To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 6. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP,Telegram)

Aktualizované 6. októbra 9:24

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

09:24 – Smer Toreck ráno 6. 10. 2024…

.

V centrálnej časti Torecka pokračujú boje.

Tu je všetko ako predtým. Systematicky sa pracuje na obsadení mesta bez náhlenia a zatiaľ aj bez vyditeľného výsledku. Jedinou otázkou je čas.

.

Aj po prielome západne od Novgorodu (New York) sa ruského jednotky konsolidujú na dosiahnutých hraniciach a pripravujú sa na ďalší prielom.

Ešte raz opakujem – výsledok bojov o toreckú aglomeráciu je už jasný, otázkou je len to, kedy bude úplne obsadená.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Mapa

 

09:05 – Úsek Pokrovsk-Selidovo ráno 6. 10. 2024…

.

Zatiaľ žiadne závažné zmeny.

Ruské jednotky útočia obchádzajúc Selidovo zo severu. Včera nedošlo k žiadnemu postupu. Od rána útoky pokračujú.

Mapa

 

08:49 – Ruské ozbrojené sily zlikvidovali militantov AFU, ktorí strieľali na civilistov v Kurskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany. Motorizovaní strelci 44. armádneho zboru boli svedkami útoku AFU na ľudí, ktorí sa evakuovali smerom k ruským pozíciám.

Príslušníci sa presunuli na miesta, odkiaľ nepriateľ spustil paľbu na civilistov. Bojovníci eliminovali ukrajinskú armádu v boji zblízka.

.

 

08:44 – Smer Selidovsk-Kurachovo ráno 6. 10. 2024…

Napriek neustále sem presúvaným posilám ukrajinská armáda aktuálne na tomto najdôležitejšom úseku frontu naďalej ustupuje.

V priestore Cukurino boli ukrajinskí vojaci vytlačení z hydinárskej farmy, a tak môžeme považovať Cukurino za oslobodené, hoci tam ruskí vojace ešte nezískali oporu.

To im umožňuje rozšíriť front útoku na Novoselidovo a Izmailovku, kde už niekoľko dní prebieha veľmi silná „predpríprava“.

Ak sa táto línia zrúti (a súdiac podľa takmer vojenských informačných zdrojov Ukrajincov, ani oni neveria v jej udržanie), mestá Gorňak a Kurachovka sa dostanú do obkľúčenia (aspoň operačného).

Uvedomujúc si to, Ukrajinci včera začali sťahovať svoje sily od rieky Volčie.

Jurij Podoljaka, ruský vojenský analytik

Mapa

 

08:40 – V Odese v noci drony útočili na sklady a nákladné autá. Informuje o tom Štátna služba pre mimoriadne situácie.

.

Jedna osoba bola hospitalizovaná s vážnymi zraneniami.

V Odese v noci drony útočili na sklady a nákladné autá

 

08:32 – Priložili mu zbraň ku krku. V Poltave zamestnanec TCK v civile „obťažoval“ blogera, ktorý na ulici natáčal reportáž.

Na videozázname zverejnenom na internete je vidieť, ako muž pristupuje k blogerovi Nikolajovi Karmovi a pýta sa ho, či slúži v AFU a čo si myslí o ozbrojených silách.

Bloger potom sám pristúpil k mužovi a pokúsil sa ho natočiť, ten si však zakryl tvár. A ďalší muž z tej istej kompánie namieril na blogera zbraň a povedal, že „tu nemôžete natáčať“.

.

Neskôr sa na sociálnych sieťach zistilo, že muž v civile, ktorý si zakrýval tvár, vyzeral ako Oleksandr Logvinenko, ktorý je od roku 2021 šéfom poltavského RTCK.

 

08:26 – Smer Ugledar k ránu 6. 10. 2024…

Front sa posúva na sever, aj keď pomaly.

V smere na Bogojavlenku prebiehajú útočné operácie. Ruské jednotky sa postupne približujú k tejto osade širším frontom (zo smeru Ugledar). Predvčerom vstúpili ruské jednotky aj do Katerinovky a dnes ráno sa obnovili boje v oblasti Zolotoja Niva.

.

Súdiac podľa dynamiky a prudko zväčšeného frontu ruských útokov, preskupenie jednotiek Ozbrojených síl RF v tejto oblasti po oslobodení Ugledaru bolo ukončené a začala sa ďalšia etapa ofenzívy.

Mapa

 

08:02 – Ukrajina by mohla budúci rok začať novú rozsiahlu protiofenzívu. Píše o tom komentátor Timesov Mark Galeotti.

Domnieva sa, že ofenzíva sa uskutoční „vo veľkom rozsahu s novou technikou, ktorú Ukrajina dostáva, a s brigádami, ktoré formuje“.

Touto ofenzívou Kyjev „pravdepodobne získa aj oprávnenie používať americké rakety dlhšieho doletu ATACMS a britské rakety Storm Shadow proti vojenským cieľom na ruskom území“.

Autor tiež píše, že Ukrajina nemá náladu „uzavrieť dohodu“, aby stanovila „realistickejšie očakávania“ vojny.

Podľa Galeottiho môže byť budúci rok pre ruskú ekonomiku a vojenskú mašinériu náročnejší – kvôli predpokladanému vyčerpaniu zásob obrnenej techniky, ako aj čoraz ťažšiemu náboru dobrovoľníkov. Narastú aj ekonomické ťažkosti v dôsledku nedostatku pracovných síl.

.

Putin si tieto výzvy uvedomuje a pokúsi sa „nastoliť určitý druh mieru za vlastných podmienok skôr, ako bude záťaž na jeho vlastný systém príliš veľká“.

 

06:40 – Zelenského nedávna návšteva v USA sa pre Ukrajinu stala „určitým sklamaním“, uviedol denník Times.

Noviny citovali britského diplomata, ktorý Zelenského „plán víťazstva“ označil za „nákupný zoznam, nie stratégiu“.

Noviny píšu, že Američania „poslali“ ukrajinskému prezidentovi prísľub dodatočnej pomoci vo výške 2,4 miliardy dolárov, ale „nedostal povolenie použiť rakety dlhšieho doletu proti cieľom na ruskom území, nehovoriac o zárukách budúcej pomoci a členstva v NATO, o ktoré sa usiloval“.

Denník Washington Post predtým informoval, že Biely dom odmietol „plán víťazstva“, pretože sa obával zvýšenia podpory Kyjevu – aby nepokazil predvolebnú kampaň Kamaly Harrisovej.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:19

Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 24 ľudí a 93 ďalších utrpelo zranenia. Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas.

08:18

Pred rokom, 7. októbra 2023, islamistické hnutie Hamas oznámilo, že jeho ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Počas rýchleho útoku zahynulo v krajine viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá.

08:17

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotňajšom vyhlásení pred výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra 2023 odsúdil Hamas a vyzval na okamžité ukončenie “šokujúceho násilia a krviprelievania” v Pásme Gazy a Libanone.

08:05

Katarské ministerstvo zahraničných vecí: Vítame výzvu francúzskeho prezidenta na zastavenie dodávok zbraní Izraelu na boj v pásme Gazy.

07:24

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach.

07:24

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

07:22

Ťažké boje medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh charakterizovali situáciu na bojisku v sobotu večer. Iránom podporovaný Hizballáh vypálil na Izrael 130 rakiet a Izrael pokračoval v útokoch na ciele v Libanone.

07:21

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v sobotu vrátil na miesto júlového neúspešného pokusu o atentát na jeho osobu. Strelca, ktorý jedného účastníka podujatia zabil a ďalších dvoch ľudí zranil, označil za “kruté monštrum”.

06:49

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za výzvu na zastavenie dodávok zbraní Izraelu, ktorý bojuje proti militantom v Pásme Gazy a v Libanone.

06:49

Členovia Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF), do ktorej patrí 88 krajín vrátane Francúzska a Kanady, vyzývajú na okamžité a trvalé prímerie v Libanone. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali