To najdôležitejšie z Ukrajiny – Sľúbená pôžička 50 miliárd dolárov Ukrajine zo zmrazených ruských aktív je ohrozená

❚❚

Kyjev 16. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Marko Ivkov,Telegram)

Aktualizované 16. októbra 17:13

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina vojna
Na snímke budova horí po ruskom vzdušnom útoku na prístavné mesto Mykolajiv na juhu Ukrajiny v utorok 15. októbra 2024

16:00 – NATO nemôže potvrdiť informácie o možnej účasti vojakov KĽDR vo vojne proti Ukrajine.

.

Uviedol to generálny tajomník aliancie Mark Rutte na brífingu.

Novinár sa Rutteho opýtal, či môže potvrdiť, že Zmluva o komplexnom strategickom partnerstve medzi Ruskom a Severnou Kóreou predpokladá nielen vojenskú pomoc, ale aj vyslanie severokórejských vojakov na bojisko.

.

„Nemôžem tieto správy potvrdiť, ale zjavne vyvolávajú obavy,“ odpovedal generálny tajomník.

 

15:05 – USA opäť vyhlásili, že nemajú v úmysle pozvať Ukrajinu do NATO.

„Momentálna situácia nepraje pozvaniu Ukrajiny do NATO,“ povedal americký veľvyslanec pri aliancii Julian Smith.

 

.

15:00 – Slová „Ukrajina musí zvíťaziť“ sú na Ukrajine čoraz zriedkavejšie, povedal Zelenskyj pri prezentácii svojho „plánu víťazstva“ v Rade.

„Víťazstvo sa pre niektorých ľudí stalo nepríjemným slovom,“ povedal prezident.

V prejave tiež povedal, že západní partneri neverejne čoraz častejšie hovoria o rokovaniach a „nie o spravodlivosti pre Ukrajinu“.

 

14:55 – Viac zo Scholzovho vyhlásenia o jeho pripravenosti rokovať s Putinom.

.

V prejave v Bundestagu kancelár povedal, že nastal čas, keď západné krajiny musia urobiť všetko pre to, aby boje „nepokračovali navždy“.

Odvolal sa pritom na súhlas Ukrajiny s účasťou Ruskej federácie na ďalšom „mierovom summite“.

„Takže je správne aj to, že keď sa nás pýtajú, či budeme hovoriť aj s ruským prezidentom, odpovedáme: „Áno, tiež áno,“ povedal Scholz.

 

14:10 – Scholz je pripravený rokovať s Putinom o urovnaní situácie na Ukrajine

 

13:20 – Fico považuje za veľmi pravdepodobné, že vojna na Ukrajine sa v blízkej budúcnosti skončí.

„Pravdepodobnosť ukončenia vojny na Ukrajine v krátkom čase je veľmi vysoká. Očakávam, že zajtra budem môcť niečo naznačiť, pretože sa objaví téma pozvania Ukrajiny do NATO,“ povedal slovenský premiér.

Podľa neho toto pozvanie pre Ukrajinu nebude „zadarmo“. A zopakoval, že jeho vláda členstvo Ukrajiny nepodporí.

Fico vyzýva „zabudnúť“, že Rusko opustí zabraté územia Ukrajiny.

.

 

12:30 – Ukrajinské vyhlásenia na tému účasti Severnej Kórey vo vojne pokračujú.

Ukrajinské masmédiá citovali Štátnu spravodajskú službu, podľa ktorej Rusko na Ďalekom východe cvičí viac ako 10 000 severokórejských vojakov, ktorí sa majú zúčastniť na vojne proti Ukrajine.

Podľa nich sa vojenský personál KĽDR pripravuje na nasadenie v ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou a bude sa využívať aj na rotáciu ruských vojakov.

 

.

12:20 – Zelenskyj uviedol, že západní partneri verejne čoraz častejšie hovoria o rokovaniach, a nie o spravodlivosti pre Ukrajinu.

Podľa jeho slov spojenci pristupovali k plánu „veľmi prakticky, opatrne“ a tímy teraz diskutujú o podrobnostiach.

„Ale chcem vám úprimne povedať, ako dnes situáciu sprevádza určitá neverejná pestrá komunikácia, aj s Ukrajinou. Od niektorých partnerov počúvame také slovo ako ‘vyjednávanie’ a oveľa menej často zaznieva slovo ‘spravodlivosť’. Ukrajina je otvorená diplomacii, ale čestnej diplomacii zo silnej pozície. Preto máme „mierový vzorec“. Je to záruka rokovaní bez toho, aby sme Ukrajinu nútili k nespravodlivosti,“ povedal Zelenskyj z tribúny Rady.

 

12:00 – Vo svojom „pláne víťazstva“ Zelenskyj osobitne zdôraznil, že Ukrajina má strategické zdroje (urán, titán, lítium, grafit) v hodnote biliónov dolárov a navrhuje ich spoločnú ochranu a zhodnotenie.

.

Prezident povedal, že buď posilnia Rusko, alebo Ukrajinu so Západom.

Spomenul aj výrobu energie a potravín. Podľa jeho názoru je získanie týchto zdrojov jedným z kľúčových cieľov ruskej invázie.

„A to je naša príležitosť na hospodársky rast, na posilnenie Európskej únie v záujme ekonomickej a bezpečnostnej autonómie. A je to príležitosť pre štáty a partnerov z G7 spolupracovať s Ukrajinou, čo môže priniesť návratnosť investícií,“ povedal Zelenskyj.

A dodal, že k tomuto bodu existuje tajný dodatok, ktorý bol odovzdaný partnerom.

Ukrajina navrhuje, aby USA a Európa uzavreli dohodu o „spoločnej ochrane týchto zdrojov, spoločných investíciách a spoločnom využívaní hospodárskeho potenciálu“.

 

11:50 – Zelenskyj predstavil svoj „plán víťazstva“.

.

Zelenskyj začal svoj prejav v Rade a predstavil svoj „plán víťazstva“.

Uviedol, že „víťazstvo sa pre niektorých ľudí stalo nepríjemným slovom“.

Uviedol, že „plán víťazstva“ sa stane „mostom k mierovému samitu“. Ukončil by vojnu „najneskôr v roku 2025“.

O bodoch plánu už informovali médiá – ešte predtým, ako sa objavili vo vysielaní prezidentovho prejavu (zrejme sa oneskoril).

1. Pozvanie Ukrajiny do NATO ešte pred skončením vojny.

2. Pokračovanie operácií na území Ruska a zrušenie obmedzení úderov na jeho území. 3. Spoločné zostreľovanie ruských lietadiel s partnermi, zvýšenie používania ukrajinských bezpilotných lietadiel a rakiet; prístup k spravodajským informáciám partnerov.

3. Rozmiestnenie „nejadrového odstrašujúceho balíka“ na ukrajinskom území.

.

4. Rozvoj strategického a hospodárskeho potenciálu Ukrajiny a posilnenie sankcií voči Ruskej federácii.

5. Po skončení vojny môže ukrajinská armáda využiť svoje skúsenosti na posilnenie obrany NATO a Európy. Americký kontingent v Európe bude môcť nahradiť ukrajinskú armádu.

Podľa Zelenského druhý, tretí a štvrtý bod majú tajné prílohy, ktoré boli predložené partnerom.

 

11:30 – Ruská armáda zmenila taktiku útokov a začala sa presúvať po 1-2 mužoch, povedal Ruslan Gabinet, zástupca veliteľa 5. OŠBr.

Takéto bodové prepady prebiehajú nepretržite, snažia sa ich odraziť pomocou dronov – FPV a výsadkov.

„Sú to 1-2 bojovníci, ktorí si medzi sebou udržiavajú vzdialenosť 50-100 metrov, aby sme ich nemohli zasiahnuť naraz jedným delostreleckým zásahom. Nepriateľ to jednoducho vie a takýmito prechodmi vyčerpáva našu obranu. Za deň to môže byť 6-7 pokusov o uskutočnenie útočných akcií, ale to neznamená, že bolo 6-7 takýchto skupín. Tu sa pohybuje jedna dvojčlenná skupina – zničíme ju a za ňou vo vzdialenosti 500 metrov sa pohybuje ďalšia dvojčlenná skupina. A pohybujú sa, povedal by som, nepretržite a nepretržite,“ povedal Gabinet.

.

 

11:10 – SBU zadržala v Kyjeve jedného z vedúcich bezpečnostného oddelenia spoločnosti Ukrenergo, ktorý mal na starosti stráženie strategicky dôležitých objektov.

Podľa vyšetrovania v rozhovoroch so svojimi kolegami ospravedlňoval konanie Ruskej federácie vrátane ostreľovania energetického sektora, „chválil kremeľský režim“, „spochybňoval existenciu štátu Ukrajina“ a „vyjadroval túžbu masovo vraždiť Ukrajincov“.

 

10:45 – Cieľom NATO je, aby Ukrajina mohla pokračovať v boji proti Rusku, uviedol generálny tajomník Mark Rutte.

Stratégiou aliancie je dodať Ukrajine zbrane, aby mohla začať rokovania z pozície sily, povedal Rutte.

„Aby sme zabránili Putinovi získať na Ukrajine to, čo chce. To znamená poskytnúť Ukrajine masívnu pomoc, aby sa mohla brániť. Musíme sa uistiť, že Ukrajina má schopnosť naďalej konať,“ povedal Rutte na tlačovej konferencii v Bruseli.

.

 

10:15 – Ukrajina nalieha na Bidena, aby ju pozval do NATO ešte pred odchodom prezidenta z Bieleho domu, uviedla pre agentúru Reuters ukrajinská veľvyslankyňa pri NATO Natalia Galibarenková.

„Sme presvedčení, že pozvanie Ukrajiny v tejto chvíli je politickým signálom. Úprimne veríme, že sa môže stať súčasťou dedičstva súčasnej americkej administratívy,“ povedala Galibarenková

Publikácia uvádza, že Moskva ako jeden z dôvodov invázie uviedla potenciálne členstvo Ukrajiny v NATO. Kyjev sa však domnieva, že pozvanie by Moskvu prinútilo vzdať sa vojny.

„Ak povieme, že existuje pozvánka, bude to pre Ruskú federáciu ako konečný verdikt – to je všetko, a vy už nemôžete zvyšovať stávky pomocou tejto témy,“ dodala.

Agentúra Reuters poznamenáva, že väčšina členov NATO vrátane Spojených štátov nie je pripravená prijať Ukrajinu. Zdroj z americkej vlády minulý týždeň uviedol, že tento postoj sa nezmenil.

 

.

09:45 – Sľúbená pôžička 50 miliárd dolárov Ukrajine zo zmrazených ruských aktív je ohrozená, píše v stĺpčeku pre Politico Armin Steinbach, profesor práva a ekonómie na Ecole Supérieure de Commerce v Paríži.

„To, čo sa začalo ako multilaterálne vyhlásenie o podpore sužovanej krajine, sa teraz zmenilo na roztrieštenú a vratkú dohodu, ktorú trápia vnútorné politické a právne spory. A samotná pôžička, ktorá bola pôvodne koncipovaná ako bezriziková pre veriteľov G7, čelí reálnemu riziku zlyhania, ak sa neprijmú naliehavé opatrenia,“ píše.

Radi by sme pripomenuli, že všetko teraz viazne na postoji Maďarska, ktoré sľubuje vetovať dlhodobé zmrazenie ruských aktív, ktoré je nevyhnutné na to, aby USA a Európa mohli túto pôžičku prideliť.

Zatiaľ má EÚ v úmysle poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške 40 miliárd dolárov sama, ale pôjde o regres. To znamená, že ak sa ukáže, že ruské zisky sú nedostatočné, Ukrajina bude zodpovedná za 40 miliárd dolárov – „neúnosné bremeno pre ekonomiku, ktorá je už aj tak ochromená vojnou“. Mohlo by to tiež potenciálne zabrániť Ukrajine v prístupe k pôžičkám od MMF.

Steinbach sumarizuje, že pôžička mala byť „symbolom jednoty Západu“, ale ukázala „rastúcu roztrieštenosť podpory pre Ukrajinu“.

.

 

09:39 – Selidovo je už v polkruhu, takže AFU bude nútená ustúpiť, hovorí vojenský analytik Bildu Julian Ropcke.

Pätnásta brigáda Národnej gardy „Kara-Dag“ úspešne drží obranu v meste, ale „susedné jednotky zlyhávajú“. Bojovníci sa preto budú musieť stiahnuť, aby sa vyhli obkľúčeniu.

Bojovník z Ajdaru Stanislav Buňatov potvrdzuje, že Rusi postupne obchádzajú mesto a zmocňujú sa ho v kliešťach.

 

09:34 – Návšteva premiéra Šmyhala vo Švajčiarsku, ktorá bola naplánovaná na dnes, bola zrušená z „dôvodov vyššej moci“.

Informovalo o tom miestne vydanie Keystone-ATS s odvolaním sa na švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí.

Konkrétne dôvody sa neuvádzajú.

 

08:28 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že rakety v noci zasiahli dielne obrneného závodu v Mykolajive.

Tvrdia, že bolo zničených 10 obrnených vozidiel vrátane 6 tankov. Ukrajina to nepotvrdila.

 

08:20 – USA majú problémy s obnovou zásob zbraní po ich presune na Ukrajinu. Uviedol to na brífingu Pentagón.

„Naše zásoby nie sú nekonečné. Videli ste, že sme požiadali o ďalšie balíky pomoci na podporu Ukrajiny a Izraela. Takisto sme čelili problémom pri obnove obrannej priemyselnej základne,“ uviedla hovorkyňa armády Sabrina Singhová.

Podľa jej slov budú USA naďalej pomáhať Ukrajine na bojisku a podporovať Izrael. „Budeme naďalej spolupracovať s obrannou priemyselnou základňou, aby sme poskytli najlepšie riešenia týchto výziev,“ dodala Singhová.

.

 

07:43 – Ukrajinská armáda obsadila Ostrovske na okraji Kurachova. Informovala o tom ukrajinská vojenská webová stránka Deep State.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo dobytie obce 12. októbra.

Ako píše ukrajinská armáda, predstavuje to hrozbu pre susednú Maximilianovku, ktorú napadla Ruská federácia.

Mapa

 

6:38 – Zelenskyj nepredstaví svoj „víťazný plán“ v Rade v plnom rozsahu, povedal poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Podoljaka v priamom prenose telemostu.

Podľa neho sa o prílohách dokumentu nebude verejne diskutovať, pretože sa týkajú „matematickej vojenskej zložky“.

„Prezident chce, aby… verejnosť pochopila, pretože sú tam prílohy, o ktorých sa určite nebude verejne diskutovať. Je to všetko, čo sa týka matematickej zložky, to znamená, aké množstvo zbraní, v akej forme a tak ďalej by malo byť poskytnuté Ukrajine,“ – povedal Podoljak.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:58

Poľsko nemá podľa premiéra Donalda Tuska na svojej východnej hranici do činenia s utečencami, ktorí tam prišli spontánne a náhodou. “Tieto akcie sú organizované na polovojenskom základe a my čoraz viac vidíme, že v Sýrii a Iráne sa organizujú skupiny, ktoré nie sú vycvičené len na nelegálne prekročenie hraníc, ale aj na činnosť, ktorú v NATO musíme označiť za nebezpečnú,” povedal Tusk v rozhovore pre stredajšie vydanie denníka Gazeta Wyborcza.

17:57

Španielska vláda v stredu pred summitom Európskej rady v Bruseli uviedla, že nesúhlasí s návrhom na vytvorenie azylových centier v krajinách mimo Európskej únie. Stretnutie lídrov EÚ sa začína vo štvrtok a práve riadenie migrácie bude jedným z najhlavnejším bodov programu.

17:56

Izraelský minister obrany Joav Galant v stredu kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a jeho kroky nazval hanebnými po tom, čo izraelských vystavovateľov organizátori nepustili na námornú výstavu Euronaval v Paríži.

17:27

Americká demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová bude v stredu opätovne viesť svoju kampaň v Pensylvánii, ktorá bude podľa očakávaní jedným z rozhodujúcich štátov v novembrových prezidentských voľbách. Republikán Donald Trump zas zameriava svoju pozornosť na získanie hlasov od hispánskych voličov.

17:26

Veľké egyptské múzeum, nachádzajúce sa neďaleko pyramíd v Gíze, v stredu otvorilo 12 sál vo svojich hlavných galériách v skúšobnej prevádzke. Navštíviť ich bude môcť 4000 návštevníkov denne.

17:13

Česká vláda schválila návrh zmluvy medzi ČR a Svätou stolicou. Ešte ju musí podpísať premiér Petr Fiala a ratifikovať parlament. Ak sa tak stane, Česko po 22 rokoch ukončí proces tvorby tejto dohody. V stredu to oznámil český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

16:47

Do roku 2030 by mali emisie skleníkových plynov pre sektory mimo obchodovania s emisiami (non-ETS) na Slovensku poklesnúť o 22,7 %. Podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na celkovej spotrebe by sa mal zvýšiť o 25 %, pričom pôvodný predpoklad z roku 2019 hovoril o 19-% zvýšení. Vyplýva to z aktualizácie Integrovaného národného energetického a klimatického plánu (INEKP) na roky 2021 – 2030, ktorý v stredu predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:46

Ukrajinské vajcia môžu už v budúcom roku vytlačiť z obchodných reťazcov na Slovensku domácich producentov. Poukázal na to riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár i riaditeľ spoločnosti Novogal Dvory nad Žitavou Ladislav Birčák. “Ak my máme výrobné náklady na jedno vajce desať až 11 centov a Ukrajina ho ponúka už aj s dovozom za šesť centov, je to naozaj na zváženie,” upozornil na otáznu kvalitu týchto vajec Birčák. Podľa jeho názoru reálne hrozí, že budeme nakupovať zo zahraničia vajcia z alternatívnych chovov, ktoré v skutočnosti budú z klietkových chovov.

16:39

Knižná autobiografia pápeža Františka s názvom Spera (Nádej) vyjde v hlavných svetových jazykoch vo vyše 80 krajinách v januári 2025 pri príležitosti jubilejného roka katolíckej cirkvi, oznámilo v stredu talianske vydavateľstvo Mondadori.

16:16

Českým vrcholovým politikom či sudcom by od budúceho roka mali narásť platy o 6,9 percenta. Návrh ministra práce a sociálnych vecí Mariana Jurečku v stredu schválila vláda. Ten na základe rozhodnutia Ústavného súdu pôvodne navrhoval, aby platy stúpli o takmer 14 percent. Po kritike verejnosti, opozície či odborov však návrh upravil. Ministri sa zhodujú, že si platy určovať nechcú a mal by opäť platiť automatický systém ako v minulosti.

16:15

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte v stredu vyhlásil, že je oboznámený s podrobnosťami tzv. ukrajinského víťazného plánu, ktorý predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rutte uviedol, že je v spojení s členskými krajinami aliancie, s ktorým diskutuje o ďalších krokoch.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Snímka z otvorenia najväčšieho medzinárodného festivalu dizajnu na Slovensku s názvom Bratislava Design Week v Mirbachovom paláci, Galérii mesta Bratislavy

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali