To najdôležitejšie z Ukrajiny: Nemci nedodajú rakety, ktoré by mohli zasiahnuť Moskvu

❚❚

Kyjev 21. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 21. septembra 9:20

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

09:20 – Ukrajinské F-16 môžu dostať od USA rakety s doletom 113 kilometrov.

.

Podľa Politico môžu byť poskytnuté v rámci nového balíka vojenskej pomoci v hodnote 375 miliónov dolárov. Noviny uviedli, že balík bude oznámený v pondelok.

Ide o rakety Joint Standoff Weapon. Zároveň sa spresňuje, že nemajú dolet, aký požadoval Kyjev.

.

Napriek tomu „viac ako 70-kilometrový dolet umožní pilotom držať sa ďalej od frontovej línie a ruskej protivzdušnej obrany, čím Kyjev získa nový spôsob, ako zasiahnuť obranné zariadenia a sklady zbraní na frontovej línii, čo skomplikuje operácie ruských vojsk“.

 

08:50 – Zelenskyj podpísal zákon o pridelení ďalších 500 miliárd hrivien pre armádu.

 

08:32 – Tichorecké muničné sklady, ktoré údajne zasiahli ukrajinské drony, boli okrem iného určené na skladovanie severokórejských nábojov a rakiet.

.

Informoval o tom ešte vo februári americký vojenský think tank CSIS. Napísal, že tento arzenál bol špeciálne doplnený a rozšírený po tom, ako sa začala vojenská spolupráca Ruska s KĽDR.

Správa tiež s odvolaním sa na satelitné snímky tvrdila, že severokórejská munícia sa posiela do skladov v Mozdoku a v blízkosti leteckej základne Egorlykskaja v Rostovskej oblasti.

 

08:20 – Na Tverskú oblasť Ruskej federácie opäť zaútočili bezpilotné lietadlá, pričom jedno z nich spadlo v okrese Toropec, kde bol nedávno zasiahnutý muničný sklad.

Železničná stanica Stará Toropa bola evakuovaná. Niekoľko vlakov, ktoré cez ňu premávali – z Moskvy a Petrohradu – bolo odklonených.

.

 

08:08 – Zelenského „víťazný plán“ zahŕňa vstup do NATO a EÚ, ako aj požiadavky na dodávky zbraní, citovala svoje zdroje tlačová agentúra Bloomberg.

Na stretnutí v USA bude Zelenskyj tlačiť na Bidena, aby schválil oficiálne pozvanie Ukrajiny do NATO. A aby sa zaviazal k pravidelným dodávkam „moderných zbraní“.

Plán „vyžaduje aj jasnú cestu k členstvu v Európskej únii, ako aj ďalšie hospodárske a vojenské dohody“.

Podľa ukrajinského prezidenta by to „prinútilo Vladimira Putina usilovať sa o mier“.

Kyjev sa tiež obáva, že prímerie bez splnenia takýchto ukrajinských požiadaviek zo strany Západu by umožnilo Rusku po opätovnom vyzbrojení opäť zaútočiť.

 

08:01 – V Krasnodarskom kraji Ruskej federácie útok dronu zasiahol muničný sklad.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že túto noc bolo zostrelených až 101 dronov.

 

.

06:59 – Austrália môže darovať Ukrajine 59 vyradených tankov M1A1 Abrams, informoval miestny denník Sunday Morning Herald.

Časopis Military Watch predtým informoval, že 20 z 31 tankov Abrams, ktoré USA dodali Ukrajine, už bolo zničených.

 

06:52 – Spojené štáty úspešne vykonali elektronické skúšobné odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety Minuteman III, uviedla vo svojom vyhlásení Offuttova letecká základňa v Nebraske.

Test bez skutočného odpálenia, ktorý sa uskutočnil 17. septembra, sa opisuje ako „odkaz spojencom i protivníkom“. Uvádza sa, že sa vykonáva dvakrát ročne s cieľom preveriť operačnú pripravenosť raketového systému.

.

 

06:47 – V piatok večer po 21. hodine miestneho času znovu zaznamenali viacnásobný ruský útok leteckými bombami v Charkove.

Úrady hlásili sedem zranených osôb vrátane detí.

Po 23. hodine na sociálnych sieťach miestni obyvatelia písali o ďalších náletoch.

 

.

06:44 – Nemecko nebude dodávať Ukrajine rakety „schopné dosiahnuť Moskvu“, vyhlásil kancelár Olaf Scholz.

Zelenskyj predtým vyjadril ľútosť, že nemôže zasiahnuť priamo Kremeľ.

 

06:36 – Ruský minister zahraničných vecí Lavrov v rozhovore pre Sky News Arabia povedal, že Rusko má zbrane, ktoré budú mať pre Západ vážne následky.

„Sú v stave plnej bojovej pripravenosti,“ dodal Lavrov.

Pripomeňme, že ruské orgány vrátane Putina tvrdia, že ak krajiny NATO dajú povolenie na úder svojimi raketami na ruské územie, bude to znamenať ich vstup do vojny proti Rusku. Kremeľ pohrozil Západu určitou reakciou na túto skutočnosť.

 

.

06:32 – USA budúci týždeň oznámia významný balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ale dodávky odložia pre nedostatok zbraní v skladoch Pentagónu. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa CNN bude balík zbraní zahŕňať delostrelecké granáty, zariadenia protivzdušnej obrany a ďalšiu muníciu „dôležitú pre bojové operácie“.

„Očakáva sa, že balík bude podstatne väčší ako tie predchádzajúce, na ktoré bolo v posledných mesiacoch vyčlenených približne po 200 miliónov dolárov,“ uvádza televízia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:42

Do kancelárií vo veľkých nemeckých mestách sa čoraz častejšie vracajú zamestnanci, aj keď ich počet stále nedosiahol úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19. Ukázal to tento týždeň prieskum realitnej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

09:25

Libanonské hnutie Hizballáh v sobotu oznámilo, že pri piatkovom izraelskom útoku v Bejrúte zahynul aj jeho druhý vysokopostavený veliteľ Ahmed Wahbí.

08:46

Po celej Českej republike sa v sobotu o 8.00 h opäť otvorili volebné miestnosti a začal sa druhý deň krajských a senátnych volieb.

08:14

Na Srí Lanke sa v sobotu začali prvé prezidentské voľby od vypuknutia finančnej krízy v roku 2022. O post sa uchádza celkovo 38 kandidátov.

07:23

Japonská firma Icom v sobotu vyhlásila, že bezdrôtové zariadenia, ktoré explodovali počas útoku v Libanone nepatrili medzi jej produkty.

07:17

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb varoval Bezpečnostnú radu OSN v New Yorku pred “veľkým výbuchom” v rámci stupňujúcich sa útokov medzi Izraelom a militantným proiránským hnutím Hizballáh pôsobiacom v Libanone.

07:14

Proiránske militantné hnutie Hizballáh v piatok potvrdilo, že izraelský útok v Bejrúte pripravil o život jeho vysokopostaveného veliteľa a jedného zo zakladajúcich členov Ibráhima Ákila.

07:14

Britský premiér Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali