To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kurátori zo Západu na pozadí kritickej situácie AFU pravdepodobne nenechajú Zelenského nažive

❚❚

Kyjev 11. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP, Telegram)

Aktualizované 11. októbra 13:26

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

13:25 – Podľa správy ministerstva obrany straty ukrajinských vojakov za týždeň dosiahli 14 430 osôb.

.

 

11:10 – S cieľom obísť veto Maďarska v otázke vojenskej pomoci Ukrajine chce EÚ vytvoriť fond, ktorý potrebuje súhlas Maďarska.

.

Podľa denníka El Pais EÚ zvažuje možnosť vytvorenia nového fondu bez účasti Budapešti, keďže Orbánova vláda už takmer 1,5 roka blokuje vyčlenenie 6 miliárd eur z Európskeho mierového fondu, ktorý mal kompenzovať krajiny EÚ za dodávky zbraní Kyjevu.

Vytvorenie tohto fondu si však vyžaduje jednomyseľnosť všetkých 27 krajín EÚ vrátane toho istého Maďarska.

Pripomenieme, že Budapešť blokuje aj dlhodobé zmrazenie ruských aktív, ktoré je potrebné na poskytnutie pôžičky Ukrajine vo výške 35 mld. eur.

 

11:05 – Zelenskyj je v súvislosti s oslabením pozície Ukrajiny otvorenejší rokovaniam s Ruskom, uviedol denník Washington Post.

.

Ako príklad uviedol, že Rusko bude pozvané na ďalší samit o Ukrajine. Noviny tiež upozornili na neúspechy Kyjeva v Kurskej oblasti.

Postup tam tiež uviazol na mŕtvom bode. Okrem toho operácia neviedla k odklonu ruských jednotiek z frontu na východe Ukrajiny, v čo ukrajinskí predstavitelia dúfali… analytici predpovedajú v najbližších mesiacoch ďalšie straty

Lavrov predtým uviedol, že zatiaľ nedostal žiadne seriózne návrhy na urovnanie konfliktu, pričom údaje na túto tému sa v západných médiách objavujú „ako čertík z krabičky od tabaku“.

 

10:30 – Toreck je približne z polovice rozdelený medzi AFU a ruskú armádu, uviedol šéf miestnej správy.

.

„Predbežne v oblasti 40-50 percent mesta, môžeme povedať, je pod kontrolou AFU. Zvyšok územia – obsadil nepriateľ“, – povedal Vasilij Činčík.

Podľa jeho údajov sa Rusom za posledných 24 hodín nepodarilo postúpiť.

Evakuácia civilistov z napadnutého mesta pokračuje. Zostáva v nej približne 1 150 ľudí.

Boje prebiehajú o každý vchod do centra Torecka.

 

10:10 – Francúzsko odovzdá na budúci rok Ukrajine dvanásť až dvadsať lietadiel Mirage 2000-5F, informovalo vydavateľstvo Avionslegendaires.

Prvá várka má byť dodaná do 30. marca 2025.

Jednou z hlavných zmien bude schopnosť niesť a odpaľovať riadené strely SCALP-EG, ktoré už slúžia v AFU.

 

09:45 – Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo vyvrátenie „manipulatívnych vyhlásení, ktoré odzneli vo viacerých zahraničných masmédiách“ o pripravenosti Ukrajiny zastaviť vojnu na frontovej línii výmenou za pozvanie do NATO alebo bezpečnostné záruky.

.

„Jedinou realistickou cestou pre Ukrajinu na obnovenie komplexného, spravodlivého a udržateľného mieru bol a zostáva vzorec pre mier, založený na rešpektovaní Charty OSN a imperatíve úplného obnovenia územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Uvádza sa v ňom tiež, že Ukrajina nebude akceptovať dohody uzavreté bez jej účasti

 

09:05 – Proces formovania nového svetového poriadku, ktorý odráža rozmanitosť celej planéty, je nezvratný, povedal Putin.

Prezident zdôraznil, že svet v súčasnosti „čelí bezprecedentným hrozbám, ktoré vznikajú v dôsledku civilizačných rozporov“.

.

 

08:30 – Kurátori zo Západu na pozadí kritickej situácie AFU pravdepodobne nenechajú nažive Volodymyra Zelenského. Tento názor vyjadril Apty Alaudinov.

 

08:00 – V Odeskej oblasti včera večer na civilný infraštruktúrny objekt priletel Iskander, uviedla prokuratúra.

Zničená bola dvojposchodová budova, v ktorej bývali zamestnanci súkromného podniku, a výrobné zariadenia.

.

Zahynuli štyria ľudia.

zničená budova Odeská oblasť
Na snímke zničená budova v Odeskej oblasti

 

07:26 – Desať ukrajinských dronov zničilo systémy protivzdušnej obrany nad ruskými regiónmi. Štyri boli zachytené nad Rostovskou oblasťou, tri nad Belgorodskou oblasťou, dva nad Brjanskou oblasťou a jedno bezpilotné lietadlo nad Kurskou oblasťou, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

07:23 – Putin pricestoval do Turkménska.

Ukrajina predtým požiadala Ašchabad, aby na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu zatkol ruského prezidenta.

 

.

07:20 – Zelenskyj predložil talianskej premiérke Giorgii Meloniovej „plán víťazstva“.

Včera večer sa stretli v Ríme.

Deň predtým ukrajinský prezident navštívil Paríž, kde svoj plán predstavil prezidentovi Macronovi.

 

06:55 – Hlavný veliteľ Syrskij pomenoval veľkosť ruského zoskupenia v Kurskej oblasti.

„Vieme, že na Kurský smer bolo presunutých približne 50 000 príslušníkov armády z iných smerov,“ povedal v dokumente, ktorý bol včera odvysielaný v televízii.

Podľa Syrského to uľahčilo Ukrajine viesť obranné operácie na iných častiach frontu.

.

Tento komentár bol zrejme zaznamenaný ešte pred včerajšími udalosťami v Kurskej oblasti, kde ruské vojská prešli do novej ofenzívy a podarilo sa im znovu dobyť niektoré územia.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 10. októbra 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruské letectvo, delostrelectvo a bezpilotné lietadlá zasiahli 2 odpaľovacie zariadenia americkej výroby Patriot SAM a bojovú riadiacu kabínu;

– Celkové straty AFU za noc dosiahli 1 955 príslušníkov;

– Ruská protivzdušná obrana zničila za noc 92 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad 7 regiónmi Ruska a Azovským morom;

– Straty AFU za deň na Kurskom smere dosiahli viac ako 200 vojakov, boli zničené 3 tanky, bojové obrnené vozidlo, ako aj mínomet, stanica elektronického boja a auto;

.

– V smere na osady Ľubimovka a Kamyševka boli odrazené dva útoky nepriateľa;

– Generálny tajomník NATO Rutte počas návštevy Veľkej Británie uviedol, že povolenie používať rakety dlhého doletu západnej výroby na údery hlboko do Ruska by situáciu v rusko-ukrajinskom konflikte zásadne nezmenilo;

– Ak bude Ukrajina za súčasných okolností prijatá do NATO, bude to znamenať začiatok tretej svetovej vojny, povedal maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Szijjártó;

– Mechanizmus poskytnutia pôžičky vo výške 35 miliárd eur Ukrajine so splatením z výnosov zo zmrazených ruských aktív by mal byť predložený na schválenie Európskemu parlamentu 22. októbra, uviedol Politico.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:15

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková ukončila svoje pôsobenie na turnaji WTA 1000 v čínskom Wu-chane vo štvrťfinále štvorhry. Spoločne s Britkou Oliviou Nichollsovou ich zdolal rusko-český pár Jekaterina Alexandrovová, Kateřina Siniaková 7:5, 6:4.

14:10

Veliteľ proiránskeho militantného hnutia Hizballáh Wafík Safá utrpel pri štvrtkovom izraelskom nálete na centrum Bejrútu vážne zranenie a jeho stav je kritický. V piatok o tom informovala spravodajská televízia Sky News Arabia, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje. Jej informáciu zatiaľ nikto iný nepotvrdil.

14:10

Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh má nové velenie a pripravuje sa na dlhú opotrebovaciu vojnu na juhu Libanonu, uviedli pre agentúru Reuters dva nemenované zdroje oboznámené s jeho operáciami. Podľa ďalších štyroch zdrojov má Hizballáh napriek izraelským útokom stále k dispozícii značné zásoby zbraní vrátane najsilnejších presných rakiet, ktoré ešte nepoužil.

14:09

V roku 2023 v celej EÚ približne 4,9 percenta ľudí vo veku 16 a viac rokov uviedlo, že počas svojho života mali problémy s bývaním. Spomedzi 27 členských krajín EÚ bolo Slovensko v poradí siedmou krajinou s najnižšou mierou problémov s bývaním.

14:09

Na palube nemeckého tankera s vykurovacím olejom vypukol v piatok ráno požiar. Tanker kotví v Meklenburskom zálive pri pobreží Baltského mora na severovýchode Nemecka. Všetkých sedem členov jeho posádky previezli do bezpečia.

14:08

Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok v turkménskej metropole Ašchabad stretol s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom. Ide o ich prvé stretnutie, ktoré sa konalo v rámci regionálneho summitu. Kremeľ uviedol, že témou ich diskusie boli bilaterálne vzťahy, ale aj situácia na Blízkom východe.

14:07

Ukrajina tvrdí, že jej protivzdušná obrana v noci na piatok zostrelila 29 zo 66 ruských bezpilotných lietadiel. Rusko pri nočnom útoku použilo aj dve balistické rakety Iskander-M a jednu riadenú strelu vzduch-zem Ch-31.

13:13

Požiar ropného terminálu v meste Feodosija na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym sa nepodarilo úplne uhasiť ani štyri dni po útoku ukrajinskej armády. 

13:12

Veliteľ mierových jednotiek OSN Jean-Pierre Lacroix na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku upozornil, že bezpečnosť mierových síl OSN v Libanone je “čoraz viac v ohrození”. Dodal, že operatívne aktivity misie UNIFIL sú od 23. septembra prakticky zastavené.

13:11

Vojenský súd v ruskej Altajskej oblasti v piatok odsúdil na 18 rokov väzenia 46-ročného Sibírčana za plánovanie založenia požiaru v armádnom náborovom centre v regionálnej metropole Barnaul. Federálna bezpečnostná služba (FSB) uviedla, že muž bol zadržaný v novembri 2023 pri “nevydarenom pokuse o spáchanie teroristického činu”.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dvojica jazdcov vedie pár ťažných koní, míňajúc stromy jesenných farieb, pred Billingsovou farmou vo Woodstocku

Autor: TASR/AP-Charles Krupa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali