To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kazašský prezident Scholzovi povedal, že Rusko nemožno poraziť na bojisku

❚❚

Kyjev 16. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko)

Aktualizované 16. septembra 2024

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajina Rusko Vojna
Hasiči zasahujú po ruskom leteckom útoku, ktorý zasiahol viacposchodovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov v nedeľu 15. septembra 2024

18:42 – Situácia na fronte

.
Situácia na fronte
Situácia na fronte

 

Situácia na fronte
Situácia na fronte

18:20 – Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

.

Povedal to počas návštevy Astany.

„Je nám tiež jasné, že zároveň neustále a odteraz je potrebné skúmať možnosti na začatie mierového vývoja,“ cituje jeho slová tlačová služba nemeckého kabinetu.

Podľa Scholza „teraz je čas zistiť, čo je možné“.

Už skôr médiá napísali, že Scholz pripravuje svoj mierový plán, ktorý predpokladá, že Ruská federácia si ponechá zabraté ukrajinské územia.

Aj šéf frakcie vládnucej Sociálnodemokratickej strany Nemecka v Bundestagu Rolf Mützenich povedal, že by sa mala zvolať medzinárodná kontaktná skupina na ukončenie vojny na Ukrajine.

.

 

18:15 – Zelenskij oficiálne potvrdil, že Čína zaviedla obmedzenia na dodávky dronov na Ukrajinu.

„Niektoré hlavné štáty vyvážajúce komponenty pre drony zavádzajú vývozné obmedzenia. Vieme, ako zabezpečiť, aby sa tieto obmedzenia nestali pre nás kritickými,“ – povedal prezident na svojom tg-kanáli.

Predtým veliteľ taktickej skupiny vzdušného prieskumu AFU Robert Brovdi (Madyar) uviedol, že po 1. septembri začnú byť drony drahšie a bude ich čoraz menej v dôsledku nových vývozných obmedzení zo strany Číny.

O obmedzeniach zo strany Číny informoval aj Oleksandr Kovalenko, expert „Informačného odporu“.

.

Zároveň tvrdil, že Rusi dostávajú viac dronov.

 

17:57 – Západná podpora Ukrajiny na princípe „tak dlho, ako to bude potrebné“ „nezodpovedá realite tohto konfliktu“, pretože Kyjev nebude mať dostatok vojakov na „nekonečnú, vyčerpávajúcu vojnu“.

Píše to americký novinár David Ignatius v článku pre denník The Washington Post.

Navštívil rehabilitačné centrum, hovoril so zranenými ukrajinskými vojakmi a dospel k záveru, že AFU je vyčerpaná a nemôže bojovať večne.

„Musí (Ukrajina) zintenzívniť svoje kroky, aby bola dostatočne silná na dosiahnutie dôstojného urovnania,“ napísal Ignatius.

Pokiaľ ide o povolenie na zbrane dlhého doletu, na jednej strane si myslí, že by sa malo udeliť, a tvrdí, že ruské víťazstvo na Ukrajine by poškodilo záujmy USA a Európy na celé desaťročia. Na druhej strane Ignatius poznamenáva, že „prvoradou povinnosťou každého amerického prezidenta je vyhnúť sa vojne s jadrovou veľmocou“.

 

17:10 – Stoltenberg vyhlásil, že na Ukrajine nebude mier, kým nevstúpi do NATO.

Generálny tajomník zároveň uviedol, že krajiny aliancie sa na pozvaní Ukrajiny nezhodli.

.

Stoltenberg tiež poznamenal, že NATO nezaznamenalo žiadne kroky Ruskej federácie v jadrovej oblasti, ktoré by si vyžadovali jeho reakciu.

 

17:06 – GUR si nárokuje vraždu ruského vojnového spravodajcu Alexandra Korobova, prezývaného „Krab“.

Uvádza sa, že včera mu „v Belgorode rozbili lebku“, na následky čoho zomrel. Bolo zverejnené video so zakrvaveným telom ležiacim na zemi.

GUR dáva najavo, že má niečo spoločné s touto vraždou, hoci to priamo nepotvrdzuje.

.

Spravodajská služba tvrdí, že Korobov sa „osobne zúčastnil na páchaní ťažkých vojnových zločinov proti Ukrajine“, a tvrdí, že „za každý vojnový zločin bude nasledovať odplata“.

Korobov pracoval pre televízne kanály Rossija 1 a Zvezda, pričom robil reportáže z dobytých častí Doneckej a Luhanskej oblasti. Naposledy pracoval ako vedúci spravodajskej kancelárie Rossija 1 v Belgorodskej oblasti.

 

17:02 – Zelenskyj vystúpi na Valnom zhromaždení OSN budúcu stredu 25. septembra, uvádza Hlas Ameriky.

Všeobecná rozprava sa začne 24. septembra, vtedy vystúpi Biden.

.

Pripomeňme, že na okraj Valného zhromaždenia budú Biden, Zelenskyj a lídri niekoľkých ďalších krajín diskutovať o úderoch dlhého dosahu na Ruskú federáciu. Západ zatiaľ nedal Ukrajine povolenie na takéto údery.

 

16:59 – Prvé mrazy na Ukrajine môžu prísť už koncom septembra, predpovedajú meteorológovia v správe TSN.

Nemali by sme však očakávať náhle ochladenie, teplota bude klesať postupne.

Dlhotrvajúce lejaky sa tiež nepredpokladajú.

 

16:52 – Rusko obvinilo Ukrajinu a USA z prípravy útoku na nemocnicu alebo materskú školu na území kontrolovanom Kyjevom s cieľom obviniť Moskvu.

.

Vyhlásila to ruská zahraničná spravodajská služba.

Podľa SVR chce údajne Ukrajina týmto spôsobom získať od Západu povolenie na údery dlhého doletu proti Ruskej federácii a získať podporu krajín „globálneho Juhu“, zatiaľ čo Washington chce zvýšiť tlak na Irán a Severnú Kóreu obvinením, že dodávajú Ruskej federácii balistické rakety.

Ukrajinské „Centrum pre prevenciu dezinformácií“ sa domnieva, že toto vyhlásenie Ruskej federácie naznačuje prípravy Moskvy na ďalší úder na ukrajinské civilné objekty, ako aj pokus „zasiať paniku medzi Ukrajincami, vniesť do našej spoločnosti rozkol a nedôveru“.

 

13:58 – Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí navrhlo, aby OSN a Červený kríž vyslali do Kurskej oblasti svojich pracovníkov, ktorí by pomohli s distribúciou humanitárnej pomoci miestnym obyvateľom.

„Civilisti na území Kurskej oblasti dostali a dostávajú humanitárnu pomoc. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí sa obrátilo na OSN, aby sa pripojila k humanitárnej pomoci na uvedenom území, a zaslalo OSN príslušnú nótu,“ uvádza sa v správe.

Hovorca Kremľa Peskov označil túto výzvu za „provokáciu“ a vyzval OSN, aby nevysielala svojich zástupcov.

.

 

13:33 – Dánsko do konca roka prevezme na Ukrajinu ďalšiu sériu stíhačiek F-16, uviedol minister obrany. Informoval o tom Ritzau.

Presne nešpecifikoval, koľko lietadiel sa prevedie. Celkovo Dánsko prisľúbilo 19 stíhačiek.

 

13:30 – Kazašský prezident Scholzovi povedal, že Rusko nemožno poraziť na bojisku a že následky ďalšej eskalácie by mohli byť „nenapraviteľné pre celé ľudstvo“.

„A predovšetkým pre všetky krajiny priamo zapojené do rusko-ukrajinského konfliktu,“ povedal Tokajev.

Podľa neho je potrebné najprv ukončiť bojové akcie a až potom rokovať o územných otázkach.

„Žiaľ, odmietnutím uzavrieť Istanbulskú dohodu sa stratila dobrá šanca dosiahnuť aspoň prímerie. Príležitosť na dosiahnutie mieru však stále existuje. Je potrebné dôkladne zvážiť všetky mierové iniciatívy rôznych štátov a dospieť k rozhodnutiu zastaviť nepriateľské akcie a potom prejsť k diskusii o územných otázkach,“ povedal Tokajev.

.

 

13:03 – Kľúčovým prvkom Zelenského „plánu víťazstva“ je povolenie diaľkových úderov proti Ruskej federácii, uviedol poradca šéfa OP Leščenko.

Potvrdil, že o takomto povolení, ktoré má udeliť Biden, sa bude rokovať na Valnom zhromaždení OSN na budúci týždeň.

Na snímke poradca šéfa OP Leščenko

„Plán víťazstva, ktorý ukrajinský prezident skôr zefektívnil, jazyk náznakov zaznel na konferencii. Povedal, že plán víťazstva závisí od prezidenta Bidena. To znamená, že plán víťazstva zjavne predpokladá plán, v ktorom Ukrajina získa nové možnosti, bude môcť byť na tých letiskách, vojenských základniach, skladoch,“ povedal Leščenko v éteri telemostu.

Uviedol, že bez toho, aby Ukrajina získala takéto povolenie, bude realizácia Zelenského „plánu víťazstva“ nemožná.

Leščenko zároveň nešpecifikoval, ako bude ukrajinské vojenské a politické vedenie konať (napíše nový „plán víťazstva“, pôjde na rokovania s Putinom alebo niečo iné), ak Biden povolenie nedá.

 

.

13:01 – Smer Kupjanskoje

Ruské jednotky sa postupne približujú k ľavému brehu Oskolu. Po presune časti jednotiek AFU odtiaľto do Kurskej oblasti sa front postupne začal zosúvať, čo umožnilo ruským jednotkám vytvoriť medzeru v obrane a začať postupovať.

Súbežne na Kupjansku pracuje operačno-taktické letectvo a počet tu používaných FAB sa minimálne zdvojnásobil. Na ukrajinskej strane správy o tomto úseku frontu nevzbudzujú optimizmus – ak bude tempo postupu ruských ozbrojených síl pokračovať, Kupjansk a jeho posádka sa začnú uzatvárať z oboch strán, pričom samotné šturmovanie mesta, ako aj iných v poslednom čase, nemusí byť potrebné alebo môže byť potrebné minimálne, ako v prípade Novogrodovky na Pokrovskom smere.

Mapa

 

12:06 – Zelensky sa vyjadril k novému pokusu o atentát na Trumpa.

„Som rád, že Donald Trump je v bezpečí a nezranený. Všetko najlepšie jemu a jeho rodine. Je dobré, že podozrivý z pokusu o atentát bol rýchlo zadržaný. Naša zásada: právny štát je prvoradý a politické násilie nemá miesto nikde na svete. Úprimne dúfame, že všetci budú v bezpečí,“ napísal prezident Ukrajiny.

 

.

10:34 – Švajčiarsko neplánuje druhú mierovú konferenciu o Ukrajine, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí krajiny pre miestne noviny Tages-Anzeiger.

„Švajčiarsko v súčasnosti nepripravuje druhý mierový summit,“ odpovedalo ministerstvo.

Šéf talianskeho rezortu zahraničných vecí Tajani medzitým vyjadril nádej, že „serióznu mierovú konferenciu“ o Ukrajine sa podarí zorganizovať do konca roka.

 

09:30 – Mobilizácia na Ukrajine „prebieha podľa plánu, ale potrvá ešte tri mesiace, kým budú môcť novo vycvičené jednotky zasiahnuť na bojisku“.

.

Šéf výboru Rady pre obranu Oleksandr Zavitnevič to povedal pre Financial Times.

 

08:00 – Kurský smer ráno 16. 9. 2024: výsledky šiesteho dňa ruskej ofenzívy…

Vo všeobecnosti včerajší deň ukázal, že ruské velenie zvládlo pokusy nepriateľa preraziť do tyla ruskej skupiny postupujúcej na pravom krídle kurského smeru. A dokonca po prekonaní tejto operačnej krízy bolo schopné obnoviť útočné akcie v priestore Ľubimovky. Ukrajina sa tak stále úporne bráni a útoky južne od Gluškova nedokončila.

Začnime s oblasťou Gluškova. Včera protiútokom ruskej jednotky vytlačili Ukrajincov z Veseloje a počas celého dňa prebiehal úporný boj na južnom okraji obce, kde sa muži AFU presadili v priestore neďalekej obce Obuchovka. Ruským bojovníkom sa tiež podarilo vytlačiť Ukrajincov v oblasti Medvežieho. Ukrajincom sa však zase podarilo obsadiť obec Krasnoktyabrskyj, ktorá leží západne od hranice.

Na úseku Korenevsky sa ruským jednotkám tri dni po dosiahnutí predmestia Ľubimovka konečne podarilo získať oporu v jeho západnej časti a snažia sa postúpiť ďalej. Zároveň vstúpili do Olgovky a Kremianny, o ktoré boje pokračujú.

Navyše to už núti Ukrajincov stiahnuť svoje sily zo severnej kapsy, aby sa v budúcnosti nedostali do obkľúčenia.

V smere na Sudžu ruské jednotky včera úplne vyčistili obec Borki a snažia sa vytlačiť Ukrajincov z lesa na juhu.

Vo všeobecnosti ruská ofenzíva napriek zúfalým pokusom Ukrajincov vrátane protiútokov pokračuje. Stále pokračuje.

Mapa 1

 

Mapa 2

 

06:49 – Ukrajinskí zmobilizovaní vojaci, ktorí sú vrhnutí do Pokrovskej oblasti, tvrdia, že sa počas 45 dní základného výcviku „takmer nič nenaučili“.

Píše to poslankyňa Maryana Bezuglaya, ktorá sa odvoláva na samotných regrútov.

„Sú to väčšinou ľudia v strednom veku, väčšinou tí, ktorí sa nemohli „rozhodnúť“,„ píše a dodáva, že ‚v absolútnej väčšine sú vo výcvikových strediskách inštruktori bez bojových skúseností – tí, ktorí sa ‘rozhodli“.

Bezuglaya cituje aj názor vojaka s volacím znakom „Saigon“, ktorý píše, že ukrajinská armáda sa stala „bezmocnými nevoľníkmi“.

.

Konštatuje, že kvôli „neporiadku“ v armáde v nej mnohí ľudia nechcú slúžiť.

„Neporiadok, korupcia, nekompetentnosť, nezodpovednosť, po…ismus a bezprávie kvitnú bujnou farbou. Ľudia vidia, že mobilizácii podliehajú len chodci a cestujúci vo verejnej doprave,“ napísal Saigon a vyzval na mobilizáciu vojakov v ‚luxusných autách‘.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali