To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 5. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Aktualizované 5. októbra 8:59

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine ruský vojak protitanková strela
Na videosnímke, ktorú zverejnilo ruské ministerstvo obrany, ruský vojak odpaľuje protitankovú strelu na pozície ukrajinskej armády na neznámom mieste

8:40 – Ruské sily protivzdušnej obrany v noci zničili a zachytili 10 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

.

 

8:30 – Zelenskyj sa počas prvých dní vojny skrýval v bunkri a západní predstavitelia sa k nemu len ťažko dostávali.

.

Uviedol to bývalý generálny tajomník NATO Stoltenberg v rozhovore pre Financial Times.

„Keď sa Zelenskyj pred ruskou inváziou ukryl v bunkri a unikol ruským atentátnikom, Stoltenberg s ním nemohol dva dni hovoriť. Keď sa konečne rozprávali, ‘tento telefonát bol dosť komplikovaný’,“ uvádza sa v článku, ktorý cituje bývalého generálneho tajomníka.

Rozhovor pozostával zo Zelenského požiadaviek na zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

„Väčšina rozhovoru sa týkala bezletovej zóny. Chcel bezletovú zónu. A ja som mu nemohol poskytnúť bezletovú zónu,“ uviedol Stoltenberg.

 

.

8:15 – Viac informácií o vyhlásení bývalého generálneho tajomníka NATO Stoltenberga, ktorý opäť vyzval na ukončenie vojny na frontovej línii a prijatie do Aliancie len Kyjevom kontrolovanej časti Ukrajiny.

V rozhovore pre denník Financial Times uviedol, že po voľbách v USA nastane „nový impulz“ v otázke Ukrajiny.

„To môže zahŕňať spôsoby, ako sa pokúsiť dosiahnuť pohyb na bojisku v kombinácii s pohybom za rokovacím stolom. Ukrajina sa stále musí rozhodnúť [kedy bude rokovať]. Musíme však vytvoriť podmienky, ktoré im umožnia sadnúť si s Rusmi a získať niečo prijateľné… niečo, kde prežijú ako nezávislý národ,“ povedal bývalý tajomník NATO.

V tejto súvislosti ponúkol analógiu s Fínskom, ktoré sa v roku 1939 dostalo do vojny so ZSSR. Táto vojna „sa skončila tým, že sa vzdali 10 % svojho územia. Majú však bezpečné hranice.“

FT poukazuje na to, že Fínsko sa neskôr na dlhé desaťročia stalo neutrálnou krajinou. Na druhej strane Ukrajina požaduje členstvo v NATO.

.

Stoltenberg sa domnieva, že členstvo je možné, „ak existuje línia, ktorá nemusí byť nevyhnutne medzinárodne uznanou hranicou“.

„Opäť je vždy veľmi nebezpečné porovnávať, pretože žiadna paralela nie je stopercentne pravdivá, ale Spojené štáty majú bezpečnostné záruky pre Japonsko. Tie sa však nevzťahujú na Kurily, ktoré Japonsko považuje za japonské územie kontrolované Ruskom,“ hovorí.

„Západné Nemecko vnímalo východné Nemecko ako súčasť väčšieho Nemecka. Vo východnom Berlíne nemali veľvyslanectvo. Ale NATO, samozrejme, chránilo len západné Nemecko,“ dodáva bývalý generálny tajomník.

„Keď je vôľa, existujú spôsoby, ako nájsť riešenie. Potrebujete však hranicu, ktorá určí, kde funguje článok 5, a Ukrajina musí kontrolovať celé územie až po túto hranicu,“ uzavrel Stoltenberg.

 

7:20 – Jens Stoltenberg vyzval Kyjev, aby nasledoval príklad Fínska, ktoré sa po vojne so Sovietskym zväzom vzdalo 10 % svojho územia.

V rozhovore pre Financial Times bývalý generálny tajomník NATO uviedol, že v takom prípade by Ukrajina mohla zostať nezávislým štátom.

 

6:30 – Ukrajinský expert uviedol, že rok 2024 je vrcholom formovania bojových kapacít Ruska.

Podľa vedúceho ukrajinského Centra pre bezpečnosť a spoluprácu Serhija Kuzana Ruská federácia pripravovala hlavnú útočnú kampaň práve na leto 2024.

.

„Podľa všeobecných odhadov, vrátane ekonomickej situácie v Rusku, práve rok 2024 môže byť pre nás v tejto vojne najťažším,“ domnieva sa.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:58

Izrael neposkytol Američanom žiadne záruky, že sa vzdal myšlienky úderov na iránske jadrové zariadenia.

Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí povedal pre CNN. „Dúfame a očakávame, že uvidíme určitú múdrosť, ako aj silu, ale ako viete, žiadne záruky,“ povedal úradník.

Predtým médiá napísali, že Izrael chce v reakcii na raketový útok Iránu zaútočiť na jeho jadrové zariadenia. Spojené štáty sú však proti tomu.

Američania tiež predpokladajú, že v deň výročia invázie Hamasu 7. októbra Izrael neplánuje silové akcie.

„Myslím si, že v istom zmysle by sa radi vyhli siedmemu dňu, takže podľa môjho odhadu, ak sa niečo udeje, bude to pravdepodobne pred alebo po ňom,“ povedal úradník.

09:41

Pri izraelskom útoku v palestínskom tábore neďaleko libanonského mesta Tripolis zahynul v sobotu jeden z veliteľov ozbrojeného krídla hnutia Hamas spolu so svojou rodinou, oznámilo palestínske militantné hnutie.

09:09

Spojené štáty poskytnú humanitárnu pomoc vo výške takmer 157 miliónov dolárov (143 miliónov eur) na podporu obyvateľov zasiahnutých konfliktom v Libanone a regióne, oznámil v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

08:39

Približne 150 mŕtvych si za uplynulý mesiac vyžiadala vlna násilia v bašte mexických kartelov, ktorou otriasajú boje medzi gangmi, uviedla tamojšia prokuratúra.

08:03

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena neobnoví program dočasného humanitárneho vstupu pre státisíce migrantov s americkými sponzormi, ktorí prišli do krajiny v uplynulých rokoch, oznámilo v piatok ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť.

07:59

Biden výslovne vyzval Izrael, aby nebombardoval iránske ropné zariadenia.

„Izrael sa ešte nerozhodol, čo urobí v reakcii na Irán, diskutuje sa o tom. Keby som bol na ich mieste, zvážil by som iné alternatívy ako útok na ropné polia. Faktom však je, že Izrael musí byť oveľa opatrnejší, pokiaľ ide o civilné obete počas vojenských operácií,“ povedal Biden na včerajšom brífingu.

Pripomeňme, že úder na iránsky ropný priemysel bol podľa mediálnych správ považovaný za jednu z možností izraelskej odpovede na nedávny raketový útok Teheránu.

07:57

Zločinecké skupiny podporované Ruskom chcú narušiť októbrové prezidentské voľby v Moldavsku, dokonca aj pokusmi o obsadenie vládnych budov. Vyhlásil to v piatok šéf moldavskej polície Viorel Cernauteanu.

07:56

Republikánsky kandidát na post šéfa Bieleho domu Donald Trump v piatok vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali