To najdôležitejšie z Ukrajiny: Dosiahnutie istanbulských dohôd sabotovali “určité loby”

❚❚

Kyjev 23. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian National Police via AP)

Aktualizované 23. septembra 20:28

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna ukrajina
Muž drží v náručí šteňa pred vrakmi áut po bombovom útoku ruskej armády na obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov v skorých ranných hodinách v nedeľu 22. septembra 2024

19:45 – Minister obrany Umerov v stĺpčeku pre Forbes uviedol, že Ukrajina strojnásobila mieru svojej mobilizácie.

.

Pripomenieme, že ukrajinská armáda na fronte v poslednom čase často hlási nedostatok bojovníkov na fronte a slabý výcvik tých, ktorých posiela dopĺňať.

 

.

18:50 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– V oblasti zodpovednosti južného zoskupenia ruských ozbrojených síl stratila AFU až 600 príslušníkov;

– Severné zoskupenie zasiahlo útvary dvoch nepriateľských brigád v Charkovskej oblasti, AFU stratila do 105 mužov;

– zoskupenie Stred odrazilo deväť protiútokov AFU, nepriateľ stratil do 440 vojakov;

– Skupina „Západ“ odrazila počas dňa štyri protiútoky AFU, ukrajinská strana stratila do 450 vojakov;

.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili raketu ATACMS, strelu HIMARS, dve bomby Hammer, tri rakety Neptun a 35 bezpilotných lietadiel AFU;

– zoskupenie vojsk Dnepra zasiahlo dve brigády AFU, nepriateľ stratil až 60 stíhačiek;

– Straty AFU v zóne zodpovednosti východného zoskupenia v priebehu dňa dosiahli celkovo až 140 vojakov.

 

17:55 – Ruský rozpočet na rok 2025 ráta so zvýšením vojenských výdavkov o štvrtinu, uvádza agentúra Bloomberg.

.

Podľa agentúry sa v návrhu rozpočtu na rok 2025 stanovujú vojenské výdavky vo výške 13,2 bilióna rubľov (6,2 % HDP) v porovnaní s 10,4 bilióna rubľov vyčlenených na rok 2024. V roku 2026 by mali vojenské výdavky klesnúť na 5,6 % HDP a v roku 2027 na 5,1 % HDP, vypočítala agentúra Bloomberg.

V minuloročnom trojročnom rozpočte schválenom Štátnou dumou sa predpokladalo, že po prudkom náraste v roku 2024 budú vojenské výdavky v rokoch 2025 – 2026 takmer rovnako prudko klesať. To sa však nestane.

Pripomíname, že ukrajinský štátny rozpočet na roky 2025 zachováva vojenské výdavky takmer na úrovni roku 2024.

 

17:00 – Rusi zasiahli objekt kritickej infraštruktúry v Záporoží, uviedol šéf OVA Fiodorov.

Podľa jeho informácií boli zranení dvaja ľudia.

 

16:10 – Nadchádzajúca zima bude pre Ukrajinu „ťažká“, uviedol americký minister zahraničných vecí Blinken.

„Putin využíva zimu, počasie a energiu ako zbraň pri svojich pokusoch podmaniť si Ukrajinu. Nadchádzajúca zima bude náročná. Neustále spolupracujeme s Ukrajinou, aby sme jej pomohli prekonať túto zimu,“ povedal Blinken počas stretnutia ministrov krajín G7+.

 

.

15:40 – Situácia na fronte 23. septembra 2024

Situácia na fronte 23. septembra 2024
Situácia na fronte 23. septembra 2024
Situácia na fronte 23. septembra 2024
Situácia na fronte 23. septembra 2024

14:50 – V ruskom meste Omsk dvaja školáci podpálili vrtuľník Mi-8 na leteckej základni, informovali miestne médiá.

Do vrtuľníka Mi-8 hodili zápalnú fľašu a z miesta činu ušli.

Školáci však boli čoskoro zadržaní. Šestnásťroční chlapci uviedli, že im na Telegrame sľúbili zaplatiť 20 000 dolárov. Ako však hovoria, nikdy nezaplatili.

Pripomenieme, že pred niekoľkými dňami tínedžeri podpálili vrtuľník aj v Nojabrsku. Vtedy školákom sľúbili 5 miliónov rubľov.

.
vrtuľník Mi-8
Na snímke vrtuľník Mi-8
školáci
Na snímke školáci, ktorí podpálili vrtuľník Mi-8

13:55 – Riabkov uviedol, že postoj Ruska k otázke jadrových skúšok sa nezmenil: Moskva ich môže uskutočniť, ale neurobí to, ak sa ich Spojené štáty zdržia.

Moskva tiež pripomína, že infraštruktúra jadrového testovacieho strediska v Novej zemi je v plnej pohotovosti; je to reakcia na kroky USA v tejto oblasti, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí.

 

13:00 – Podľa šéfa OVA Filaškina bola severná časť Doneckej oblasti v dôsledku ostreľovania odpojená od energií.

Rusi dnes ráno poškodili infraštruktúrne zariadenie.

.

„Hneď ako sa bezpečnostná situácia vyrieši, špecialisti začnú obnovovať dodávky elektrickej energie,“ napísal.

 

12:08 – Poradca ukrajinského prezidenta pre komunikáciu Dmitrij Litvin poprel informácie, že Zelenskyj je pripravený ponúknuť Rusku prímerie na niektorých úsekoch frontu, ktoré dnes priniesol nemecký denník Bild.

Uviedol, že Bild rozšíril falošnú informáciu. Litvin poznamenal, že „z viacerých ľudí, ktorí sa v súčasnosti podieľajú na príprave Plánu víťazstva zo strany prezidenta, nikto s Bildom nehovoril“.

„Nikto z Bildu nekomunikoval s tímom, ktorý pripravuje Plán víťazstva. Ukrajina je kategoricky proti zmrazeniu konfliktu. Je dôležité, aby USA podporili práve Plán víťazstva, nie kapituláciu. Spočiatku bude plán predložený USA, ktoré môžu zabezpečiť jeho realizáciu,” povedal Litvin.

 

11:58 – Poslanec ruskej Štátnej dumy Dmitrij Kuznecov vyzval prezidenta Červeného kríža, aby zorganizoval humanitárny koridor na evakuáciu civilistov z územia Kurskej oblasti kontrolovaného AFU.

.

Podľa Kuznecova sa na neho obrátil kňaz, ktorý ho v mene 90 rodín v Kurskej oblasti požiadal o pomoc pri zabezpečení humanitárneho koridoru.

Podľa Kuznecovových slov sa na území kontrolovanom AFU v súčasnosti nachádza najmenej 698 civilistov.

„Nie je na mne, aby som rozhodoval, ale keby som bol Červeným krížom, zorganizoval by som pod jeho kontrolou a zárukami evakuáciu našich civilistov hlboko na Ukrajinu a ďalej do Ruska cez tretiu krajinu. Nebude to mať nič spoločné s bojovými akciami a ľudia budú zachránení,“ napísal Dmitrij Kuznecov.

 

11:27 – Ofenzíva pri Kursku nepomohla Ukrajine udržať situáciu na východnom fronte, kde Rusko „drví“ ukrajinské jednotky. Ugledar by mohol padnúť „v najbližších týždňoch“ a Pokrovsk by mohol padnúť bližšie k zime, píše Financial Times.

„Ukrajina dúfala, že jej odvážna operácia prinúti Kremeľ presunúť zdroje z Doneckej oblasti, ale to sa nestalo. Namiesto toho sa ruské sily zmocnili niekoľkých miest, dostali sa až k Pokrovsku a Mirnohradu a na oba logistické uzly uvalili silu ruskej armády,“ uvádza sa v článku.

Niektorí velitelia AFU a mnohí vojaci vidia v kurskej ofenzíve náklady.

.

„Kursk bol dobrý nápad, ukázal Rusko slabšie, ako si mnohí mysleli. Ale platíme za to [veľkou časťou vlastnej pôdy],“ povedal jeden z veliteľov ukrajinskej jednotky pozemných síl.

Podľa ukrajinskej armády sa ruské jednotky poučili z predchádzajúcich chýb. Vyhli sa väčším útokom s tankami a obrnenými vozidlami. „Ich nová taktika viedla k nedávnym úspechom v Doneckej oblasti,“ píše FT. Malé skupiny Rusov je ťažké zasiahnuť nielen strelami, ale aj bezpilotnými lietadlami.

Taktiež „Ukrajinci môžu len málo urobiť proti ruským útočným vrtuľníkom a lietadlám nesúcim plánovacie bomby“. Najmä v blízkosti Ugledaru, kde AFU „nemá žiadnu protivzdušnú obranu“, ako povedal pre publikáciu zástupca veliteľa 72. mechanizovanej brigády.

Rusi podľa neho môžu mať v nasledujúcich týždňoch „viac šancí“ na dobytie Ugledaru. „Od začiatku plnohodnotnej invázie v roku 2022 sme nemali žiadne rotácie. Potrebujeme oddych,“ povedal vojenský dôstojník (o nedávnom ruskom prielome západne od Ugledaru sme podrobne informovali tu). (https://t.me/stranaua/170283)

Zástupca veliteľa 72. brigády kritizoval aj výstavbu opevnení. Podľa neho to, čo sa vybudovalo od straty Avdeevky, bolo nedostatočné: „na otvorených poliach, mimo lesných pásov a niekedy aj za vrcholmi kopcov, čo sťažuje odhalenie nepriateľa“.

„To je hlúposť. Nemôžeme dostať pechotu do zákopov bez akéhokoľvek krytia,“ povedal dôstojník. Podľa neho sú vojaci nútení kryť sa v kríkoch, ktoré sotva zakrývajú ich pohyb, čo vedie k „nezmyselným úmrtiam“.

Boje o Ugledar ukazujú, že Rusko neustále mení svoj prístup, oslabuje útoky tam, kde AFU privádza rezervy, a posilňuje inde. „Vidíme, že sa vytvára veľa kotlov,“ povedali novinám vojenskí dôstojníci, ktorí komentovali situáciu južne od Pokrovského výbežku, smerom ku Kurachovu a Ugledaru.

.

Ukrajina môže o Pokrovsk prísť do dvoch až troch mesiacov, predpokladá predstaviteľ bezpilotnej prieskumnej jednotky. Mesto podľa neho čaká osud Bachmutu v dôsledku neustáleho ostreľovania.

 

09:34 – Dosiahnutie istanbulských dohôd sabotovali „určité loby“, povedal Erdogan.

„Istanbulské rokovania dokázali úspech aktívnej úlohy Turecka. Určité loby však nechceli, aby sa toto úsilie dosiahlo,“ povedal turecký prezident na stretnutí so zástupcami medzinárodných think tankov pôsobiacich v Spojených štátoch.

Pripomeňme, že Arahamy uviedol, že vtedajší britský premiér Johnson odrádzal Ukrajinu od podpisu Istanbulskej dohody. Nepriamo to potvrdil aj on sám.

Bývalá námestníčka ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová zasa uviedla, že Ukrajina odstúpila od Istanbulských dohôd s Ruskom po konzultáciách s Američanmi.

 

.

09:15 – Denník Times vyjadruje svoje zistenia o obsahu Zelenského „víťazného plánu“:

– Záruky bezpečnosti pre Ukrajinu od západných krajín, „podobné paktu o vzájomnej obrane pri vstupe do NATO“;

– medzinárodná finančná pomoc na obnovu hospodárstva;

– poskytnutie moderných zbraní zo Západu;

– pokračovanie operácie AFU v Kurskej oblasti.

 

08:11 – Pri Ugledare sa ruským jednotkám vzdalo 20 ukrajinských vojakov vrátane dvoch dôstojníkov.

.

Podľa zajatcov boli takmer všetci mobilizovaní pred niekoľkými týždňami a na kontaktnej línii boli jeden deň až dva týždne. Mnohí z nich uviedli, že požiadali svojich veliteľov o pomoc, ale tá neprišla.

 

08:05 – Satelitné snímky po útoku na ruské arzenály v Tverskej oblasti.

Ide o sklady raketového a delostreleckého oddelenia ruského ministerstva obrany v Toropci.

Vidno stopy po požiaroch, ako aj poškodenie niektorých budov.

.
Satelitné snímky po útoku na ruské arzenály v Tverskej oblasti

 

07:53 – Za Časovým Járom nie sú žiadne opevnenia, strata Ugledaru je otázkou času. Poslankyňa Maryana Bezuglaja napriek tomu, že opustila výbor Rady pre obranu, naďalej cestuje do Donbasu a kritizuje velenie AFU.

„Opäť sa vraciam z Donecka. Za Časovým Jarom nie sú žiadne opevnenia, Konstantinovka nie je pripravená na obranu. Kurachovo tiež nie je. Selidovo vo vnútri mesta bolo úplne nepripravené na obranu, teraz sa horúčkovito snažia niečo urobiť. Za Ugledarom nie sú žiadne hranice a chaos, ktorý vytvoril Syrskij v 72. brigáde v dôsledku odvolania veliteľa brigády na vrchole ruskej ofenzívy a neprioritného doplnenia prioritnej jednotky, teraz robí stratu Ugledaru otázkou času,“ napísala.

Podľa Bezuglovej sú brigády mobilizovaných dôstojníkov, „ktorí sa nezúčastnili na bojoch a zo strachu a nevycvičení utekajú“, vrhnuté do Doneckej a Charkovskej oblasti na doplnenie.

 

06:52 – Zelenskyj navštívil pennsylvánske mesto Scranton, kde sa vyrábajú náboje pre Ukrajinu.

Povedal, že spoločnosť bude spolupracovať s ukrajinským mestom Záporožie.

Zelenskyj navštívil pennsylvánske mesto Scranton, kde sa vyrábajú náboje pre Ukrajinu

 

06:47 – Zverejnili mapu ruského postupu pri Ugledare, pri ktorom hrozí obkľúčenie mesta.

Ukazuje, že západne od Ugledaru došlo k prielomu. Boje sa odohrávajú už necelý kilometer od cesty do Bogojavlenky, ktorá zásobuje Ugledar. Po jej preťatí zostanú pre logistiku len poľné cesty.

O zhoršujúcej sa situácii pri Ugledare a hrozbe straty mesta včera informovala ukrajinská armáda a militaria publiki.

Ukrajinský poslanec Bezuglaja označil stratu Ugledaru za „otázku času“.

Mapa

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:23

Počas ruského raketového útoku na ukrajinské mesto Záporožie v pondelok utrpeli zranenia najmenej dve osoby a bola poškodená kritická infraštruktúra. V nedeľu neskoro večer po prechádzajúcich úderoch Moskvy tamojšie úrady zaznamenali 21 zranených.

20:21

Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 274 obetí. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden.

20:20

To, čo aktuálne robí Izrael, je podľa českého prezidenta Petra Pavla predovšetkým sebaobrana. Hoci sa niektoré kroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua môžu zdať sporné, nemalo by to ovplyvniť vzťah ČR a Izraela. Povedal to počas pracovnej cesty v New Yorku, kde sa zúčastňuje na 79. Valnom zhromaždení OSN.

20:17

Šéfovia agrorezortov členských krajín EÚ sa v pondelok v Bruseli počas neformálneho pracovného obeda zaoberali aj závermi strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva EÚ. Pre TASR to potvrdil minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov.

20:16

Ceny ropy v pondelok večer klesli. Trhy tak zareagovali na slabý výhľad dopytu po palivách a potenciálne zmiernenie konfliktu medzi Iránom a Izraelom.

20:14

Súčasťou pondelňajších diskusií Rady Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli bola aj situácia na trhu s poľnohospodárskymi produktmi a dovoz niektorých agrokomodít z Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD).

20:13

Súčasná stratégia podpory EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo má veľké nedostatky a pre odvetvie ekologickej poľnohospodárskej výroby po roku 2030 neexistuje žiadna vízia ani ciele. Uviedol to v pondelňajšej správe Európsky dvor audítorov (EDA).

20:11

Pri príležitosti Národného dňa colníkov 2024 udelil prezident finančnej správy Jozef Kiss 44 zlatých a strieborných medailí za vzornú službu. Jednu z týchto medailí získal Američan, informovala o tom v pondelok finančná správa (FS).

20:10

O havarijnom stave mostu v Kremničke vedeli kompetentní celé roky, napriek tomu nič nespravili. V podobnom stave sú desiatky mostov na Slovensku. Nie je otázkou či, ale kde sa situácia zopakuje. Uviedol to expert opozičného Progresívneho Slovenska (PS) na dopravu Martin Pekár.

20:08

Slovensko sa snaží za pomoci Európskej komisie (EK) dočerpať milióny eur pre agrosektor z minulého programovacieho obdobia. Povedal to v pondelok pre TASR minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

19:36

Poprední predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) v pondelok žiadali ukončenie ľudského utrpenia a humanitárnej katastrofy v Pásme Gazy.

19:35

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha pricestuje na budúci týždeň do Budapešti. Pre server index.hu to uviedol v pondelok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

19:33

Izrael uskutočnil v pondelok večer útok v južnej časti libanonskej metropoly Bejrút, ktorého cieľom bol jeden z popredných predstaviteľov hnutia Hizballáh Alí Karakí, uviedol zdroj blízky hnutiu.

19:22

Zelenskyj sa v New Yorku stretol s nemeckým kancelárom Scholzom.

Podrobnosti o stretnutí zatiaľ neboli oznámené.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali