To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko vraj chce vyslať severokórejský vojenský personál do Kurskej oblasti

❚❚

Kyjev 15. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP,Telegram)

Aktualizované 15. októbra 17:53

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina Rusko Vojna
Ilustračné foto

17:20 – Ukrajinské masmédiá citovali spravodajské zdroje, podľa ktorých z pozícií na ukrajinskej hranici s ruskou Brianskou a Kurskou oblasťou hromadne utieklo 18 príslušníkov KĽDR, ktorí sa prihlásili do ruskej armády.

.

Podľa ich údajov sa tak stalo 7 kilometrov od hranice s Ukrajinou.

Dnes sa už skôr (tiež s odvolaním sa na spravodajské zdroje) objavila informácia, že v jednej z brigád ruskej armády sa práve formuje prápor s príslušníkmi KĽDR.

.

 

16:30 – Rusko sprísňuje tresty za ozbrojenú vzburu až na doživotie.

Príslušný návrh zákona v prvom čítaní už prešiel Štátnou dumou Ruskej federácie.

Pripomeňme, že minulý rok došlo v Ruskej federácii k vzbure Prigožina. Skončila sa neúspechom. Nikto z jej účastníkov (ak nerátame tých, ktorí zahynuli pri páde lietadla Prigožin a Utkin) však nebol postavený pred trestnú zodpovednosť.

De facto boli amnestovaní po tom, ako opustili pochod na Moskvu a vrátili sa do svojich táborov.

.

 

15:50 – Zelenskyj uviedol, že na Stavke sa diskutovalo o pripravenosti ukrajinského energetického sektora na zimu.

Hovorilo sa o pripravenosti zariadení, ich ochrane pred prípadným ostreľovaním a pláne reakcie v prípade poškodenia.

„Bolo prijaté rozhodnutie o posilnení protivzdušnej obrany v pohraničných a frontových oblastiach. Pokračujú práce na vytvorení rozptýlenej siete kogeneračných zariadení,“ informuje prezident.

 

.

15:30 – Poliaci sú pobúrení mladými Ukrajincami, ktorí počas vojny viedli v Poľsku luxusný životný štýl, povedal poľský minister obrany Władysław Kosiniak- Kamysz.

„Faktom je, že naša spoločnosť je veľmi pobúrená pohľadom na mladých ľudí z Ukrajiny, ktorí jazdia na najlepších autách a trávia víkendy v päťhviezdičkových hoteloch. A to je nespravodlivé voči Poliakom, ktorí prispievajú na zdravotnú starostlivosť, dávky, vzdelávanie, dodávky zbraní a inú pomoc,“ povedal pre Interiu.

Opäť otvoril tému volynskej tragédie. Tvrdí, že Ukrajina v tomto smere neurobila za dva roky „ani jedno dobré gesto“ a teraz si Kyjev podľa neho pomoc Varšavy dostatočne neváži.

“Keby sme my, Poľsko, nedarovali všetky tie tanky, lietadlá a ďalšie zbrane, dnes by nebolo komu pomáhať,” povedal poľský minister.

 

15:04 – Západní partneri trvajú na tom, aby Ukrajina znížila vekovú hranicu pre mobilizáciu, uviedla poslankyňa Maria Ionova (Eurosolidarita).

Pripomeňme, že predtým poslanec Kostenko tiež povedal, že niektorí predstavitelia USA naliehajú na Ukrajinu, aby znížila mobilizačný vek.

Verejne úrady takéto plány popierajú.

 

14:38 – Každý piaty ukrajinský kultúrny pracovník, ktorý odíde do zahraničia so súhlasom ministerstva kultúry, sa nevráti, uviedol minister kultúry Nikolaj Točickij.

.

Informoval o tom minister kultúry Nikolaj Točickij.

Zároveň trvá na svojej myšlienke, že pre umelcov by sa mali cesty do zahraničia zjednodušiť.

“V posledných rokoch mala existovať báza, podľa ktorej by kultúrni pracovníci mohli vycestovať do zahraničia. Ale nie je. Denne musím posúdiť 100 žiadostí o vycestovanie, väčšinu týchto mien nepoznám, musím stráviť čas hľadaním informácií. Musím tiež poznamenať, že 1 z 5 cestujúcich sa nevráti,“ povedal minister.

 

14:28 – Rusko sa v auguste a septembri 2024 zmocnilo 5,5-krát viac ukrajinského územia ako za celý rok 2023, ukazuje infografika ukrajinského projektu OSINT.

.

– 2023 – 148,6 km².
– August 2024 – 350,7 km².
– September 2024 – 467,7 km2.

Údaje sú k 1. októbru.

Denník The Washington Post už skôr medzi dôvodmi uviedol Kurskú operáciu, zníženie podpory Západu a vyčerpanie ukrajinských ozbrojených síl.

infografika ukrajinského projektu OSINT
Infografika ukrajinského projektu OSINT

13:16 – Rusko chce vyslať severokórejský vojenský personál do Kurskej oblasti, tvrdí „Suspilne“ s odvolaním sa na zdroj zo spravodajských služieb.

Podľa neho ruská armáda v súčasnosti formuje špeciálny prápor do 3 000 mužov obsadený občanmi KĽDR na báze 11 ODŠBr.

.

Proces zásobovania práporu ručnými zbraňami a muníciou už prebieha.

Zdroj naznačuje, že bude vyslaný do blízkosti mesta Sudža, ktoré je zatiaľ pod kontrolou AFU.

Deň predtým Zelenskyj povedal, že KĽDR sa „prakticky pripojila“ k vojne Ruskej federácie proti Ukrajine a že sa dohodli na „presune ľudí“

 

12:35 – Lídri EÚ na samite 17. – 18. októbra prerokujú pôžičku Kyjevu vo výške 50 miliárd dolárov proti ruským aktívam a obnovia záväzky týkajúce sa pomoci Ukrajine.

 

12:26 – Ukrajina má na zimu v zásobníkoch 12,2 mld. m3 plynu a 3,1 mil. ton uhlia, uviedol premiér Šmygal na zasadnutí vlády.

.

„To stačí na prežitie zimy,“ vyhlásil.

A konštatuje, že v súčasnosti pracuje všetkých 9 blokov jadrových elektrární kontrolovaných Ukrajinou.

Predtým Rada národnej bezpečnosti a obrany varovala, že po začiatku vykurovacej sezóny by sa mohli obnoviť masívne raketové útoky na energetický sektor.

 

11:29 – Štáty Perzského zálivu nepodporujú postoj EÚ k vojne na Ukrajine, uviedol Politico.

Svedčí o tom návrh spoločného vyhlásenia po zajtrajšom samite lídrov oboch regiónov v Bruseli.

Krajiny Perzského zálivu odmietli najmä formulácie o zastavení materiálnej pomoci Rusku, obchádzaní sankcií, odsúdení iránskych vojenských dodávok.

.

Strany však majú v úmysle spoločne odsúdiť masívne raketové útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, hoci Rusko sa v nich výslovne nespomína.

 

08:40 – Systémy protivzdušnej obrany zničili v noci tri ukrajinské bezpilotné lietadlá typu lietadlo nad územím Belgorodskej, Kurskej a Tulskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Na území Tulskej oblasti predbežne nedošlo k žiadnym stratám a zničeniu. Informuje o tom webová stránka ministerstva regionálnej bezpečnosti Tulskej oblasti.

 

07:43 – Rusi zasiahli Nikolajev siedmimi protilietadlovými raketami S-300 a S-400.

Informovali o tom vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl.

.

Útok bol vykonaný z územia Krymu.

Rusi zasiahli Nikolajev

 

07:26 – Ukrajinská vojenská webová stránka Deep State potvrdzuje, že ruské jednotky postúpili v Záporožskej oblasti – v oblasti Levadnoje a Novodorovka.

Súdiac podľa mapy DS, Levadnoje Rusi nezískali a tvrdia, že obec je už pod ich kontrolou (včera to uviedlo ruské ministerstvo obrany.)

Ruský postup však bol približne dvojkilometrový na zhruba štvorkilometrovom fronte.

Levadnoje sa nachádza západne od obce Velka Novoselka. Východne od tohto mesta Rusi postúpili aj v Zolotej Nive. Inými slovami, ofenzíva prebieha súčasne na krídlach Velkej Novoselky.

Mapa 1

 

.
Mapa 2

 

06:54 – Ukrajina pociťuje vážny nedostatok prostriedkov protivzdušnej obrany a neustále sa ich snaží získať od západných partnerov, uviedol vedúci prezidentskej kancelárie Andrej Jermak.

 

06:43 – Holandsko kúpi 46 tankov Leopard, prvá várka bude dodaná v roku 2027, tvrdí ministerstvo obrany.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:31

Celkový verejný dlh všetkých krajín v tomto roku prekročí sumu 100 biliónov amerických dolárov (91,62 bilióna eur), čo bude predstavovať približne 93 % hrubého domáceho produktu (HDP) sveta, oznámil v utorok Medzinárodný menový fond (MMF).

17:18

Vládou schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2025 ničí ekonomiku, prehlbuje chudobu slovenských rodín a zvyšuje mocenskú kultúru vládnych štruktúr. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí a opozičná poslankyňa Veronika Remišová.

17:17

Ruský súd v utorok zamietol odvolanie Juhokórejčana Päk Won-suna proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Juhokórejský občan obvinený zo špionáže zostane vo väzbe najmenej do 15. novembra.

17:16

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti v utorok v Luxemburgu schválila deklaráciu o podpore židovského života a boji proti antisemitizmu.

16:41

Zástupca vodcu libanonského proiránskeho hnutia Hizballáh Naím Kásim v utorok Izraelu odkázal, že jediným riešením súčasnej vojny je prímerie. Keďže však Izrael útočí na celý Libanon, Hizballáh má právo brániť sa a zaútočiť na akékoľvek miesto v Izraeli, “či už je to stred, sever alebo juh”. Dodal, že Hizballáh prijal novú taktiku, aby Izraelu “spôsobil bolesť”.

16:35

Nadácia Transparency International Maďarsko (TIH) v utorok označila správu maďarského Úradu na ochranu suverenity, podľa ktorej táto mimovládna organizácia vykonáva aktivity smerujúce k ovplyvňovaniu verejnosti založené na dezinformáciách, za protiprávnu.

16:19

Počet migrantov, ktorých môže Poľsko prijať, sa blíži k bodu zlomu, tvrdí námestník poľského ministra vnútra Maciej Duszczyk, ktorý pracoval na najnovšej migračnej stratégii Poľska na roky 2025 – 2030.

16:18

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v utorok vyhlásil, že Libanon je po dosiahnutí prípadného prímeria medzi Izraelom a proiránskym hnutím Hizballáh pripravený posilniť prítomnosť svojej armády na juhu svojho územia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali