To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 18. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP,Telegram)

 Aktualizované 18. októbra 9:32

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

09:32 – Približne 11 000 severokórejských vojakov dokončuje svoj výcvik v Ruskej federácii a už 1. novembra budú pripravení bojovať proti Ukrajine, uviedol pre The War Zone šéf štátnej spravodajskej služby Budanov.

.

Podľa neho budú Severokórejčania vyzbrojení ruskou technikou a muníciou.

Prvý oddiel 2 600 vojakov pôjde do Kurskej oblasti. Kam pôjde zvyšok, nie je jasné.

.

„Momentálne nemáme úplný obraz,“ povedal Budanov.

 

09:27 – Niektorí predstavitelia na Západe presadzujú dohodu, na základe ktorej Kyjev vymení územia zabraté Ruskom za členstvo v NATO.

Volodymyr Zelenskyj to povedal v rozhovore pre Financial Times. Zároveň podľa neho títo predstavitelia s ním osobne o takýchto myšlienkach nikdy nediskutovali.

„Ľudia o tom nikdy nehovorili. Ľudia sa boja hovoriť,“ povedal a vyzval týchto predstaviteľov, aby to ‚položili na stôl nie prostredníctvom nejakej tretej strany‘. „Hovorte s nami,“ dodal prezident.

.

Publikácia píše, že niektorí západní predstavitelia „súkromne naznačili, že členstvo v NATO by sa mohlo použiť ako tromf pri akýchkoľvek rokovaniach s Moskvou“.

 

09:23 – Biely dom opäť vyhlásil, že neexistuje konsenzus o pozvaní Ukrajiny do NATO.

„Medzi spojencami NATO prebieha diskusia o pozvaní. V tejto chvíli neexistuje konsenzus, aby sme Ukrajine ponúkli pozvanie. Ale ako viete, na samite NATO v polovici júla všetkých 32 spojencov potvrdilo, že Ukrajina je na nezvratnej ceste k členstvu. Otázkou je teda taktika, ako túto cestu podporiť a ako dosiahnuť konsenzus o ďalších krokoch,“ povedal predstaviteľ Bidenovej administratívy na brífingu.

 

.

08:32 – Biely dom si už v roku 2022 uvedomil, že sa „zasekol“ vo vojne na Ukrajine.

Uvádza sa to v knihe „Vojna“ amerického novinára Boba Woodwarda, ktorý zverejňuje súkromné rozhovory amerických politikov.

Uvádza sa, že v novembri 2022 sa uskutočnil rozhovor medzi prezidentom Bidenom a jeho poradcom Sullivanom, ktorý sa týkal vyhliadok na konflikt

„Ak úplne nevykopneme Rusko z Ukrajiny, potom do istej miery umožníme Putinovi, aby dostal, čo chce. A ak sa nám ho podarí vykopnúť, riskujeme jadrovú vojnu. Putin nedovolí, aby sme ho odtiaľto vykopli bez použitia jadrových zbraní. Takže sme uviazli. Príliš veľký úspech – jadrový, príliš malý – nejasné dlhodobé dôsledky,“ uvádza Woodward Bidenove slová.

Najžiadanejším výsledkom vojny pre vedenie USA je teda podľa knihy, ktorú cituje Babel, buď prinútiť Putina, aby súhlasil so zmrazením konfliktu, alebo počkať, kým sa v samotnom Rusku niečo zlomí.

Už skôr kniha odhalila, že USA sa obávajú jadrového úderu zo strany Ruskej federácie na pozadí jej porážok na Ukrajine na jeseň 2022.

 

07:13 – Ruské jednotky po prvýkrát po dlhom čase postúpili do mestských štvrtí Časovho Jaru.

Podľa publicistiky Deep State sa zmocnili časti štvrte Žovtnevyj, ktorá sa nachádza západne od vodného kanála.

To znamená, že obrana AFU pozdĺž kanála v Chasovom Jare, ktorá od júla zadržiavala ruské útoky, bola prelomená.

.

Zároveň už prebiehajú boje vo väčšine štvrte Žovtnevyj, súdiac podľa „šedej zóny“ na mape DS.

Mapa

 

06:49 – Starosta mesta v Bavorsku zakázal ukrajinským utečencom registrovať sa v jeho meste s tým, že v škôlkach, školách a ubytovacích centrách už nie sú miesta.

Denník The Telegraph uvádza, že starosta mesta Bad Griesbach Jürgen Fundke vyvolal konflikt s predstaviteľmi okresu Passau po tom, ako zamietol ich žiadosť o ubytovanie 35 ukrajinských utečencov.

Okresný úrad v Passau, ktorý dohliada na otázky migrácie, potom poslal pánovi Fundkemu list, v ktorom žiadal, aby sa Ukrajinci mohli zaregistrovať v jeho meste, na čo on odpovedal: „Prečítam si ho na Vianoce.“

.

Odvtedy sa snažil presvedčiť úradníkov, aby ho pozastavili kvôli odmietnutiu ubytovať utečencov, pretože, ako tvrdí, mesto už splnilo svoj cieľ prijať utečencov a nemá kapacitu na ich ubytovanie.

Focus Online uviedol, že Fundke tiež navrhol, aby pasovské úrady namiesto toho poslali utečencov do iných miest a obcí v oblasti, ktoré ešte nikoho neprijali.

 

06:37 – Zelenskyj sa snaží predať svoj „víťazný plán“ európskym lídrom, ale nie je jasné, či ho prijmú, uviedol denník New York Times.

„Západní spojenci sa obávajú, že ukrajinské údery na ruskom území by eskalovali vojnu, a odmietli zrušiť obmedzenia na takéto údery s použitím svojich zbraní,” uviedli ukrajinskí predstavitelia.

.

Západní spojenci tiež nie sú ochotní povoliť Ukrajine vstup do NATO, kým vojna pokračuje, aby ich nezatiahla do najväčšieho pozemného konfliktu v Európe od roku 1945. A hoci spojenci vrátane Spojených štátov naďalej sľubujú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, lídri, ako napríklad nemecký kancelár Olaf Scholz, čelia verejnému tlaku, aby v tejto fáze konfliktu znížili pomoc svojich krajín Ukrajine,“ uvádza sa v článku.

V ďalšom článku publikácia na tému „dlhého doletu“ píše, že Biden odmietol, aby Ukrajina použila americké rakety proti cieľom v Rusku z dôvodu nedostatku ATACMS.

„Relatívny nedostatok rakiet ATACMS americkej výroby je jedným z dôvodov, prečo prezident Biden reagoval zamietnutím žiadostí Ukrajiny o použitie tejto zbrane na úder na ruské územie. Predstavitelia Pentagónu tvrdia, že jednoducho nemôžu dodať Ukrajine viac týchto systémov bez toho, aby využili zásoby rezervované pre americké jednotky na použitie v prípadných konfliktoch na Blízkom východe a v Ázii,“ píše NYT.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:31

Kráľ Karol III. pricestuje do Austrálie. Pôjde o jeho najnáročnejšiu zahraničnú cestu, odkedy mu vo februári diagnostikovali rakovinu.

08:18

Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Západnú Saharu Staffan de Mistura navrhol, aby sa toto sporné územie rozdelilo medzi Maroko a povstalecké hnutie Polisario s cieľom ukončiť dlhotrvajúci konflikt.

08:17

Mnohí Izraelčania oslavovali zabitie vodcu militantného hnutia Hamas Jahju Sinwára v Pásme Gazy.

08:15

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí. V Paríž prišiel o život muž, ktorého zasiahol padajúci strom. Dve deti vo veku tri a päť rokov utrpeli zranenia, uviedli miestne médiá.

07:30

Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. 

07:24

Rumunský vzdušný priestor narušil malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany.

07:23

Vedci oznámili prielom v snahe “odvyhynúť” vakovlka. DNA, ktorú majú k dispozícii, je podľa ich odhadov presná na 99,9 percenta.

07:22

Sudca v severnom Grécku uložil podmienečný mesačný trest odňatia slobody mužovi, ktorý sa opakovane vkrádal do domov svojich susedov, aby tam ovoniaval ich topánky. Odsúdený 28-ročný muž nedokázal toto svoje konanie vysvetliť.

07:19

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali