To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zosilneli dohady, že v blízkej budúcnosti bude v Rusku vyhlásená nová vlna mobilizácie

❚❚

Kyjev 19. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka, Telegram)

Aktualizované 19. septembra 19:33

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Poškodený pravoslávny kostol v ukrajinskej obci Novoekonomične
Na snímke ukrajinský vojak Hennadij Judin kráča do pravoslávneho kostola, ktorý bol poškodený po ruskom bombardovaní v ukrajinskej obci Novoekonomične

19:10 – Estónsko hlási pripravenosť začať preventívny útok proti Rusku na ochranu NATO.

.

Estónsky generál Vahur Karus povedal, že Estónsko je pripravené zaútočiť na ruské územie, ak Moskva prejaví známky prípravy na útok na NATO.

“Naša schopnosť neutralizovať nepriateľa na jeho vlastnom území je kritická,” zdôraznil generál Karus.

.

 

19:00 – Prezidenti USA a Ukrajiny Biden a Zelenskyj sa stretnú 26. septembra vo Washingtone, Zelenskyj predstaví „plán víťazstva“.

Oznámil to tlačový tajomník ukrajinského prezidenta a Biely dom.

Podľa Nikiforova sa Zelenskyj stretne aj s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a Donaldom Trumpom.

 

.

18:59 – V dôsledku útoku na penzión v meste Sumy zahynul najmenej jeden človek, sú aj zranení.

Informoval o tom prezident vo svojom večernom príhovore.

Podľa neho sa v budove nachádzalo približne 300 ľudí – viac ako 200 pacientov a 60 zamestnancov.

„Prebieha evakuácia ľudí a kontrola, či sa pod troskami nenachádzajú ľudia,“ – dodal Zelenskyj.

 

.

18:29 – Holandský premiér Dick Schoof prisľúbil, že zistí, ako možno prinútiť ukrajinských mužov v brannom veku, ktorí utiekli do Holandska, aby sa vrátili na Ukrajinu.

Podľa novín Volkskrant Schof tento prísľub vyslovil v odpovedi na otázku lídra pravicovej Strany slobody Geerta Wildersa počas vypočutia o otázkach migrácie.

Noviny uviedli, že v Holandsku sa v súčasnosti nachádza takmer 19 000 ukrajinských mužov vo brannom veku.

 

18:03 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Rumunsko, aby zostrelilo drony Shahed nad Ukrajinou. Zatiaľ ich však nie sú schopní zostreliť ani vo vlastnom vzdušnom priestore.

Píše o tom Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Publikácia uvádza, že ukrajinský minister Sibiga po stretnutí so svojím rumunským kolegom Odobescuom v Bukurešti požiadal Rumunsko, aby zostreľovalo ruské drony približujúce sa k vzdušnému priestoru tejto krajiny.

Zároveň sa uvádza, že v Rumunsku po tom, ako na jeho území pristáli trosky niekoľkých bezpilotných lietadiel, rumunskí politici a vojenskí predstavitelia diskutujú o tom, či sú potrebné zmeny zákona na zostrelenie nepriateľských dronov vo vlastnom vzdušnom priestore, a rozhodnutie zatiaľ nie je na spadnutie.

 

17:25 – Podľa generálneho tajomníka Stoltenberga už nestačí, aby krajiny NATO vyčlenili 2 % HDP na obranu.

.

Podľa jeho názoru je teraz potrebné vynakladať viac.

Treba poznamenať, že nie všetky krajiny NATO doteraz dosiahli ani úroveň 2 % výdavkov na obranu.

 

16:20 — Výpadky elektriny na Ukrajine v zime môžu dosiahnuť až 18 hodín denne, uviedla OSN s odvolaním sa na expertov.

Tvrdia, že zima bude „veľmi ťažká“.

.

Rusko zničilo približne 9 gigawattov výrobnej kapacity, čo je polovica množstva, ktoré Ukrajina počas zimy potrebuje.

Od júna bolo mimo prevádzky 73 % tepelných elektrární.

 

15:30 – Polovica Ukrajincov je proti tomu, aby vláda zasahovala do práce Telegramu.

Takéto údaje z prieskumu spotreby médií na Ukrajine prezentovala riaditeľka siete Internews na Ukrajine a vedúca mediálneho programu USAID na Ukrajine Gillian McCormacková.

.

Podľa prieskumu si len 4 % občanov krajiny myslia, že Telegram by mal byť zakázaný. Ďalšia tretina respondentov pripúšťa určitú reguláciu tejto sociálnej siete.

Telegram zároveň zostáva hlavnou sociálnou sieťou, prostredníctvom ktorej Ukrajinci prijímajú správy. Je hlavným zdrojom informácií pre 73 % občanov krajiny. Na druhom mieste sa s veľkým odstupom umiestnil YouTube – 19 %.

 

14:35 – Výpadky svetla na Ukrajine v zime môžu dosiahnuť až 18 hodín, uviedla OSN s odvolaním sa na expertov, s ktorými viedla rozhovor.

Tvrdia, že zima bude „veľmi ťažká“.

Rusko zničilo približne 9 gigawattov výrobnej kapacity, čo je polovica množstva, ktoré Ukrajina počas zimy potrebuje.

Od júna bolo mimo prevádzky 73 % tepelných elektrární.

.

 

13:45 – Medzinárodná agentúra pre energetiku predpokladá, že tranzit ruského plynu cez Ukrajinu sa po vypršaní platnosti zmluvy koncom roka zastaví, uviedla agentúra Bloomberg.

Hoci pripúšťa, že sa nájde „nejaká trvalá dohoda o tranzitných tokoch“. Diskutuje sa napríklad o dodávkach azerbajdžanského plynu cez ukrajinský plynovod, ale zatiaľ nie sú žiadne konkrétne informácie.

Po ukončení dohody medzi Gazpromom a Naftogazom si bude musieť Ukrajina zabezpečiť dodávky plynu zo strednej a východnej Európy, uvádza sa v štúdii o energetickej bezpečnosti krajiny pred zimou.

Ak sa tranzit ukončí, zima bude ťažká pre Ukrajinu a jej susedov, najmä Moldavsko (ktoré je plne závislé od tranzitu plynu cez Ukrajinu), uviedla agentúra Bloomberg.

 

12:50 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa zmocnilo Georgijevky v smere na Kurašivku.

.
Georgijevka
Na mape osada Georgijevka

Na mape DeepState je takmer celá obec pod ruskou kontrolou alebo v šedej zóne. Prítomnosť AFU je vyznačená len na severovýchodnom okraji.

Ukrajinský poručík s volacím znakom „Alex“ nepriamo potvrdzuje stratu osady. Píše, že Georgijevka „bola zničená do základov a nebolo možné sa tam uchytiť“. Hovorí to v súvislosti s neschopnosťou Rusov získať tam oporu, kvôli ktorej začali rozsiahly útok na susedné Ostroye.

Georgijevka
Na mape osada Georgijevka

 

12:00 – Ursula von der Leyenová uviedla, že zajtra príde do Kyjeva, informoval Le Monde.

Šéfka Európskej komisie sa stretne so Zelenským a bude diskutovať o prípravách Ukrajiny na zimu.

 

10:05 – India napriek protestom Ruska neblokuje transfer svojich delostreleckých granátov na Ukrajinu cez Európu, citovala agentúra Reuters svoje zdroje.

.

Indické pravidlá vývozu zbraní obmedzujú ich používanie a nepovolené transfery. Na Ukrajinu sa však dostáva už viac ako rok.

Kremeľ túto otázku nastolil najmenej dvakrát na osobných stretnutiach na vysokej úrovni. O tom, aká bola reakcia Naí Dillí, sa neinformovalo.

Indické zdroje tvrdia, že ide o veľmi malé množstvo munície, ktoré sa na Ukrajinu dostáva cez Taliansko a Českú republiku. Dillí považuje vojnu na Ukrajine za príležitosť na rozvoj svojho vznikajúceho sektora vývozu zbraní.

Z colných záznamov vyplýva, že za dva roky pred inváziou India vyviezla do Talianska, Českej republiky, Španielska a Slovinska komponenty munície v hodnote 2,8 milióna dolárov. A od februára 2022 do júla 2024 sa táto suma zvýšila už na 135,25 milióna USD a India začala vyvážať aj hotovú muníciu.

 

09:50 – V poslednom týždni opäť zosilneli dohady, že v blízkej budúcnosti, možno už v októbri, bude v Rusku vyhlásená nová vlna mobilizácie.

Informuje o tom viacero ruských blogov. Ako aj západné médiá.

.

Denník Wall Street Journal uverejnil na túto tému rozsiahly článok.

S odvolaním sa na zdroje sa v ňom uvádza, že Putin sa niekoľko mesiacov pred svojou májovou inauguráciou stretol so šéfmi ruského ministerstva obrany (t. j. Šojguom a spol.), ktorí trvali na novej mobilizácii.

Putin však podľa denníka The Wall Street Journal túto myšlienku odmietol a povedal, že sa chce spoliehať na zmluvných dobrovoľníkov.

Armáda podľa publikácie požadovala mobilizáciu z dôvodu „vyčerpaných ľudských zdrojov“.

„V súčasnosti nie je dostatok síl na dosiahnutie pôvodných cieľov vojny, na vyradenie Ukrajiny z vojny, na oslabenie jej vojenského potenciálu alebo na obranu pohraničných oblastí ruského územia… Čoraz viac ľudí hovorí, že mobilizácia je nevyhnutná,“ uviedla pre publikáciu osoba oboznámená s rozhovorom generálov s Putinom.

Publikácia sa domnieva, že Putin sa s mobilizáciou neponáhľa, pretože sa obáva politických a sociálno-ekonomických dôsledkov. Keďže mobilizácia je v ruskej spoločnosti nepopulárna. Okrem toho zintenzívni problém nedostatku pracovných síl.

„Ruskí predstavitelia sa tiež obávajú, že mobilizácia by mohla narušiť krehkú rovnováhu, ktorú sa snažili vybudovať vo vnímaní vojny verejnosťou. Snažia sa vojnu vykresliť ako hrdinský, ale vzdialený konflikt. Chcú, aby Rusi mali pocit, že sa môžu naďalej tešiť z normálneho života spolu s rastúcimi príjmami a väčším prerozdelením bohatstva v dôsledku vojny,“ píše sa v publikácii.

.

Rusko zároveň oficiálne odmietlo plány na novú mobilizáciu. Nie tak dávno to vyhlásil Peskov.

Časť expertov nepovažuje otázku mobilizácie za jednoznačne vyriešenú.

„Hoci je rovnováha medzi požiadavkami frontu a ponukou pracovných síl dosť komplikovaná, Moskva zatiaľ zvláda situáciu najlepším možným spôsobom,“ povedal Ruslan Puchov, riaditeľ Ruského centra pre analýzu stratégií a technológií. – To, ako sa (ruské úrady – pozn. red.) rozhodnú v budúcnosti, je len o prioritách.“

Treba poznamenať, že vytrvalé fámy o novej vlne mobilizácie v Ruskej federácii kolujú už dlhší čas. Doteraz však neboli opodstatnené.

 

.

09:00 – Kurská operácia zlepšila postavenie AFU v Charkovskej oblasti, povedal ukrajinský veliteľ v rozhovore pre Bild.

„Od začiatku našej ofenzívy v Kurskej oblasti sa počet pokusov Rusov o útok tu znížil. Pred tromi týždňami sa uskutočnil len jeden väčší útok. Z 11 ich tankov a obrnených vozidiel sme desať zničili pomocou bezpilotných lietadiel. Len jednému sa podarilo ujsť,“ povedal pre publikáciu veliteľ s volacím znakom Lex.

V materiáli sa uvádza, že ide o oblasť, kde Ruská federácia útočí od mája. Podľa všetkého ide o severnú hranicu pri Volčansku. Podľa Deep State sa frontová línia pri Volčansku nezmenila.

 

08:30 – Kamala Harrisová a Donald Trump sa možno na budúci týždeň stretnú v Spojených štátoch s Volodymyrom Zelenským.

O stretnutí s viceprezidentom s odvolaním sa na svoje zdroje informuje agentúra Bloomberg.

A republikánsky kandidát možnosť stretnutia potvrdil novinárovi agentúry Reuters.

„Pravdepodobne áno,“ odpovedal na otázku, či bude komunikovať so Zelenským, keď príde do USA.

Návšteva ukrajinského prezidenta v Spojených štátoch sa uskutoční od 24. do 30. septembra.

 

07:30 – Spojené štáty zatiaľ nie sú pripravené oznámiť možnosť nového stretnutia medzi Bidenom a Zelenským v Bielom dome.

Na brífingu to oznámil koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby.

Agentúra Reuters medzitým píše, že ukrajinský prezident vystúpi 24. septembra na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

 

06:30 – AFU zastavila ofenzívu ruských vojsk v Kurskej oblasti, časť jej územia zostáva pod kontrolou ukrajinskej armády, uviedol v komentári pre AFP hovorca veliteľstva AFU v Kurskej oblasti Alexej Dmytraškovskij.

.

„Ruská armáda sa pokúsila zaútočiť na pozície ukrajinských jednotiek z bokov, ale tieto pokusy boli zastavené … Rusi síce dosiahli určité úspechy: vstúpili do jednej z osád a začali bojovať o druhú osadu, ale to je všetko,“ povedal Dmytraškovskij.

Ukrajinská verejnosť zároveň hovorí o vážnejšom postupe Rusov na západnom krídle, kde Ukrajina stratila niekoľko osád. Ruská federácia tvrdí, že získala späť kontrolu nad viac ako desiatkou dedín.

Ruská tlač tiež píše, že boje teraz nadobudli pozičný charakter. Zároveň sa Rusom od začiatku protiofenzívy podarilo vytlačiť AFU od rieky Seim a fakticky zrušili blokádu zoskupenia ruských vojsk, ktoré bolo predtým stlačené medzi hranicou a riekou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali