To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA investujú 6,9 miliardy dolárov do výroby bômb pre Ukrajinu, Japonsko a Bulharsko

❚❚

Kyjev 1. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)

Aktualizované 1. októbra 16:59

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna na ukrajine
Ilustračné foto

16:30 – Ruské vojenské blogy píšu o úplnom obsadení Ugledaru v Doneckej oblasti ruskou armádou a zverejňujú videá s prítomnosťou Rusov v rôznych častiach mesta. Ukrajina to nepotvrdila.

.

 

16:20 – Nový generálny tajomník NATO sa už vyjadril k ruským hrozbám

.

Nový generálny tajomník NATO Rutte v prvý deň svojho pôsobenia vo funkcii uviedol, že nevidí žiadnu hrozbu, že Rusko použije jadrové zbrane, a vyzval, aby sme nepočúvali ruské jadrové hrozby.

„Samozrejme, že z Kremľa pravidelne počúvame hrozby a táto rétorika je bezohľadná a nezodpovedná. Zároveň však musím jasne zdôrazniť, že nevidíme žiadnu hroziacu hrozbu použitia jadrových zbraní. Nechajme ho hovoriť o jeho jadrovom arzenáli – pretože on chce, aby sme hovorili o jeho jadrovom arzenáli. A ja si myslím, že by sme to nemali robiť. Musíme sa sústrediť na skutočnosť, že v súčasnosti neexistuje žiadna hrozba použitia jadrových zbraní,“ povedal generálny tajomník.

Ústupky Putinovi by podľa neho vytvorili nebezpečný precedens.

„Potom sa bude zdať, že použitie vojenskej sily umožňuje krajine získať to, čo chce. A to nemôžeme urobiť,“ povedal Rutte.

Pripomenieme, že západné médiá už skôr napísali, že Biden po Putinových vyhláseniach o zmene jadrovej doktríny nedal Ukrajine súhlas na raketové údery Západu na Ruskú federáciu.

.

 

16:10 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí poprelo informácie denníka Financial Times, že Sibiga bol v Spojených štátoch a rokoval o možnosti ukončenia vojny na fronte.

„Informácie zdroja Financial Times o tom, že minister diskutoval o kompromise, jednoducho nie sú pravdivé a čudujeme sa, kto má vôbec záujem šíriť takéto nepravdivé správy,“ uviedol hovorca ministerstva Georgij Tychij.

Podľa jeho slov sa zúčastnil na každom stretnutí ministra v New Yorku.

 

.

15:50 – Stovky príslušníkov ukrajinskej armády sú „uväznené“ v Ugledare, informoval The Telegraph.

Podľa neho boli evakuačné cesty z mesta odrezané a zásoby potravín, munície a paliva sa míňajú.

„Situácia v Ugledare je mierne povedané komplikovaná. Útok teraz prichádza z troch strán,“ povedal vojenský dôstojník Stanislav Bunjatov.

Podľa jeho údajov sa vojaci snažia „vykĺznuť z obkľúčenia“ v skupinách po 10 ľudí. Štyria až šiesti z nich prežijú.

 

15:00 – Postup ruských ozbrojených síl v dvoch oblastiach a straty AFU. Situácia v Kurskej oblasti. Ruský pohľad:

– Počas dňa dosiahli straty ukrajinskej strany viac ako 340 osôb, päť obrnených vozidiel vrátane dvoch tankov. Dvaja príslušníci AFU sa vzdali ako vojnoví zajatci;

– Celkovo Kyjev počas bojov stratil viac ako 19 250 vojakov, 135 tankov, 65 bojových vozidiel pechoty;

– Ruská armáda odrazila dva nepriateľské protiútoky v smere na Plechov. Dva pokusy ukrajinských ozbrojených síl o prerazenie hranice v smere na Novú Puť boli odrazené;

– Jednotky skupiny síl „Sever“ pokračovali v ofenzíve a porazili ukrajinské formácie v oblastiach Ľubimovka, Nový Put, Mykolajevo-Darjino a Plechovo;

.

– Ruské letectvo zasiahlo ukrajinské zálohy v Sumskej oblasti;

– Ruská armáda na dvoch miestach v Kurskej oblasti postúpila a skonsolidovala sa, pričom vyčistila územie od nepriateľa, uviedol Alaudinov.

– Útok AFU na Kurskú oblasť sa odzrkadlil v pravidelnej správe OHCHR zverejnenej v Ženeve.

 

14:10 – Situácia na fronte 1. októbra 2024

.
Situácia na fronte 1. októbra 2024
Situácia na fronte 1. októbra 2024
Situácia na fronte 1. októbra 2024
Situácia na fronte 1. októbra 2024

13:16 – Biden môže po novembrových voľbách udeliť Ukrajine povolenie na diaľkové údery proti Ruskej federácii, informovala agentúra AP s odvolaním sa na zdroje.

„Biden je príliš opatrný na to, aby dal toto povolenie pred voľbami. Ale po skončení volieb môže toto povolenie udeliť,“ povedal zákonodarca z výboru pre zahraničnú politiku.

Podľa AP ide o „nádej, ktorú živia mnohí ukrajinskí predstavitelia“.

 

12:39 – Nový minister zahraničných vecí Sibiga rokoval so svojimi západnými partnermi v USA o možnosti ukončenia vojny na frontovej línii, píše Financial Times s odvolaním sa na zdroje.

.

Uvádza sa, že má „pragmatickejší postoj k možnosti rokovaní o princípe ‚pôda výmenou za bezpečnosť‘ (t. j. odmietnutie vrátenia vojensky obsadených území výmenou za členstvo v NATO alebo podobné záruky západných krajín – pozn. red.), než tomu bolo v prípade Kulebu, za ktorého bola dokonca diskusia na túto tému zakázaná.

„Čoraz otvorenejšie hovoríme o tom, ako sa to skončí a čoho sa bude musieť Ukrajina vzdať, aby získala trvalú mierovú dohodu. A to je veľká zmena oproti situácii spred šiestich mesiacov, keď boli takéto reči tabu,“ povedal jeden z diplomatov prítomných v New Yorku.

Pripomeňme, že Stoltenberg pri odchode z postu generálneho tajomníka NATO pripustil, že Ukrajina môže byť prijatá do aliancie len s kontrolovanými územiami.

 

11:54 – Scholz plánuje „v najbližších týždňoch“ uskutočniť rozhovor s Putinom, citoval nemecký denník Die Zeit svoje zdroje.

Predtým sa uvádzalo, že Scholz sa o dva týždne v Nemecku stretne s Bidenom a Zelenským.

Nedávno médiá tiež informovali, že Scholz pripravuje svoju mierovú iniciatívu, ktorá predpokladá ukončenie vojny na frontovej línii.

.

 

11:14 – Ruské jednotky výrazne postúpili v Ugledare, ukazuje mapa Deep State.

Súdiac podľa nej je pod kontrolou AFU len jedna ulica mimo hlavnej časti mesta. Niekoľko ďalších štvrtí sa nachádza v šedej zóne.

Pripomeňme, že včera bolo oznámené, že Rusi vstúpili do Ugledaru zo západu a juhu.

Aj armáde Ruskej federácie sa podarilo postúpiť západne od mesta Vodyanoye, smerom na Bogojavlenku. Zostávajú k nej 3 kilometre.

Predtým istý vojenský dôstojník napísal, že Rusi úmyselne neodrezali poslednú cestu do Ugledaru, pri ktorej sa nachádzali, ale snažili sa dostať na sever – priamo k dedine Bogoyavlenka, kde by AFU mohla ustúpiť z Ugledaru.

Mapa 1

 

.
Mapa 2

 

10:56 – Minister pre európske záležitosti uviedol, že Francúzsko stále nevylučuje možnosť vyslania vojakov na Ukrajinu v rámci výcvikových misií.

 

10:37 – NATO oznámilo veľkosť svojej armády: pol milióna ľudí v stave vysokej pripravenosti.

Údaje oznámil Stoltenberg, ktorý odovzdal právomoci generálneho tajomníka Marka Rutteho.

Tieto čísla sa približne rovnajú ruskému zoskupeniu na Ukrajine, ktoré podľa médií predstavuje 540 000 ľudí. Podľa rovnakých údajov má Ukrajina 450 000 ľudí.

 

.

10:05 – Rusko zaútočilo na rozvodňu a odpojilo jedno z elektrických vedení v Záporožskej jadrovej elektrárni, uviedlo ministerstvo energetiky.

Ministerstvo uviedlo, že jadrová elektráreň bola „na pokraji výpadku“.

Pripomeňme, že v posledných týždňoch Ukrajina tvrdí, že Rusko plánuje útočiť na rozvodne jadrových elektrární kontrolovaných Ukrajinou. Záporožská jadrová elektráreň je pritom pod ruskou kontrolou.

 

09:00 – USA investujú 6,9 miliardy dolárov do výroby bômb pre Ukrajinu, Japonsko a Bulharsko.

Na webovej stránke Pentagónu sa objavila správa o objednávke neurčitého počtu bômb s malým priemerom od spoločnosti Boeing, ktoré sa majú vyrobiť do konca roku 2035.

Pripomenieme, že minulý týždeň USA oznámili, že na výrobu nových zbraní pre Ukrajinu vyčlenili 2,4 miliardy dolárov.

.

 

07:28 – Nad Belgorodskou oblasťou bolo v noci zničených osem ukrajinských dronov, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Informácie o škodách a obetiach nie sú k dispozícii.

 

07:08 – Odchádzajúci generálny tajomník NATO Stoltenberg uviedol, že Ukrajina by mohla byť prijatá do aliancie len s kontrolovaným územím. A to by sa mohlo stať nástrojom na ukončenie vojny.

Zároveň dal jasne najavo, že myšlienka vstupu celej Ukrajiny do NATO pozdĺž hranice z roku 1991 by mohla vojnu predĺžiť.

„Ak povieme, že jediným spôsobom, ako sa Ukrajina môže stať členom, je ukončiť vojnu a mať plnú kontrolu nad celým ukrajinským územím, potom dáme prezidentovi Putinovi všetky podnety, aby len našiel spôsob, ako pokračovať vo vojne,“ povedal Stoltenberg pre agentúru Interfax-Ukrajina.

.

Podľa neho by členstvo časti území „mohlo byť spôsobom, ako zaručiť, že keď sa dosiahne nejaká dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou, tam sa to skončí“.

Generálny tajomník spresnil, že „Ukrajina sama rozhodne, čo je prijateľné“. Krajiny Aliancie sa budú musieť na tejto otázke dohodnúť aj medzi sebou.

Ak vojna vyústi do dohôd „o novom usporiadaní, potom by sme sa, samozrejme, mali uistiť, že vojna sa tam naozaj zastaví“. Podľa Stoltenberga „členstvo v NATO môže byť spôsobom, ako zabezpečiť trvalý mier pre Ukrajinu a to, aby sa tam vojna naozaj skončila“.

Generálny tajomník predtým povedal, že hlavnou podmienkou rozhovorov o členstve by malo byť víťazstvo Ukrajiny vo vojne.

 

.

06:59 – Rusi vstúpili do Ugledaru zo západu a juhu, informoval Deep State.

Publicistika dodáva, že ruská armáda vyvesila svoje vlajky v západnej časti mesta.

Z-public tiež informuje, že ruská armáda obsadila západnú časť Ugledaru a prevzala kontrolu nad blokom výškových budov.

Generálny štáb AFU túto informáciu zatiaľ nepotvrdil.

Mapa

 

06:47 – Vojna na Ukrajine, 30. septembra. To hlavné:

– Ministerstvo obrany uviedlo, že ruské zoskupenie „Centrum“ oslobodilo Nelepovku v DĽR.

– Straty AFU za deň dosiahli celkovo až 1 895 osôb, spresnilo ruské ministerstvo.

– Úder raketového systému Iskander-M na železničný vlak zničil 12 vagónov s muníciou v Nikolajevskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany.

– Putin zablahoželal Rusom ku dňu zjednotenia DĽR, LĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti s Ruskom a poukázal na odvahu a hrdinstvo obyvateľov Donbasu a Novorosie.

– Putin označil rozvoj Donbasu a Novorossie za jednu z hlavných národných priorít Ruska a na obnove infraštruktúry v nových regiónoch sa vykonalo veľa práce.

– V kurskom smere sa odrazilo päť pokusov AFU o prerazenie hranice, ukrajinské straty za deň dosiahli viac ako 350 vojakov, uviedlo ministerstvo obrany v samostatnom súhrne.

– Ukrajinská publikácia „Strana. ua informovalo o veľmi zložitej situácii pre AFU v Ugledare, pričom sa podarilo evakuovať len polovicu príslušníkov AFU.

– Poslankyňa Rady Bezuglaja na svojom kanáli Telegram napísala, že hlavný veliteľ AFU Syrskyj brzdí rozvoj IT technológií v ukrajinskej armáde tým, že posiela špecialistov v tejto oblasti do bojových brigád na front.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:17

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa jednotky proiránskeho militantného hnutia Hizballáh, ktorá má za úlohu dodávať do Libanonu zbrane z Iránu a od jeho spojencov.

19:05

Izraelská polícia vyšetruje streľbu, ktorá sa v utorok podvečer odohrala na hranici Tel Avivu a jeho mestskej štvrte Jaffa. Polícia má podozrenie, že ide o teroristický útok. Podľa agentúry Reuters pri ňom utrpeli zranenia najmenej štyri osoby.

18:42

Irán útočí na Izrael balistickými raketami, tvrdí izraelský Channel 9.

V celom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach.

18:41

Násilie páchané na politikoch na miestnej úrovni má ničivý vplyv na lokálnu demokraciu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa nenásilia, ktorý si svet pripomína 2. októbra, to uviedol spravodajca Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy Bernd Vöhringer.

18:41

Veliteľstvo domáceho frontu izraelskej armády v utorok večer vydalo nové pokyny pre obyvateľov centrálnej oblasti Izraela: vyzvalo ich, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bombového krytu alebo iného objektu. Tieto pokyny súvisia so zverejnením správ o bezprostredne hroziacom útoku z Iránu.

17:59

Francúzsky premiér Michel Barnier v utorok vystúpil v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, s prejavom, v ktorom načrtol priority a plány svojej vlády. Poslancov vyzval prekonať svoje rozpory a dať jeho vláde dôveru, aby spolu s parlamentom mohla pracovať pre blaho republiky.

17:04

Irán plánuje “bezprostredne” zaútočiť na Izrael balistickými raketami, vyhlásil v utorok vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu a varoval pred vážnymi dôsledkami prípadného takéhoto útoku.

17:00

Irán by mohol zaútočiť na Izrael v priebehu niekoľkých hodín, píše Axios.

Denník New York Times píše, že úder balistickými raketami by mohol prísť do 12 hodín.

„Aktívne podporujeme obranné prípravy na ochranu Izraela pred týmto útokom. Priamy iránsky vojenský útok na Izrael by mal pre Irán vážne dôsledky,“ povedal americký predstaviteľ.

Veľvyslanectvo USA v Izraeli medzitým vyzvalo svojich zamestnancov, aby sa vrátili domov a boli pripravení odísť do bezpečného útočiska.

16:58

Irán plánuje v blízkej budúcnosti raketový útok na Izrael, uviedli IDF.

„USA nás varovali pred prípravami Iránu na odpálenie rakiet, ale v tejto fáze nemáme žiadne záznamy o odpálení rakety Iránom,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali