To najdôležitejšie z Ukrajiny: Potvrdený ďalší postup RF pri Kurachove

❚❚

Kyjev 12. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ebrahim Noroozi)

Aktualizované 12. októbra 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zelenskyj v Nemecku
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

14:49 – Ruské médiá informovali, že fragment bezpilotného lietadla s nevybuchnutou časťou sa našiel na nádvorí výškovej budovy v Primorsko-Achtarsku na Kubáni.

.

Obyvateľov dvoch blízkych domov evakuovali. Na mieste sú záchranné zložky, hlási operačné veliteľstvo.

 

.

13:30 – Náklady na poistenie lodí prechádzajúcich cez ukrajinské prístavy v Čiernom mori sa v priebehu týždňa prudko zvýšili v dôsledku ruských útokov, uviedla tlačová agentúra Bloomberg.

Náklady na poistenie sa zvýšili na viac ako 1 % hodnoty plavidla. To znamená, že v prípade lode v hodnote 50 miliónov dolárov by išlo o nárast o 125 000 dolárov na jednu plavbu.

Doprava do ukrajinských námorných prístavov bola doteraz stabilná, ale pokračujúce útoky môžu majiteľov lodí prinútiť k väčšej opatrnosti pri rozhodovaní, či tam pošlú svoje plavidlá.

Pripomeňme, že ruské útoky na prístavnú infraštruktúru Odesy a regiónu sa v poslednom čase zintenzívnili. Zasiahnuté sú najmä lode a prístavná infraštruktúra. Ruské zdroje uvádzajú, že útoky sú zamerané na potenciálne dodávky západných rakiet dlhšieho doletu, ktoré podľa informácii Moskvy smerujú práve cez prístavy v Odese.

 

.

12:02 -Počas včerajšieho večera sa na Ukrajine odohrali mnohé záťahy vojenských dôstojníkov na mužov v reštauráciách, nočných kluboch a na koncertoch. O čo išlo?

Zdroj blízky ukrajinskému ministerstvu obrany pomenoval dva dôvody včerajších razií v reštauráciách a nočných kluboch vo veľkých ukrajinských mestách, ako aj na koncerte Okeana Elzyho v Kyjeve.

Prvým sú problémy s mobilizáciou, ktorej tempo sa za posledný mesiac výrazne znížilo.

Druhý (dôležitejší) je informačný. „V ukrajinskej spoločnosti pretrváva pocit akútnej sociálnej nespravodlivosti pri mobilizácii. Predpokladá sa, a nie bezdôvodne, že väčšinu tých, ktorí sú teraz mobilizovaní, tvoria obyvatelia malých miest a dedín, obyčajní robotníci alebo ľudia, ktorí sú chudobní. To spôsobuje napätie v spoločnosti. Okrem toho vzniká napätie v armáde – vojakom vadí, že sedia v zákopoch, zatiaľ čo zdraví muži v ostatných regiónoch Ukrajiny sedia v reštauráciách, vysedávajú v kluboch, chodia na koncerty. Vo všeobecnosti žijú pokojným životom. To mnohých frontových vojakov dráždi a zvyšuje ich pocit sociálnej nespravodlivosti. Preto sa rozhodli zorganizovať demonštratívny zásah, aby celá krajina videla, že „aj bohatí plačú“. To znamená, že aj straníci môžu byť mobilizovaní. Takéto akcie plánujú organizovať pravidelne. Je to politické rozhodnutie,“ uviedol zdroj.

Podľa jeho názoru je však toto rozhodnutie „kontroverzné“, pretože jeho účinok bude buď minimálny, alebo dokonca negatívny. „Obrázky z razie na koncerte Okean Elzy pravdepodobne nezvýšia morálku v spoločnosti. Je pravdepodobnejšie, že posilní pocit strachu z budúcnosti, pocit úplnej bezbrannosti, podnieti ďalšie tisíce mužov, aby sa skryli alebo sa pokúsili opustiť krajinu. Pokiaľ ide o vplyv na doplnenie armády, ten sa blíži k nule. Ľudia, ktorí vysedávajú v nočných kluboch, majú peniaze na to, aby sa vyhli mobilizácii v akejkoľvek fáze, dokonca aj po tom, čo boli násilne privedení do TCC. A aj keď sa ich podarí nejakým spôsobom dostať do armády, určite budú mať peniaze na to, aby sa vykúpili z toho, že ich pošlú do prvej línie. Systém je skorumpovaný zhora nadol. A to je hlavný problém. Ale nie je tu žiadna túžba tento problém riešiť. Jednoduchšie je organizovať demonštratívne akcie vojenských komisárov pred koncertom „Okean Elzy“ alebo razie v nočných kluboch a reštauráciách,“ povedal zdroj.

.

 

10:38 – V Rusku sa cvičí niekoľko tisíc vojakov zo Severnej Kórey. Do konca roka môžu byť prevezení na Ukrajinu. Denník Washington Post citoval predstaviteľov Štátnej spravodajskej služby.

V rovnakom čase sa niektorí severokórejských dôstojníkov už nachádzajú na území Ukrajiny, aby študovali bojisko.

Ukrajinská armáda sa pritom zatiaľ nestretla so žiadnymi severokórejskými jednotkami, ktoré by sa zúčastnili na bojových operáciách.

Zdroje publikácie naznačujú, že armáda KĽDR by mohla byť použitá v pohraničných oblastiach Ruska, aby uvoľnila ruské jednotky na účasť v bojoch na Ukrajine.

„Mohlo by to mať významný vplyv. Najmä ak hovoríme o uvoľnení rezerv na území samotnej Ruskej federácie,“ uviedol predstaviteľ ukrajinskej rozviedky.

Predtým o vyslaní vojsk KĽDR na Ukrajinu informoval šéf CPD a napísali o tom denníky The Guardian a Kyiv Post.
Južná Kórea hodnotila pravdepodobnosť vyslania ako vysokú. Medzi Ruskom a KĽDR bola podpísaná vojenská zmluva.

 

09:20 – Ruské úrady oznámili, že letisko Kazaň v Ruskej federácii zastavilo prevádzku.

Miestna verejnosť píše, že je to kvôli hrozbe možného dronov.

.

 

09:11 – Ruské blogy informujú o nálete dronu na mesto Kurčatov v Kurskej oblasti. Nachádza sa tam jadrová elektráreň Kursk.

Je zverejnené video s ozvenou výbuchu. Nie je však jasné, či ide o nálet alebo prácu systémov protivzdušnej obrany.

Ruské úrady uviedli, že túto noc bolo zostrelených 47 dronov, z toho 12 nad Kurskou oblasťou. Žiadne útoky na Kurčatov neboli potvrdené.

 

.

07:58 – Pro-ukrajinská vojenská webová stránka Deep State potvrdila postup Ruskej federácie na okraj mesta dôležitého mesta i vodnej nádrže Kurachovo v Donbase.

Ruské ministerstvo obrany včera oznámilo dobytie obce Ostrovskoje, ktorá z východu susedí s Kurachovom. Deep State píše, že bola dobytá východná časť obce a zvyšok jej územia sa nachádza v šedej zóne.

Ukrajinský vojenský dôstojník s volacím znakom „Mučnoj“ píše, že Rusi už vylodili výsadok na západnom okraji Ostrovskoje. Považuje to za hrozbu obkľúčenia susednej Maximilianovky, na ktorú tiež útočí Ruská federácia.

„Teraz budú postupovať v blízkosti rieky Volča a južným smerom cez výsadok na ulicu Vostočnaja. Musíme ich tu zadržať, kým dedinu úplne neovládnu, aby sa naši mohli dostať z Maximilianovky, pretože úniková cesta bude kvôli poľu veľmi ťažká, situácia je veľmi zložitá,“ napísala armáda.

 

.

06:50 – V noci z piatka na sobotu boli na Ukrajine hlásené nálety v Dnipre a v Sumách. Na celom území Kyjeva bol vyhlásený letecký poplach po tom, čo zaznamenali vzlety ruských Mig-31.

 

06:40 – Na Ukrajine sa hovorí o ďalšej veľkej mobilizačnej vlne.

Tamojšie sociálne sieti sú plné videí zo včerajších zásahov zamestnancov náborových centier (TCC), ktorí spolu s políciou vykonali raziu pred koncertom skupiny Okean Elzy v Paláci športu v Kyjeve: päťdesiat vojenských dôstojníkov masovo kontrolovalo doklady všetkých mužov. Na niektorých videách je vidieť násilné zadržania osôb, ktoré kladú fyzický odpor.

Zverejnená bola aj séria videí z Chmeľnického okresu, kde zamestnanci TCC prehľadávali reštaurácie a nočné kluby.

 

06:30 – Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev reagoval na vyhlásenie predsedu americkej Snemovne reprezentantov Mika Johnsona, že ak vyhrá voľby, Trump zavolá Putinovi a povie, že „už toho bolo dosť“, a tým ukončí vojnu.

.

„Čo ak Putin povie: Teraz nie. Ukrajina musí kapitulovať a nevstúpiť do NATO,“ položil otázku Medvedev na sieti X.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:05

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyzval Izrael, aby zabezpečil ďalšie fungovanie Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom. Varoval pred prijatím zákona, ktorý by obmedzil jeho činnosť. Izrael UNRWA obviňuje zo spolupráce s islamistickým hnutím Hamas.

15:56

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan navštívi Grécko – v záujme diskusie o sporných bilaterálnych otázkach vrátane námorných zón a vzdušného priestoru. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

15:18

Pretrvávajúce napätie medzi etnickými skupinami na severe Kosova by mohlo znovu vyvolať násilie, ktoré sa v tejto oblasti vyskytlo minulý rok, varoval admirál Stuart B. Munsch, veliteľ spojeneckých síl NATO v Neapole.

15:09

So zavedením takzvanej chodníkovej novely, ktorá zakázala parkovať autá na chodníkoch, je po roku jej účinnosti spokojná vyše polovica Slovákov (53 %). Tretina ľudí (33 %) považuje novelu za pozitívnu zmenu. Ďalšia pätina (20 %) ocenila, že chodníky sú voľnejšie pre chodcov, no ťažšie sa im hľadá parkovacie miesto.

15:07

Veľké módne spoločnosti v Španielsku začnú od apríla budúceho roka zbierať vyradené oblečenie v rámci dobrovoľnej pilotnej schémy nakladania s textilným odpadom. Predpokladá sa, že tieto nariadenia Európskej únie vstúpia do platnosti v roku 2026.

14:56

Poľsko dočasne pozastaví právo na azyl ako súčasť stratégie na obmedzenie nelegálnej migrácie z Bieloruska. Varšava Minsk už niekoľko rokov obviňuje zo zámerného posielania migrantov na poľské hranice. Informoval poľský premiér Donald Tusk na kongrese svojej strany Občianska koalícia.

14:11

Šéf polície v austrálskom štáte Viktória Shane Patton sa ospravedlnil židovskej komunite za to, že istá 65-ročná seržantka vraj vykonala zakázaný nacistický pozdrav.

14:03

V uplynulom období Rusko zintenzívnilo útoky na prístavnú infraštruktúru v ukrajinských pobrežných mestách. Ruské drony útočia aj na mesto Vylkove v delte Dunaja. Miestni obyvatelia sa pred ruskými útokmi nemôžu skryť, pretože ich domy sú nízko položené a nemajú pivničné priestory.

13:20

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské jednotky zostrelili dovedna 47 ukrajinských dronov. 

12:49

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová, ktorá je kandidátkou Demokratickej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb zverejní informácie o svojom zdravotnom stave. V sobotu o tom informoval jeden z jej poradcov, podľa ktorého sa Harrisová týmto krokom snaží upriamiť pozornosť na jej protikandidáta Donalda Trumpa. Ten zverejnenie detailnejších informácií o svojom zdraví odmieta.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali