To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruská armáda vstúpila do Torecka

❚❚

Kyjev 8. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service photo via AP, Telegram)

Aktualizované 8. októbra 18:51

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 6. októbra 2024, samohybný 122 mm viacnásobný raketomet ruskej armády Grad odpaľuje rakety na ukrajinské pozície na neznámom mieste

18:50 – Scholz je pripravený na rozhovory s Putinom, ak povedú k pokroku smerom k mieru, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemeckého predstaviteľa.

.

„Nemecký predstaviteľ potvrdil Scholzovu pripravenosť na rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ak ponúknu perspektívu pokroku smerom k spravodlivému a udržateľnému mieru, ale varoval Rusko, aby to nevnímalo ako slabosť,“ napísala agentúra.

Úradník tiež uviedol, že odkazom pre Ukrajinu v Ramsteine 12. októbra bude, že podpora je silná, a pre Moskvu, že nemá zmysel špekulovať, že by EÚ mohla vo svojej podpore poľaviť.

.

 

17:40 – Zelenskyj ani Putin nechcú mier, pretože obaja veria, že čas pracuje pre nich.

Maďarský premiér Viktor Orbán to povedal, keď hovoril o svojich stretnutiach s oboma hlavami štátov.
„Obaja lídri, ruský a ukrajinský, pevne veria, že čas pracuje pre nich. Obaja. Preto nie sú ochotní robiť žiadne kompromisy ani uzatvárať mier. To bol môj dojem. Chcú bojovať. Čo je pre Európu zlé. Teraz sa nesústredím na to, čo je dobré pre Ukrajinu alebo Rusko, hovorím z pohľadu Európy, z európskeho pohľadu,“ povedal Orbán.

Maďarský premiér tiež prezradil, čo ponúkol lídrom EÚ po svojich cestách do Kyjeva a Moskvy.

„Európa, povedal som premiérom, namiesto toho, aby sme diskutovali o takzvanej pozícii podpory vojny s globálnym Juhom, zvoľme si spoluprácu s globálnym Juhom. Číňania, Brazílčania, arabské krajiny a EÚ by mali spoločne vytvoriť mierovú platformu a pokúsiť sa spoločne podniknúť kroky, ktoré privedú obe bojujúce krajiny k prímeriu. To bol môj návrh, nič iné som nenavrhoval. Bol odmietnutý,“ povedal.

.

 

17:35 – Ruské veľvyslanectvo v Londýne oznámilo, že existujú nezvratné dôkazy o dodávkach toxických chemikálií na Ukrajinu s pomocou Západu.

Uvádza sa tiež, že Spojené kráľovstvo o používaní zakázaných toxických látok kyjevským režimom mlčí.

Ruské veľvyslanectvo v Londýne tiež označilo za nepodložené tvrdenia Spojeného kráľovstva o údajnom nedodržiavaní Dohovoru o zákaze chemických zbraní zo strany Ruska.

 

.

17:15 – Západ možno čoskoro povolí Ukrajine zasiahnuť hlboko do Ruskej federácie, ale oznámenie sa odloží do skončenia prezidentských volieb v USA.

Tento názor vyjadril podpredseda Výboru Najvyššej rady pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo Jegor Černev.

„Pripúšťam, že rozhodnutie tam môže byť prijaté, ale nie oznámené, aby sa Ruská federácia nepripravila na nejaké zmeny na bojisku. Alebo by sa rozhodnutie mohlo prijať a odložiť na obdobie po voľbách v Spojených štátoch,“ domnieva sa.

 

17:00 – Biden odložil svoju cestu do Nemecka na stretnutie o Ukrajine kvôli silnému hurikánu Milton, ktorý sa blíži k USA, uviedol Biely dom.

Stretnutie v Ramsteine sa malo uskutočniť 12. októbra za účasti najvyšších svetových predstaviteľov a Zelenského.

 

16:45 – Ukrajina nemá možnosť vstúpiť do NATO a za zatvorenými dverami tento postoj zdieľa drvivá väčšina členov aliancie, povedal maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó.

 

16:15 – Druhý „mierový summit“ sa neuskutoční v novembri, ako sa pôvodne plánovalo, uviedla Darija Zarivna, poradkyňa vedúceho kancelárie prezidenta.

.

„V novembri sa druhý „mierový samit neuskutoční. Všetko na jeho prípravu by však už malo byť pripravené. Zatiaľ sa konajú tematické konferencie k jednotlivým bodom formuly, ktoré sa skončia prijatím komuniké. Hlavné ustanovenia týchto komuniké budú základom pre pripravovaný „mierový plán“ druhého samitu,“ uviedol Jermakov poradca.

Pripomenieme, že Zelenskyj opakovane vyhlásil, že chce ukončiť vojnu na základe výsledkov druhého „mierového samitu“, na ktorý plánujú pozvať Ruskú federáciu.

Predtým predstavitelia ukrajinských orgánov uviedli, že summit chcú usporiadať v novembri.

 

15:30 – Maďarsko zablokovalo poskytnutie pôžičky vo výške 35 miliárd eur Ukrajine na úkor zmrazených ruských aktív až do volieb v USA 5. novembra.

.

Podľa Euronews Budapešť nie je spokojná s návrhom EÚ predĺžiť zmrazenie ruských aktív na 36 mesiacov namiesto 6 mesiacov s cieľom poskytnúť USA dlhodobú záruku.

Maďarsko sa domnieva, že Trump bude v prípade víťazstva proti.

„Sme presvedčení, že táto otázka – predĺženie ruských sankcií – by sa mala vyriešiť po voľbách v USA. Musíme si počkať, akým smerom sa v tejto otázke bude uberať budúca administratíva USA. Vidíte prezidentské voľby a volebnú kampaň: existujú dva úplne odlišné spôsoby riešenia tohto problému. Jeden je smerom k mieru. A druhý je pokračovať vo vojne,“ povedal maďarský minister financií Mihai Varga po stretnutí ministrov v Luxemburgu.

Všetky ostatné krajiny EÚ podporili predĺženie zmrazenia a pôžičku Ukrajine. Európsky komisár Paolo Gentiloni to označil za „takmer jednomyseľnú“ podporu.

 

.

14:40 – Ak Západ umožní Ukrajine používať rakety dlhého doletu, Rusko sa o tom dozvie a začne uplatňovať odvetné opatrenia, uviedol Lavrov.

 

14:00 – Scholz, Biden, Starmer a Macron budú 12. októbra rokovať o Ukrajine v Berlíne a potom sa stretnú so Zelenským v Ramsteine, citovala agentúra Bloomberg svoje zdroje.

V Ramsteine budú aj vedúci predstavitelia približne 20 krajín vrátane Talianska, Poľska a Kanady.

Budú rokovať o vojenskej a finančnej pomoci Kyjevu a o „spôsoboch zabezpečenia spravodlivého a udržateľného mieru pre Ukrajinu“.

 

13:45 – Čo je známe o situácii v Kurskej oblasti:

.

– AFU počas dňa stratila viac ako 200 mužov, tri bojové obrnené vozidlá, štyri delostrelecké zbrane, dva mínomety a tri vozidlá;

– Celkovo Kyjev počas bojov stratil viac ako 21 250 vojakov;

– Ruská armáda odrazila dva nepriateľské protiútoky v smere na osady Ľubimovka, Plechovo a Ruské Porečnoje;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli sústredenia živej sily a techniky 14 ukrajinských brigád v Kurskej oblasti;

– V dôsledku akcií AFU v Kurskej oblasti utrpelo viac ako 300 civilistov a približne 70 ich zahynulo, uviedol Mirošnik vo vysielaní televízneho kanálu Rossija-24;

– V súvislosti s vraždou troch obyvateľov Kurskej oblasti bolo začaté konanie proti príslušníkom AFU.

 

.

11:04 – Južná Kórea považuje za pravdepodobné, že KĽDR vyšle svoju armádu na Ukrajinu na strane Ruskej federácie, uviedla tlačová agentúra Ryonhap. Kyjev tvrdí, že niektoré z nich už dorazili.

Soul pripomína, že Moskva a Pchjongjang majú dohodu o vzájomnej obrane, ktorú v júni podpísali Putin a Kim Čong-un.

„Keďže Rusko a Severná Kórea podpísali vzájomnú zmluvu podobnú vojenskému spojenectvu, možnosť takéhoto nasadenia je veľmi pravdepodobná,“ povedal juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjon v miestnom parlamente.

Minulý týždeň médiá informovali, že armáda KĽDR sa už objavila na Ukrajine. Denník Kyiv Post citoval spravodajské zdroje, podľa ktorých bolo 3. októbra pri raketovom útoku neďaleko Donecka zabitých šesť severokórejských dôstojníkov a traja boli zranení.

Juhokórejský minister obrany uviedol, že táto správa je pravdepodobne pravdivá.

Oficiálne smrť Severokórejčanov ani ich pobyt na Ukrajine neboli potvrdené.

 

.

11:02 – Za posledných 24 hodín Rusi obsadili dve dediny – Želannoje Pervoje v Doneckej oblasti a Stelmachovku v Luhanskej oblasti. Informoval o tom vojenský telegramový kanál Deep State.

Želannoje Pervoje sa nachádza v severnej časti „kapsy“, ktorú sa ruské jednotky snažia prerušiť okolo rieky Volchija – a prinútiť tak AFU ustúpiť na jej západný breh.

Mapa 1

 

Mapa 2

 

09:48 – Francúzsko odovzdá Ukrajine stíhačky Mirage 2000 v januári až marci budúceho roka, uviedol minister obrany Sebastien Lecornu.

Budú vybavené novými zbraňami vzduch-zem a zariadeniami na elektronický boj.

 

.

06:45 – Ruské jednotky vstúpili na východné predmestie Torecka, uviedla hovorkyňa luhanského oblastného policajného oddelenia Anastasia Bobovnikovová.

Podľa nej sa bojuje o každý vstup.

„Situácia sa neustále mení – raz odrážame ich palebné postavenia, potom niekde ničia naše. My však neustále obnovujeme ich pozície a snažíme sa vrátiť to, čo okupanti zhabali, a bránime im v postupe,“ dodala.

Podľa mapy Deep State sú pritom Rusi už v centre Torecka a obsadili tretinu mesta.

Mapa

 

06:43 – Zelenskyj udelil hodnosť generála veliteľovi doneckej operačnej skupiny, ktorý má na starosti Pokrovský okres.

V prezidentskom dekréte sa uvádza, že plukovník Oleksandr Lucenko bol povýšený do hodnosti brigádneho generála.

.

Námestníčka Marjana Bezuglajová tvrdí, že práve Lucenko je zodpovedný za neúspechy na pokrovskom smere.

„Od prielomu v Očeretine je na čele tejto skupiny. V auguste, niekoľko týždňov po tom, ako Rusi obsadili Pokrok a ľudia z obkľúčenia vyšli, ako sa dalo, a bez jeho rozkazu, dostal Rad Bohdana Chmelnického druhého stupňa. Teraz ho povýšili na generála, a to hneď po tom, ako 72. brigáda musela vyjsť z dlhoročného obkľúčenia v Ugledare na vlastnú päsť a bez rozkazov. Za Ugledarom neboli pripravené žiadne obranné línie a vyčerpaná 72. brigáda, pripojené jednotky a spojenecké jednotky dostali namiesto obnovy nové pekelné úlohy. Všetky udalosti počnúc Očeretynoje sú spojené s Lucenkom,“ povedala

 

06:40 – Počet prípadov dezercie a neoprávneného opustenia vojenských jednotiek sa na Ukrajine niekoľkonásobne zvýšil.

Uvádza sa to v odpovedi Generálnej prokuratúry na žiadosť Rady pre verejnú integritu.

.

Podľa OGP bolo za prvých osem mesiacov roku 2024 začatých 29 984 konaní vo veci neoprávneného opustenia jednotky, zatiaľ čo v roku 2022 bolo takýchto prípadov 6 641 a v roku 2023 17 658.

Podobná situácia je aj v prípade opustenia, keď za osem mesiacov roku 2024 bolo začatých 15 559 konaní, zatiaľ čo v roku 2022 to bolo 3 442 a v roku 2023 7 883 konaní.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:00

Ceny ropy v utorok popoludní prudko klesli o takmer 5 %. Dôvodmi sú obavy o dopyt v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy a vyhliadky na vyššiu produkciu komodity v nasledujúcich mesiacoch. Zároveň, zmiernenie obáv z prerušenia dodávok z Blízkeho východu v dôsledku konfliktu medzi Izraelom a Iránom aj z mohutného hurikánu v Mexickom zálive prispelo k poklesu cien ropy. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

18:53

Česká ekonomika je podľa predsedu českej vlády Petra Fialu na základe výšky inflácie či HDP z najhoršieho obdobia krízy vonku. Za jej najväčšie deficity aktuálne považuje štrukturálne nevýhody v oblasti dopravy a energetiky a tiež ľudské zdroje a kvalitu vzdelávania. Kritizoval aj príliš konzervatívny pracovný trh, ktorý je podľa neho nutné uvoľniť. Povedal to v utorok na sneme českého Zväzu priemyslu a dopravy v Brne, informuje spravodajkyňa TASR.

18:51

Konsolidácia je potrebná, no nemala by sa dotknúť tých najzraniteľnejších skupín na Slovensku. Zavedením nižšieho daňového bonusu na dieťa či dani z finančných transakcií stratí jedna domácnosť v budúcom roku 270 eur. Upozornila na to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na základe údajov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) a Inštitútu pre stratégie a analýzy (ISA).

18:50

Prezident USA Joe Biden v utorok vyzval na okamžitú evakuáciu obyvateľov na Floride pred blížiacim sa hurikánom Milton. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hurikán Milton v uplynulých hodinách mierne zoslabol, ale stále dosahuje 4. kategóriu s rýchlosťou vetra 230 kilometrov za hodinu. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo, že tropický cyklón bude “podľa predpovedí aj naďalej extrémne nebezpečný”.

18:47

Prioritami maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie sú zvyšovanie konkurencieschopnosti, riadenie migrácie aj politika rozširovania EÚ. Oznámil to v utorok v Štrasburgu pred novinármi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. S odvolaním sa na server portfolio o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán varoval, že konkurencieschopnosť Európy neustále klesá. Podľa jeho slov cieľom musí byť jej zlepšenie, keďže ekonomický rast v Európe je pomalší ako v Číne či v Spojených štátoch. “Náš podiel na svetovej ekonomike sa zmenšuje a spoločnosti z EÚ platia za elektrinu a plyn viac ako spoločnosti v USA,” zdôraznil.

18:46

Bývalý generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prevezme budúci rok funkciu predsedu Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Oznámila to v utorok MSC, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters, AFP a DPA.

Stoltenberg prevezme funkciu predsedu budúci rok vo februári a nahradí nemeckého diplomata a súčasného predsedu MSC Christopha Heusgena.

18:06

Spolupredsedovia politickej skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v Európskom parlamente (EP) Nicola Procaccini a Joachim Brudziński v utorok zablahoželali svojej francúzskej europoslankyni Marion Maréchalovej k založeniu jej nového politického hnutia s názvom Identita – Slobody (IDL). Informuje o tom spravodajca TASR.

Vznik novej francúzskej strany 34-ročná Maréchalová ohlásila 7. októbra. Maréchalová je vnučkou Jeana-Marieho Le Pena, zakladateľa Národného frontu (FN).

17:55

Moskovský súd v utorok odsúdil na 16 rokov väzenia bývalého vyšetrovateľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) za korupciu v rekordnej hodnote. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Bývalý vyšetrovateľ Marat Tambijev bol uznaný za vinného za branie úplatkov, pričom ich uprednostňoval najmä vo forme kryptomeny bitcoin. Celková suma dosiahla približne sedem miliárd rubľov (asi 66 miliónov eur).

17:52

Pražskí kriminalisti zadržali Čecha, ktorý podľa nich patril k najväčším distribútorom detskej homosexuálnej pornografie na svete. Z tohto dôvodu ho hľadal americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) aj Európsky policajný úrad (Europol). Na webe pražskej polície to v utorok napísala hovorkyňa Kristýna Zelinková, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

17:36

Francúzsko dodá Ukrajine sľúbené stíhačky Mirage v prvom štvrťroku 2025. Oznámil to v utorok francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu, píše TASR podľa agentúry DPA.

Dodanie stíhačiek na Ukrajinu prisľúbil začiatkom júna francúzsky prezident Emmanuel Macron.

16:00

Európsky parlament (EP) žiada od bývalého francúzskeko europoslanca Jeana-Marie Le Pena viac ako 300.000 eur, na ktoré nemal nárok. Na správu tlačovej agentúry AFP a denníka Le Monde upozornil spravodajca TASR.

Europarlament obviňuje bývalého predsedu Národného frontu (dnes Národné združenie – RN), že si ako europoslanec neoprávnene účtoval poplatky za výkon mandátu. Bývalý líder sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Všeobecný súd Európskej únie, oznámil jeho právnik François Wagner.

Trestnému stíhaniu v podobnej záležitosti čelí aj jeho dcéra Marine Le Penová.

14:52

Americký prezident Joe Biden sa v sobotu v Berlíne stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Keirom Starmerom. Rokovať budú o situácii na Blízkom východe a o vojne na Ukrajine, povedal pre agentúru AFP zdroj z prostredia nemeckej vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

14:51

Britská vláda uvalila v utorok sankcie na zložku ruských ozbrojených síl, ktorá sa podľa nej podieľala na použití chemických zbraní v bojoch na Ukrajine. Rusko zároveň obvinila z “krutej a neľudskej” vojenskej taktiky, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Medzi sankcionovanými sú jednotky rádiologickej, chemickej a biologickej zložky ruskej armády a ich veliteľ Igor Kirillov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke členovia družstva \"Colla Jove de Tarragona\" padajú pred dokončením ľudskej veže počas 29. ročníka súťaže v stavaní ľudských veží v katalánskom meste Tarragona na severovýchode Španielska

Autor: TASR/AP-Emilio Morenatti

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali