To najdôležitejšie z Ukrajiny – 72. brigáda popiera svoje stiahnutie z Ugledaru

❚❚

Kyjev 26. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko, Telegram)

Aktualizované 26. septembra 19:43

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna na ukrajine
Vojak so psom prehľadávajú trosky po útoku ruskej armády na výškovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov v utorok 24. septembra 2024

20:00 – Vojenská operácia, 26. septembra 2024. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

.

– Zhrnutie ruského ministerstva obrany: zoskupenie vojsk “Stred” oslobodilo Ukrajinsk v DĽR.

– Straty ukrajinských jednotiek za deň dosiahli až 2 280 osôb, vyplýva zo súhrnu ministerstva obrany.

.

– Vojenský rezort tiež informoval o útoku plánovacími bombami na montážne a skladovacie dielne bezpilotných lietadiel v podniku „Motor Sič“ v Záporoží, zničených bolo až 250 bezpilotných lietadiel.

– Na kurskom smere boli porazené formácie ôsmich ukrajinských brigád, bol odrazený protiútok a tri pokusy o prerazenie hranice a nepriateľ stratil za deň viac ako 340 vojakov a 12 bojových obrnených vozidiel.

– SK informovala, že 785 zahraničných žoldnierov bojujúcich na strane ukrajinských ozbrojených síl už bolo postavených pred trestnú zodpovednosť.

– Americký prezident Biden oznámil novú vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 375 miliónov dolárov, jej súčasťou boli kazetové bomby, munícia pre HIMARS a delostrelecké a raketové strely Javelin.

– Biden tiež nariadil, aby sa do konca jeho funkčného obdobia vyplatili zostávajúce prostriedky v rámci programov vojenskej pomoci Ukrajine – 5,5 miliardy dolárov na majetok zo skladov a 2,4 miliardy dolárov na obstarávanie.

.

– Čína chce v zákulisí podujatí OSN získať medzinárodnú podporu pre dohodu o ukončení konfliktu na Ukrajine, ktorá by zohľadňovala záujmy Ruska, píše Politico.

– Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi uviedol, že Čína sa nezapája do geopolitických hier týkajúcich sa ukrajinskej krízy a aktívne podporuje uľahčenie rokovaní.

– Generálny riaditeľ MAAE Grossi uviedol, že vie o Zelenského vyhláseniach o údajne pripravovaných útokoch na ukrajinské jadrové elektrárne, ale nemá takéto informácie.

– Údery zasiahli letisko v Starokonstantinove, kde sa mohli nachádzať stíhačky F-16. Proruské podzemie uviedlo, že ukrajinský bloger Šarij na tomto pozadí uviedol, že na Ukrajine boli zničené štyri stíhačky F-16.

 

.

19:40 – Biely dom uviedol, že po stretnutí Bidena a Zelenského sa neočakávajú žiadne oznámenia o zmene prístupu USA k otázke používania zbraní dlhého doletu Kyjevom.

Pripomenieme, že predtým sa očakávalo, že Biden tento týždeň prijme (alebo neprijme) rozhodnutie o povolení úderov raketami dlhého doletu. Možno už na stretnutí so Zelenským.

Viaceré americké médiá zároveň v predvečer stretnutia napísali, že Bidenovo zrušenie zákazu úderov raketami dlhého doletu je nepravdepodobné. Uvádzalo sa tiež, že Bidenov tím je v tejto otázke rozdelený.

Zelenského návšteva továrne na výrobu zbraní v Pensylvánii sa uskutočnila na žiadosť Kyjeva, a nie z iniciatívy Spojených štátov, uviedol Biely dom.

 

19:15 – Ruské jednotky postúpili na západ od Ugledaru a dosiahli diaľnicu, ktorá vedie do Bogojavlenky. Dokazuje to mapa z vojenskej webovej stránky Deep State.

Výjazd na trať bol pritom južnejšie, ako rozvetvenie na Ugledar. Súdiac podľa mapy teda spojenie s mestom nie je fyzicky prerušené. V samotnom meste však už boli juhovýchodné štvrte obsadené.

Predtým 72. brigáda poprela svoj ústup z Ugledaru. Spoluzakladateľ Deep State Ruslan Mikula však povedal, že strata tohto mesta je otázkou dní alebo týždňov.

Ugledar - Bogojavlenka
Na mape diaľnica z Ugledaru do Bogojavlenky

 

18:15 – Deutsche Welle uverejnila reportáž z frontového mesta Pokrovsk, kde zostalo 16 000 obyvateľov.

.

Novinári sa miestnych obyvateľov pýtali, prečo zostávajú.

„Dúfam v to najlepšie, že jedného dňa sa mier ustáli a bude to ako predtým: budeme priatelia s mestami, obcami, rodinami, všade bude mier,“ odpovedala obyvateľka Pokrovska Galina.

„Kam ísť? Do nejakej stodoly? Doma sú domy… Ak niekam pôjdeme, všetko nám ukradnú a my zostaneme na starobu bez domova,“ povedala Elena.

„Chceme, aby si to naši vládcovia uvedomili, aby to všetko zastavili. Ako dlho to ešte môže trvať? Urobili veľa problémov, ale niet dobrej duše, ktorá by to zastavila… A čo Rusi, čo Rusi? Boli sme s nimi priatelia, – odpovedala Nina.

 

.

17:38 – Otázka volyňskej tragédie môže vážne ovplyvniť vzťahy Poľska s Ukrajinou, uviedlo poľské ministerstvo zahraničných vecí pre ukrajinské masmédiá.

„Pripravenosť na otvorenú a úprimnú diskusiu založenú na faktoch a zabezpečenie dôstojného pohrebu všetkých zabitých je prvkom identity EÚ, ktorej členom sa Ukrajina stane. Bez konkrétnych krokov zo strany Kyjeva bude takýto jednostranný prístup k spoločnej histórii čoraz viac zaťažovať bilaterálne vzťahy,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v komentári.

Poľský denník Onet predtým informoval, že Poľsko využíva predsedníctvo EÚ na nátlak na Ukrajinu v súvislosti s volynskou tragédiou. Predsedníctvo sa začne 1. januára 2025.

 

 

.

17:30 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo a označilo za „neprípustné“ používanie záberov následkov vojny na Ukrajine v politickej reklame.

Predtým gruzínska vládnuca strana Gruzínsky sen porovnávala zničené ukrajinské mestá s mierovými gruzínskymi mestami, pričom použila zábery z vojny na Ukrajine s nápisom „Povedzte vojne nie! Zvoľte mier!“ vo svojej politickej reklame.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo stranu Gruzínsky sen a gruzínske úrady, aby sa „zdržali“ používania témy vojny na Ukrajine vo vnútropolitickom boji.

Treba poznamenať, že strana Gruzínsky sen pravidelne obviňuje svojich oponentov z toho, že sa „snažia zatiahnuť Gruzínsko do vojny proti Rusku“. A vyhlasuje, že to nedovolí.

 

17:12 – Rusko sa chystá zakázať vývoz niektorých surovín a spracovaných výrobkov do „nepriateľských krajín“, uviedla vláda.

Zoznam bude zahŕňať nerastné suroviny a energetické zdroje, ktoré sú “žiadané na svetových trhoch”, konkrétne položky však zatiaľ neboli pomenované.

.

Putin predtým poveril vládu, aby analyzovala možnosť obmedzenia dodávok uránu, niklu a titánu, ktoré sú pre Západ strategicky dôležité.

 

16:50 – Ukrajinské ozbrojené sily potvrdili, že ruské bomby KAB majú dlhší dolet.

Hovorca Južných obranných síl Vladislav Vološin uviedol, že teraz dosahujú nielen frontové oblasti, ale aj centrum Záporožia, Kramatorska a Charkova.

Predtým komunikačný expert Sergej „Fleš“ povedal, že takéto modernizované KAB zasiahli Motor Sič.

 

16:12 – OVA informovala, že Charkov zasiahli tri bomby KAB.

.

Dve spadli do lesa, tretia dopadla na zem a poškodila dva súkromné domy a hospodársku budovu. Strecha domu je v plameňoch.

Traja ľudia boli zranení, informuje starosta Terechov.

 

15:19 – Blinken označil zmenu ruskej jadrovej doktríny, ktorá znižuje prah pre použitie jadrových zbraní, za „nezodpovednú a predčasnú“.

„Je to absolútne nezodpovedné. Myslím si, že mnohí ľudia vo svete vrátane Číny to v minulosti jasne povedali, keď (Putin) drnčal jadrovou šabľou. Takže by som len odporučil, aby to urobil teraz, keď sa celý svet spojil, aby aby hovoril o potrebe väčšieho odzbrojenia a nešírenia jadrových zbraní,“ povedal americký minister zahraničných vecí v rozhovore pre televíziu MSNBC.

Nová ruská doktrína bude zahŕňať možnosť použitia jadrových zbraní v prípade „agresie proti Rusku zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu“.

 

.

15:06 – FPV drony zaútočili na železničnú stanicu v meste Družba v Sumskej oblasti, uviedla prokuratúra.

 

14:52 – Strata Ugledaru je otázkou dní alebo týždňov, povedal spoluzakladateľ Deep State Ruslan Mikula.

Podľa jeho hodnotenia je na ďalšie udržanie mesta potrebné „odtrániť kliešte“ z bokov. Zdroje na to však nie sú. Bojovníci zároveň dostávajú rozkazy na protiofenzívu.

Hrozbu obkľúčenia AFU v Ugledare považuje za vysokú a pripúšťa, že včasný povel na ústup nedostanú.

„Bojovníci sa snažia udržať, dokonca prichádzajú bojové rozkazy na obnovenie pozícií, čo je v súčasných podmienkach absolútne nemožné. Ten, kto ich chlapcom dáva, neviem, čo si oni myslia,“ vyhlásil Mikula.

Podľa analytikov sú už obe cesty z Ugledaru v šedej zóne.

.

 

14:41 – Od začiatku vojny dezertovalo viac ako 100 000 ukrajinských vojakov, uviedol vojenský právnik Centra na podporu veteránov a ich rodín Roman Lichačev.

Podľa jeho slov sa niektoré prípady nedovoleného odchodu z vojenskej jednotky týkajú 20 – 30 ľudí.

Mnohí vojaci, s ktorými pracoval, hovoria, že sa nechcú vrátiť k svojim jednotkám, pretože sa obávajú opakovania tých istých konfliktov a problémov, ktoré boli príčinou ich odchodu z vojenskej jednotky.

Predtým poslanec Gorbenko označil údaj o 80 000 prípadoch SZČ. Ich počet sa navyše v roku 2024 prudko zvýšil.

Rada podporila návrh zákona, podľa ktorého bojovník nesmie byť prvýkrát potrestaný, ak je pripravený vrátiť sa do služby.

13:18 – Podľa komunikačného experta Sergeja „Bleska“ zasiahla Ruská federácia dielne spoločnosti Motor Sič modernizovanými KAB-mi.

.

KAB-500 preleteli približne 82 kilometrov: štartovali 40 kilometrov pred frontovou líniou a ďalších 42 kilometrov pred Záporožím.

Podľa Blesku to bolo možné vďaka novej aerodynamickejšej verzii bomby a zväčšeniu plochy krídla.

Ukrajina neoznámila zásah v Motor Sič. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany.

 

13:06 –  Podľa Bieleho domu budú USA budúci rok cvičiť ďalších 18 ukrajinských pilotov F-16.

.

 

12:43 – USA vyčlenili 2,4 miliardy dolárov na výrobu nových zbraní pre Ukrajinu.

Do nového fiškálneho roka tiež presunuli 5,5 mld. dolárov, ktoré boli vyčlenené už na jar (termín ich použitia podľa Bidena vypršal 1. októbra).

Informuje o tom Biely dom.

Zároveň sa vyčlenilo nových 2,4 mld. dolárov v rámci „Iniciatívy bezpečnostnej pomoci“ (USAI).

Z tohto programu sa financujú dlhodobé kontrakty na dodávky zbraní, ktoré sa ešte len majú vyrobiť. Inými slovami, Ukrajina v blízkej budúcnosti zbrane v rámci tohto programu nedostane.

Uvádza sa, že v rámci USAI sa prevedie ďalšie vybavenie protivzdušnej obrany vrátane Patriotu a jeho rakiet, bezpilotných lietadiel a munície vzduch-zem.

Biely dom tiež oznámil presun leteckých bômb dlhého doletu JSOW do Kyjeva.

V tlačovej správe Bieleho domu sa nenachádzajú žiadne informácie o oprávnení na údery dlhého dosahu proti Rusku západnými zbraňami.

 

12:36 – 72 brigáda popiera svoje stiahnutie z Ugledaru, ako nedávno napísal Forbes.

„Momentálne sme napriek ťažkým útokom a okolnostiam na mieste,“ tvrdí armáda, zatiaľ čo v pozadí neustále znejú výbuchy.

Podľa analytikov sú už obe cesty z Ugledaru v šedej zóne a AFU bola „prakticky obkľúčená“.

 

12:35 – Zmeny v jadrovej doktríne Ruska sú podľa Kremľa „signálom“ pre Západ.

.

„Je to signál, ktorý varuje tieto krajiny pred dôsledkami v prípade, že sa zúčastnia na útoku na Rusko rôznymi prostriedkami, nie nevyhnutne jadrovými,“ povedal Peskov.

Pripomeňme, že v novej ruskej doktríne bude zakotvená možnosť použitia jadrových zbraní v prípade „agresie proti Rusku zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale za účasti alebo podpory jadrového štátu“.

 

11:24 – Ruská federácia informovala o nočnom útoku na ukrajinský energetický sektor.

Uvádza sa, že zasiahnuté zariadenia „zabezpečovali prevádzku podnikov vojensko-priemyselného komplexu“.

Moskva tiež tvrdí, že zasiahla infraštruktúru vojenského letiska.

Predtým sa uvádzalo, že zasiahnutý bol energetický sektor v Ivanofrankovskej a Nikolajevskej oblasti, ako aj pravdepodobne v Odeskej oblasti.

Spoločnosť Energoatom tiež informuje o ďalšom dróne, ktorý letel v „kriticky malej výške“ v blízkosti jadrovej elektrárne. Tentoraz to bolo v Rivne.

 

11:14 – Jermak a minister zahraničných vecí Sibiga sa stretli s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom Yi na okraj Valného zhromaždenia OSN.

„Poďakovali Číne za podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Diskutovali o perspektívach ďalších kontaktov na najvyššej úrovni,“ – píše vedúci OP.

Včera sa ruský minister zahraničných vecí Lavrov stretol s čínskym ministrom zahraničných vecí.

Masmédiá predtým informovali, že ukrajinskí diplomati kritizovali plány Číny na ukončenie vojny v OSN.

 

10:05 – Zelensky sa s Bidenom stretol na okraj Valného zhromaždenia OSN.

.

„Vladimir Zelenskyj sa zameral na otázku Plánu víťazstva. Lídri sa dohodli, že o nej budú rokovať počas rozhovorov vo Washingtone 26. septembra,“ uvádza OP.

Spoločne sa zúčastnili aj na mimoriadnom zasadnutí skupiny G7+, na ktorom viac ako 30 krajín a EÚ podpísali vyhlásenie o povojnovej obnove Ukrajiny.

 

10:03 – Na Ukrajinu útočia Kinžaly, hlási letectvo.

Výbuchy v Kyjeve hlásia miestne verejné fóra. Verejné kanály informujú, že už druhýkrát za ráno Kinžaly útočia na letisko v Starokonstantinove (Chmelnickej oblasti). Miestne kanály Telegramu informujú o výbuchoch v Chmelnickej oblasti.

 

10:01 – Pentagón odporučil poskytnúť Ukrajine strely s bielym fosforom

Pentagón odporučil poskytnúť Ukrajine strely s bielym fosforom, Biely dom je proti, citovala NBC svoje zdroje.

Americká armáda odporúča používať túto muníciu na vytvorenie dymovej clony a osvetlenie bojiska. V 20. storočí ju Američania používali aj proti nepriateľským jednotkám.

Aktivisti za ľudské práva namietajú proti jej používaniu v blízkosti civilistov; chemikália spôsobuje popáleniny na ľudskej pokožke a môže poškodiť pľúca a oči.

Munícia s bielym fosforom nie je nezákonná a biely fosfor nie je klasifikovaný ako chemická zbraň podľa Dohovoru o chemických zbraniach. Medzinárodné právo však vyžaduje, aby sa nepoužíval v oblastiach s civilistami.

Zelenskyj obvinil Rusko, že od marca 2022 používa biely fosfor proti civilistom na Ukrajine. Podľa ľudskoprávnych aktivistov ho používa aj Izrael v pásme Gazy.

 

09:22 – Obe cesty z Ugledaru sú v šedej zóne, uvádza OSINT-analytik.

Na mape sú označené zelenou farbou. Ide o poľné cesty, obe v určitom bode prechádzajú cez oblasť za pozíciami AFU.

.

„Ukrajinské jednotky sú tu fakticky obkľúčené,“ komentuje analytik.

Mapa

 

09:14 – Ukrajinskí diplomati svojimi pripomienkami rozšírili „čínsky plán“ na ukončenie vojny v OSN, informoval portál Politico.

Predpokladá zastavenie vojny na frontovej línii v blízkej budúcnosti. Ako aj „zohľadnenie bezpečnostných záujmov každej strany“.

V dokumente sa uvádza, že Peking plánuje v New Yorku prilákať približne 20 krajín, „aby vytvorili skupinu, ktorá by sa v budúcnosti mohla rýchlo rozšíriť o ďalšie krajiny v Afrike, Latinskej Amerike a Ázii“.

Európsky zdroj potvrdil, že o čínskom pláne sa diskutovalo. Spojené štáty tento plán nepodporujú, rovnako ako Ukrajina.

Ukrajinské orgány sú plánom znepokojené, píše sa v publikácii.

„Volodymyr Zelenskyj využil svoj stredajší prejav na Valnom zhromaždení na odsúdenie čínsko-brazílskeho mierového plánu ako „koloniálneho“ pokusu. Ukrajinskí diplomati tiež naliehajú na amerických zákonodarcov, aby oficiálne odmietli čínsky plán. Snaha Číny získať podporu Indie by mohla pre Ukrajinu predstavovať vážny problém. Kyjev dúfal, že Naí Dillí pomôže vytvoriť mierový pakt, s ktorým by sa mohol zmieriť. „Ak sa Číne podarí získať podporu veľkej skupiny krajín, Peking to bude môcť prezentovať ako dôkaz, že „svetová väčšina“ podporuje Pekingom navrhované podmienky mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, uvádza sa v dokumente, ktorý rozposlali ukrajinskí diplomati v OSN,“ napísal Politico.

Oficiálna prezentácia plánu mierových rozhovorov zo strany Číny sa môže uskutočniť budúci mesiac na stretnutí hláv členských štátov BRICS v Kazani.

 

08:17 – Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson sa odmietol stretnúť s ukrajinským prezidentom, ktorý je v Spojených štátoch, uvádza reportér Hlasu Ameriky.

„Nie, tento týždeň som si nemohol naplánovať stretnutie so Zelenským, pretože som mal veľmi veľa práce, ako ste si možno všetci všimli. A nemyslím si ani, že budem zajtra v meste,“ odpovedal Johnson na otázku o pravdepodobnosti takéhoto stretnutia.

Ak by sa takéto stretnutie uskutočnilo, Johnson by podľa jeho slov diskutoval o otázke veľvyslankyne Oksany Markarovej.

Johnson predtým vyzval Zelenského, aby vyhodil Markarovovú kvôli organizácii jej návštevy v Pensylvánii, ktorú republikáni považujú za zasahovanie Kyjeva do volieb na strane Kamaly Harrisovej (Pensylvánia je jedným z kľúčových „swingových“ štátov).

Podľa predsedu parlamentu ide o „hrozný vývoj. Zhoršuje vzťahy medzi oboma krajinami vo veľmi nešťastnom čase pre Ukrajinu“.

 

07:55 – Trump na zhromaždení povedal, že „Ukrajina už neexistuje“, pretože krajina odmietla uzavrieť „zlú dohodu“ v roku 2022.

„Oni jednoducho nevedia, čo majú robiť. Pretože Ukrajina už nie je. Už to nie je Ukrajina. Nikdy nebudete môcť obnoviť tieto mestá a obce a nikdy nebudete môcť priviesť späť mŕtvych ľudí, toľko mŕtvych ľudí,“ povedal republikán.

Podľa jeho názoru „akákoľvek dohoda, aj tá najhoršia, by bola lepšia ako to, čo máme teraz“. „A my stále dávame miliardy dolárov človeku, ktorý odmieta uzavrieť dohodu – Zelenskému,“ dodal Trump.

„Keby urobili zlú dohodu, bolo by to oveľa lepšie. Trochu by sa vzdali a všetci by žili a každá budova by stála neporušená a každá veža by stála ďalších 2 000 rokov,“ povedal Trump.

Podľa neho sa dohoda mohla uzavrieť, ale „Biden a Kamala to nedovolili a naďalej zásobovali Zelenského peniazmi a muníciou ako nikdy predtým v histórii“.

Trump sa tiež domnieva, že „Ukrajine dochádzajú vojaci“. „Využívajú malé deti a starých ľudí, pretože ich vojaci umierajú a dejú sa im aj iné veci, o ktorých ani nebudeme hovoriť,“ dodal.

 

07:41 – Zelenskyj sa stretol s britským premiérom Keirom Starmerom.

Podľa prezidenta rokovali o bezpečnostných otázkach, implementácii bilaterálnej bezpečnostnej dohody a príprave druhého mierového summitu.

Zelenskyj sa nezmienil o téme povolenia raketových úderov hlboko vo vnútri Ruskej federácie.

 

06:44 – Republikáni naďalej stupňujú svoju kritiku Zelenského.

Trump obvinil Zelenského zo „špinavých útokov“ jeho smerom.

Kandidát na prezidenta USA to povedal počas predvolebného podujatia v Severnej Karolíne, uvádza Radio France International.

.

„Prezident Ukrajiny je v našej krajine. Robí špinavé narážky na vášho obľúbeného prezidenta, na mňa,“ povedal Trump.

Obvinil tiež prezidenta Joea Bidena a svoju volebnú súperku Kamalu Harrisovú, že dávajú miliardy dolárov Zelenskému, ktorý „odmieta“ pristúpiť na mierovú dohodu.

„A my naďalej dávame miliardy dolárov človeku, ktorý odmieta uzavrieť dohodu – Zelenskému“, – povedal Donald Trump.

 

06:39 – Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Johnson žiadal, aby Zelenskyj okamžite prepustil ukrajinskú veľvyslankyňu v USA Markarovovú, a obvinil ju zo zasahovania do amerických volieb na strane Kamaly Harrisovej.

Dôvodom bola cesta organizovaná veľvyslancom Zelenským do Pensylvánie, na ktorej ho sprevádzali len zástupcovia demokratov a žiadni republikáni.

Johnson to považoval za predvolebnú akciu na podporu Kamaly Harrisovej a zasahovanie do amerických volieb.

„Pán prezident Zelensky, vaša návšteva vojenského závodu v Pensylvánii je jednoznačne podujatím straníckej kampane a zasahovaním do amerických volieb. Žiadam okamžité odvolanie ukrajinského veľvyslanca v Spojených štátoch Markarova, ktorý túto cestu zorganizoval,“ napísal Johnson.

Johnsonov list zverejnil poslanec Jaroslav Železňak.

 

06:37 – Dmitrij Medvedev, zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady, nasledoval Vladimíra Putina a vyjadril sa k novej ruskej jadrovej stratégii. Podľa neho ide o „udalosť, na ktorú sa čakalo“.

„Agresia proti Rusku zo strany štátu, ktorý nemá jadrové zbrane, ale s podporou alebo účasťou krajiny s jadrovými zbraňami, sa bude považovať za spoločný útok. Každý chápe, o ktorých krajinách hovoríme,“ napísal Medvedev.

Uviedol tiež, že „jadrová obrana bude vytvorená pre Bielorusko ako najbližšieho spojenca Ruska“.

„Masívne vypustenie a prekročenie našich hraníc nepriateľskými prostriedkami vzdušného a kozmického ničenia vrátane lietadiel, rakiet a bezpilotných lietadiel sa za určitých podmienok môže stať dôvodom na použitie jadrových zbraní,“ napísal Medvedev.

Uviedol, že „samotná zmena normatívnych podmienok použitia jadrových komponentov našej krajiny môže schladiť zápal tých protivníkov, ktorí ešte nestratili zmysel pre sebazáchovu“.

 

06:32 – Západní spojenci Ukrajiny už takmer vyčerpali svoje zásoby zbraní v dôsledku dlhodobých dodávok ukrajinským ozbrojeným silám. Informuje denník The Times.

„Myslím si, že väčšina západných krajín darovala väčšinu zdrojov, ktoré majú,“ povedal námestník ministra obrany Spojeného kráľovstva Luke Pollard.

Povedal, že Západ vyčerpal svoje zásoby počas vojnového úsilia a musí vypracovať novú stratégiu na udržanie dodávok vybavenia.

Zdroje z ukrajinského ministerstva obrany predtým uviedli, že sa obávajú, že Spojené kráľovstvo už nemá čo poskytnúť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:07

Zelenskyj prišiel na stretnutie s Bidenom. Predtým sa objavili informácie, že na stretnutí predstaví svoj „plán víťazstva“.

Biely dom zároveň uviedol, že po stretnutí sa neočakáva žiadne vyhlásenie o povolení Ukrajiny na údery raketami dlhého doletu na ruské územie.

18:27

Otázka volyňskej tragédie môže vážne ovplyvniť vzťahy Poľska s Ukrajinou, uviedlo poľské ministerstvo zahraničných vecí pre ukrajinské masmédiá.

„Pripravenosť na otvorenú a úprimnú diskusiu založenú na faktoch a zabezpečenie dôstojného pohrebu všetkých zabitých je prvkom identity EÚ, ktorej členom sa Ukrajina stane. Bez konkrétnych krokov zo strany Kyjeva bude takýto jednostranný prístup k spoločnej histórii čoraz viac zaťažovať bilaterálne vzťahy,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v komentári.

Poľský denník Onet predtým informoval, že Poľsko využíva predsedníctvo EÚ na nátlak na Ukrajinu v súvislosti s volynskou tragédiou. Predsedníctvo sa začne 1. januára 2025.

18:27

IDF zlikvidovali Muhammada Husajna Šuru, veliteľa vzdušných síl Hizballáhu.

Hovorca IDF oznamuje, že dnes (štvrtok 26. septembra 2024) IDF s pomocou spravodajských služieb zasiahli a zlikvidovali Muhammada Husajna Surura v Bejrúte.

18:26

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo a označilo za „neprípustné“ používanie záberov následkov vojny na Ukrajine v politickej reklame.

Predtým gruzínska vládnuca strana Gruzínsky sen porovnávala zničené ukrajinské mestá s mierovými gruzínskymi mestami, pričom použila zábery z vojny na Ukrajine s nápisom „Povedzte vojne nie! Zvoľte mier!“ vo svojej politickej reklame.

18:23

Biden povedal, že si bol istý, že by vo voľbách porazil Trumpa.

„Som presvedčený, že by som Trumpa porazil. Je to outsider. Som spokojný s týmto svojím rozhodnutím. Kamala je bystrá, tvrdá a ušľachtilá. Ona aj ja máme optimistický pohľad na budúcnosť. Rozhodol som sa, že je to tak najlepšie,“ povedal prezident pre televíziu ABC.

17:22

„Gruzínsky sen“ porovnával zničené ukrajinské mestá s pokojnými gruzínskymi.

Takéto obrázky s nápisom „Povedzte nie vojne! Zvoľte mier!“ sa objavili na bilbordoch v Gruzínsku a na sociálnych sieťach vládnucej strany.

Treba poznamenať, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu „Gruzínsky sen“ propaguje myšlienku, že je potrebné spolupracovať s Moskvou, aby sa predišlo vojne podobnej tej ukrajinskej. Tbilisi sa zároveň dostalo do konfliktu so Západom v súvislosti so zákonmi „o zahraničných agentoch“ a „o zákaze propagandy LGBT“.

O mesiac sa v krajine uskutočnia parlamentné voľby.

16:19

Irán vo štvrtok vyhlásil, že obvinenia z útokov na bývalých amerických predstaviteľov sú neopodstatnené. Reagoval tak na tvrdenie bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý bez predloženia dôkazov obvinil Irán z pokusov o atentát na svoju osobu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Trump, republikánsky kandidát na prezidenta, v stredu vyhlásil, že za nedávnymi pokusmi o jeho zavraždenie môže byť Irán.

16:11

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok označil varovanie ruského prezidenta Vladimira Putina ohľadom jadrových zbraní adresované Západu za nezodpovedné a zle načasované, keďže prišlo v čase zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Putin v stredu uviedol, že na základe navrhovaných zmien ruskej jadrovej doktríny bude Moskva považovať za agresiu aj to, ak nejaká jadrová veľmoc podporí útok inej krajiny na Rusko.

15:44

Rada Európskej únie (EÚ) pre konkurencieschopnosť vo štvrtok v Bruseli definitívne schválila nariadenie, ktorým sa ustanovuje rámec opatrení v oblasti núdze a odolnosti vnútorného trhu, známejšie ako zákon o núdzovej situácii a odolnosti vnútorného trhu (IMERA).

Ministri zároveň prijali aj balík opatrení, ktorými sa menia a dopĺňajú existujúce právne predpisy v oblastiach týkajúcich sa vnútorného trhu EÚ a aktualizujú sa vzhľadom na krízové situácie.

15:34

Ruská vláda začala zostavovať zoznam nerastov a výrobkov z nich, ako aj rafinérskych produktov, ktorých vývoz môže byť obmedzený. Dokument by mal byť pripravený v blízkej budúcnosti. Povedal to vo štvrtok novinárom vicepremiér Alexander Novak na podujatí ruský energetický týždeň. Uviedla to agentúra Interfax, informuje správa Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jeleň sa prechádza v hlbokom lese počas ruje v regióne Taunus neďaleko nemeckého Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali