juhu, v Doneckej oblasti, Rusi postupovali južne od Časovho Jaru pozdĺž diaľnice Bachmut – Konstantinovka. Takýto postup predstavuje hrozbu začatia útoku na mesto z južného krídla (teraz ofenzíva prichádza z východu).

V „kapse“ východne od Kurachova, kde prebiehajú hlavné boje o Gorňak a na predmestí Kurachovky, je tiež niekoľko ruských záloh.

Ako sme informovali včera, Rusi majú tiež postup v Gornjaku a na severe vstúpili do Selidova.

Mapa 1

 

.
Mapa 2

 

07:24 – Ruské jednotky opäť vstúpili do Krugľakovky pri Kupjansku, ktorej oslobodenie včera oznámila GUR.

Píše o tom ukrajinský vojenský dôstojník s volacím znakom „Tieň“.

„Nepriateľ sa pokúsil rozdeliť naše zoskupenie na dve časti. Mechanizované kolóny s tankami a BMP sa valili na osadu Krugľakovka… Nepriateľovi sa podarilo preniknúť do osady a na okraj lesa v počte do čaty. Momentálne naši chlapci vytláčajú nepriateľa z obsadených pozícií,“ napísal ‚Tieň‘.

Podľa neho len za včerajší deň došlo k trom mechanizovaným útokom Krugľakovky.

Mapa

 

07:10 – Ruské jednotky začali útok na Selidove a vstúpili do prvých ulíc z východu.

.

Informoval o tom ukrajinský bojovník s volacím znakom „Muchnoy“. Podľa neho sa Rusi snažia presadiť v súkromnom sektore.

„Teraz to nie je veľmi kritické, ale tam, kde ide línia výškových budov, sa bude treba trochu napnúť. V meste je zapojené aj letectvo a delostrelectvo nepriateľa, bez krytia to nejde, to je vždy pred veľkým útokom,“ – napísal vojak.

Aj Rusi „pretláčajú“ mesto po bokoch z juhu a severu.

Súčasne ukrajinský vojenský kanál Deep State informuje, že Rusi vstúpili do dediny Zvezdnoje na okraji Kurachovky (severovýchodne od Kurachova) a postúpili do Gorňaku.

Mapa 1

 

Mapa 2

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:03

Pri úprave spôsobu vyplácania rodičovského dôchodku nedošlo v koalícii k žiadnemu sporu a už vôbec na tejto téme nepadala vláda. Uviedol to v reakcii na nedeľňajšie vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka v diskusnej relácii O 5 minút 12 minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Slová šéfa koaličnej strany podľa neho média nesprávne interpretovali.

19:03

Polícia v nedeľu ráno zastrelila muža z Mali, ktorý na vlakovej stanici Porta Nuova v meste Verona na severe Talianska zaútočil na policajta nožom, uvádza spoločné vyhlásenie miestnej prokuratúry a polície.

17:48

Nemecko údajne zvažuje zavedenie zákona na ochranu domácich bánk pred cezhraničným prevzatím.

17:23

Zadržaný sympatizant s teroristickou organizáciou Islamský štát plánujúci útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne bol Líbyjčan, ktorého žiadosť o azyl bola odmietnutá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali