To najdôležitejšie z Ukrajiny – Biely dom plánuje rozšíriť územie, ktoré môže Ukrajina zasiahnuť západnými zbraňami

❚❚

Kyjev 12. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP, Telegram)

Aktualizované 12. septembra 19:06

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zničená výšková bytovka po údajnom ukrajinskom dronovom útoku v ruskej Moskovskej oblasti
Na snímke pohľad na zničenú výškovú bytovku po údajnom ukrajinskom dronovom útoku v ruskom meste Ramenskoje, v Moskovskej oblasti

19:06 – USA môžu povoliť Ukrajine používať britské a francúzske rakety na ruskom území, ale nie svoje vlastné zbrane dlhšieho doletu.

.

Denník The Times citoval svoje zdroje.

Publikácia uvádza, že prezident Biden sa môže rozhodnúť dať zelenú použitiu rakiet Storm Shadow a ich francúzskeho ekvivalentu, rakiet Scalp, na zasiahnutie cieľov v Rusku na základe toho, že Spojené kráľovstvo a Francúzsko takýto krok podporujú.

.

USA však nedovolia Ukrajine odpáliť svoju verziu rakiet ATACMS s najdlhším doletom na ciele v zahraničí, „dúfajúc, že zabránia ďalšej eskalácii konfliktu“.

Jeden zo zdrojov uviedol, že očakáva diskusiu o tejto možnosti medzi britským premiérom Keirom Starmerom a Bidenom v piatok vo Washingtone, hoci podľa nich nie je veľmi pravdepodobné, že by v tejto veci došlo k „prekvapivému oznámeniu“ (t. j. prijaté rozhodnutie nemusí byť zverejnené).

Očakáva sa, že Biden bude o tejto otázke diskutovať s ostatnými európskymi lídrami, aby zisťoval ich názory na prípadnú zmenu politiky. Zdroj z britských obranných kruhov medzitým uviedol, že Spojené kráľovstvo nepotrebuje na udelenie súhlasu podporu ostatných krajín NATO.

 

17:55 – Ukrajinskí piloti začali v Rumunsku cvičiť na stíhačkách F-16, uviedol minister obrany Umerov na Facebooku.

.

Pentagón odhaduje, že výcvik ukrajinských pilotov na F-16 trvá 5 až 9 mesiacov.

 

17:14 – Švajčiarsko sa obrátilo na Čínu a Brazíliu, aby na ich pôde predstavili svoj mierový plán pre ukrajinský konflikt, ale boli odmietnuté, uviedlo švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí pre agentúru RIA.

 

16:58 – Ruská armáda obsadila Krasnooktjabrskoje, Komarovku a Snagostu v Kurskej oblasti, potvrdil vojenský analytik Bildu Julian Röpcke.

.

„Skutočná situácia môže byť oveľa horšia ako na mojej mape,“ poznamenáva.

V Snagoste Rusi zajali ukrajinských vojakov, píše Röpcke.

„Ak je jedným z cieľov Kurskej operácie okrem propagandy aj „doplnenie národného výmenného fondu“, dnes je dobrý deň na prehodnotenie tejto operácie,“ uviedol analytik.

Domnieva sa, že AFU sa tu snažila dobyť Korenevo, ktoré bolo „dôležitou súčasťou ukrajinskej stratégie v oblasti – ktorá zlyhala už v polovici augusta“.

 

16:51 – Elon Musk povedal, že prípadné udelenie práva Ukrajine na údery dlhého doletu na ruské územie by bolo krokom k tretej svetovej vojne.

Francúzsky denník Le Monde medzitým uviedol, že Západ sa obáva, že vojna „sa rozšíri aj za hranice Ukrajiny, do Poľska a Lotyšska“, a preto odkladá rozhodnutie o povolení úderov hlboko vo vnútri Ruska.

 

16:36 – Západ obmedzuje Ukrajinu v raketových úderoch dlhého doletu nielen na ruskom území, ale aj na ukrajinských územiach, ktoré Rusi zabrali, citoval Le Monde svoje zdroje.

Podľa zdrojov publikácie „viaceré chyby“ ukrajinských ozbrojených síl prinútili Západ k väčšej opatrnosti.

.

Narážajú najmä na júnový útok na vojenskú základňu, kde sa nachádzajú ruské radary „včasného varovania“ – súčasť ruského jadrového programu.

 

16:22 – Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení o ofenzíve v Kurskej oblasti zopakovalo informácie, ktoré ešte včera odzneli v ruských vojenských publikáciách – že bola obnovená kontrola nad obývanými oblasťami Apanasovka, Bjachovo, Višnevka, Viktorovka, Vnešapnoje, Gordejevka, Krasnooktjabrskoje, Obuchovka, Snagost a 10. október.

Ak sú tieto informácie správne, Rusom sa podarilo odsunúť front od rieky Seim a zabezpečiť pozemnú logistiku so zoskupením ruských vojsk v Gluškovskom okrese. Predtým tam boli ruské jednotky vtesnané medzi hranicu a rieku Seim, na ktorej priechody neustále útočila AFU.

Teraz podľa ruskej verejnosti (pozri druhú mapu) ruská armáda postupuje na Ľubimovku a Zelený Šlach s cieľom odrezať ukrajinské jednotky v severnej časti územia kontrolovaného AFU v Kurskej oblasti.

.

Ukrajina tento postup ruských vojsk nepotvrdila. Na mape DeepState je zobrazený len postup Ruskej federácie od Koreneva smerom na Snagosti.

 

15:17 – Ak bude Trump zvolený za prezidenta USA, môže Kyjevu a Moskve ponúknuť zmrazenie súčasnej frontovej línie a odmietnutie vstupu Ukrajiny do NATO.

Uviedol to republikánsky kandidát na viceprezidenta JD Vance.

„Pravdepodobne to bude vyzerať približne tak, ako súčasná demarkačná línia medzi Ruskom a Ukrajinou. Stane sa z nej niečo ako demilitarizovaná zóna, ktorá bude silne opevnená, aby Rusi opäť nezaútočili,“ vysvetlil Vance.

.

Ukrajina si podľa neho zároveň zachová svoju suverenitu, ale zaviaže sa k neutralite tým, že odmietne vstúpiť do NATO a iných vojensko-politických aliancií. Vance tiež povedal, že Nemecko a ďalšie európske krajiny budú musieť prevziať finančnú zodpovednosť za obnovu Ukrajiny.

„Rusko chce, aby sa táto vojna skončila. Ukrajina chce, aby sa táto vojna skončila. Európa, ktorá túto vojnu nedostatočne financovala, zatiaľ čo americkí daňoví poplatníci boli k Ukrajincom štedrí, tiež chce, aby sa táto vojna skončila, pretože zvyšuje ceny energií,“ povedal Vance a opísal kontext, v ktorom by Trump mohol navrhnúť mierový plán.

 

15:02 – Poľský minister zahraničných vecí Sikorski vydal ďalšie vyhlásenie, v ktorom vyzval na zrušenie platieb pre Ukrajincov v Európe, aby sa vrátili do svojej vlasti a išli do vojny.

Tentoraz však nie v rozhovore s ruskými vtipálkami, ale v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde.

„Vyplácaním dávok ukrajinským utečencom znižujeme jej (Ukrajiny) mobilizačný potenciál. „Ak sú pod ochranou EÚ ako utečenci, dostávajú 200 eur mesačne na každé dieťa registrované v poľskom systéme. V západnej Európe dostávajú iné kompenzácie. To vytvára finančné prekážky pre mladých mužov a ženy, ktorí by sa mohli vrátiť domov a brániť svoju krajinu. Nemali by sme dotovať neposlušnosť,“ povedal Sikorski.

 

.

14:11 – Zelenskyj potvrdil, že Ruská federácia začala protiofenzívu v Kurskej oblasti.

„Všetko prebieha podľa nášho ukrajinského plánu,“ povedal prezident.

Ruské ministerstvo obrany medzitým po prvýkrát potvrdilo, že ruské jednotky začali ofenzívu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že počas dvoch dní protiofenzívy získalo späť kontrolu nad desiatimi osadami v Kurskej oblasti. Menovite: Apanasovka, Bjachovo, Višnevka, Viktorovka, Vnesazannoje, Gordejevka, Krasnooktjabrskoje, Obuchovka, Snagost a 10. októbra (označené žltou farbou).

Uvádza sa tiež, že AFU sa pokúsila preraziť ruskú hranicu v smere na osady Nový Put a Medvežje (Gluškovský okres Kurskej oblasti, vyznačené modrou farbou), ale tieto útoky boli odrazené.

Ukrajina stratu týchto osád nepotvrdila.

Mapa

 

13:10 – Zelenskyj a Si Ťin-pching sa môžu stretnúť v októbri, povedal bývalý námestník ministra zahraničných vecí Oleksandr Čalyj pre agentúru Reuters.

.

Podľa neho sa diplomatické vzťahy Kyjeva s Pekingom zlepšili, čo umožňuje takéto stretnutie.

 

13:05 – Rusi postúpili smerom na Ostrogo v Kurachove, hlási ukrajinský vojenský dôstojník Stanislav Bunjatov.

„Situácia na úseku Gornyak – Maximilianivka sa stáva čoraz zložitejšou,“ píše.

Postup Rusov na Ostroh predstavuje hrozbu pre tylové opevnenie AFU v Georgijevke.

Ostrogo
Na mape postup na Ostrogo v Kurachove

 

12:35 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odovzdal americkému ministrovi zahraničných vecí Anthonymu Blinkenovi zoznam možných cieľov úderov, na ktoré Kyjev žiada zrušiť obmedzenia na použitie amerických zbraní, uviedol televízny kanál ABC s odvolaním sa na zdroj.

.

Zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie; na stretnutí s Blinkenom 11. septembra Zelenskyj šéfovi zahraničnej politiky USA presne povedal, ako by Kyjev mohol použiť rakety americkej výroby.

Blinken potvrdil, že na stretnutí sa diskutovalo o tejto téme, ako aj o „mnohých ďalších otázkach“. Uviedol, že o podrobnosti sa podelí s prezidentom Joeom Bidenom.

 

10:50 – Zelenskyj kritizoval brazílsky a čínsky mierový plán na ukončenie vojny na Ukrajine a označil ho za „deštruktívny“.

„Čínsko-brazílsky návrh je tiež deštruktívny, je to len politické vyhlásenie. Povedal som to Lulovi (brazílskemu prezidentovi) a povedali sme to aj čínskej strane: ‘Sadnime si spolu, porozprávajme sa spolu. Vy nie ste naši nepriatelia, my nie sme vaši nepriatelia. Prečo si zrazu myslíte, že by ste mali stáť na strane Ruska alebo byť niekde uprostred?“ – povedal prezident v rozhovore pre brazílske noviny Metrópoles.

Zelenskyj je presvedčený, že čínsko-brazílsky mierový plán bol vopred koordinovaný s Kremľom.

„Nie sme hlupáci. Načo je nám toto divadlo?“ povedal.

.

Zelenskyj tiež označil brazílsku vládu za „proruskú“ a vyzval ju, aby viac podporila ukrajinské stanovisko s cieľom ukončiť vojnu.

Pripomeňme, že čínsko-brazílsky mierový plán predpokladá zastavenie vojny na frontovej línii. To je v priamom rozpore so Zelenského „mierovou formulou“, ktorá predpokladá stiahnutie ruských vojsk k hraniciam z roku 1991.

 

10:15 – Je nepravdepodobné, že by Ukrajina dostala povolenie na diaľkové údery na ruské územie pred zasadnutím OSN v New Yorku, píše agentúra Bloomberg.

Britský minister Lammy to potvrdil s tým, že zasadnutie OSN bude ďalšou príležitosťou na diskusiu o tejto otázke.

Hoci Biden už dovtedy môže mať názor na to, či sa chystá zmena politiky. Niektoré krajiny NATO tlačia na prezidenta USA, aby zaujal agresívnejší postoj.

Zároveň sa diskutuje o tom, že by západní susedia mohli zostreľovať rakety nad ukrajinským územím. Ani v tejto otázke neexistuje konsenzus, ale krajiny na východnom krídle NATO by mohli „podniknúť kroky vo vzdušnom priestore Ukrajiny bez širšej dohody“, uviedli zdroje.

.

 

09:30 – V Pokrovsku ruská paľba zničila Dmitrovský most, ktorý spájal mesto s Mirnogradom.

Ruské blogy písali, že na tento most útočili už dlhší čas, aby narušili železničnú logistiku a komunikáciu medzi Pokrovskom a Mirnogradom.

V Pokrovsku bolo prerušené aj zásobovanie vodou – v dôsledku ostreľovania bola zastavená prevádzka modulárnej filtračnej stanice, informovala OVA.

 

.

08:57 –  Zelenskyj dal Blinkenovi podrobný plán, ako by Ukrajina mohla použiť rakety dlhého doletu na ruskom území, a zoznam konkrétnych cieľov, citovala prezidentského poradcu stanica ABC News.

Diskutovali o zrušení takéhoto zákazu, ale žiadne rozhodnutie nebolo prijaté ani oznámené.

Blinken poznamenal, že USA sa „prispôsobili a prispôsobujú podľa toho, ako sa menia potreby, ako sa mení bojisko“, a budú v tom pokračovať, a ako jeden z faktorov uviedol presun iránskych rakiet do Ruska, hoci nie jediný.

 

08:37 – Biely dom plánuje rozšíriť územie, ktoré môže Ukrajina zasiahnuť západnými zbraňami. Podľa amerického denníka Politico je tento plán blízko k dokončeniu.

Cieľom plánu je lepšie chrániť Ukrajinu pred ruskými raketami, uviedli novinárom tri zdroje oboznámené s procesom plánovania.

Jednou z tém diskusie je oprávnenie Ukrajiny používať britské rakety dlhého doletu proti Rusku. Na to je potrebné povolenie USA, keďže tie isté rakety Storm Shadow obsahujú americké súčiastky.

Zdroje zároveň tvrdia, že samotný Londýn ešte o ničom nerozhodol a všetko bude definitívne jasné až po stretnutí Bidena a Starmera.

Napriek tomu však v tejto otázke dochádza k „zmene tónu“ a Bidenova administratíva „môže byť pripravená konečne súhlasiť s požiadavkami Kyjeva, aby umožnila ukrajinskej armáde silnejšiu obranu a agresívnejšie akcie vo vnútri Ruska“.

Pripomeňme, že západné krajiny zatiaľ oficiálne neoznámili rozhodnutie povoliť diaľkové údery na ruskom území.

 

08:17 – Za posledných 24 hodín postúpila Ruská federácia v Pokrovsko-Kurachovskom smere o niekoľko kilometrov.

Podľa ukrajinskej vojenskej webovej stránky Deep State Rusi rozšírili zónu kontroly na východných prístupoch k Ukrajinsku a postúpili aj v jeho južných štvrtiach (mapa 1).

Zóna ruskej kontroly sa rozšírila na predmostí Nevelskij, kde ruské jednotky postúpili o 4 – 5 kilometrov na 10-kilometrovom úseku od Karlovky po Krasnogorovku (mapa 2).

.

Deep State zaznamenáva aj nový postup západne od Novogrodovky – asi jeden a pol kilometra smerom na Lysovku. Ten už smeruje priamo k Pokrovsku (mapa 3).

 

07:30 – USA od Zelenského požadujú stratégiu diaľkových úderov proti Rusku pred zrušením obmedzení, uvádza agentúra Bloomberg.

Podľa agentúry americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken a britský minister zahraničných vecí David Lammy plánovali počas návštevy Kyjeva vyvinúť tlak na Zelenského a jeho tím.

Chceli od neho získať dlhodobý plán na nasledujúci rok. Podľa zdrojov publikácie chcú partneri Ukrajiny pred prijatím rozhodnutia lepšie pochopiť, čo Kyjev plánuje dosiahnuť.

 

07:00 – Británia sa už rozhodla povoliť údery Storm Shadow hlboko v Ruskej federácii, tvrdí denník The Guardian s odvolaním sa na zdroje z britskej vlády.

„Zdroje v britskej vláde uviedli, že rozhodnutie povoliť Ukrajine použitie riadených striel Storm Shadow proti cieľom vo vnútri Ruska už bolo prijaté, hoci sa neočakáva, že bude verejne oznámené v piatok, keď sa Starmer stretne s Bidenom vo Washingtone,“ píše publikácia.

Treba poznamenať, že toto vyhlásenie je v priamom rozpore nielen s oficiálnym stanoviskom Veľkej Británie (dnes Londýn uviedol, že obmedzenia neboli zrušené), ale aj so správami všetkých ostatných západných médií, ktoré píšu, že rozhodnutie o úderoch dlhého doletu na Rusko ešte nebolo prijaté a nie všetci v Bidenovom tíme ho podporujú.

 

06:30 – Ruské jednotky vedú protiofenzívu v Kurskej oblasti, informovalo Hromadske s odvolaním sa na respondentov z AFU, ktorí bojujú v Kurskej oblasti.9+88

Podľa jedného z nich Rusi prešli do ofenzívy z viacerých bokov, prerazili obranu AFU a dostali sa do tyla časti ukrajinských jednotiek v obci Snagošť.

mapa Kursk
Ofenzíva v Kurskej oblasti

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali