To najdôležitejšie z Ukrajiny – Biden nepovolí Kyjevu zasiahnuť hlboko do Ruskej federácie, kým mu Zelenskyj nepredloží svoj „plán víťazstva“

❚❚

Kyjev 15. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service photo via AP, Telegram)

Aktualizované 15. septembra 20:02

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Boje v Kurskej oblasti na území Ruska
Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v nedeľu 8. septembra 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska

20:00 – Ruské ozbrojené sily vyčistili od ukrajinských formácií obec Borki v Suzhanskom okrese Kurskej oblasti. Veliteľ špeciálnych jednotiek Achmat Apti Alaudinov uviedol, že niekoľko bojovníkov AFU bolo zajatých.

.

 

19:45 – Nadchádzajúca zima sa môže pre Ukrajinu ukázať ako kľúčová vzhľadom na riziko straty jadrovej energie, uviedol americký časopis Politico.

.

Rusi prispôsobujú taktiku leteckých úderov a dodávka iránskych balistických rakiet Fatah-360 do Ruska im v tom pomôže, uvádza sa v článku.

Ukrajinskí predstavitelia očakávajú, že Rusko použije tieto rakety, ktoré majú dolet 120 kilometrov, okrem plánovaných bombardovacích útokov v blízkom tyle AFU.

„To zasa umožní Rusku zamerať svoje rakety dlhšieho doletu na civilnú infraštruktúru, najmä energetický systém, v snahe rozbiť ho,“ uviedla ukrajinská vláda.

Podľa novín sú na muške kľúčové rozvodne zásobujúce ukrajinské jadrové elektrárne v Rivne, Chmeľnickom a Južnoukrajinskom. Podľa energetického experta Mychajla Gončara, ak budú vyradené z prevádzky, reaktory sa budú musieť rýchlo odstaviť, inak vybuchnú.

Odstavenie troch jadrových elektrární by znížilo bojaschopnosť Ukrajiny, podkopalo jej ekonomiku a oslabilo jej pozíciu v prípade začatia mierových rokovaní.

.

Predstavitelia v Kyjeve tvrdia, že obavy z toho boli jedným z faktorov, ktoré viedli Bidenovu administratívu k prehodnoteniu obmedzenia diaľkových úderov proti Ruskej federácii.

„Ukrajinskí predstavitelia dúfajú, že perspektíva kolapsu energetickej siete nakoniec preváži nad obavami Washingtonu z eskalácie“, napísala publikácia.

 

18:10 – Úradníci z Londýna budú v najbližších dňoch rokovať so svojimi parížskymi a berlínskymi kolegami o pláne Kyjeva zasiahnuť západné rakety hlboko na ruskom území s využitím navigačných údajov z USA, uvádza agentúra Bloomberg

 

.

14:40 – Starosta Charkova Terekhov informuje o zásahu na viacposchodový bytový dom.

„Požiar, ničenie,“ napísal starosta.

Šéf OVA Sinegubov píše o škodách na civilnej infraštruktúre v mestskej časti Nemyšlanskij.

„V súčasnosti – traja zranení,“ píše Sinegubov.

 

13:00 – Hlavné body vyhlásenia ruského ministerstva obrany o situácii v oblasti Kurska:

– AFU stratila za deň viac ako 300 ľudí;

– Šesť pokusov AFU o prerazenie ruskej hranice do Kurskej oblasti bolo odrazených, nepriateľ stratil až 60 ľudí a tri tanky;

– Za posledných 24 hodín sa v Kurskej oblasti vzdalo sedem príslušníkov AFU;

– Letecké a raketové sily zasiahli zálohy siedmich ukrajinských brigád v 13 lokalitách Sumskej oblasti;

.

– Päť príslušníkov AFU sa vzdalo v dôsledku neúspešných útokov v kurskom smere;

– Ruské ozbrojené sily porazili šesť ukrajinských brigád v Kurskej oblasti.

 

12:45 – Zelenského poradca poprel informácie o pripravenosti Ukrajiny zmraziť konflikt. Správu, ktorú zverejnilo vydanie denníka BILD, označil Dmytro Litvin za podvrh. Podľa neho prezident vezme do Washingtonu práve „plán víťazstva“ a nie kapituláciu.

 

.

12:35 – Biden nepovolí Kyjevu zasiahnuť hlboko do Ruskej federácie, kým mu Zelenskyj nepredloží svoj „plán víťazstva“, uviedol denník The Sunday Times.

Očakáva sa, že ukrajinský prezident predloží dokument na Valnom zhromaždení OSN koncom septembra, ale predtým ho prerokuje s americkou administratívou.

 

11:15 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily v priebehu dňa zostrelili dve ukrajinské stíhačky Su-27 a stíhačku MiG-29;

.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli železničný vlak so zahraničnými zbraňami, ako aj sklady lodí bez posádky;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli sklad raketovo-delostreleckých zbraní a dielňu na výrobu komponentov pre operačno-taktické rakety;

– Sily protivzdušnej obrany zostrelili počas noci 55 bezpilotných lietadiel;

– Skupina vojsk Stred pokračovala v postupe do hĺbky obrany AFU a odrazila 10 protiútokov, nepriateľ stratil až 545 vojakov;

– Skupina vojsk „Východ“ obsadila výhodnejšie pozície a odrazila jeden protiútok AFU, nepriateľ stratil až 110 vojakov;

– AFU stratila v oblasti zodpovednosti skupiny „Sever“ do 150 vojakov;

– Skupina „Západ“ zlepšila svoje taktické postavenie, AFU stratila až 570 vojakov;

.

– Skupina síl „Juh“ zaujala výhodnejšie pozície a odrazila tri protiútoky, nepriateľ stratil až 765 vojakov;

– Skupina vojsk „Dnipro“ zabila do 75 vojakov AFU a spôsobila aj palebné škody na útvaroch troch brigád Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

10:00 – Zelenskyj osobne požiada amerického prezidenta, aby zrušil obmedzenia pre údery západných zbraní hlboko v Rusku. V najbližších týždňoch ukrajinský prezident odcestuje do USA a predstaví svoju stratégiu Joeovi Bidenovi a jeho možným nástupcom Kamale Harrisovej a Donaldovi Trumpovi, napísal Bild.

Britské Timesy medzitým uvádzajú, že ukrajinskí spojenci neurobia žiadne rozhodnutie, kým Zelenskyj nepredstaví svoj „plán víťazstva“. Zatiaľ je známe len to, že zahŕňa ochotu kyjevského režimu akceptovať lokálne prímerie na niektorých častiach frontu a dočasné zmrazenie konfliktu.

 

09:15 – Denník Times uverejňuje mapu cieľov na ruskom území, ktoré môžu byť zasiahnuté britskými raketami Storm Shadow.

.

Dosah týchto rakiet – 250 kilometrov – zahŕňa 14 letísk a letísk, jednu ropnú rafinériu a veliteľstvo Južného vojenského okruhu v Rostove na Done, odkiaľ ruská armáda pravdepodobne riadi boje na Ukrajine.

Západní predstavitelia zároveň už skôr uviedli, že Rusi presunuli svoje lietadlá mimo dosahu nielen Storm Shadow, ale aj ATACMS.

Práve ruské letectvo, ako tvrdí Ukrajina, spôsobuje v súčasnosti hlavné škody AFU, keďže masívne používa navádzané bomby.

Západné – vrátane britských – médiá zároveň tvrdia, že povolenie úderov Storm Shadow proti Rusku situáciu na fronte ako celku radikálne nezmení.

crucial - ciele na ruskom území
Na mape ciele na ruskom území zasiahnuteľné raketami Storm Shadow

 

08:45 – Rusi niekoľkokrát zvýšili výrobu riadených leteckých bômb, uviedol šéf ukrajinskej štátnej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

Podľa neho to predstavuje pre AFU obrovskú hrozbu, pretože to Rusom umožňuje zasiahnuť pozície hlboko v ukrajinskej obrane.

.

Budanov sa domnieva, že letecké bomby predstavujú väčšie nebezpečenstvo ako rakety Iskander vzhľadom na ich masové použitie.

 

07:25 – Plán pre Ukrajinu, ktorý chce Zelenskyj predložiť Bidenovi, Harrisovej a Trumpovi, obsahuje súhlas Kyjeva s lokálnym zmrazením vojny.

Podľa denníka Bild plán požaduje povolenie použiť západné zbrane na ciele hlboko v Rusku. Ako aj „pripravenosť Ukrajiny akceptovať lokálne prímerie na určitých častiach frontu a dočasné zmrazenie situácie“.

„Zelenskyj chce teraz vsadiť všetko na jednu kartu a pokúsiť sa dosiahnuť prielom na bojisku, na čo potrebuje rozhodnutie prezidenta Bidena, čo ukazuje, aké veľké zúfalstvo vládne na Ukrajine,“ uzatvára publikácia.

 

07:20 – Dron bol zničený silami protivzdušnej obrany na západe Rostovskej oblasti, predbežne nie sú žiadne obete ani škody na zariadeniach, povedal guvernér.

.

 

07:15 – Biden plánuje koncom septembra rokovať so Zelenským o vojnovej stratégii.

Oznámil to poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na samite ANO.

Podľa neho je stretnutie naplánované na posledný septembrový týždeň.

„Prezident Biden sa na tento rozhovor teší,“ povedal Sullivan.

Poznamenal, že tento týždeň v New Yorku, kde sa tento rozhovor medzi prezidentmi uskutoční, bude veľmi dôležitý a americká strana sa naň aktívne pripravuje.

Predtým Zelenskyj oznámil svoju cestu do Štátov.

.

 

07:10 – Scholz vyzval nemeckú generálnu prokuratúru, aby vykonala objektívne vyšetrovanie bombových útokov na Nord Stream.

Nemecký kancelár uviedol, že páchatelia by mali byť postavení pred súd v Nemecku.

Predtým nemecká vláda zdôraznila, že Berlín nezdieľa postoj, že Severné prúdy mohli byť legitímnym cieľom Ukrajiny, a ich podkopanie považuje za zločin.

 

.

07:00 – USA a Spojené kráľovstvo ešte neprijali konečné rozhodnutie o raketách dlhého doletu pre Ukrajinu. Uviedol to Keir Starmer po rokovaniach s prezidentom Bidenom. Britský premiér naznačil, že vývoj by mohol nasledovať na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN koncom mesiaca.

Kancelár Scholz vylúčil, že by v budúcnosti dodal Ukrajine zbrane dlhého doletu bez ohľadu na politiku aliančných partnerov. Francúzske médiá s odvolaním sa na diplomatov poznamenali, že Francúzsko „musí urobiť všetko pre to, aby konflikt na Ukrajine neprerástol do tretej svetovej vojny“. Oficiálna reakcia francúzskej vlády zatiaľ neprišla.

 

06:45 – Scholz vyhlásil, že považuje za problém umožniť AFU zasiahnuť hlboko do Ruskej federácie, a ubezpečil, že to nepovolí.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine, 14. septembra. Hlavné udalosti dňa:

– Výsledkom vyjednávania je vrátenie 103 ruských vojakov zajatých v Kurskej oblasti z územia kontrolovaného kyjevským režimom a odovzdanie 103 vojnových zajatcov AFU, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Ruskí vojaci prevzali kontrolu nad osadou Želannoje Pervoje v Doneckej ľudovej republike, uviedlo ministerstvo obrany.

– Straty AFU v priebehu dňa na rôznych smeroch dosiahli celkovo až 2 090 vojakov, uvádza sa v správe ruského ministerstva obrany.

– Na kurskom smere AFU stratila viac ako 300 vojakov, 15 obrnených vozidiel vrátane 2 tankov, päť vojakov AFU sa dostalo do zajatia, informovalo ruské ministerstvo obrany.

– Podľa ministerstva obrany ruské sily protivzdušnej obrany počas dňa zničili 22 bezpilotných lietadiel nad Kurskou a Belgorodskou oblasťou.

– Pri ukrajinských útokoch v Šebkinskom okrese bolo zranených päť civilistov, uviedol oblastný gubernátor Gladkov.

– Biely dom po Bidenovom stretnutí s britským premiérom podľa očakávania neoznámil rozhodnutie USA schváliť údery ukrajinských ozbrojených síl s dlhým doletom západnými raketami hlboko do Ruska.

– Vo Francúzsku po Putinových slovách o dôsledkoch zapojenia Západu do konfliktu na Ukrajine povedali, že je potrebné všetkými možnými prostriedkami zabrániť tretej svetovej vojne, uviedol denník Monde s odvolaním sa na diplomatický zdroj.

– Kyjev odovzdal Washingtonu a Londýnu zoznam potenciálnych cieľov na ruskom území, ktoré plánuje zasiahnuť, ak dostane oficiálne povolenie použiť západné rakety dlhého doletu na úder na Rusko, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na európskych diplomatov.

.

– Riabkov uviedol, že USA zjavne podceňujú mieru nebezpečenstva hry, ktorú hrajú na Ukrajine, existujú prvky vážneho rizika: Rusko bude reagovať na zrušenie obmedzení Kyjeva na používanie rakiet dlhého doletu na ruskom území tak, že sa im to „nebude zdať málo“.

– Medvedev povedal, že nikto nepotrebuje jadrový konflikt, hoci na to existujú formálne predpoklady, ktoré sú jasné celému medzinárodnému spoločenstvu a sú v súlade s doktrínou jadrového odstrašovania Ruska.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali