To najdôležitejšie z Ukrajiny – Byť vojakom na Ukrajine je „jednosmerný lístok“

❚❚

Kyjev 19. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Marko Ivkov, telegram)

 Aktualizované 19. októbra 2024 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruský útok na prístav Mykolajiv
Na snímke budova horí po ruskom vzdušnom útoku na prístavné mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny

 

.

 

18:23 – Obrovský kráter po útoku bombou KAB na Záporoží

.
Obrovský kráter po útoku bombou KAB na Záporoží
Obrovský kráter po útoku bombou KAB na Záporoží

18:20 -Vojenská operácia. Situácia a hlavné udalosti 19. októbra 2024.

Ruské jednotky prevzali kontrolu nad osadou Zorjanoje v DNR, straty AFU za deň dosiahli až 1 860 vojakov, informovalo ministerstvo obrany.

Podľa ruského ministerstva obrany za deň straty AFU na Kurskom smere presiahli 270 osôb, zničených bolo 9 jednotiek obrnenej techniky, celkovo počas bojov na tomto smere ukrajinské jednotky stratili viac ako 24 740 vojakov, 167 tankov.

Sily protivzdušnej obrany zničili a zachytili 23 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad územím Brjanskej, Rostovskej, Kurskej a Belgorodskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany.

Ruská vláda dodatočne vyčlenila viac ako 3,2 miliardy rubľov na platby obetiam v Kurskej oblasti, uviedol kabinet ministrov.

.

Prvé stíhačky Mirage 2000 budú Ukrajine dodané začiatkom roka 2025, uviedol francúzsky minister zahraničných vecí.

Ukrajinské velenie zmobilizovalo vojakov na kopanie zákopov na území černobyľskej jadrovej elektrárne, uviedol zajatec. Podľa neho bolo na jednom z takýchto miest radiačné pozadie 12-krát vyššie ako normálne.

 

18:18 – Situácia na fronte

Situácia na fronte
Situácia na fronte

 

.
Situácia na fronte
Situácia na fronte

18:08 – USA nevylučujú, že ak Kamala Harrisová vyhrá voľby, Biden môže začať proces pozvania Ukrajiny do NATO.

Informoval o tom francúzsky denník Le Monde po rokovaniach medzi lídrami USA, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka.

Publikácia sa odvoláva na zdroj z diplomatických kruhov.

Zároveň „požiadavky Kyjeva voči jeho hlavným západným spojencom vyvolávajú silné nezhody medzi Washingtonom, Parížom, Londýnom a Berlínom“.

„Ide o ambiciózny plán, ktorý vyvoláva zložité otázky, na ktoré neexistuje spontánna zhoda názorov,“ sumarizuje diplomat.

V súčasnosti sa „štyria lídri snažia koordinovať svoje reakcie na Zelenského ‚víťazný plán‘,“ uvádza denník.

 

17:36 – Francúzsko je „otvorené myšlienke“ pozvať Ukrajinu do NATO, ale bude o tejto otázke naďalej rokovať so spojencami.

Uviedol to minister zahraničných vecí krajiny, ktorý dnes pricestoval do Kyjeva.

„Pokiaľ ide o pozvanie Ukrajiny do NATO, sme tomu otvorení a je to diskusia, ktorú vedieme s našimi partnermi,“ povedal Jean-Noël Barrot, ktorého citovala agentúra Reuters.

.

Pripomenieme, že USA a Nemecko už vyjadrili svoj nesúhlas s pozvaním Ukrajiny do NATO.

Oficiálne pozvanie Ukrajiny do NATO je prvým bodom Zelenského „plánu víťazstva“.

 

15:00 – Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot je v súčasnosti na návšteve Kyjeva.

Jeho hlavné vyhlásenia sú.

.

1. Francúzsko podporuje Zelenského „plán víťazstva“ a je pripravené pomôcť v potrebnej miere.

„V každej fáze boja Ukrajiny musíme poskytnúť podporu, ktorá jej umožní vzdorovať agresorovi. A vo chvíli, keď sa rozhodne a ako sa rozhodne, môžeme začať rokovania o mieri,“ – povedal Jean-Noël Barrot.

Treba poznamenať, že ostatné významné západné krajiny sa zatiaľ jednoznačne nevyjadrili v prospech „plánu víťazstva“, pričom tvrdia, že v jeho dvoch hlavných otázkach – pozvanie Ukrajiny do NATO a povolenie úderov raketami dlhého doletu na Rusko – chýba zhoda.

2. Vyslanie vojakov KĽDR na Ukrajinu by mohlo spôsobiť rozšírenie vojny do Ázie.

„Ak je to pravda – a my počúvame našich ukrajinských partnerov -, myslím si, že takéto rozhodnutie by malo vážne dôsledky, pretože by viedlo k novej miere eskalácie vojny. Nesie so sebou riziko, že sa táto vojna rozšíri do Ázie,“ povedal Barro.

.

3. Ukrajina dostane svoje prvé lietadlá Mirage-2000 začiatkom roka 2025

„Prvé lietadlá Mirage-2000 budú Ukrajine poskytnuté začiatkom budúceho roka. Francúzsko bude tiež školiť pilotov pre tieto lietadlá,“ povedal Barro.

 

11:25 – V Sumskej a Černigovskej oblasti boli po zásahoch do rozvodní zavedené núdzové výpadky.

Podľa ministerstva energetiky v Černigovskej oblasti „v dôsledku ostreľovania rozvodne vypukol požiar, ktorý bol uhasený a práce pokračujú“.

V Sumskej oblasti spôsobil útok bezpilotného lietadla na územie rozvodne požiar a domácnosti a priemyselní odberatelia boli odpojení od elektrickej energie.

Predtým údery v týchto regiónoch potvrdili regionálne správy.

.

 

11:19 – Včera v centre Luhanska vybuchlo auto. Jeden muž zomrel a jedna žena bola zranená. Zábery zverejnili miestne televízne kanály.

Ukrajinská štátna spravodajská služba uviedla, že zosnulým bol ruský major Dmitrij Pervuch, ktorý bol dôstojníkom spravodajskej služby.

Zastával funkciu „náčelníka štábu pre vojenskú službu a zabezpečenie vojenskej služby“.

 

11:00 – Ukrajina a NATO nediskutovali o otázke vstupu do aliancie bez území, ktoré zabralo Rusko.

Uviedla to podpredsedníčka vlády pre európsku integráciu Oľga Štefanišinová. Podľa nej bude Ukrajina pozvaná do aliancie len v rámci hraníc z roku 1991.

.

Úradníčka dodala, že o otázke pozvania Kyjeva do NATO „sa vôbec nediskutuje ani (v kontexte) postupu na fronte, ani o územiach“.

Štefanišinová tiež uviedla, že členstvo Ukrajiny v NATO je možné až po skončení vojny, ale teraz sa Kyjev usiluje o oficiálne pozvanie do aliancie.

Západné publikácie predtým písali, že Ukrajina by mohla byť prijatá do NATO, ak sa vojna na frontovej línii zmrazí. Zelenskyj včera potvrdil, že takýto plán navrhli niektorí predstavitelia krajín aliancie, ale Kyjev s ním nesúhlasí.

 

10:00 – Holandsko požaduje, aby Ukrajina bojovala proti korupcii, ak chce vstúpiť do NATO.

Uviedol to minister obrany krajiny Ruben Brekelmans.

Podľa neho budú musieť krajiny aliancie diskutovať o podmienkach, za ktorých môže Ukrajina dostať pozvánku na vstup, pričom v NATO sú na túto otázku „veľmi rozdielne názory“.

.

Brekelmans uviedol, že v rámci NATO bude ešte potrebné dohodnúť „jasné kritériá“ pre vstup Ukrajiny.

Na otázku, aké by tieto kritériá mohli byť, Brekelmans spomenul boj proti korupcii.

„Ak chcete modernizovať ukrajinské ozbrojené sily a prilákať ďalšie krajiny, viem si predstaviť, že chcete posúdiť aj pokrok, ktorý Ukrajinci v tomto rozmere dosahujú,“ povedal.

 

09:43 – Vstup Ukrajiny do NATO v súčasnosti „ukončí“ diplomatické riešenie vojny.

Uviedol to predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí Alexej Poliščuk.

Podľa jeho slov takýto krok „ukončí možnosti politického a diplomatického urovnania, urobí priame zapojenie aliancie do bojových akcií proti Rusku nevyhnutným a povedie k nekontrolovanej eskalácii“.

.

Poliščuk dodal, že pozvanie Ukrajiny do NATO by mohlo mať „ničivé následky“.

Pripomeňme, že pozvanie do Aliancie je prvým bodom Zelenského „plánu víťazstva“. Zatiaľ sa však proti nemu stavajú kľúčové krajiny NATO.

 

09:22 – Juhokórejské vydanie denníka Korea Times tvrdí, že zo Severnej Kórey bolo do Ruska prevezených už približne 1 500 vojakov.

Boli prepravení pomocou štyroch vyloďovacích lodí a troch sprievodných plavidiel patriacich Rusku.

Títo vojaci boli presunutí z oblastí miest Cheongjin, Hamheung a Musudan do Vladivostoku.

Juhokórejská národná spravodajská služba uviedla, že očakáva, že druhá fáza presunu sa uskutoční čoskoro. Podľa nej do Ruska plánujú vyslať celkovo 12 000 príslušníkov vojenského personálu z KĽDR.

.

Severokórejské jednotky umiestnené v Rusku sú rozmiestnené na rôznych miestach na Ďalekom východe vrátane Vladivostoku, Ussurijska, Chabarovska a Blagoveščenska. Sú tam začlenení do ruských vojenských jednotiek a dostali ruské vojenské uniformy a zbrane.

Na satelitnej fotografii je údajne vidieť ruské vojenské plavidlo, ktoré opúšťa severokórejský prístav Najin. Nie je jasné, či preváža vojakov alebo zbrane.

 

08:34 – V Černigovskej oblasti, ako aj v Sumskej oblasti, boli v noci napadnuté energetické zariadenia.

„Nepriateľ naďalej útočí na energetické zariadenia. V Černigovskej oblasti bolo v noci zasiahnuté zariadenie kritickej infraštruktúry. V dôsledku zásahu došlo k požiaru, ktorý bol po niekoľkých hodinách lokalizovaný. K ohrozeniu dodávok elektrickej energie zatiaľ nedošlo,“ – povedal guvernér Čaus.

.

 

08:31 – Byť vojakom na Ukrajine je „jednosmerný lístok“.

Uviedol to veterán z Azova Anatolij s volacím znakom „Bujvol“

„Z armády sa môžete dostať: za prvé – o barlách, za druhé – smrť a tretí spôsobo neexistuje,“ povedal bývalý bojovník, ktorý vo vojne prišiel o nohu.

 

08:26 – Rusi v noci podnikli masívny útok na obec Šostka s použitím bômb KAB a dronov.

Informuje o tom OVA.

Boli poškodené energetické a infraštruktúrne zariadenia. Niekoľko dedín zostalo bez prúdu, sedem ľudí bolo zranených.

 

08:24 – Verejnosť venuje pozornosť tomu, že nad Kyjevom dnes lieta dron iného tvaru, než je zvyčajný „Shahed“.

Má jasnejšie viditeľné krídla, zatiaľ čo Shahed vyzerá skôr ako trojuholník.

 

08:23 – V noci došlo k náletu dronov v Brjansku.

Ruské úrady tvrdia, že bolo zostrelených 13 dronov, ktorých trosky dopadli na strechu nebytovej budovy.

Ukrajinská verejnosť tvrdí, že let zasiahol závod Kremnij, ktorý vyrába mikroelektroniku. Ruská federácia to nepotvrdila.

.

 

08:22 – Porošenko povedal, že v prvých hodinách vojny “úrady utiekli z Kyjeva”, zatiaľ čo on zostal “so zbraňou v rukách”.

“V prvých hodinách rozsiahlej invázie a ja som tu so zbraňou v rukách, keď všetka moc ušla z Kyjeva, vytvoril prápory. A v rámci 206. práporu sme zabezpečovali evakuáciu Buče, Gostomela, Irpenu, blokposty, distribúciu zbraní a napokon obranu Kyjeva pred ruskými útočníkmi“, – povedal bývalý prezident.

Radi by sme upozornili, že podľa bývalého generálneho tajomníka NATO Stoltenberga sa Zelenskyj po začiatku ruskej invázie ukryl v bunkri, ale Kyjev neopustil.

 

08:16 – Kurský smer ráno 19.10.2024: útok na Viktorovku…

útok na Viktorovku
útok na Viktorovku

Ako sa očakávalo, hneď ako sa zlepšilo počasie, ruské jednotky obnovili útočné operácie na kurskom smere. A včera sa hlavné udalosti odohrali na ceste Zelenyj Šljach – Malá Lokňa medzi Novoivanovkou a Viktorovkou.

Novoivanovku ruskí vojaci obsadili a vyčistili deň predtým a s cieľom definitívne odrezať únikové cesty ukrajinského zoskupenia na sever a dostať sa do tyla (s prerezaním diaľnice Sudža – Ľgov) Malej Lokne sa pokúsili urobiť jediný výpad (ako 10. októbra) po ceste z Ivanovky na východ a získať oporu vo Viktorovke.

V takom prípade by Rusi definitívne odrezali posádku v Leonidove od zásobovania.

Nepriateľ takýto ťah očakával a včera v tejto oblasti prebiehali ťažké boje. AFU hlásila, že tri ruské BTR boli zničené a útok odrazený. Ruské zdroje tvrdia, že sa konsolidujú na nových líniách (bez upresnenia na ktorých).

Žiaľ, z tejto hranice často prichádzajú neoverené informácie, takže by som sa neponáhľal s „maľovaním nových kontrolovaných území“ Moje kanály zatiaľ neposkytujú presné údaje. Myslím, že situácia sa vyjasní v priebehu dňa.

Ruské jednotky pokračovali v dobýjaní obkľúčených ukrajinských zoskupení v oblasti Ľubimovky a Tolstého Lugu. Zatiaľ sa túto „enklávu“ AFU nepodarilo vyčistiť. Sú tu však úspechy.

A tiež včera prebiehali boje v oblasti Plechova. Ruské kanály už stihli informovať o úplnom obsadení dediny. Ale to je ešte predčasné.
Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

útok na Viktorovku
Útok na Viktorovku

08:14 – Večerný raketový útok na Odesu spôsobil škody na troch miestach, informujú miestne úrady:

1. Požiar trojposchodového súkromného domu, poškodené dve osobné autá.

.

2. Asi 10 súkromných obytných domov a jedno auto poškodené v dôsledku padajúcich úlomkov rakiet.

3. Poškodený plot a súkromný dom.

Neboli zaznamenané žiadne obete.

 

07:15 – Francúzsko sa snaží presvedčiť svojich partnerov o potrebe pozvať Ukrajinu do NATO už teraz, uviedol minister pre európske záležitosti Benjamin Haddad.

Zelenskyj už skôr uviedol, že Nemecko je proti pozvaniu Ukrajiny do NATO.

 

06:30 – Americký prezident Joe Biden uviedol, že západní spojenci zatiaľ nedosiahli konsenzus v otázke použitia ukrajinských zbraní dlhého doletu na údery na ruské územie.

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

„V zahraničnej politike sa nikdy nehovorí: ‘Nikdy nezmením svoj názor’. Teraz neexistuje konsenzus v otázke zbraní dlhého doletu,“ povedal americký prezident.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:37

Nemecká vláda po rokoch malého objemu vývozu zbraní do Turecka opäť povolila rozsiahle dodávky pre Ankaru, svojho partnera v NATO.

17:43

Niekoľko tisíc ľudí sa vydalo popoludní z varšavského Hradného námestia k hrobu katolíckeho kňaza Jerzyho Popieluszka v mestskej štvrti Zoliborz. Kňaza 19. októbra 1984 brutálne zavraždili príslušníci komunistickej tajnej polície.

17:41

Staromódny pojem “aura” tesne porazil v nemeckej súťaži o mládežnícke slovo roka 2024 výraz rozšírený medzi mladými ľuďmi z migrantského prostredia a žargón pouličného obviňovania.

17:30

Koaličná strana Hlas-SD chce na budúci rok predstaviť návrh zmeny volebného systému. Uviedol to jej líder a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po programovej konferencii strany v Liptovskom Mikuláši. Avizoval, že chcú posilniť regióny.

Programová konferencia strany Hlas-SD v Liptovskom Mikuláši
Na snímke v pozadí zľava podpredseda strany Hlas-SD Tomáš Drucker, predseda strany Matúš Šutaj Eštok a členovia predsedníctva Hlas-SD Peter Kmec a Kamil Šaško
17:29

V centre Maputa zastrelili právnika mozambického opozičného kandidáta na prezidenta Venancia Mondlana. Prezidentské a parlamentné voľby sa konali 9. októbra a zatiaľ neboli zverejnené ich oficiálne výsledky.

15:45

Austrálske úrady reagovali na bombu hlásenú na palube leteckej linky z Nového Zélandu do Sydney. Polícia prítomnosť bomby vyvrátila.

15:43

 Z pohrebného auta v meste Stalowa Wola na juhovýchode Poľska vypadlo telo mŕtvej ženy.

15:42

Budova čínskeho konzulátu v mjanmarskom meste Mandalaj sa stala cieľom útoku výbušného zariadenia, uviedli miestne médiá.

15:41

 Zabitie vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjú Sinwára nezastaví boj proti Izraelu, vyhlásil najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí.

15:27

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. 

14:21

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot v Kyjeve varoval, že porážka Ukrajiny na bojisku by zasiala chaos do systému medzinárodných vzťahov. 

14:12

Výnos z miestneho poplatku za rozvoj by mohli obce a mestá použiť aj na stavebné úpravy, opravy, rekonštrukcie a obnovu už existujúcich stavieb. Umožniť im to chcú poslanci opozičného Progresívneho Slovenska novelou zákona o miestnom poplatku za rozvoj a zákona o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych vzťahov a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon).

14:09

Ak sa podniky rozhodnú skrátiť pracovný čas svojich zamestnancov a naďalej im budú vyplácať plnú mzdu, môže to priniesť výhody pre obe strany.

14:07

Ruská armáda oznámila obsadenie dediny Zorjane na východe Ukrajiny. Otvára sa im tak cesta k priemyselnému centru Kurachovo.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke štyri mláďatá tigra sumatranského v zoologickej záhrade v poľskom Vroclave

Autor: TASR/AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali